Duminică,
17.10.2021
Ploi Scurte
Acum
9°C

Scandalul “Fondul clasei". Seful ISJ: “M-as mira sa nu apara si la noi"

Să ridice mâna sus părintele care NU a dat niciodată bani la grădiniță, școală sau liceu, în afara oricărei chitanțe sau bon fiscal. Bun. Și acum, că nu vedem nicio mână ridicată, să vedem cum stă treaba la Sibiu, din punct de vedere oficial.

Oficial, nimeni nu cere, nimeni nu dă. Deși tuturor li se pare normal ca, uneori, să cotizeze. Până și autoarei, în calitatea sa de părinte. Și altor părinți, asemenea. “Ni se cer bani la fiecare început de semestru, dar și peste an. Dacă nu am da, grădinița unde învață fetița mea nu ar avea bani nici măcar să le pună hârtie igienică la toaletă. Și nu glumesc. Situația din învățământul românesc este chiar atât de ridicol de proastă – să nu ai cu ce să îți ștergi copiii țării la fund. Eu, ca părinte, pot să înțeleg lucrul ăsta și să compensez, acolo unde pot. În calitate de părinte, nu mi s-au cerut niciodată bani pentru cadouri. Dar ca fost student, vă spun sincer că am dat șpagă ca să trec un examen. Un examen ridicol, fără legătură cu specializarea pe care urma să o am și pentru care nu aveam de gând să învăț nicio secundă”, recunoaște, cu sinceritate, Adrian A., tatăl a doi copii.

“Eu i-aş pupa mâinile în fiecare zi învăţătoarei fiului meu”

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ştefan Firu, spune că nu a auzit cazuri, la Sibiu, similare cu cel de la Şcoala 10, din Bucureşti. “Păi eu... eu nu ştiu ce i-aş face profesoarei de la Şcoala 10. Mai ales pentru atitudine, pentru ton... Mă dezic total de astfel de profesori. Eu le-am spus directorilor noştri, chiar şi azi, să lase părinţii să gestioneze fondul clasei. Şi să facă ce vor ei cu el - bineînţeles, orice este şi aprobat de direcţiune”, a declarat Ştefan Firu.

Acesta îşi aminteşte de un dascăl din viaţa fiului său, căruia îi va fi mereu recunoscător. “Noi am venit din Poiana, la Sibiu, când fiul meu era în clasa I. Copilul nu s-a putut adapta la cerinţele, la modul de lucru din Sibiu… Învăţătoarea lui l-a ajutat enorm să se integreze. I-aş pupa mâinile şi i-aş duce flori în fiecare zi. Dar de aici şi până să ceri bani de cadouri, e cale lungă”, mai spune Firu.

Şeful SIJ spune că nu a auzit cazuri de solicitare de bani sau cadouri, la profesorii din Sibiu. “Dar nu m-aș mira să apară acum. S-a deschis o cutie a Pandorei”, mai spune Ștefan Firu.

Nici la Inspectoratul Județean de Poliție nu există nicio reclamație pe numele unor profesori care să fi solicitat bani sau alte bunuri, din partea părinților, spune purtătorul de cuvânt al instituției, Luciana Balteș.

Elevii se fac mici

Surprinzător, tocmai cei care ar trebui să fie dezinhibați cu privire la orice consecință, într-o lume mult mai flexibilă decât cea în care au crescut părinții lor, elevii tac mâlc. Președintele Consiliului Județean al Elevilor, Dariana Nistor, spune că n-a auzit despre asemenea practici niciodată. “Săptămâna viitoare apare o statistică la nivel național… Eu nu am auzit de așa ceva. La noi, în Sibiu, nu se cere fondul clasei”, a răspuns reprezentanta elevilor, într-un stil politicianist pe care l-am văzut adeseori la persoanele în funcție. De bună seamă, orice vârstă ar avea.

Dacă ați auzit sau vi s-au cerut chiar dvs. bani pentru fondul clasei, bani cu care nu știți niciodată ce se întâmplă – sau, dimpotrivă, dacă sunteți de acord să gestionați fondurile clasei unde învață copiii dvs., așteptăm reacții pe e-mail, la adresa redactia@turnulsfatului.ro, pe facebook, pe pagina Turnul Sfatului sau într-un comentariu la acest articol.

Comentarii

7 comentarii

Cetățean de Sibiu

Acum 7 ani

”Grădinița unde învață fetița mea nu ar avea bani nici măcar să le pună hârtie igienică la toaletă. Și nu glumesc. Situația din învățământul românesc este chiar atât de ridicol de proastă – să nu ai cu ce să îți ștergi copiii țării la fund.” Și totuși, se construiesc biserici și catedrale.
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Sa nu fim ipocriti!!! Meteahna asta exista de mult! Cum credeti ca se renoveaza unele scoli? Pe banii parintilor. Unele scoli au o parte din sali cu geamuri termopan si o parte cu geamuri de pe vremea lui Ceausescu! Cele termopan au fost puse pe banii parintilor elevilor, ca si zugravitul si igienizarea! Lucrurile astea se practica acolo unde sunt elevi cu parinti instariti! Situatii de tot felul exista! Insa sunt curios ce parere are sindicatul din invatamant despre asta? N-a iesit la rampa cu nicio declaratie nici in cazul invatatoarei de la bucuresti, nici in alte cazuri! Chiar nu isi da seama ca se duce o campanie impotriva profesorilor?! Despre elevii care se imbata si fac sex in scoli ce parere aveti? De vina sunt tot profesorii?!
Raspunde

neanelu

Acum 7 ani

Epoca serviciilor gratuite a incetat demult, iar invatamantul a fost printre primele care au inceput sa fie co-finantate. Nu ma refer neaparat la cadouri si spagi ci la servicii educationale platite pentru a avea copii cat de cat educati: meditatii, discipline de sport, etc. Suntem pe drumul cel \"bun\", adica vom plati pentru aceleasi servicii de 2 ori: odata direct (pentru serviciul propriu-zis) si a doua oara indirect (la bugetul de stat de unde unde fura guvernantii tot). Wellcome to the Land of Choice !
Raspunde

dăcât !!

Acum 7 ani

dăcât e la ei ...e dăcât ...si la noi !
Raspunde

Sindicatul

Acum 7 ani

Dragii mei, ca pătinte sunt de acord să ajut cu ceea ce pot scoala unde copilul meu învaţă. Să nu uităm că numai cu creta şi tabla nu se mai poate. Manualele sunt depăşite de foarte mult timo, ultimul fiind editat cam prin 2008 la scoala gimnazială şi 2004 la liceu. Clasele 11 si 12 nu au manuale obligatorii, ministerul nu editeaza auxiliare didactice gratuite, etc. Întotdeauna am stabilit un fond al comitetului de părinţi cu care am dotat clasa cu un xerox, toner aferent, hartie xerox, dulap. Dar, atenţie, numai părinţii care au dorit au dat bani pt ceste lucruri, fără ai obliga pe ceilalţi părinţi. Dacă înţelegeţi cele spuse mai sus, vă mulţumesc, dacă nu, e numai traba dumneavostră. Cu un învăţământ subfinanţat se ajunge la gunoi, pt că atâta se poate!
Raspunde

Sindicatul2

Acum 7 ani

Mă scuzaţi, ca părinte şi nu ca \"pătinte\". Sunt destul de supărat şi mâhnit!
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

5, În principiu, ideea de a finanța comunitatea școala nu e nouă și nici rea. În Lumea Nouă așa s-a pornit, cei câțiva fermieri care formau comunitatea au pus mână de la mână și au construit o școală/biserică/pușcarie și au angajat învățător/popă/șerif. <br> Dar în cazul asta să nu mai plătim impozite la bugetul de stat, să desființăm ministerul învățământului șamd. <br> Și încă o chestie, să desființăm articolul ăla din Constituție unde scrie că învățământul e gratuit. Că nu e.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus