Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Cum intra Spitalul Judetean Sibiu in noul an? Cu o criza de personal si fara datorii

În cadrul conferinţei de presă, organizată vineri, 13 decembrie, conducerea Spitaului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a încercat să facă un bilanţ al activităţii pe 2013, dar şi câteva promisiuni pentru anul 2014. Criza de personal este problema cea mai stringentă a unităţii spitaliceşti, determinată de o fluctuaţie “foarte puternică la nivelul asistenţilor şi al infirmierilor”.

“Am cerut deblocarea a 61 de posturi”

“O problemă cu care se confruntă instituţia noastră este deficitul de personal. S-au făcut multe lucruri importante în spital, s-au achiziţionat materiale, am reuşit să ajungem cât de cât la un echilibru bugetar, dar ne confruntăm cu o mare lipsă de personal. De ce? Pentru că domnişoarele care vin pe posturi devin doamne şi apoi mame şi intră doi ani în concediu post natal sau acceptă oferte de lucru din altă parte. Ne-ar ajuta să schimbăm situaţia doar cazul în care legislaţia ar avea o mai mare flexibilitate”, a spus dr. Andrei Mihu, director de Îngrijiri, în cadrul Spitalului Judeţean Sibiu.

Managerul Vasile Spinean a declarat că din 2008, din punct de vedere legislativ, spitalul a fost limitat în a face angajări, dar s-a trimis la Ministerul Sănătaţii solicitarea pentru debloacare a 61 de posturi, solicitare respinsă în octombrie şi retrimisă din nou la sfârşitul anului.

“Problema primordială nu e că suntem într-un deficit extrordinar pe care nu-l putem surmonta, ci că suntem într-o fluctuaţie foarte mare. Când reuşim să-i învăţăm pe asistenţi tot ce ţine de îngrijirea pacientului, apar aceste tentaţii. Adică dacă după 2-3 ani, asistentului i se ivesc oportunităţi de a avea alte venituri, mai mari, în altă parte, şi acesta pleacă”, a spus şi Vasile Spinean.

Reprezentanţii spitalului spun că nevoia de personal e valabilă pe toate secţiile, iar numărul de 61 de posturi nu este suficient, dar atâtea salarii ar mai putea spitalul să plătească.

Spitalul intră în noul an fără datorii

La capitolul datorii, Spitalul Judeţean a ajuns ”la un oarecare echilibru”, iar la sfârşit de an unitatea spitalicească mai are de achitat doar datorii aflate în limita legală.

“Datoriile de 1.600.000 sunt în termen legal de plată, restul de 2.500.000 sunt pe Programe naţionale de sănătate, deci sunt altă treabă. În termen legal de plată înseamnă atunci când faci achiziţii de medicamente, iar legea prevede că acestea trebuie achitate în 60 de zile”, spune Mirela Tătaru, directorul financiar contabil al spitalului.

Programele naţionale sunt activitati şi servicii, instituite prin lege în scopul prevenirii şi tratarii unor boli cu consecinte grave asupra starii de sănătate a populaţiei şi, în unele cazuri (SIDA, TBC), cu risc epidemiologic crescut. Activitatile profilactice şi tratamentul specific acestor boli sunt finantate din Bugetul statului şi din Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în limite stabilite anual prin Legea Bugetului de Stat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

un sibian

Acum 10 ani

spitalul judetean si toate celelalte spitale de stat arata JALNIC!!! nu ne mai aburiti cu lipsa de personal si fara datorii si mai stiu eu ce...
Raspunde

BBB

Acum 10 ani

ASTA SE NUMESTE GARGARA ca nu mai avem medici bai da ce se intimpla cu fabricile de medicina [universitati ] care scoate anual peste 2000 de noi medici ,estenormal ca pleaca astia stagiari ca nu va pleca aia de sunt sefi de clinici ,ce au plecat cumva in lumea larga sefi si gugustuci care au trait bine si pe vremea lui ceasca fosti secretari de partid igineri specialisti care se vede unde au adus tara ,acum asatia au devenit doctrinari cu politica in singe au sarit de la comunisi i direct la capitalisti ,uni de stinga ,alti de dreapta si multe alte denuimiri folclorice ,au plecat strungaei ,lacatusi si alte categori sociale care nu isi mai gasesc locul in societatea asta bolnava in metastaza ,ba cu fosti comunisti nu poti s-a performezi
Raspunde

Leendeek

Acum 10 ani

Auzi ba directore. Ai vrea ca domnisoarele mentionate sa nu mai nasca si sa ramana fete mari in slujba poporului?
Raspunde

CC8dLNfq

Acum 10 ani

It's a pleasure viagra celais levitra heliomeds.com think find comparehealthinsur.com health insurance for international students to so who clearly someone can bestlifeinsurpolicy.com lifr insurance
Raspunde

mVpuCNexS0P

Acum 10 ani

I don't even much made health insurance comparehealthinsur.com easier! to know heliomeds.com levitra things what say, bestlifeinsurpolicy.com life insurance policies in nyc this so
Raspunde

RXxwznfTX

Acum 10 ani

The recommendations of QuotesChimp publications. Magazines such as Consumer Reports or the opinions published by NICO can reveal a lot about what is going on in the insurance marketplace, and they are a valuable tool to use in your quest for the insurance policy that is perfect for you.
Raspunde

TiFcOzgd

Acum 10 ani

Then, by factoring QuotesChimp such as ease of claims services and the availability of an easy payment plan, you should be able to make an informed and intelligent decision about your insurance.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus