Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Control medical obligatoriu, o data la trei ani

Ministerul Sănătății analizează dacă și ce sancțiuni să ne impună dacă nu mergem la controlul medical obligatoriu sau dacă nu ne ducem copiii la medicul de familie. Potrivit noului pachet de bază pentru asigurați, copiii între 4 și 18 ani trebuie să meargă la controlul preventiv, la medicul de familie, o dată pe an, la fel ca și persoanele care au împlinit 40 de ani. Adulții de până la 39 de ani au un control preventiv, o dată la 3 ani.

"Pachetul de bază este altfel gândit. Aici nu vorbim de servicii acordate pe număr de consultaţii, ci pe episoade de îngrijire. Adică de câte ori un pacient are o problemă nouă de sănătate. Acela se numeşte episod de îngrijire şi el intră în pachet şi va fi după aceea supus procedurilor pe care pachetul le prevede. Pachetul prevede în mod deosebit trecerea accentului de pe medicina spitalicească la prespitalicească, dar mai ales pe prevenţie, educaţie pentru sănătate, evitarea îmbolnăvirilor şi depistarea precoce a bolilor, ceea ce cred că este o schimbare fundamentală în modul în care va funcţiona în viitor sistemul sanitar românesc", a mai spus Nicolăescu.

În categoria serviciilor medicale esenţiale - altele decât cele pentru cazurile de urgenţă medico-chirurgicală -, consultaţiile preventive pentru cei în vârstă de până la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate şi la 1 lună - la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni; o dată pe an de la 4 la 18 ani.

Gravidele, de 8 ori la medicul de familie

Pentru supravegherea gravidei cu risc scăzut, este recomandat un număr de 8 vizite prenatale "de rutină".

Pachet de bază prevede şi "urmărirea lehuzei la domiciliu: la externarea din maternitate și la 4 săptămâni de la naştere prin consultaţii, investigaţii paraclinice, trimitere la medicul specialist obstetrică-ginecologie". Sunt prevăzute totodată educație pentru alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi consilierea pre şi post testare pentru HIV şi lues (sifilis) a femeii gravide.

De câte ori să mergi la medic

Persoanelor între 18 şi 39 de ani care nu prezintă simptome beneficiază de o singură consultaţie preventivă la trei ani, cu menţiunea că "episodul de prevenţie" poate cuprinde 1-2 consultaţii succesive şi setul de investigaţii la frecvenţa recomandată pentru grupa de vârstă şi sex.

Pentru cei în vârstă de cel puţin 40 de ani, prevenirea poate conţine 1-2 consultaţii succesive plus setul de investigaţii.

Episoadele anuale de îngrijire cronică cuprinde 1-2 consultaţii anuale, în medie, la medicul de familie de supraveghere a evoluţiei bolii, un consult anual de specialitate, un set de explorări elective de 1-2 ori/an şi prescrierea regulată a medicaţiei.

Noul pachet de bază precizează face referire şi la consultaţiile la domiciliu. Consultaţiile la domiciliu acordate de către medicul de familie pacienţilor înscrişi pe lista proprie sunt consultaţii acordate în afara cabinetului pacienţilor nedeplasabili şi copiilor 0-1 an, de pe lista proprie, în timpul programului de lucru. Aceste consultaţii se acordă în limita a maxim 2 consultații/episod pentru un episod acut şi maxim 3 consultaţii/an pentru un episod cronic.

„După estimările noastre, efectele importante ale pachetului se vor simţi în circa doi ani, doi ani şi jumătate, poate chiar trei ani, dar sper că, la sfârşitul anului 2014, semne îmbucurătoare vom simţi mai ales în medicina prespitalicească”, crede ministrul Sănătății.
 
Hotărârea de Guvern pentru aprobarea pachetului minimal şi pachetului de servicii de bază este în dezbatere publică până la 22 ianuarie 2014.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 779

Comentarii

10 comentarii

tara

Acum 10 ani

mai laso ba gigavule si nu te mai da cocos pe cine obligi s-a mearga la doctor ,va doare in banana de oameni va dati acum cocosi dupa ce ati adus sistemul sanitar in colaps ,ba modernizeaza spitalele ,adu aparatura performanta nu discriminatorie dai consateni tai din ;cluj si tg mures profiti ca menegeri la spitale sunt niste aserviti si pupincuristi care singuru lucru care il pronunta este s-a traiti sefu
Raspunde

@ tara

Acum 10 ani

Oligofrenule agramat, tu ai nevoie de control medical zilnic si de tratament permanent. Azi ti-ai luat pastilele? Pentru diaree vezi ca ai alea albastre, Johanisol!!!
Raspunde

iulia

Acum 9 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! *** care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde

Corina

Acum 9 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! *** care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde

tara

Acum 9 ani

bai oligrofen este tavtou cind s-a suit pe mata si a scos un handicapat ca tine,s-au nu stiti cum s-a va acoperiti furaciumea ,va trebuie s-a justificati niste bani ,ba astia cu grija de sistemu medical am o plingere impotriva la o ticaloasa de doctora la colegiu medicilor de7 ani si nici un raspuns ,si aia isi continua meseria de doftor ,dupa ce mia adus num,ai prejudici morale si profesionale ,as vrea s-a vina unu dei sistem s-a ma oblige s-a viu la un doftor ca tine ticalosule ,s-a dea dumnezeu s-a iei pastile tu si totr neamui tau de pupincuristi
Raspunde

@5

Acum 9 ani

Daca ai scris plingerea la fel cum o faci pe aici,atunci sa sti ca aia se chinuie si acum sa vada ce ai scris!Are dreptate cel de la numarul 2,mare dreptate!
Raspunde

@6,@2

Acum 9 ani

Aveti dreptate in privinta analfabetului sef de pe-aici(tara-trompetistu) ,din pacate el nu-si da seama la cat e ceasu si persevereaza in prostia si paranoia lui crunte ,sunt curios daca are drept de vot:)))))
Raspunde

DAN

Acum 9 ani

***pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! Asiguram contract legal! Au fost trimise deja primele castiguri! Avem dovada platilor! NU e MLM si NU e ***! Castigati 300 dolari lunar, lucrand ca operator online, 3 ore pe zi! Va expediem detalii, daca *** ”Info” la adresa de email: [email protected]
Raspunde

k7ZvJhq0

Acum 9 ani

daca's ceva meciuri soseiare sa ma chemati si pe mine. aduc cookies,alune si racoritoare. monitoru' ala mi se pare prea lucios.io am .mi se pare mai ok. de acu' te urmaresc prin RSS Feed.
Raspunde

aurel

Acum 9 ani

OFERTA NOUA DE LUCRU LA DOMICILIU! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! Oferim pe loc contract legal si dovada platii! Au fost acordate deja primele castiguri! NU e MLM si nici NU e ***! Veti castiga 300$ lunar, cu o munca de 3 ore pe zi, ca operator online! Pentru detalii mai multe, *** \"Info\" la adresa de email: ***
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus