La ultima vizită pe autostrada Sibiu – Săliște, înainte de deschiderea programată în cursul zilei de joi, 19 decembrie, și senzorii de măsurare a greutății și vitezei erau deja montați în asfalt. De săptămâna aceasta, sibienii vor avea un județ traversat de A1 pe o lungime de 33,8 km.
În ziua de sâmbătă a săptămânii trecute, muncitorii Euroconstruct Trading 98 și Astaldi mai amplasau ultimii parapeți, îl înlocuiau pe cel strâmbat deja de un TIR rătăcit de pe centura Sibiului, așezau pe poziții panourile anti-orbire. La intrările în parcările ce vor fi finalizate anul viitor, în dreptul localității Cristian, erau așternuți ultimii metri pătrați de asfalt. Care, în ciuda temperaturilor scăzute, va rezista, asigură constructorii: stratul-suport este încălzit cu o mașină specială și costisitoare, astfel încât asfaltul nou să fie așezat conform normativelor.
Lotul IV al autostrăzii Orăștie – Sibiu va fi inaugurat în prezența premierului joi, la amiază. ”Sunt aproximativ 80 de km de parapeți. Betoane am folosit circa 160.000 de metri cubi, umpluturi – 1,1 milioane de metri cubi, iar săpăturile totale măsoară 1,6 milioane de metri cubi. Asfaltul așternut pe tronson cântărește aproximativ 200.000 de tone”, calculează Sorin Scarlat, directorul adjunct al asocierii Euroconstruct Trading 98 – Astaldi. Lotul IV al autostrăzii Sibiu – Orăștie măsoară 16,61 km, distanță pe care au fost construite şase pasaje, două poduri, două noduri rutiere (Sălişte, Sibiu vest), un tunel (dealul Săcel). Anul viitor urmează să fie terminate și spaţiile de servicii și centrul de întreţinere şi monitorizare.
Un giratoriu ”făcut” istorie în 48 de ore
Legătura între centura Sibiului cu profil de autostradă și lotul IV al noii autostrăzi a fost realizată în mai puțin de 48 de ore de la deschiderea traficului pe noul viaduct al nodului rutier Sibiu Vest. Nodul rutier este finalizat în totalitate, pentru anul viitor fiind amânate lucrările de amplasare a sistemului de iluminat. În rest, iluminatul este pus în funcțiune atât în tunelul din dealul Săcel, cât și la viaductele de dinaintea și de după acest tunel. Aici, iluminatul este pus în funcțiune de senzorii de lumină instalați, în timp ce la nodul rutier de la Săliște iluminatul funcționează pe bază de programare.
Înregistrați în mers
Pe traseul noii autostrăzi au fost introduși în asfalt și senzori de măsurare a greutății și vitezei. Acești senzori sunt ”însoțiți” de camere video, care vor transmite imaginile la Centrul de întreținere și monitorizare ce urmează să fie amplasat la Săliște. Pe baza informațiilor furnizate de senzori și camerele video, autoritățile vor putea opri TIR-urile care depășesc încărcarea maximă admisă sau șoferii care depășesc limita legală de 130 de km/h.
De subliniat că în tunelul din dealul Săcel, limita maximă admisă va fi de 100 de km/h. Înaintea acestui tunel, pe sensul de mers Sibiu - Săliște, au fost amenajate trei benzi de circulație.
Garanție dublă față de centură
Lucrările la autostrada Sibiu – Orăștie, lotul IV, se vor opri după deschiderea circulației. Vor fi reluate la începutul anului viitor, în funcție de condițiile meteo, dar nu vor afecta circulația. Mai trebuie finalizat Centrul de întreținere și monitorizare de la Săliște, spațiile de servicii și ceva taluzări. ”Undeva în aprilie estimăm că vom finaliza toate lucrările. Din momentul semnării procesului verbal la terminarea lucrărilor vor curge cei patru ani de garanție”, explică Sorin Scarlat.
Centura Sibiului cu profil de autostradă a avut un termen de garanție de doi ani, care a expirat în vara acestui an.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1567
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Newman
Acum 3 ore
Silviu
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Sibian