Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

"Urs, capra neagra, mistreti... Muntii din jurul Sibiului sunt plini de viata"

Aproape că nu există sfârșit de săptămână în care să nu urce pe munte. Chiar și de Paște sau de Revelion. Iubesc munții, libertatea, aerul curat și natura. Sunt Amicii Munților.
 
Clubul de Turism Montan „Amicii Munţilor” din Sibiu organizează la sfârșitul acestei săptămâni, la Păltiniș, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Omului de Munte „Clopul Turistului”. Sunt așteptați peste o sută de iubitori ai muntelui din toată țara, acesta fiind primul mare eveniment al anului 2014 organizat de „amici”. Din clubul sibian, în prezent fac parte în jur de 25 de iubitori ai muntelui, lor alăturându-se încă pe atâția simpatizanți. Este o formă organizată de a-și manifesta dragostea pentru munte și natură. ”Cred că nu exagerez dacă spun că în fiecare week-end urcăm pe munte. De Paște facem o tură cu canoea, de Revelion suntem tot împreună, poate de doar de Crăciun stăm pe acasă”, glumește Marian Bâtcău, vicepreședintele clubului. ”Acum opt ani, am lucrat vreme de un an în Arad și sincer, mi-a fost foarte greu. Doar așa îți dai seama cât de aproape de munți este Sibiul și cât de frumoase sunt împrejurimile. Cred că ai putea face în fiecare week-end un alt traseu în munții din jurul Sibiului și nu te-ai sătura. Sunt practic sute de kilometri de trasee amenajate pe care poți merge. Cred că doar stânci pentru cățărare nu prea avem, dar în rest avem de toate”, spune Marian Bâtcău.
 
În urmă cu vreo 25 de ani trenurile care veneau la Sibiu erau pline de turiști ajunși pentru a urca pe munte. Vremurile s-au mai schimbat, Sibiul nu duce lipsă de evenimente și distracții, iar numărul iubitorilor de drumeții a mai scăzut. ”În Sibiu ai multe alternative pentru petrecerea timpului liber dar munții sunt bătuți de multă lume. Din păcate, sunt și oameni care nu au nicio legătură cu natura, dar sunt și oameni pentru care merită să îți scoți pălăria. Noi avem o vorbă: dacă ai fost în stare să duci pachetul cu mâncare până sus, la 2000 de metri, poți să duci și hârtia la  gunoi! Nu lăsa mizerie la cabană! Dacă întâlnim astfel de cazuri apar și apostrofări”, spune reprezentantul Amicilor Munților.
 
Cât privește beneficiile dumețiilor la munte, acestea nu mai trebuie enumerate. Interesant este de menționat faptul că munții încă mustesc de viață iar tăierile de păduri nu sunt chiar grave, în județul nostru. ”Din fericire, în munți încă mai găsești urși, capră neagră spre exemplu este aproape imposibil să nu vezi dacă urci în Făgăraș, mai sunt mistreți, iepuri, căprioare, lupi îmi doresc de mult să văd dar încă nu am avut ocazia deși urme că există sunt. Biodiversitate există fără îndoială,  munții sunt plini de viață, cred că vânătoarea s-a mai redus acum că nu mai avem un prim-ministru vânător. Și, după părerea mea, din ce am văzut, nici nu se taie pădure ca în alte părți. Iar acolo unde se taie se și împădurește”, mai spune vicepreședintele Amicilor Munților.
 
Recomandare pentru începători
Dacă doriți să urcați pe munte și nu prea știți de unde să porniți, Amicii Munților vă fac o recomandare accesibilă: Păltiniș - Muncel. Traseul pornește de la Păltiniș, de la Vila 1, și se urcă pe un drum forestier până spre creastă, de unde există traseu marcat ce poate fi ușor urmărit. ”Traseul merge pe creasta Cindrelului, până deasupra Rășinariului. Durează cam patru ore dar este extraordinar de frumos și deloc greu. Ai pădure, goluri dar nu apline, puncte de belvedere, se văd Apusenii, Munții Făgăraș... merită!”, explică Marian Bâtcău.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus