Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Saptamana votului: se vinde Carpatica? Si italienii decid!

Jocuri de culise greu de bănuit se desfășoară zilele acestea în jurul singurei bănci sibiene, Banca Comercială Carpatica. Cu principalul acționar, Ilie Carabulea, aflat în arest preventiv, săptămâna aceasta este programată o Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor în cadrul căreia toate semne indică faptul că va fi votată ”fuziunea”.

Pe 10 aprilie este programată AGEA a Băncii Carpatica, pe a cărei ordine de zi, directorul general al Băncii, belgianul Johan Gabriels, a introdus un punct prin care să îi fie încredințat mandatul de a căuta ”oportunități de dezvoltare a Băncii, prin realizarea unei fuziuni”. Și în cazul în care sunt identificate aceste oportunități, să fie supuse aprobării unei noi adunări extraordinare. Din închisoare, Ilie Carabulea s-a revoltat și, alături de vechiul său asociat, Corneliu Tănase, a propus ca în adunarea din 10 aprilie să fie schimbată conducerea executivă a băncii. Fără folos însă: câteva zile mai târziu, printr-o decizie fără precedent, Banca Națională a României le retrăgea lui Carabulea și lui Tănase dreptul de vot în chestiunile care privesc Banca Carpatica, unde cei doi dețineau împreună 57% din acțiuni.

Semnalul BNR: banca fuzionează

Cu principalii acționari fără drept de vot, soarta Băncii Comerciale Carpatica va fi decis de acționarii minoritari. Tocmai cu aceștia s-a întâlnit în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute Nicolae Cinteză, directorul Direcției Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României. De la întâlnire, Cinteză a ieșit declarând că acționarii minoritari ”au înțeles” că singura soluție viabilă pentru dezvoltare este fuziunea cu o altă bancă. ”Acţionarii minoritari ai Băncii Carpatica s-au arătat supăraţi de propunerea conducerii. Veniseră să pună condiţii. Le-am explicat că nu sunt în poziţia să facă acest lucru şi i-am întrebat dacă au vreo alternativă. Nu au avut. Într-un final, au înţeles că singura soluţie viabilă este cea înaintată de Directorat”, a declarat Cinteză pentru ziarul Bursa.

Oricine are legătură cu Carabulea e suspendat

În timp ce Carabulea și-a păstrat acțiunile, asociatul său Corneliu Tănase a înstrăinat, pe rând, mai bine de zece procente. Cei de la BNR au amenințat că vor cere intervenția procurorilor DIICOT, după care, odată descoperiți deținătorii acțiunilor înstrăinate de Tănase, să le suspende și acestora dreptul de vot în adunările acționarilor băncii. Prin urmare, săptămâna trecută a rămas fără drept de vot soția lui Tănase, căreia acesta i-a donat 0,11% din acțiuni. Dana Cojocaru și Nicolae Lupu, cei care au cumpărat de la Corneliu Tănase alte două pachete de acțiuni totalizând 9,95% au fost suspendați și ei de la vot, alături de unul din fii lui Carabulea, care, de asemenea, a achiziționat un mic pachet de acțiuni.

Acțiunile celor decedați, ”reactivate”

Frații Gian Antonio şi Lucio Olivo (Italia) vindeau, în 2010, 3,9% din cele peste 14 procente din acțiunile pe care le dețineau la Banca Carpatica, pentru mai bine de două milioane de euro. Lucio Olivo a rămas cu aproape 5,8% din acțiuni, iar în iunie anul trecut a decedat. Nimeni nu s-a preocupat de transferul acestei moșteniri până săptămâna trecută, când soția și cei doi copii ai lui Lucio Olivo raportau pe Bursa de la București că au preluat ei acțiunile. ”Familia Olivo va avea un vot decisiv la adunarea generală a acționarilor din 10 aprilie, în care se va decide viitorul Băncii”, comentau cei de la Ziarul Financiar, sugerând că nu este deloc întâmplător faptul că abia la zece lui de la decesul lui Lucio Olivo, familia acestuia a întocmit actele de transfer al proprietății acțiunilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

sibian

Acum 10 ani

Categoric nu sunt un fan Carabulea. Insa cred ca in aceasta situatie BNR-ul isi depaseste clar atributiunile, iar ce se intampla este un mare abuz, un atac la proprietatea privata. Sper sa nu supar pe cineva de la BNR cu declaratia asta si sa-mi fie executata locuinta in care stau, caci am un credit ipotecar...
Raspunde

vasiladi

Acum 10 ani

banca buna,trebuia vinduta(fuzionata!!!) carabulea la pirnaie e numai pretextul politico-hotesc,bcc e banca romaneasca!
Raspunde

Dan

Acum 10 ani

Aviz amatorilor. Iohannis a crescut prea mult si ameninta mafia regatenilor. Tot ce este sibian si merge bine va fi atacat de catre mitici. In sfarsit demolatorul sistemului bancar romanesc si-a dat arama pe fata. Acest om care are o imagine incredibil de buna in randul romanilor este de fapt cel care a facut posibil ca tot sistemul bancar autohton sa treaca in numele strainilor.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Ia mai terminați, așa merg lucrurile acolo în largul oceanului, rechinii mari îi mănâncă pe cei mici, nu e nimic nou, și Cara(cuda)bulea a mâncat plevușcă la greu până a ajuns unde a ajuns, cui nu-i place să stea pe lângă mal. Nu e nimic moral într-o bancă, fie ea românească sau străină.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Eu dupa ce ma scobesc in nas mananc ce gasesc acolo.Astfel fac o economie de 50 ron la mancare in fiecare luna
Raspunde

Mumu

Acum 10 ani

O asa bogatie adunata in 20 de ani de Carabulea...sa fim seriosi. Multi vorbesc in necunostinta de cauza, habar nu au cum arata un dosar de anvergura celui in cauza, Carabulea. Credeti ca daca era \"loc de intoarcere\" nu reusea Carabulea cu avocatii lui platiti cu mii de euro? S-a cam strans surubul si nu ne vine sa credem ca in sfarsit Justitia functioneaza. Daca aveti creier ganditi-va la un lucru simplu: CUM A PUTUT CARABULEA FACE SCHIMB DE TEREN CU STATUL DANDU-I UN TEREN AGRICOL IN SLIMNIC IAR EL PRIMIND UNUL LANGA AUTOSTRADA? Bunica mea de ce nu poate face acelasi lucru?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus