București, orașul care generează 20% din PIB-ul țării, este cel mai bun oraș din România pentru afaceri, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes România, citat de Agerpres.
Pe locul doi se află Timișoara, urmată de Cluj-Napoca, Ploiești și Oradea. Topul primilor zece orașe continuă cu Constanța, Sibiu, Brașov, Pitești și Arad.
“Importanța economică a Capitalei — concentrează 24% din comercianții activi din România și 21% din totalul salariaților la nivel național — este unul dintre lucrurile care au contat în stabilirea ierarhiei finale. În general, Bucureștiul se clasează pe primul loc la majoritatea criteriilor luate în considerare pentru stabilirea topului”, spun reprezentanții Forbes România.
Cinci dintre criterii sunt cantitative: PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câștigul salarial mediu net, șomajul și investițiile străine.
Alte cinci criterii includ existența infrastructurii, stocul rezidențial, polii de business, facilități educaționale cu impact pe piața muncii și deschiderea autorităților locale față de investitori.
În ceea ce privește Bucureștiul, PIB-ul pe cap de locuitor este 16.717 euro, salariul mediu net ajunge la 2.470 lei, PIB-ul regional se ridică la 148,9 miliarde de lei, iar numărul mediu de salariați este de 822.000.
În județul Timiș, PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns la 10.711 euro, salariul mediu net — 1.772 lei, PIB-ul regional — 32,6 miliarde de lei, iar numărul mediu de salariați — 210.100.
Timișoara este orașul cel mai dezvoltat din punct de vedere economic după București, iar accentul a căzut pe atragerea investițiilor străine.
“Italienii sunt cei mai numeroși investitori străini din Timișoara, dar americanii sunt primii la capitolul valoare a capitalului străin”, mai spun reprezentanții Forbes România.
Dacă vorbim de județul Cluj, PIB-ul pe cap de locuitor este 7.227 euro, salariul mediu net — 1.796 lei, PIB-ul regional — 22,2 miliarde de lei, în timp ce numărul mediu al salariaților este de 187.200.
“Companiile din domeniul tehnologiei informației sunt în acest moment cel mai bun ambasador al economiei clujene”, se mai arată în analiza Forbes.
Mai departe, Ploiești este considerat orașul “aurului negru”, întrucât din județul Prahova se extrage cea mai mare cantitate de petrol din România.
Dezvoltarea sa economică a fost posibilă și datorită ajutoarelor oferite de stat, notează jurnaliștii de la Forbes.
Județul Prahova are un PIB de 6.426 de euro pe cap de locuitor, 1.677 lei salariu mediu net, 22,8 miliarde de lei PIB regional și un număr mediu de salariați de 162.100.
Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani datorită banilor europeni, proveniți din fonduri structurale și investiții private. Astfel, orașul de pe Crișul Repede a ajuns pe locul cinci în topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România.
Județul Bihor a ajuns la un PIB per capita de 6.384 euro, salariu mediu net de 1.214 lei, PIB regional de 16,7 miliarde de lei și 257.200 număr mediu de salariați.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1230
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Costea
Acum 3 ore
Idgf
Acum 3 ore
Cititor