Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Rene Fiedacan – ardeleanul cu pasaport de Filipine

În Filipine, Rene Fiedacan locuia într-o casă pe plajă, la doar șase metri de Marea Sibuyan. În ultimii cinci ani, un apartament din cartierul Turnișor a devenit casa lui Rene. Un bloc obișnuit, de cartier, aflat la nu mai puțin de 9257 de kilometri, plus șase metri, de Marea Sibuyan.

Lui Rene îi sticlesc ochii de viață și mereu pare că vrea să spună ceva, deși este un mic de statură și sobru îmbrăcat. În fiecare dimineață el ia autobuzul spre Zona Industrială Vest și coboară la stația Continental. Munca lui zilnică presupune, printre altele, și instruirea angajaților români din compania germană. ”Nu contează cât ai salariul, eu mereu le zic asta noilor colegi, băgați la cap! Am început de la cea mai joasă poziție și am ajuns la cea mai înaltă pe domeniul meu. Dacă cineva îți dă o șansă, ia-o! Dacă nu știi, întreabă-mă! Electronica este o limbă internațională, o poți vorbi oriunde”, spune cu pasiune Rene. Apoi recunoaște sincer că în Sibiu câștigă mai mulți bani decât în Manila. ”Altfel mai veneam?”.

La 42 de ani Rene Fiedacan este inginer în electronică și telecomunicații și are inclusiv un master în inginerie. S-a angajat ca programator în Manila, imediat după terminarea facultății, iar apoi a lucrat la Continental Automotive Systems între 1995 și 2009. Experiența i-a atras propunerea de a veni să muncească la Sibiu, în cadrul aceleiași companii. ”Noi la istorie, în liceu, învățăm despre țările din Europa de Est. Știam să pun pe hartă Bulgaria, Iugoslavia, România... Dar despre Sibiu chiar nu știam nimic. Înainte să vin am căutat câte ceva pe internet și tot am fost uimit când am ajuns. Cel mai mult îmi plac munții, cred că vă dați seama de ce! Am fost pe Transfăgărășan, la Bâlea Lac, în al doilea an am cucerit într-o singură zi Vf. Negoiu. Îmi mai place zăpada, vremea în general este plăcută, și ador faptul că pot să dorm fără aer condiționat!”, spune râzând Rene. De altfel, Rene strecoară câte o glumă la fiecare două propoziții.

Îi lipsesc fructele de mare proaspete însă compensează cu bucătăria ardelenească. A început să vorbească rezonabil limba română și se simte bine la Sibiu. Atât de bine încât și-a adus soția aici, iar acum vor să aibă un copil. Care să fie ardelean. ”În Sibiu mă simt ca și cum aș trăi în Manila, ca stil de viață mă refer. În Filipine, dacă stai la bloc, cu cât locuiești la un etaj mai înalt cu atât ești mai bine văzut în societate. Diferența este că în Sibiu nu sunt atât de mulți oameni pe străzi și aerul este foarte curat. Chiar îmi doresc să stau cât mai mult aici”, mărturisește Rene. Pentru el, acum Sibiul este acasă.

În cei cinci ani petrecuți în Ardeal Rene a cunoscut doar trei filipinezi. Nu prea ține legătura cu ei, însă a legat prietenii cu colegii de serviciu. ”Joc fotbal cu colegii joia, de la ora 19:30, la Școala 21. Nu sunt eu un fotbalist prea bun, dar alerg mult și compensez. Îmi este dor să înot și uneori merg la Bazinul Olimpia. Am încercat și schiul la Păltiniș, dar nu mi-a plăcut. Acum, un teren de badminton, la sportul ăsta chiar mă pricep. Seara mai ieșim la karaoke, ne place să cântăm”, spune râzând Rene.

Pentru a se integra și mai bine, zilele trecute Rene s-a înscris la un curs de limba română, cu ajutorul Centrului de Informare pentru Străini Sibiu. ”Unul dintre cele mai grele lucruri pe care le-am făcut vreodată a fost să învăț limba română”, mai glumește el. Ține permanent legătura cu reprezentanții centrului și spune că tot timpul a găsit sprijin la consilierii CIS.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

15 comentarii

joseph

Acum 10 ani

Ciori si iar ciori. Numa d\'astia rupti in krr de foame , parca ar fi sibian get-beget.
Raspunde

vai vai

Acum 10 ani

Doame joseph, tu oare citesti ce scrii? Fara suparare esti un idiot iar Rene e o persoana extraordinara, am reusit sa-l cunosc.
Raspunde

@ vai vai

Acum 10 ani

spre norocul tau nu ai fost nevoit sa-l cunosti si pe boul de joseph
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, proștilor, voi mă clonați, voi vă băgați în seamă singuri. Tratați-vă dracu\' că delirați tot mai tare. Încep de vă obsedez, de-a dreptul, nici noaptea nu mai puteți dormi de frica mea.
Raspunde

Ciuf

Acum 10 ani

Rene e un tip super de treaba.
Raspunde

vai vai

Acum 10 ani

Pentru joseph1 ma refeream la faptul ca forma de rasism indusa de el nu e potrivita. Filipine in momentul de fata are 100 de milioane intr-un spatiu si resurse limitate si in scadere. Oamenii foarte dornici sa fac multe si sa se afirme asa ca Sibiul se poate lauda ca primeste un specialist ca Rene. Pentru joseph4 frumos scris cu diacritice si cu virgulele puse unde trebuie, banuiesc ca ziarul face raiting pentru postari? haha asa ca esti de ignorat.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Vai,vai (de capul tău), nicio formă de rasism nu e potrivită \"chinezule\"! Ziarul face rating (nu raiting) pentru postări, nu pentru toate, e drept, doar pentru cele istețe, dar asta nu înseamnă deloc că aș face parte din redacție. Unii zic c-aș fi de la Primărie.
Raspunde

@7

Acum 10 ani

Păi după cum și ce postezi cam de pe la primărie îți iei ”dreptul” puppenklausule....sictir,ignor fraiere:))
Raspunde

liviu

Acum 10 ani

am lucrat si lucrez cu Rene, un om deosebit
Raspunde

Edana

Acum 7 ani

As vrea sa il cunosc pe Rene
Raspunde

simion bogdan

Acum 10 ani

Joseph asta e cel putin un incult rasist...Care este numele tau adevarat ma Joseph? Daca ai avea ocazia sa stai de vorba cu acest baiat ai intra in pamant de rusine... Rene e colegul meu de serviciu si e un om de nota 20, un caracter extraordinar...Ma bucur sa am un asemenea coleg si sa fac parte dintr-un astfel de colectiv cum intalnesti doar la la Conti!!! Joseph..om 0, caracter 0...
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, n-ai dreptate...Joseph cu litera mică este un un ciripoi frecangiu, căruia-i place "decât" sa "oligofraneze" ca altceva oricum nu poate "face" ...Iar santu' de pe marginea drumului este "teritoriul" sau...
Raspunde

oltenas simpatic

Acum 10 ani

Joseph, fai un bine societatii si da-ti un glont in creier (deci presupun ca e destul de greu avand in vedere ca nu prea exista, dar te descurci tu cumva). Cat despre Rene, sunt coleg cu el si e un om de milioane. Rar intalnesti un caracter precum al lui.
Raspunde

Anonym

Acum 10 ani

Pentru informarea unora gen \"joseph\" si in general... 1. Rene este doar un exemplu, venit profesional pe partea specialistilor bine pregatiti tehnic. Adica mai exact provine din partea oamenilor \"de jos\" care au excelat datorita pregatirii lor si nu \"sistemului pile relatii cunostiinte\" ..pentru intelesul celor cu carte mai putina sau pt cei care au terminat specialitati \"culinare\"- no offence pt cei care chiar gatesc bine... 2. Angajati detasati din management si top management like sibiu si ar ramne cat mai mult in romania. De regula din motive similare cu ale celui din reportaj. E drept ca nu se face primavara cu o floare dar nu generalizati situatia proasta din romania cu cea de aici. Sau poate din viata voastra....ma rog, a unora.Daca nu-ti place in romania, lumea e mare... poti pleca departe fara viza daca aici nu te descurci.
Raspunde

Cristi

Acum 9 ani

Il cunosc pe Rene. Un om cu bun simt si de treba. Tot respectul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus