În cadrul conferinţei de presă, organizată vineri, 13 decembrie, conducerea Spitaului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a încercat să facă un bilanţ al activităţii pe 2013, dar şi câteva promisiuni pentru anul 2014. Criza de personal este problema cea mai stringentă a unităţii spitaliceşti, determinată de o fluctuaţie “foarte puternică la nivelul asistenţilor şi al infirmierilor”.
“Am cerut deblocarea a 61 de posturi”
“O problemă cu care se confruntă instituţia noastră este deficitul de personal. S-au făcut multe lucruri importante în spital, s-au achiziţionat materiale, am reuşit să ajungem cât de cât la un echilibru bugetar, dar ne confruntăm cu o mare lipsă de personal. De ce? Pentru că domnişoarele care vin pe posturi devin doamne şi apoi mame şi intră doi ani în concediu post natal sau acceptă oferte de lucru din altă parte. Ne-ar ajuta să schimbăm situaţia doar cazul în care legislaţia ar avea o mai mare flexibilitate”, a spus dr. Andrei Mihu, director de Îngrijiri, în cadrul Spitalului Judeţean Sibiu.
Managerul Vasile Spinean a declarat că din 2008, din punct de vedere legislativ, spitalul a fost limitat în a face angajări, dar s-a trimis la Ministerul Sănătaţii solicitarea pentru debloacare a 61 de posturi, solicitare respinsă în octombrie şi retrimisă din nou la sfârşitul anului.
“Problema primordială nu e că suntem într-un deficit extrordinar pe care nu-l putem surmonta, ci că suntem într-o fluctuaţie foarte mare. Când reuşim să-i învăţăm pe asistenţi tot ce ţine de îngrijirea pacientului, apar aceste tentaţii. Adică dacă după 2-3 ani, asistentului i se ivesc oportunităţi de a avea alte venituri, mai mari, în altă parte, şi acesta pleacă”, a spus şi Vasile Spinean.
Reprezentanţii spitalului spun că nevoia de personal e valabilă pe toate secţiile, iar numărul de 61 de posturi nu este suficient, dar atâtea salarii ar mai putea spitalul să plătească.
Spitalul intră în noul an fără datorii
La capitolul datorii, Spitalul Judeţean a ajuns ”la un oarecare echilibru”, iar la sfârşit de an unitatea spitalicească mai are de achitat doar datorii aflate în limita legală.
“Datoriile de 1.600.000 sunt în termen legal de plată, restul de 2.500.000 sunt pe Programe naţionale de sănătate, deci sunt altă treabă. În termen legal de plată înseamnă atunci când faci achiziţii de medicamente, iar legea prevede că acestea trebuie achitate în 60 de zile”, spune Mirela Tătaru, directorul financiar contabil al spitalului.
Programele naţionale sunt activitati şi servicii, instituite prin lege în scopul prevenirii şi tratarii unor boli cu consecinte grave asupra starii de sănătate a populaţiei şi, în unele cazuri (SIDA, TBC), cu risc epidemiologic crescut. Activitatile profilactice şi tratamentul specific acestor boli sunt finantate din Bugetul statului şi din Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în limite stabilite anual prin Legea Bugetului de Stat.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Spitalul Județean , Urgență Sibiu , Spitaului Clinic Judeţean Sibi , Legea Bugetului , Fondul Naţional Unic , Asigurări Sociale , Vasile Spinean , Andrei Mihu , Ministerul Sănătății , Managerul Vasile Spinean , Mirela Tătaru , Spitalului Județean Sibiu
Vizualizari: 708
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Canaris
Acum 5 ore
A
Acum 6 ore
Radu george
Acum 6 ore
Cristi
Acum 7 ore
Xxx