Colinde, dansuri și obiceiuri populare, cântece de stea și urări de final de an au făcut parte, în săptămâna premergătoare Crăciunului, din spectacolul pregătit de studenții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. La spectacol au fost invitați – alături de profesorii Universității – și studenții veniți din toată lumea să studieze la Sibiu prin intermediul programului Erasmus.
Întreaga Sărbătoare de Crăciun a ULBS i-a avut drept actori pe studenții Universității sibiene, în cadrul unui program coordonat de Liliana Popescu, directoarea Casei de cultură a studenților din Sibiu. Spectacolul a fost precedat și de câteva urări ale rectorului ULBS, Ioan Bondrea. ”Suntem în preajma sărbătorilor de iarnă și timpul a trecut foarte repede. A trecut un an nu neapărat ușor, a trecut un an în care - în ciuda dificultăților - Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu s-a văzut atât pe plan național, cât și pe plan internațional. Sigur, trăim o lume destul de zbuciumată, unde în loc de liniște punem zgomot, unde în loc de bunătate punem răzbunare și răutate, parcă am uitat să mai credem în oameni, să sperăm, să iubim. Trăim într-o lume zbuciumată, în care parcă fiecare se luptă să rupă câte o halcă din existența cotidiană. Și asta pentru că de multe ori uităm de Dumnezeu, de oameni, de iubirea dintre oameni, de încredere și de omenie. Dar mai ales de dreptate. Sărbătorile de iarnă ne aduc întotdeauna bucurie și optimism. De aceea și eu, alături de colindătorii pe care îi avem, sper să vă insuflu optimism și încredere și mai ales dorința de schimbare în bine anul viitor”, a spus Bondrea.
Bucurie și spiritualitate
Pe scena Aulei Magna au urcat luni, 16 decembrie, Ansamblul studențesc Mărginimea, Sebastian Stan, Radu Nechifor și Magic Band, corul Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, corul Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna” și corul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”.
Cei de la Ansamblul Mărginimea au încins atmosfera cu dansuri de pe Valea Hârtibaciului, în timp ce Sebastian Stan, acompaniat de naiul lui Radu Nechifor și virtuozitatea celor din formația Magic Band, a adunat minute bune de aplauze. De altfel, Sebastian Stan a ținut și un scurt moment de ”istorie a colindei”. ”Înainte de Hristos, pe vremea romanilor, aceștia începeau să sărbătorească, după 30 noiembrie, începutul unei perioade în care noaptea era mult mai lungă decât ziua. Sărbătorile de iarnă țineau până la sfârșitul lui februarie și sărbătoreau soarele. De aceea, în tradiția noastră există colinde precreștine care nu vorbesc despre nașterea Mântuitorului. Vorbesc despre lumină, despre orice altceva. Sunt colindele creștine care vorbesc despre nașterea Mântuitorului și sunt cântecele de stea. Diferența între o colindă și un cântec de stea este că o colindă are o repetiție: «la mulți ani, mulți ani cu bine», «ziurel de zi», pe când un cântec de stea, nu. «O, ce veste minunată» nu este o colindă, este un cântec de stea”, a povestit Stan.
Un alt fel de Crăciun
Pentru cea mai mare parte dintre studenții străini veniți la Sibiu prin intermediul programului Erasmus, spectacolul a fost cu totul inedit. Și foarte apreciat. ”Ne-au plăcut foarte mult dansurile tradiționale, au fost extraordinare. Multă mișcare, multă energie, multă bucurie. Este pentru prima dată când petrecem aceste sărbători, vom rămâne de Crăciun aici la Sibiu. Vom petrece și noi, cel mai probabil vom merge să vedem împrejurimile”, spun – laolaltă - Ceylan și Betyl, venite să studieze aici din Turcia.
Ce-a fost și ce va fi
Anul SMART este unul din proiectele prin intermediul cărora Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu s-a făcut remarcată, a arătat Ioan Bondrea, în discursul prin care a făcut o sinteză a lui 2013. ”Pot aminti multe lucruri care s-au întâmplat în acest an. Pot aminti un Sibiu SMART, un program care la propunerea noastră a demonstrat că Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu, împreună cu celelalte universități, sunt elemente importante în Sibiu. Sunt pilonul de progres, cultură și știință pentru Sibiu. Am avut proiecte și le mulțumesc tuturor acelora care au fost implicați și le-au dus la bun sfârșit. Am avut în acest an o evaluare pozitivă din partea EUAP, am avut mulți studenți cu rezultate deosebite în concursuri, competiții profesionale, în reprezentarea noastră peste hotare și le mulțumesc. Au adus faimă Universității noastre. Am avut în acest an foarte multe vizite ale unor reprezentanți din partea unor universități din străinătate. Am avut conferințe, workshop-uri, s-au implicat mulți colegi în aceste activități”, a amintit Bondrea. Pentru anul care urmează, optimismul este sentimentul pe care rectorul îl recomandă. ”Sigur, ne așteaptă un an dificil, o evaluare instituțională, dar și greutățile oarecum inerente sistemului, cum ar fi finanțarea învățământului superior și alte legături între autonomia universitară și minister. Legături care nu întotdeauna sunt beneficii Universității și le putem numi uneori legături periculoase. Cu optimism vom reuși să trecem peste inerentele probleme ivite și sper că vom fi mai buni, mai toleranți și împreună vom face ca Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu să fie o casă de oameni buni”, a spus rectorul făcând referire la o urare de Anul Nou din zona Maramureșului. ”La casa de oameni buni, Dumnezeu face minuni. Le aduce sfinți la casă, le împlinește visurile și aduce un an nou fericit. Îmi doresc ca Universitatea să fie o casă de oameni buni, ca fiecare dintre noi să avem visele împlinite”, a încheiat Bondrea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Radu Nechifor , Valea Hartibaciului , Industrie Alimentară , Andrei Șaguna , Lucian Blaga , Liliana Popescu , Ştiinţe Agricole , Anul Nou , Academiei Forțelor Terestre , Aulei Magna , Ioan Bondrea , Protecţia Mediului Sibiu , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Sebastian Stan , Ansamblul Mărginimea , Întreaga Sărbătoare , Magic Band
Vizualizari: 377
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Bike
Acum 5 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 6 ore
Acolo Duța
Acum 6 ore
Gheorghe Ion