Duminică,
24.10.2021
Parțial Noros
Acum
1°C

Scrisoare deschisa prezumtivului viitor ministru de Interne

Stimate domnule Klaus Johannis,
În orașul pe care, cel puțin la ora redactării acestei scrisori, cu onor îl conduceți, există un așa-zis ghișeu al Serviciului Cazier Judiciar și Evidență Operativă. Sediul său este la Prefectură, instituție a Guvernului în sânul căruia aspirați să vă aflați. Pentru că vă angajați într-un post nou, presupun eu, cu contract de muncă, în beneficiul economiei de stat, veţi avea nevoie de un act obligatoriu: da, cazierul judiciar. Trebuie să vă avertizez că nu vă va fi uşor să-l obţineţi.
La Serviciul Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă sunt angajate două lucrătoare la ghişeu: una pe tura de dimineaţă, cealaltă, pe tura de după-amiază. Ar fi de înţeles, doar că ghişeul are program cu publicul exclusiv dimineaţa, în zilele de luni, marţi, joi şi vineri şi exclusiv după-amiaza, în zilele de miercuri. În mod inexplicabil, în zilele de miercuri, coada la ghişeul Serviciului numără, constant, peste 50 de indivizi, înghesuiţi într-un spaţiu de 12 metri pătraţi. Unele persoane beau o vodcă înainte, să-şi facă puţin curaj. Ştiu asta, pentru că se aflau în faţa mea, la coadă. Alte persoane nu se spală cu săpun decât în zilele de sărbătoare. Miercurea trecută sigur nu era nicio sărbătoare. Mai sunt şi persoane care intră în faţă la rând, cu riscul să fie linşate, pentru că nu au trecut atât de mulţi ani de la Epoca de Aur, încât să ne ieşim din mână. Mai ştim şi noi mecanismul de funcţionare a cozilor de la ghişeu.

Vă sugerez să vă luaţi liber de la birou preţ de cel puţin două ore, deşi durata medie de stat la coadă trece de acest interval. Dar poate aveţi noroc.
Odată ajuns suficient de în faţă încât să răzbateţi cu privirea până la ghişeu, să nu cumva să vă puneţi întrebarea – cu voce tare – de ce, bată-l norocul să-l bată, trebuie să completaţi, de mână, într-un registru clasic, numele, prenumele şi alte date de natură personală, din moment ce oricum trebuie să prezentaţi cartea de identitate în original? Iar cazierele judiciare sunt, nu-i aşa, nominale. Această întrebare o deranjează nespus pe lucrătoarea de la ghişeu, care vă va răspunde, tăios, “Asta-i treaba noastră, nu vă interesează pe dumneavoastră, da?”.
În virtutea prezumţiei de nevinovăţie şi a cazierului “curat”, veţi observa, ataşat de ghişeu cu o clasică, ancestrală sfoară, un pix. Îl luaţi, completaţi, nu comentaţi.

Dacă, eventual, suferiţi cu spatele, stomacul, tendoanele, articulaţiile sau, Doamne fereşte, sunteţi femeie la menstruaţie, nu vă ajută nicio scutire medicală. Statul la coadă, pe sistem “buluc” (nu unul câte unul, ca în ţările cu apă caldă), e lege.
Trag nădejde, stimate domn, că veţi lua act de cele de mai sus şi veţi dispune, din fruntea ministerului pe care se spune că îl veţi conduce, să fie înlocuită sfoara pixului, cu un cablu din silicon. Zău, e rudimentară!

Cu mulţumiri,
Răbdare-de-Fiereanu 

Comentarii

3 comentarii

K.I.

Acum 7 ani

O sa dau dispozitie sa inlocuiasca sfoara. Vedeti ca se rezolva? E simplu.
Raspunde

crrrr

Acum 7 ani

Sa.i transmite-ti si examenul auto!!De la data examenului la sala pana la evaluarea oras dureasza 2 luni....))Si e totusi un serviciul platit din banii celor care mai sunt in tara...inca!!
Raspunde

Easy

Acum 7 ani

Stați liniștiți băi ăștia cu scrisori deja la viitorul ministru de interne-iohannis-încă nu se știe absolut nimic despre numirea sasului la interne,după cum se ceartă penibilii ăștia din usl nu m-ar mira să-și rupă gâtul alianța asta de căăăcat-usl-făcută artificial pt a prosti gloata de dobitoci votanți,mai bine trimite-ți o scrisoare în care să-l readuceți pe klaus cu picioarele pe pământ,să nu se mai creadă el un fel de”ZORRO”-justițiar pe la centru,pt că e f greu acolo,la bucale,unde colcăie interlopii și mafioții.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus