Joi,
18.04.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Ciprian Banea, vice in Federatia de Taekwondo

Sibianul Ciprian Banea, avocat de meserie și secretar al Clubului Puma Sibiu, a fost ales zilele trecute vicepreședinte al Federaţiei Române de Taekwondo. El și-a propus, printre altele, ca în următorii doi ani să aducă la Sibiu un Campionat European de Taekwondo. Cât de realizabil este acest deziderat și ce alte planuri are Ciprian Banea, aflați în rândurile următoare.
 
Reporter: Sunteți bătăios în sala de judecată sau abil când vă aflați în sala de sport?
Ciprian Banea: Cred că dimpotrivă, sunt mai calculat și mai ponderat. În artele marțiale, ca și în avocatură, trebuie să fii mai reținut, să analizezi toate variantele. Întotdeauna în avocatură, eu cel puțin văd lucrurile din două perspective: care este situația de fapt dar și ce se poate întâmpla. Cum spuneam, încerc să analizez, să prevăd anumite lucruri. Același lucru se aplică și în artele marțuiale, nu te duci înainte la o luptă, încerci să vezi ce se poate întâmpla, cum poți fi atacat. Depinde și artele marțiale, dar noi de obicei nu prea atacăm. Taekwondo este o artă marțială în esență de autoapărare. În Coreea, de unde provine, oamenii simpli nu aveau voie să dețină arme, numai nobilii, și a trebuit să găsească niște forme de autoapărare pentru atacurile provenite de la nobili. Au încercat cu mâinile goale să dezvolte tot felul de tehnici, astfel apărând taekwondo, dintr-o necesitate.
 
Rep.: Ce are concret Sibiul de câștigat prin faptul că acum vă aflați într-o funcție importantă în federație?
C. B.: Sibiul cred că are de câștigat prin faptul că eu încerc să aduc competiții din ce în ce mai mari aici. Orașul va avea vizibilitate atât pe plan național cât și pe plan internațional. Noi avem deja încheiate parteneriate cu Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Consiliul Local Sibiu și Consiliul Județean, iar prin noua funcție din cadrul federației cred că  pot strânge colaborarea dintre aceste instituții și Clubul Puma sau alte cluburi sportive în vederea organizării unor proiecte. Cred că putem aduce la Sibiu tot felul de sportivi de talie internațională, maeștii și putem să avem evenimente mai importante.
 
Rep.: Chiar ați declarat că vreți să aduceți la Sibiu un campionat european de taekwondo. Avem la Sibiu infrastructura necesară pentru a găzui o astfel de competiție?
C. B.: Avem. În principiu avem cam tot ce ne trebuie la Sibiu pentru un campionat european, nu știu dacă și pentru unul mondial. Aici mă refer la Sala Transilvania și vreau să vă spun că anul trecut am fost la Cupa Europei, găzduită de Bulgaria, și ei nu au avut o sală mai bună decât Sala Transilvania. Eu apreciez că bulgarii au oferit condiții net inferioare și cu toate acestea au putut găzdui un campionat deosebit. Așa că, fără doar și poate, putem organiza la Sibiu un campionat european. Eu îmi propun acest lucru. Este bine să speri. Noi ne-am propus încă de acum câțiva ani să aducem la Sibiu sportivi de mare valoare și cred că ne-am ținut de cuvânt. Anul trecut am avut-o alături de noi pe  dubla campioană mondială Katya Solovey iar anul acesta ne-a confirmat prezența campionul mondial Tomaz Barada – regele taekwondo-ului. Deocamdată suntem la nivelul de stabilire a datei și a modului în care se va desfășura stagiul. Deci, după cum puteți vedea, încercăm să facem tot felul de activități însă taekwondo este o nișă de care suntem puțin restrânși.
 
Rep.: Cum este văzut sportul acesta în Sibiu? Există mulți practicanți, copii dornici să învețe?
C. B.: La Clubul Puma ne adresăm în special copiilor și juniorilor și avem în momentul de față în jur de o sută de practicanți. Atenția noastră se îndreaptă către copii pentru că ei sunt viitorul și părinții văd ceva important în munca pe care o facem la club, ei ajutându-ne și sprijinindu-ne.
 
Rep.: Cum decurge o zi obișnuită pentru dumneavoastră? Aveți timp să treceți și pe la Tribunal și pe sala de sport, acum aveți și munca la federație?
C. B.: Mă trezesc dimineața, mă joc cu băiețelul meu de trei ani, mă mișc cât pot de repede la birou, îmi iau actele, îmi încep munca la Tribunal, apoi în jurul orei 14:00 – 15:00 plec spre casă, mănânc ceva și apoi merg spre sală. Asta se întâmplă de trei ori pe săptămână, iar marțea și joia petrec mai mult timp cu familia. Însă avem multe activități alături de Clubul Puma și acum, fiind angrenat în federație, avem foarte multe activități de pus la punct. În ultima vreme la federație lucrurile au fost lăsate cam de izbeliște și acum încercăm să le facem cum trebuie.
 
Rep.: Cum se vede sportul sibian de la București, dintr-o structură de conducere de nivel national?
C. B.: Este prea devreme să vă pot răspunde la această întrebare pentru că ocup această funcție de prea puțin timp pentru a avea o imagine de ansamblu. Ce pot să vă spun este că sportul românesc este văzut la nivelul federațiilor internaționale foarte bine, avem rezultate bune, iar la nivel local, în clasamentul făcut de Direcția Județeană de sport, în topul sportivilor, din zece persoane nouă sunt sportivi de la taekwondo și karate. Aș spune că înregistrăm o dezvoltare bună a artelor marțiale.
 
Scurt CV sportiv
Ciprian Banea şi-a început cariera sportivă în domeniul taekwondo-ului în anul 1993, acumulând de-a lungul timpului o serie de performanţe notabile în cadrul PUMA Club, atât individual, cât şi alături de echipa sa. Este practicant de taekwondo cu centura neagră 4 dan şi, totodată, arbitru naţional clasa 1 şi internaţional clasa B.
Ciprian Banea a luat parte ca şi arbitru la Campionatul European de taekwondo din 2006 şi la Cupa Europei din Polonia 2009, Bratislava 2010 şi Bulgaria 2013. A participat activ la toate competiţiile naţionale şi stagiile internaţionale de pregătire din Oradea, Viena, Riccione, Munchen, Budapesta, Tel Aviv, Ostende. Alături de membrii clubului, a fost prezent la Campionatul European din Poprad, Wroclaw, Constanţa şi la Open-ul Poloniei 2008, Cupa Europei Lublin 2009, Bratislava 2010, Campionatul European din Slovenia 2012, Campionatul Mondial Benidorm 2013.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus