Sâmbătă,
20.07.2024
Ploi Scurte
Acum
20°C

Restauratorii bisericilor fortificate au descoperit fresce, din secolele XV si XVI, in trei biserici

Câteva fresce din secolele XV-XVI au fost descoperite în trei biserici evanghelice din judeţele Sibiu şi Mureş, în timpul reabilitării acestora în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, durata proiectului fiind prelungită pentru restaurarea acestora.

Oficialii Bisericii Evanghelice din România au afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că 18 biserici fortificate din Transilvania sunt reabilitate prin intermediul unui proiect european cu o valoare de circa şase milioane de euro.

Acest proiect ar fi trebuit finalizat la începutul acestui an, dar durata de implementare a fost prelungită din cauza descoperii unor fresce extrem de importante în interiorul a trei biserici din judeţele Sibiu şi Mureş.

"Sunt trei biserici unde s-au descoperit mai multe fresce, pe o suprafaţă între 50 şi 100 de metri pătraţi. Cele trei biserici sunt Curciu şi Ighişul Nou, din judeţul Sibiu, şi Apold din Mureş, chiar la graniţa dintre judeţele Sibiu şi Mureş. Pentru acestea s-a solicitat o prelungire a termenului contractului de finanţare, iar economiile care s-au putut face pe parcursul proiectului au fost aprobate pentru aceste lucrări", a declarat Friedrich Gunesch, secretar general al Consistoriului Bisericii Evanghelice din România.

Potrivit acestuia, data finalizării proiectului a fost decalată pentru 25 octombrie 2014.

"Frescele sunt de valoare foarte mare din punct de vedere istoric şi artistic. Unele sunt din secolulul al XV-lea, al XVI-lea, mai bine sau mai puţin bine păstrate, lucru care urmează să se vadă după ce vor fi scoase la lumina zilei", a afirmat Friedrich Gunesch.

El a precizat că, în prezent, se lucrează la licitaţiile necesare pentru atribuirea lucrărilor, urmând ca în perioada aprilie - octombrie să fie restaurate frescele. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la circa un milion de lei.

Cele trei biserici, alături de celelalte 15 reabilitate în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene, vor intra în circuitul turistic.

Reprezentanţii Bisericii Evanghelice au precizat că, din totalul celor două sute de biserici fortificate care există în Românbia, 26 fac parte din circuitul turistic şi pot fi vizitate oricând, existând şi posibilitatea ghidajului.

Turiştii care doresc să vadă toate aceste 26 de biserici pot achiziţiona, la preţul de 50 de lei, un "paşaport" emis de Biserica Evanghelică.

În anul 2013 au fost tipărite 700 de "paşapoarte", fiind vândute 350.

Contractele de finanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de şase milioane de euro, pentru reabilitarea a 18 biserici fortificate din Transilvania şi a Bisericii Evanghelice din Sibiu, au fost semnate, în octombrie 2010, la Sibiu, de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea vreme, Elena Udrea.

Unul din proiecte prevedea restaurarea a 18 ansambluri de biserici fortificate din judeţele Alba, Braşov, Mureş şi Sibiu, având ca obiectiv general conservarea şi punerea în valoare a potenţialului ansamblurilor bisericilor fortificate unice din Transilvania, ca parte a tezaurului României şi ca puncte de atracţie turistică ale Regiunii Centru.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

circuit

Acum 10 ani

ba dormiti pe un munte de aur care vila lasat mostenire sasi transilvaneni ,ba o investitie serioasa si refacut tot circuitul cetatilor si fortificatilor bisericesti ar auce sute de mii de turisti din anglo -saxonia si tot o data near scoate din anonimatu asta de tara fara perspectiva trezitiva politruci de doi bani habar nu aveti cu ce se maninca o economie adevarata si viabila sunteti plini de ifose de cunoscatori si stiutori de carte dar nu se vede nimic dupa voi
Raspunde

val

Acum 10 ani

D-le Circuit, cred ca nu va opreste nimeni sa organizati \"o afacere\" in acest domeniu. Puteti sa faceti circuite pe la bisericile fortificate din Transilvania, ba chiar si la orasele fortificate. Va urez succes
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus