Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
11°C

Concurenti din 19 tari vin la Transylvania Horse Show

A IV-a ediție Transylvania Horse Show, cel mai cunoscut concurs hipic internațional din România, se desfășoară anul acesta în perioada 2-4 mai. La fel ca și în anii anteriori, competiția este organizată în satul Prod, comuna Hoghilag.

Concurenţi și suporteri din 19 ţări vor participa la cel mai popular eveniment românesc dedicat sporturilor ecvestre şi iubitorilor de cai. Ajuns la cea de-a IV-a ediție, evenimentul aduce în România atât concurenți internaționali cât și oficiali ai mișcării ecvestre internaționale, prezența lor fiind garanția faptului că evenimentul se desfășoară conform standardelor internaționale. Federaţia Ecvestră Internaţională este reprezentată de delegatul tehnic, Andrew Griffiths din Marea Britanie, iar arbitrul belgian Michel Van Gerwen este preşedintele juriulul.

Una dintre noutățile ediției 2014 este faptul că românii care nu vor ajunge anul acesta la Prod, în sufletul competiției, vor putea viziona pe TVR 1 transmisiuni în direct a unora dintre cele mai spectaculoase probe. În calitate de co-producător al evenimentului, TVR va transmite  live sâmbătă între orele 15:30 și 16:00 și duminică între 15:30 și 17:00. Retrospectiva fiecărei zile va putea fi văzută și la Telejurnalul de la orele 20:00.

Evenimentul găzduieşte 3 tipuri de competiţii oficiale, completate zilnic de o serie de demonstraţii spectaculoase şi evenimente adiacente.

1.Concurs Complet Internaţional (CCI) este o etapă pregătititoare pentru Campionatele Balcanice ce vor avea loc în Bulgaria, la jumatatea lunii mai, ultima ediție a acestora desfășurându-se anul trecut in Romania, în cadrul Transylvania Horse Show. La această disciplină de Probă Completă concurenţii profesionişti vor avea de parcurs 3 probe: dresaj, obstacole şi cross-country. Punctul culminant al al Concursului Complet Internațional îl reprezintă proba de Cross-Country, la care concurenții și caii lor au de parcurs contra cronometru un traseu dificil, lung de 3,600 metri, cu 39 de obstacole naturale precum șanțuri, bazine cu apă, bușteni și alte obstacole din lemn masiv. Concursul este organizat în colaborare cu Federaţia Ecvestră Română (FER) şi Federaţia Ecvestră Internaţională (FEI).

2. Cupa României la Concurs Complet - categoria Novici, secțiunea din competiție care se adresează cailor și concurenților în curs de afirmare, cu mai puțină experientă în competițiile ecvestre de probă completă. Traseul de cross-country pentru acestă probă măsoară 1.500 metri și numără 17 obstacole naturale. Organizatorii au introdus această secțiune pentru a încuraja sportivii să se îndrepte spre această disciplină deosebit de spectaculoasă, dar totodată foarte riscantă.

3. Concurs Internaţional Universitar, “Cupa Naţiunilor pentru Studenţi” (“AIEC Student Riders Nation Cup” - România 2014), este organizat în colaborare cu Association International des Etudiants Cavaliers (AIEC), cea mai mare asociaţie de acest gen din lume. La această secţiune participă studenţi din toată lumea care vor concura la 2 probe: dresaj şi sărituri obstacole. Transylvania Horse Show a primit premiul "Concursul anului" pentru ediţiile 2011 şi 2012 din partea AIEC (Association Internationale des Etudiants Cavaliers).

În cadrul acestui concurs caii sunt puși la dispoziție de către organizator. Concurentii au la dispoziție doar 5 minute pentru a se acomoda cu caii înainte de a intra în terenul de concurs. Caii sunt foarte bine antrenați și trebuie să corespundă standardelor competiționale. Alegerea celor 48 de cai puși la dispoziție de către organizatori exclusiv pentru această probă implică testarea unui număr foarte mare de cai de sport care aparțin celor mai mari cluburi ecvestre din țară.

Caii provin de la baze hipice din București, Cluj, Tâgu Mureș, Timișoara și de la clubul gazdă, Cross-Country Farm prin asociația ecvestră HipoHouse. Numărul total al concurenților și suporterilor străini depășește 100 de persoane, număr record între cele 4 ediții organizate până acum. Foarte mulți dintre studenții călăreți participanți la această secțiune concurează cu succes și în calitate de călăreți profesioniști în alte competiții ecvestre de nivel foarte ridicat, din țări cu renume în sportul hipic.

 “Este foarte greu să motivezi un călăreț din vest, să nu mai vorbim despre cei de pe alte continente, să vină să concureze în România cu caii personali și totuși ne bucurăm an de an de prezența tot mai mare a acestora. Îmi doresc ca acest efort să-i motiveze și pe călăreții români să se îndrepte spre această disciplină, motiv pentru care am și introdus de anul acestă proba “Cupa României la Concurs Complet - categoria Novici” spune Mihnea Vârgolici, inițiatorul și organizatorul evenimentului.

Înscrierile pentru CCI și Cupa României la Concurs Complet - categoria Novici sunt deschise până pe data de 24 aprilie, cele pentru studenți fiind deja închise. 

 În premieră, anul acesta, spectacolul ecvestru va fi condimentat cu demonstrații spectaculoase de atelaje cu 2 cai susținute de sportivi profesioniști, atelaje cu ponei și alte momente inedite pregătite de organizatori.

Organizatorii Transylvania Horse Show 2014  îi invită să petreacă un weekend de poveste în inima naturii atât pe cei pasionaţi de cai cât şi pe cei care îşi doresc să cunoască mai bine tainele călăriei. Iată câteva variante de cazare în zonă: http://www.horseshow.ro/ro/cazare   

Fiecare dintre cele 3 zile de concurs va începe la orele 09:00 şi se va închide în jurul orelor 17:30. Programul îl găsiţi aici: http://www.horseshow.ro/ro/program-general

Transylvania Horse Show  este organizat de Cross-Country Farm cu sprijinul Federaţiei Ecvestre Române şi al Federaţiei Ecvestre Internaţionale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus