Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Campania pentru salvarea mocanitei Sibiu-Agnita a fost premiata la Bucuresti

Lansată la începutul lunii octombrie 2013, campania prin care un grup de ong-uri împreună cu Direcţia Judeţeană de Cultură Sibiu fac presiune asupra autorităţilor locale şi naţionale să rezolve problema proprietăţii liniei de mocăniţă de pe Valea Hârtibaciului, a fost premiată la Gala Premiilor Participării Publice de la Bucureşti.

Pentru această ediţie a Galei au intrat în jurizare 56 de poveşti de participare publică iniţiate de cetăţeni, organizaţii şi instituţii publice din majoritatea judeţelor ţării. Şi anul acesta, cei care s-au înscris la Gală au demonstrat că se poate ca simpli cetăţeni să intervină în decizii publice, pentru a rezolva diverse probleme cu care se confruntă comunităţile lor. Campaniile pe care le-au iniţiat au avut impact pentru categorii largi de cetăţeni, în domenii de interes pentru noi toţi: educaţie şi drepturile omului, protecţia mediului, sănătate, servicii sociale, dezvoltare rurală şi urbană, protecţia patrimoniului, cultură etc.

Premiul primit de proiectul sibian a fost denumit simbolic “Mocăniţa de la capătul tunelului“ fiind ridicat de Mihai Blotor (preşedintele Asociaţiei Prietenii Mocăniţei), Răzvan Pop (directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Sibiu) şi Voichiţa Dragomir (coordonator Asociaţia Mioritics). Vă reamintim că această campanie pentru Mocăniţă a strâns peste 8000 de persoane care au semnat petiţia, 11 evenimente de informare au fost desfăşurate de către voluntari, peste 400 de copii au participat la concursul “Mocăniţa noastră”, Ioan Gyuri Pascu a venit special la Sibiu pentru un concert de suflet şi peste 80 de articole despre campanie au apărut în presa locală, naţională precum şi în Germania şi Marea Britanie.

Pe tot parcursul anului 2014 vor fi numeroase acţiuni cu voluntarii români şi străini de reparaţie la linie dar şi activităţi educative împreună cu noile cluburi “Prietenii Mocăniţei” înfiinţate în şcolile de pe Valea Hârtibaciului. Consorţiul format din Primăriile pe teritoriul cărora trece linia a hotărât de asemenea ca începând de anul acesta data de 27 septembrie să fie sărbătorită anual ca “Ziua Mocăniţei”. Pentru sărbătoarea de anul acesta Asociaţia Prietenii Mocăniţei pregăteşte o reuniune a pasionaţilor de trenuri istorice şi locomotive cu aburi (“aburoase”).

Acest proiect a fost implementat de Asociaţia Prietenii Mocăniţei în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, GAL Microregiunea Hârtibaciu, Consorţiul pentru Dezvoltare Interregională Sibiu – Agnita, Asociaţia Mioritics, Asociaţia Monumentum şi Asociaţia Hosman Durabil cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Campania aduce în discuţie contextul şi rolul repunerii în circulaţie a mocăniţei în Valea Hârtibaciului şi prezentarea beneficiilor la nivel regional şi local a acţiunilor ce urmează a fi întreprinse.

Foto: Bogdan Baraghin

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

agnitean

Acum 10 ani

si noi o tot dam cu revitalizarea mocanitei ,si alti neau copiat modelu si pus in practica ,ba trezitiva repede pina nu va vide regateni de la conducerea statiei sibiu toate locomotivele de patrimoniu ca la ultima strigare au disparut vreo 18 ,pe atia nui leaga sibiul au ajuns de la intretinerea linilor sefi de statie ,intre timp asa de bine au gestionat statia de din regina cai ferate romanesti a ajuns o simpla halta unde mai opreste cite un trenulet obosit asta de menegment performant ,ba de acea s-a falimentat industria sibiuli ca a venit astia de la vale si din alte judete limitrofe si neau condus industria si totul pirloaga si balari ,astia nu trebuia nici apropiati la o distanta de cel putin 50 de km ,ca uite ce neau facut ca la ei prapad
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Campanie premiata, MOCANITA UITATA...Ce face Consiliul Judetean sub Politrucul Cindrea PENTRU MOCANITA, dar, atentie, nu numai ca factor iluzotiu turistic, ci combinat, FACTOR ECONOMIC-TURISTIC? Fara sa fie implicat si factorul economic de prima importanta, nu are sanse de supravietuire... Economic, fiindca e nevoie de alternativa la transportul auto de marfa si calatori...Asa se leaga iarasi satele intre ele si satul-cu-orasul...
Raspunde

siby

Acum 10 ani

Sunt de acord cu aceasta campanie dar cred ca ar fi avut mai mult succes construirea unei linii de cale ferata cu ecartament normal intre Agnita si Sibiu pentru transport regional de marfa si calatori! Inca nu e tarziu si cred ca sunt destule companii private de cale ferata care pot sprijini proiectul! Multe sectoare de cale ferata au fost reabilitate sau construite de aceste companii pentru asigurarea unui transport ieftin pentru cei din zonele respective!
Raspunde

vasiladi

Acum 10 ani

mocanita sibiu agnita poate deveni brand al sibiului salvati mocanita,mitinguri in fata cpns judetean! petitii,etc
Raspunde

controlor

Acum 10 ani

Mocanita a fost falimentata intentionat,in jurul anilor 2000 era plin de turisti straini interesati sa mearga cu ea,asa se explica si rapiditatea cu care cei de la REMAT Cluj au venit sa taie vagoanele,iar dupa aceea au fost vindute si locomotivele,inclusiv cea de pe aburi.
Raspunde

@5

Acum 10 ani

Macar de ar fi fost REMAT SIBIU
Raspunde

@6

Acum 10 ani

Get lost you sucker......măcar de nu ar fi toți boi ca matale:)))))))))))))))))))))))))))))
Raspunde

@7

Acum 10 ani

Scuze prapaditule..nu am stiut ca lucrezi la Remat Sibiu...gaseste-ti si tu o slujba decenta , nu tot scormonit prin gunoaie.....a stai ca voi le cautati cu Goagal...prin satucul vostru
Raspunde

@8

Acum 10 ani

Tu ești retardat pe bune ...sau doar te faci?cum să lucrez la REMAT Sibiu bouleeeee,eu lucrez la mămicutza ta noapte de noapte.....fraiere !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

nicu

Acum 10 ani

Tocmai au fost de REMAT Cluj sa nu se afle sabotajul
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus