Luni,
20.03.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Ce strazi din Sibiu intra in reabilitare anul acesta?

14 străzi și două viaducte sunt printre lucrările pregătite pentru începutul acestui an. Licitațiile de execuție au fost deja lansate, valoarea lucrărilor fiind aproximată înainte de deschiderea ofertelor la peste 78 de milioane de lei.

De departe, cea mai importantă lucrare este cea de construcție a viaductului care va lega strada Mihail Kogălniceanu de calea Șurii Mici, construcție proiectată să depășească cu un metru lungimea de 400 de metri. Estimată la o valoare de 36 de milioane de lei, construcția viaductului este finanțată din fonduri europene, iar lucrările terminate cel mai târziu la finele lui 2015. Deocamdată, însă, lucrările sunt blocate la nivelul licitației, procedură lansată din primăvara anului trecut fiind suspendată la începutul lui decembrie din cauza unei contestații.

Lista străzilor ”europene”

Străzile ce urmează să fie modernizate pot fi împărțite în două categorii: finanțate din bugetul local și finanțate din fonduri europene. În această a doua categorie intră patru străzi scoase la licitație o dată: Măgheranului, Calea Gușteriței, Macaralei și Oțelarilor. Valoarea estimată a lucrărilor este de 22,4 milioane de lei, fără TVA, termenul de execuție a lucrărilor fiind de 18 luni de la data atribuirii contractului. Licitația are programată deschiderea ofertelor în ziua de 18 februarie.
”Pentru Calea Guşteriţei, tronsonul dintre sensul giratoriu de la intersecţia cu strada Macaralei şi podul peste Cibin, lucrările prevăzute includ modernizarea părţii carosabile pe o suprafaţă de peste 11.000 de mp, modernizarea spaţiilor de parcare şi a trotuarelor, crearea de piste pentru biciclişti pe ambele sensuri ale străzii, amenajarea spaţiilor verzi, dar şi amplasarea mobilierului urban necesar. De asemenea, contractul prevede reabilitarea reţelei de apă şi canalizare pe o lungime de aproximativ 1.000 de metri liniari. Lungimea totală a străzii care urmează să intre în lucru este de 960,92 metri”, anunțau autoritățile locale la semnarea contractului de finanțare.
Pe strada Macaralei, cu o lungime de aproape 290 de metri, vor fi reabilitate, la fel, rețelele de apă și canal, carosabilul și trotuarele. Aceleași lucrări plus unele de creare de zone verzi și amplasare de mobilier urban sunt prevăzute și pentru strada Oțelarilor, ce are o lungime de aproape 950 de metri. În fine, pentru strada Măgheranului, situată în cartierul Terezian, vor fi reamenajate spațiile verzi, carosabilul, trotuarele și parcările, rețelele de apă și canal fiind deja înlocuite. Strada Măgheranului măsoară un kilometru.

Din bugetul local

Reabilitarea altor zece străzi a fost scoasă la licitație de administrația locală în noiembrie anul trecut. Cele zece străzi licitate sunt împărțite în trei pachete scoase la licitație, cel mai ”valoros” fiind pachetul Poplăcii - Centru – Guşteriţa (ce include Piaţa Tălmaciu și străzile Tribunei, Revoluţiei, Arhivelor, D.D.Roşca) cu o valoare estimată la 7,75 mil. de lei, fără TVA. Pachetul de străzi din zona Turnişor – Piaţa Cluj – Ţiglari (cu străzile Arad, Kiev și Deva) are o valoare estimată la 4,59 mil. lei, fără TVA, iar pentru străzile Abrud  și Bagdasar, valoarea lucrărilor este estimată la 3,57 mil. lei, fără TVA.
Pentru viaductul din Vasile Aaron, lucrările sunt estimate 6,88 milioane de lei, iar contractul prevede pe lângă reabilitarea viaductului și reconfigurarea zonei prin crearea unui nou sens giratoriu, a unui parc (zonă verde), precum și refacerea iluminatului public din zonă. Termenul de realizare a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Dispare un pod

Chiar dacă nu a fost încă licitată lucrarea de refacere a podului de peste Cibin din dreptul pieței cu același nume, proiectul este pregătit pentru începutul acestui an. 16,6 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea aproximată a investiției de ridicare a unui nou pod peste Cibin, în locul celui metalic, construit în 1908. Lucrarea ar urma să fie realizată în 18 luni, potrivit datelor din indicatorii tehnico-economici aprobați de Consiliul Local Sibiu.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

felicitari

Acum 9 ani

adevarata responsabilitate astept circotasi de serviciu ,si o propunere de luat in seama ,3 giratori in complectarea celor existente pe tronsonu constitutiei -bilea -stf cel mare - semaforului ,si locatile sunt ;magheru -constitutiei ,stf cel mare -bilea si semaforului -milea -rahovei restu felicitari si an nou fericit si la mai mare adica in fruntea statului
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

@1: un sens giratoriu la intersectia Semaforului - V. Milea - Rahovei ar trebui sa fie cel putin la fel de mare ca si cel de la intersectia Bilea-Coposu-Constitutiei pentru a fi eficient la traficul din intersectia respectiva. Din pacate, configuratia actuala nu permite un asemenea sens giratoriu fara sa demolam si casa de pe colt si benzinaria din coltul intersectiei. Mai greu in zilele noastre.
Raspunde

radu

Acum 9 ani

Alo, Primaria Sibiu, ati uitat ulita Timisoara, care NU este reabilitata (si nu este nici strada, conform denumirii oficiale)! Locuitorii de pe aceasta ulita asteapta includerea ulitei TIMISOARA din SIBIUL anului 2014, sec. XXI, in pachetul de ulite dorite a fi reabilitate! Altfel, ne vedem nevoiti sa intentam proces colectiv Primariei Sibiu, pentru daune asupra locuintelor (vibratiile transmise locuintelor, la trecerea autovehiculelor prin gropile si damburile ulitei, duc la aparitia fisurilor) respectiv daune asupra locatarilor (colbul ridicat de pe suprafata ulitei duce la astm si bronsite). Va multumim.................................. PS: conform NODEX 2002, strada = Drum special amenajat (pavat sau asfaltat) dintr-o localitate (de obicei urbana). Asadar, \"strada\" Timisoara nu este strada, deoarece nu este pavata sau asfaltata.
Raspunde

Q10

Acum 9 ani

credem ca ar fi necesar ca pe strazile ce se reabiliteaza in 2014 sa se faca si trecerea sub pamant a retelelor electrice,telefoane cu taierea stalpilor din lemn ce nu-si au rost.a cablurilor TV.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus