Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
14°C

Firmele, in zodia creditelor

În timp ce majoritatea persoanelor fizice fug de credite ca de executare, firmele își doresc bani pentru a se putea dezvolta. Cum rezistă societățile cu credite depinde de la caz la caz.

”E simplu. Dacă ești întreprindere mică și mijlocie și vii cu garanția de la stat, iei creditul. Dacă ești companie mare, mă uit peste istoricul tău și trebuie să fie unul strălucit ca să te chem apoi cu garanții reale să îți dau banii. Dar, de obicei, în cazul marilor companii există relații «de tradiție» cu anumite bănci, ceea ce face ca acordarea unui credit sau a unei linii de credit să se reducă la o negociere asupra condițiilor de rambursare”, explică ”băbește” unul din directorii de agenții bancare din Sibiu.

Băncile nu au nicio poftă pentru risc, fapt ce explică modul dificil de a accesa un credit de către o persoană fizică sau aproape imposibil – de către o întreprindere mică sau mijlocie – fără garanțiile oferite de statul român. Așa se explică și faptul că, săptămâna trecută, plafonul de două miliarde de le, care reprezintă garanțiile oferite de stat ori Programul de garantare a creditelor pentru IMM s-a epuizat în câteva zile.

Bricomat: a scăzut volumul creditelor, mai accesează unul

Printre primele companii sibiene care ”pășesc” în noul an cu noi credite este Bricomat, societatea care administrează hipermarketul de bricolaj cu același nume. La mijlocul lunii trecute, Adunarea generală extraordinară a acționarilor a acordat competența consiliului de administrație pentru a contracta un credite în limita unui milion de lei, pentru susținerea activității curente. O linie de credit de 600.000 de lei a fost accesată de la Banca Feroviară.

La finele semestrului I al anului trecut, Bricomat anunța un nivel al creditelor societății de 3,79 milioane de lei, în scădere de la 4,42 de milioane de lei, cât reprezenta totalul creditelor la finele semestrului I din 2012. Pe primele șase luni ale anului trecut, Bricomat raporta venituri totale de 5,14 milioane de lei, în creștere de la 4,22 milioane de lei realizări în prima jumătate a lui 2012.

Societatea Bricomat este deținută în proporție de aproape 60% de persoane fizică Ilie Carabulea. Alte mai bine de 24 de procente sunt în portofoliul Carpatica Asig, iar 13% aparțin SC Atlassib SRL.

Dafora și-a redus ratele

Chiar în Ajunul Crăciunului de anul trecut, una dintre cele mai mari companii private din Mediaș – Dafora – a anunțat încheierea negocierilor cu toate instituțiile de credit și leasing cu care se află în relații contractuale. Potrivit anunțului semnat de Gheorghe Călburean, președintele Consiliului de administrație al societății, pe 23 decembrie 2013, DAfora și toți finanțatorii săi au semnat un acord ”privind restructurarea contractelor între părți, în sensul diminuării obligațiilor lunare de plată pe o perioadă de un an”. Din anunțul făcut de Călburean se lasă de înțeles faptul că băncile au impus condiții pentru acest acord, iar aceste condiții fac referire la ”restructurarea financiară a Societății”.

Pesoana fizică Gheorghe Călburean deține 49,9% din acțiunile societății.

Potrivit situațiilor financiare ale societății făcute publice în toamnă, la 30 septembrie 2013, SC Dafora SA totaliza împrumuturi pe termen lung de 100 de milioane de lei (față de 105 milioane în 2012). Veniturile totale erau însumate la 142,2 milioane de lei pe primele nouă luni ale anului, în creștere față de cele 130,8 milioane de lei realizate în primele nouă luni ale lui 2012.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus