Duminică,
11.04.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Cum sa devii capitala culturala daca nu faci nimic?

Mai mulți reprezentanți ai orașului polonez Wrocław, care în 2016 va deveni Capitală Culturală Europeană, au susținut săptămâna trecută la Sibiu o conferință în care au arătat cum și-au concentrat eforturile și ce tertipuri ingenioase au folosit pentru a obține râvnitul titlu european. La eveniment, organizat de Institutul Polonez din București, au fost invitați și reprezentanți ai celor 11 orașe din România care și-au anunțat oficial dorința de a fii capitală culturală europeană. Doar cinci orașe s-au obosit să trimită pe cineva la Sibiu: Timișoara, Arad, Craiova, Sf. Gheorghe și Iași.
Înainte de toate, trebuie să știți că Wrocław dispune de o infrastructură culturală și rutieră foarte dezvoltată. În 2012 a candidat și a fost la un pas să găzduiască EXPO 2012 – expoziția mondială, organizată în Koreea în cele din urmă. Wrocław a găzduit totuși meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal din același an. ”Polonia este genul de țară unde managementul după dead-line funcționează foarte bine. Cu cât participi la mai multe competiții cu atât devii mai bun”, a declarat Jarosław Obremski, senatorul al Republicii Polone și fost viceprimar al orașului Wrocław.

În ciuda dotărilor foarte bune și a posibilităților financiare - evident superioare orașelor din România, spre exemplu, polonezii au căutat și alte modalități pentru a convinge comisia europeană care evalua orașele candidate. Comisie din care a a făcut parte din Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național ”Radu Stanca”. ”Majoritatea orașelor candidate joacă în fața comisiei cartea milei. Dați-ne titlul pentru că suntem săraci și în felul acesta vom ajunge să ne dezvoltăm și noi, prin cultură. Noi am făcut invers. Știam că avem un oraș dezvoltat, cu o cultură puternică, și le-am spus că tocmai din acest motiv merităm”, a povestit Jarosław Obremski. ”Am analizat fiecare membru al juriului în parte, foarte în detaliu. Am aflat ce unde sunt, ce mâncăruri preferate au, dacă le plac câinii sau pisicile, ce muzică ascultă, ce opțiuni politice au etc. Am aflat la ce evenimente publice participă fiecare și ne-am trimis reprezentați care să se amestece printre oameni și la momentul potrivit să intre în vorbă cu ei pentru a ne face lobby”, a mai povestit Jarosław Obremski. Atenția la detalii a polonezilor a fost extraordinară, vrând să arate că sunt determinați să câștige. În timpul vizitei de evaluare în Polonia, comisia de selecție a Uniunii Europene a rămas blocată în trafic în timpul deplasării dintr-un oraș într-altul. ”Am sunat la primărie, cum este politicos, să îi informăm că suntem blocați în trafic și că vom întârzia. Ne-au spus că se ocupă imediat de problemă. În câteva minute au sosit mai multe mașini de poliție care au eliberat drumul și noi am mers în coloană oficială până la primărie. Am ajuns chiar cu câteva minute mai repede decât era programat”, a povestit și Constantin Chiriac. ”Pentru Polonia a fost o strategie națională să aibă o Capitală Culturală Eruopeană”, a mai spus Chiriac.
Wrocław a fost ales Capitală Culturală Europeană a anului 2016 printr-o competiție la care au participat 11 orașe poloneze. România mai poate avea o capitală culturală doar în 2021.

Am analizat cu mare atenție ce cuvinte cheie folosesc adesea în discursuri membrii comisiei. Apoi am folosit aceste cuvinte și expresii cheie în prezentarea noastră, adresându-se țintit fiecăruia în parte” - Jarosław Obremski senator al Poloniei.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

rosu

Acum 6 ani

Cum să devii capitală culturală dacă nu faci nimic? Pai ne lasam pe mana lui Iohi, ca stie el ce face.
Raspunde

yyyyyy nnnnn

Acum 6 ani

bai rosu maroniu spre galben si cu frustraerea in singe ,johannis este primaru sibiului si nu are obligatia s-a va propuna pe voi catunele patriei ,capitale de cultura a europei stiu ca ati ramas cu sechele dupa ce sibiul a fost numit de forurile europene in 2007 capitala culturi a EUROPEI ,te doare oltena vopsit sibian ,ba voi nu o s-a ajungeti niciodata ce a fost sibiul ,atita rautate la voi bai patri -hotilor mai vorbiti de unitate voi uriti sibiul mai tare ca aia de nu au treaba cu tara noastra ,da bubele pe voi frustratilor
Raspunde

rosu ala original

Acum 6 ani

Se da mare si polonezu Obremski cu un oras construit de colonisti germani in Silezia (Breslau in Schlesien). Da´ el o facut ceva, da, da. Sigur.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus