Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Patriarhia a anuntat costurile Catedralei Mantuirii: 80 de milioane de euro. Rosu-gri

Costul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului până la stadiul roşu-gri, adică pentru finalizarea construcţiei, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, anunţă Patrarhia Română.

"Iniţial, costurile lucrărilor la roşu-gri, adică construcţia netencuită, dar cu geamuri şi uşi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. După ce au fost reevaluate calculele, odată cu finalizarea lucrărilor din subteran, costurile au scăzut cu 20 de milioane de euro. Astfel că estimăm ca în final suma să fie de 80 de milioane de euro", a explicat pentru MEDIAFAX, părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Pentru lucrările de infrastructură şi pregătirea şantierului au fost cheltuiţi aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumătate de la autorităţile statului şi jumătate de la cetăţeni din ţară şi din străinătate, a mai spus Stoica.

Referitor la graficul de execuţie a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiaşi an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite şi contribuţii sociale la salariile lucrătorilor de pe şantierul catedralei, TVA, acciză şi alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

"Totodată subliniem faptul că paralel cu construirea Catedralei şi a altor biserici, în pofida crizei economico-financiare din ultimii ani, Biserica Ortodoxă Română continuă opera social-filantropică, medicală şi educaţională desfăşurată în beneficiul comunităţilor de români din ţară şi străinătate, care nu s-a diminuat, ci s-a amplificat. În acest sens, reamintim că pentru susţinerea acestor activităţi în anul 2013, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit suma de peste 80.000.000 lei, cu 10 la sută mai mult decât în anul anterior pentru ajutorarea a aproape un milion de români în peste 780 de instituţii socio-medicale şi educaţionale proprii, respectiv cantine sociale, brutării, cabinete medicale, farmacii, centre educaţionale pentru copii, centre de zi pentru vârstnici, grădiniţe sociale şi after-school, centre pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane etc.", a mai precizat sursa citată.

Viitoarea catedrală patriarhală se construieşte din donaţii şi cu sprijin financiar de la bugetul de stat şi bugetele locale.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

16 comentarii

Florin

Acum 10 ani

Gargara cu apa sarata...care opera social-filantropica, medicala si educationala?? Hai lasati-ne!
Raspunde

bormasina

Acum 10 ani

sauna nu au ,sa si-o traga in ,ca de asta is bun ,hoti si unflati ..........
Raspunde

siby

Acum 10 ani

Pai chiar ca ne-am mantuit tot neamul cu banii astia, ...cred ca si urmasii ne vor pomeni! Ce-i chiar asa de mult (zic popii), cam 4-5 euro de caciula!!!
Raspunde

unu ,

Acum 10 ani

ba am crezut ca am scapat de mania grandori ,pent-ru casa poporului am suferit de foame un intreg popor ,stateam la coada de la hirtie igienica pina la bucatica de parizer cu soia ,acum s-au luat si popi dupa ceausescu ,ba case pentru oameni sarmani case de copii abandonati cantine sociale ca sunt oameni care nu au ce pune pe masa ,adaposturi pentru oameni fara un acoperisi deasupra capului si multe alte lucrururi crestinesti ca biserci unde s-a ne rugam sunt destule numai in sibiu sunt peste 30 in afara de ce a fost pina in 90 ,trebuie s-a o concureze pe aia din madrid la noi fudulia si mindria este boala nationala
Raspunde

@biserica

Acum 10 ani

Doamn fereste, ati inebunit? pentru ce va trebuie inca o cladire pentru prostirea omenirii?? Protest!!!
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

Sunt biserici si cladiri istorice lasate in paragina de popi sa fie miluite de stat. Banii lor sunt pentru animalul asta de cladire.
Raspunde

D W pentru nr.6

Acum 10 ani

Asa este
Raspunde

Adrian

Acum 10 ani

Altii construiesc autostrazi si baraje, noi construim catedrale. Altii merg inainte, noi mergem inapoi.
Raspunde

vasiladi

Acum 10 ani

@Adrian ai dreptate citi bani se duc in alta parte,citi dispar..?sa vedeti pedse un an ca mai e nevoie de ...80 mil ca s-au modificat modificarile! credinta nu se face cu bani,cerdinta e credinta
Raspunde

SIBIANUL

Acum 10 ani

Chiar credeti ca \"neamul\"de haiduci (TILHARI)poate sa fie mintuit ??? Cit timp au in singe HOTIA,TRADAREA ,LASITATEA ... Cine este prieten cu codru nu este prieten cu LEGEA !!! Unde nu e lege e FARADELEGE !!!Avem biserici DAR CREDINTA ???
Raspunde

BB

Acum 10 ani

HHUUUOOOOOOOO! Cu bani ăştia mai bine făceaţi un spital sau le modernitaţi pe cele existente. Dar preoţimea nu se găndeşte la oameni ci numai la opulenţa şi grandomania lor. Până când o să-i mai răbdăm.
Raspunde

tot un sibian

Acum 10 ani

Cu 80 de milioane montau o cupola cu cruce in varf pe Casa Poporului si aveau 2 in 1, toti escrocii intr-un singur loc
Raspunde

@12

Acum 10 ani

Ha ha ha! Super tare asta. Și super corect. Nici macar nu mai am loc de alt comentariu, asta a fost pre bun.
Raspunde

Michelangelo

Acum 10 ani

Asta-i BORul,asta-i vaticanul romanesc ,grandomanie si stil un prost in ce ce priveste stilul arhitectonic. De partea caritativa sociala a BORului sa nu mai vorbim, la 80 de milioane cate nu se puteau face pentru nevoiasi credinciosi.Mai trebuie un Papa romanesc si gata. Oribil si ca la noi de tot rasul.
Raspunde

gogu din rampa

Acum 10 ani

Sa plateasca Adrian nastase,el a fost cel cara a initiat aceasta opera popeala.pe noi romanii cu ce ne ajuta aceasta cazemata popeasca.
Raspunde

adiarc

Acum 9 ani

sa inchida spitalele si scolile si cu banii economisiti sa finalizeze aceasta investitie necesara , ca sa ajungem toti in Rai.... Grandomani bolnavi psihic
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus