Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
2°C

Topul pensiilor: 17.000 de lei, cea mai mare. 12 lei – cea mai mica

În prezent, la nivelul judeţului Sibiu sunt un număr de 96.026 pensionari, iar dintre aceştia 39.111 au domiciliul în municipiul Sibiu. Printre cei din Sibiu se numără și magistrații, cei care beneficiază de cele mai mari pensii din județ, potrivit unui top întocmit de autorități.

Cele mai mari zece pensii din judeţul Sibiu, plătite în luna aprilie 2014, sunt cuvenite şi achitate magistraţilor, iar cuantumul lor brut este de 17.012 lei, 16.885 lei, 14.759 lei, 14.024 lei, 13.654 lei, 13.621 lei, 13.505 lei, 13.121 lei, 12.829 lei și 12.801 lei.
La polul opus, se zbat să supraviețuiască de pe o zi pe alta, pensionari ale căror pensii le permit să îți cumpere trei pâini. Astfel, potrivit datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii Sibiu, cele mai mici zece pensii în plata în luna aprilie 2014 sunt de 12 lei, 13 lei, 17 lei, 20 lei, 22 lei, 24 lei, 25 lei, 27 lei, 28 lei și 33 lei.

300 de lei. Pensie de om care muncește de la 14 ani

”Am muncit de la 14 ani, la Cooperativă (Gospodăriile Agricole Colective) în comunism, acolo munceai zi lumină. De la patru jumate plecam la arat, ca la cinci să fim pe ogor și intram în casă mult după ce se întuneca. Dădeam cotă la Cooperativă, dacă lucram un loc de fân și făceam nouă căpițe, șase se duceau la ei și numai trei ajungeau la mine în șură. Dar noi așa am fost obișnuiți să lucrăm pământul, că din pământ trăiam. Am 300 lei pensie și pe cine să iau la întrebări? Mă descurc cu cât am. Mai trimit copii când pot și ei câte ceva, mai am eu găini prin curte, un porc pe an tot reușesc să țin cu nevasta și uite așa trăim. Nu vine nimeni să zică ”hai că îți dau pensie mai mare că doar ai muncit toată viață!”. Nu vine, că cine să vină?”, povestește Achim., un pensionar de 78 de ani din Șeica Mare.
Reprezentanții Casei Județene de pensii spun că deși multe pensii sunt infime, pensionarii pot cumula venituri și din alte surse. ”Cuantumurile reprezintă sume plătite cu titlu de pensie în sistemul public de pensii din România, corespunzător perioadelor de contribuţie în acest sistem, iar aceştia nu beneficiază de indemnizaţie socială întrucât se pot afla într-una dintre următoarele situații: sunt în afara sistemului public de pensii, în România există şi alte sisteme de asigurări, neintegrate sistemului public, cum ar fi: sistemul de pensii al avocaţilor, sistemul de pensii militare, sistemul de pensii al unor culte. Ca urmare, există posibilitatea ca o persoană să beneficieze de pensii din mai multe sisteme, corespunzător perioadelor prestate în acestea. De asemenea, aşa cum se cunoaşte, atât în sistemul public de pensii, cât şi în sistemul asistenţei sociale sau, spre exemplu, al protecţiei unor categorii de persoane, se achită, de către instituţia noastră (de exemplu, indemnizaţii acordate veteranilor de război, văduvelor de veterani, persoanelor persecutate din motive etnice sau politice) sau de către alte instituţii ale statului, şi sume cu titlu de indemnizaţii sau ajutoare. În funcţie de dispoziţiile legale specifice, unele indemnizaţii sau ajutoare pot fi cumulate cu pensia din sistemul public. Menţionăm că venitul minim garantat, în cazul pensionarilor care au domiciliul în România este de 350 lei. În concluzie, sumele indicate mai sus au relevanţă doar din punct de vedere matematic, nefiind edificatoare în ceea ce priveşte nivelul de trai al persoanelor care le încasează, atâta vreme cât persoanele pot beneficia de pensie din alte sisteme de pensii”, spune purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Sibiu, Maria Veronica Gorun.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

@@@

Acum 8 ani

In ce domeniu au activat campionii pensiilor?
Raspunde

@1

Acum 8 ani

nici vorba sa fi excelat vreunul in arta labei, au facut medicina unghiilor incastrate.
Raspunde

Birlic-profu de fizică

Acum 8 ani

Multe din aceste pensii de peste 10 000 roni lunar aparțin unor profesori de fizică gen-klaus johannis-giratoriu și unor paznici precum agramatu-șef de aici de pe forum:))))))))))))
Raspunde

@3

Acum 8 ani

Daca iti este greu sa folosesti creierul mai bine abtine-te din a comenta aiurea. Cei cu pensii asa mari sunt cei din magistratura, dupa cum mentioneaza si articolul. (magistratii sunt cei din justitie: procurori, judecatori, avocati) Ei isi permit sa stranga pensii de genul pentru ca asta este spaga lor, pensii mari daca nu cerceteaza pe cineva anume si pe langa asta, magistratii sunt cei care raman la carma justitiei indiferent de cei din guvern/parlament/presedintie ...
Raspunde

fizica

Acum 8 ani

bai bou de india ,in primul rind ,johannis nu este pensionat ,si cu mine ai nimerito ,ai dat cu muci in perete bai sifonarule si securist ticalos am muncit s-a te tin pe tine bai trintor si sugativa betiva peste 40 de ani si am o pensie datorita la comunisti tai cu legile voastre ticaloase de 400 roni catelus sitrompetistu ba oaie cred ca teai muciurlit la pomana mieluluiu tia iesit bube la gura ,ba spre deosebire de trine nu sunt trompeta lui nimeni si pupincuryst care vezi numai ce iti convine siu esti in slujba la unu care o viata a fost un obedient si pupincurist a sistemului comunist si acum mare capitalist ,ba mielu cum tia fost livrat loco au venit scloavi cu el la tine si neamurile tale ,ba eu spre deosebire de tine ticalos cu tupeu maninc de paste taki -muri ,prin grija parinteasca a legilor date de vopi satrapilor ,asa s- a va ajute dumnezeu frustratule spunei la sefu tau s-a se apuce de marile proiecte ,johannis merita pensie din plin ca se vede dupa el retardatule ,si betiv notoriu ce esti ,ticalos cu diploma de ciochist si limbist
Raspunde

Ion

Acum 8 ani

Cnp e vizibil pe talon si pensia nu e 12 ron..
Raspunde

radu mircea

Acum 7 ani

vai de capul celor cu pansii de 12 , 13 ,15 lei ptiu halal tara europeana
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus