Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Cum arata o scoala non-formala: precum Gradina din Gusterita

Miercuri, pe la ora 16:00, în grădina din curtea Bisericii Evanghelice din Gușterița trei tineri curățau terenul care împrejmuia straturile proaspăt aranjate. Cerul se întuneca și cu gândul că i-ar putea prinde ploaia, tinerii cărau cu roaba pământ și crengi, încercând să facă glume pe seama vremii. Băieții sunt trei dintre voluntarii cuprinși în Proiectul verde sau - altfel spus - prima școală de educație non-formală din Sibiu.

Ca ei, alți 20 de studenți de la Universitatea ”Lucian Blaga”, dar și voluntari din Sibiu, Canada, Japonia muncesc două zile pe săptămână în ”școala de grădinărit ecologic”, locul în care învață practic ce înseamnă să concepi o grădină, de la primul strat, până la aranjarea unei filigorii pe margine și recoltarea corectă a plantelor care vor crește în grădina din curtea bisericii.

Voluntariat în educație non-formală

”Teoretic, proiectul trebuia să înceapă în 2015, când urma să vină şi o finanţare, dar colectivul a hotărât să nu piardă «un sezon în care se pot face multe» şi am început munca. Ideea a fost ca din grădina aceasta să se facă o grădină educativă, să vină studenţii, pe bază de voluntariat şi să lucreze câte un strat, că vadă exact cum se procedează şi să urmărească parcursul şi roadele muncii lor. Un prieten din Canada, Mark, a venit să vadă Transilvania, i-am povestit despre proiectul nostru, i-a plăcut, s-a implicat şi el ca voluntar şi acum sarcina lui e să facă un plan, pe care să-l urmăm despre cum va arăta grădina, cum va fi amenajată, câte straturi, cum vor fi poziţionate, cum vor fi ridicate straturile pentru copii”, povestește Karl Hann, administrator al grădinii și îndrumător în cadrul proiectului.
În proiectul de educație non-formală, inițiat de Parohia Evanghelică Sibiu sunt implicați, ca voluntari, peste 20 de studenţi de la Facultatea de Arhitectură, specializarea Conservare şi Restaurare de Arhitectură – Sibiu din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" – Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din cadrul ULBS și grădinari și profesori din mai multe țări.
”Proiectul verde sau în traducere cetatea verde, a pornit de la un proiect iniţiat în colaborare cu Colegiul Naţional «Samuel Brukenthal», când am plantat iederă în jurul cetăţii. Ideea verde trebuie înţeleasă holistic - în centru este biserica, văzută ca centru spiritual unde omul se regăseşte pe sine. Iar vechea şcoală este şi va fi centrul pentru educaţie non-formală, respectiv grădina, pentru că noi considerăm că educaţia non-formală este foarte importantă în societatea noastră. Educaţia verde presupune în primul rând munca realizată cu voluntari. Studenţii sunt foarte interesaţi, entuziasmaţi şi muncesc cu plăcere, ceea ce arată o reacţie pozitivă la ideea de educaţie non-formală. Am început cu grădina care nu e doar centru şcolar, ci vrem să implicăm toată comunitatea şi apoi ne gândim să extindem proiectul la preluarea terenului de sport, pe care să-l curăţăm, să-l amenajăm şi să se bucure tot cartierul Gușterița de el”, povestește și dr. Elfriede Dörr, membră a echipei care a inițiat proiectul.

O mini-grădină japoneză

Cele câteva zeci de straturi au fost deja pregătite. Ca rezultat la muncii tinerilor, peste câteva săptămâni, de aici vor recolta ceapă, salată, spanac, ridichi, cartofi, iar straturi imense de flori vor colora marginea grădinii.
”O altă componentă deosebită a grădinii este o mică grădină japoneză. Am avut doi voluntari din Japonia, care s-au ataşat de proiectul nostru și au adus seminţe de acasă. Așa că au plantat aici myōga – ghimbir japonez, shiso, shungiku. Studenţii vin să muncească în grădină miercurea şi sâmbăta şi în restul săptămânii există cineva care acordă câteva ore pe zi îngrijirii plantelor. Lucrurile merg bine și îi așteptăm și pe alții să se alăture unui proiect pe bază de voluntariat. Noi ne propunem ca peste doi-trei ani grădina să arate ca un părculeţ, ca o oază”, mai povestește zâmbind Karl Hann.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

****

Acum 8 ani

*****
Raspunde

@1 joseph

Acum 8 ani

*****
Raspunde

d

Acum 8 ani

Fain
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus