Luni,
26.02.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Parohia Evanghelica, despre chiriile percepute pentru scoli: banii raman pentru intretinere

Modificările aduse contractelor de închiriere a clădirilor Colegiului ”Samuel von Brukenthal” și cea a Colegiului agricol ”Daniil Popovici Barcianu” au rolul de a eficientiza modul de cheltuire a banilor pentru întreținerea imobilelor, arată reprezentanții Parohiei Evanghelice C.A. Restituite proprietarului de drept – Parohia Evanghelică C.A. – celor două clădiri le-a fost menținută funcțiunea de spații de învățământ, iar chiria a fost stabilită în baza hotărârilor emise de Guvern pentru acest domeniu. Doar că, din acest an, procentele din chirii pe care Parohia le dona Primăriei Sibiu pentru întreținerea clădirilor, nu vor mai merge în conturile administrației locale, după cum a decis Consiliul Local Sibiu, în ședința de joi. Dar nici nu vor rămâne în conturile Parohiei Evanghelice, țin să lămurească proprietarii clădirilor.
”Valoarea chiriilor nu am stabilit-o noi, ci a fost stabilită prin lege. Iar acele procente pe care noi le donam pentru întreținerea și reparațiile clădirilor vor fi alocate, în continuare, tot pentru același lucru. Însă prin faptul că acești bani ajungeau în conturile Primăriei, modul de folosire era extrem de birocratic: pentru fiecare intervenție trebuia mult timp, multe acte, erau demersuri greoaie. De aceea, am discutat și cu reprezentanții autorităților locale, cu cei ai școlilor și am decis împreună ca banii donați să fie virați într-un cont separat al Parohiei, dar cu aceeași destinație pentru întreținere și reparații”, declară Killian Dörr, prim-preotul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu.

Birocrația amplă din domeniul lucrărilor publice a făcut, de exemplu, ca din donațiile Parohiei Evanghelice să nu poată fi cheltuiți până la finele anului trecut aproximativ 350.000 de lei. Contractele încheiate între Parohie și administrația Sibiului, prevăd ca – în cazul Colegiului ”Samuel von Brukenthal” – 47% din chiria de 12.491 de lei pe lună să fie donată pentru întreținere și reparații. În cazul Colegiului agricol, procentele donate pentru întreținere și reparații sunt și mai mari: 85% din cei 2.301 lei – chirie lunară.
”Directorii școlilor vor fi, în continuare, cei care ne vor semnala problemele, lucrările de executat. Iar deciziile în ceea ce privește lucrările vor fi luate tot împreună cu reprezentanții Serviciului școli”, mai arată Killian Dörr.

”Suntem preocupați de calitatea învățământului românesc”

Reprezentanții Parohiei Evanghelice C.A. țin să sublinieze faptul că interesul lor este acela de a ajuta învățământul românesc din Sibiu. ”După retrocedarea acestor clădiri, în cadrul Parohiei noastre s-a discutat despre strategia pe care să o avem referitor la aceste imobile. Ce să facem? Să le închiriem unor bănci sau pentru sediile unor multinaționale? Am zis nu, pentru că bunicii și străbunicii noștri, care au construit aceste clădiri, le-au dat destinația de spații de învățământ. Și așa dorim să facem și noi, să sprijinim învățământul din Sibiu, prin punerea acestor spații la dispoziție. Și nu la dispoziția sașilor, cum se mai discută. Ci la dispoziția învățământului românesc din Sibiu. Și la Colegiul «Samuel vin Brukenthal», de exemplu, mai bine de 95% din elevi sunt români. Parohia chiar este preocupată de calitatea învățământului românesc, pentru că societatea sibiană câștigă de pe urma unui învățământ de calitate”, mai arată prim-preotul Killian Dörr.

Retrocedarea spațiilor de învățământ din Sibiu nu a însemnat, întotdeauna, menținerea destinației și după revenirea clădirilor la vechii proprietari. Exemplu este, în acest sens, clădirea în care a funcționat Colegiul Pedagogic, pe strada Gen. Magheru. Retrocedată Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba-Iulia în 2003, clădirea a fost ”golită” la cerere în 2011. Un an mai târziu, reprezentanții Arhiepiscopiei anunțau că respectiva clădire a fost închiriată unei firme din Alba Iulia, pentru amenajarea unui hotel și a unui centru de conferințe. Deocamdată, însă, clădirea din vecinătatea Bisericii Ursulinelor este tot nefolosită.

Foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

karla

Acum 10 ani

multumesc ca a ti folosit poza facuta de mine in data 31.3.2013 ! asta si e ideea, promovare inclusiv cu poze de calitate. cu siguranta de pe wikimapia a fost racolata de voi ;)
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 10 ani

Da, Karla, de pe wikimapia este fotografia, după cum este trecut și în linkul de la finalul articolului. Mulțumim!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus