Președintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, susține în cadrul unui interviu acrodat ziarului Turnul Sfatului că nu crede în spargerea USL. Îi liniștește pe liberalii care văd în USD un adversar politic: ”Dacă ne respectăm, nu-i voie să ne tensionăm relațiile”, susține Cindrea, explicând că alături de Mircea Cazan a făcut un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.
Reporter: Cum vedeți situația la zi din cadrul USL? Va continua această stare de nervozitate?
Ioan Cindrea: Nu cred, USL este necesar. USL a apărut ca structură politică să elimine un regim, un regim nedrept, regimul Băsescu. Misiunea USL este de a guverna până în 2016 și de a câștiga în acest an alegerile prezidențiale. Candidatul USL trebuie să câștige alegerile prezidențiale. Puterea completă într-o țară e formată de puterea parlamentară, cea guvernamentală și cea prezidențială, pe care vedem acum că este foarte importantă. Președintele poate să ajute în buna guvernare a țării și în buna funcționare a mecanismelor instituționale sau poate să deranjeze și să învrăjbească. Nu avem nevoie de un președinte care să învrăjbească. Actualul președinte a învrăjbit și caută învrăjbirea și trebuie să-și încheie mandatul în luna decembrie.
Rep.: E Crin Antonescu viitorul președinte al României? Îl vedeți în această funcție?
I. C.: Noi în USL am luat o decizie. Decizia este luată în forurile de conducere maxime ale partidului, noi trebuie să respectăm această promisiune și cu siguranță vom sprijini procesul de alegere al domnuluI Antonescu ca președinte.
Rep.: Cum vedeți acest ultimatum dat de Klaus Johannis astăzi: ori noi, ori PC?
I. C.: Eu cred că ultimatumurile nu sunt niște forme de manifestare democratice. Într-o democrație, negocierea este fundamentală. Eu sunt convins că se va găsi înțelepciune pentru a forma o structură guvernamentală în care domnul Johannis, un om important pentru guvern, poate să aducă un aport important în guvernarea țării, ca vicepremier și ca ministru de interne. Ultimatumurile nu au au ce căuta între adversarii politici, în interior, în USL, între prieteni, nici atât.
Rep.: Este USD o amenințare la adresa PNL?
I. C.: Nu. USD este o uniune între trei partide care și-au propus să candideze împreună la alegerile europarlamentare, adică PSD, PC și UNPR. Împreună vom avea candidați comuni, s-au stabilit acești candidați și va fi o uniune pentru alegerile europarlamentare. Candidatul nostru la nivelul Sibiului este Daciana Sârbu, cea care a fost susținută de noi și la precedentele alegeri.
Rep.: Vă puteți întoarce la atmosfera din USL după o campanie desfășurată în cadrul USD? Nu vă va dezbina și mai tare o campanie electorală?
I. C.: Dacă ne respectăm, nu-i voie să ne tensionăm relațiile. Am avut o discuție cu domnul Cazan, președintele PNL Sibiu, și am stabilit că vom stabili un pact de neagresiune politică în alegerile europarlamentare. Fiecare să meargă pe zona lui de vot, să solicite votul fără să aruncăm cu noroi sau cu pietre unii în alții. El a afirmat că va introduce în interiorul PNL acest lucru, eu am transmis în interiorul PSD și în interiorul USD vom transmite acest lucru. Nu ne batem cu liberalii, ne batem să obținem cât mai multe voturi pe zona noastră de stânga.
Rep.: Credeți că va ieși PNL de la guvernare?
I. C.: Nu cred.
Rep.: Pe ce vă bazați?
I. C.: Eu cred că interesele sunt comune. Cred că suntem oameni serioși, cred că avem o bătălie comună la prezidențiale și cred că avem o datorie importantă față de oameni. Numai în acestă majoritate și în această conjunctură ne putem duce toate proiectele pentru oameni, și pentru salariați, și pentru muncitori și pentru agricultori și pentru oamenii de faceri. Noi știm ce avem de făcut. Lucurile acestea s-au convenit la vremea formării USL, prin programul de guvernare. Știm cum trebuie să crească salariul minim, știm cum trebuie să crească pensiile, știm cum trebuie ținute în frâu prețurile, reducerea treptată a TVA, impozitul diferențiat să crească la cei cu venituri mici, la sub 16%, toate lucrurile acestea trebuie făcute. Trebuie doar să ne respectăm și să nu uităm de interesul general.
Rep.: Va rămâne în picioare USL chiar dacă se va face o rocadă între Antonescu și Johannis? S-a vorbit în ultimele zile de o posibilă candidatură a lui Klaus Johannis la funcția de președinte, în locul lui Crin Antonescu.
I. C.: Eu nu știu care sunt diosucțiile acestea, eu știu un singur lucru: s-a stabilit că la prezidențiale va candida un liberal.
Rep.: Orice nume?
I. C.: În condițiile în care Victor Ponta a fost nominalizat pentru funcția de prim-minstru, domnul Crin Antonescu a fost nominalizat pentru președinție.
Rep.: Deci și numele.
I. C.: Și numele. S-a negociat foarte corect. Eu cred că între oameni corecți promisiunile trebuiesc ținute. Cine le încalcă va trebui sancționat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Politic
Telefon:
0745 590 991
alin[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Sparrow
Acum 6 ore
Adina
Acum 6 ore
HellTown
Acum 6 ore
Ionica vecinu
Acum 6 ore
Casian