Joi,
10.10.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Cifrele noului Cod Penal, la Sibiu: 7-2-0. Politisti – detinuti – arestati

Șapte polițiști lucrează în cadrul nou-creatului birou de Supraveghere Judiciară, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu. Doi deținuți cu domiciliul în Sibiu au fost eliberați din penitenciare, după 1 februarie, data intrării în vigoare a noului Cod Penal. Zero suspecți din Sibiu au fost arestați la domiciliu, potrivit noilor proceduri prevăzute de lege.

Poliția Română s-a “îmbogățit” cu un birou de supraveghere judiciară, în fiecare județ. În fiecare oraș, cel puțin teoretic, minim un polițist trebuie să aibă și el atribuții de supraveghere judiciară. Noul Cod Penal presupune mai multe măsuri preventive care nu erau prevăzute anterior, însă Ministerul de Interne nu a aprobat nici măcar un singur post suplimentar, în structurile de poliție. “Noi avem structura formată, avem chiar și o aplicație nou-creată, informatică, special pentru noile măsuri prevăzute de Codul Penal. Angajații au fost mutați efectiv, de la alte birouri. La fiecare Poliție Orășenească există o funcție nou-creată, de ofițer-supraveghetor”, explică șeful biroului, comisar-șef Marian Chircu.
În teorie, polițiștii care se ocupau și până acum de supraveghere judiciară vor avea sarcini și atribuții suplimentare, pe aceeași bani. În practică, există posturi de Poliție Orășenească – cum este cel de la Copșa Mică – unde niciun polițist nu avea, până acum, atribuții de supraveghere judiciară. Un agent din cadrul postului va trebui să se familiarizeze și cu aceste proceduri.

Previziuni: plin de arestați la domiciliu

La IPJ Sibiu, Biroul de Supraveghere Judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale are șapte angajați. Deocamdată, aceștia doar citesc Codul Penal din scoarță în scoarță. Munca de teren va veni, însă, în scurt timp, cred ei.
Pentru moment, instanțele nu au dispus nici măsura controlului judiciar și nici arestul la domiciliu, pentru niciun suspect din Sibiu. Polițiștii cred că arestul la domiciliu va fi cea mai uzitată formă de prevenție, însă presupune și cea mai multă bătaie de cap din partea lor: agenții vor fi nevoiți să facă minim trei vizite zilnice la domiciliul deținutului. Vor interoga deținutul, dar vor chestiona și vecinii cu privire la activitatea acestuia. Chiar dacă legea nu prevede paza efectivă la domiciliului arestatului, metoda celor trei vizite zilnice poate fi chiar mai costisitoare, având în vedere că mulți dintre potențialii deținuți au domiciliul la kilometri distanță de polițistul însărcinat cu supravegherea judiciară (polițiștii rurali nu au aceste atribuții, care le revin doar celor orășenești).
Reglementările prevăd și monitorizarea prin intermediul brățărilor electronice, însă dispozitivele nu există, deocamdată, în dotarea Poliției Române. Șeful IGPR, Petre Tobă, a declarat, recent, că metoda trebuie reanalizată, pentru că presupune costuri foarte mari, estimate la ordinul milioanelor de euro.
Isterie pentru doi deținuți eliberați
După o solidă campanie de presă privind potențiala eliberare a mai multor deținuți, în urma intrării în vigoare a noului Cod Penal, spiritele s-au calmat. La nivel național, până acum, doar 131 de condamnați au ieșit din închisori. “Pentru un număr de 131 deţinuţi, instanţele de judecată au dispus punerea în libertate ca urmare a admiterii contestaţiilor privind aplicarea legii penale mai favorabile. Persoanele puse în libertate au săvârşit infracţiuni sub imperiul Codului penal de la 1969, care nu mai sunt prevăzute de Legea 286/2013 privind Codul penal, fiind actualmente dezincriminate, ori limitele speciale ale pedepselor prevăzute în noul Cod penal pentru faptele săvârşite au fost reduse, devenind incidentă aplicarea legii penale mai favorabile sub acest aspect, în cazul succesiunii legilor penale în timp, iar, ca urmare a acestor reduceri, pedepsele  aplicate au fost constatate ca executate la data pronunţării hotărârii de către instanţă”, arată Administrația Națională a Penitenciarelor, într-un răspuns remis Turnul Sfatului.
Doar doi deținuți din Sibiu au fost eliberați, din 1 februarie și până acum, respectiv după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus