Duminică,
09.05.2021
Parțial Noros
Acum
6°C

ULBS, 45 de ani de continuitate. Infiintarea si dezvoltarea structurii universitare in Sibiu (1969-1984)

Motto:

”Universităţile, înalte instituţii-monumente durabile ale geniului omenesc, nu sunt alcătuiri rigide, ci în continuă schimbare, adaptându-se marilor transformări sociale, după naţiuni şi după epoci. Universităţile sunt depozitarele trecutului şi garanţia viitorului poporului în mijlocul căruia ele au activat” (Iuliu Hațieganu)

Dezideratul redeschiderii unei universități în Sibiu a trebuit să aștepte mai bine de 20 de ani după reîntoarcerea Universității ”Regele Ferdinand I” la Cluj, împlinindu-se în anul 1969 când i-a ființă Facultatea de Filologie și Istorie din Sibiu ca secție a Universității din Cluj-Napoca, alăturându-i-se apoi specializări precum  Drept sau Mecanică și devenind Institut de învățământ superior independent (1976-1985).

Absolvenții universității clujene Nicolae Lupu (primul șef de secție), Gustav Gündisch, Iulius Bielz ș.a. au fost cei care au constituit primul nucleu al Secției de Științe Sociale a Filialei Cluj a Academiei Republicii Populare România la Sibiu, din cadrul căruia au provenit o parte din cadrele didactice ce au deservit filiala universitară a instituției de învățământ superior clujene înființată la Sibiu în anul 1969.

În iunie 1967, Nicolae Lupu și Carol Göllner, cu ocazia unei sesiuni științifice organizate la Cluj, au predat rectorului Universității ”Babeș-Bolyai”, Constantin Daicoviciu, un memoriu prin care solicitau înființarea unei Facultăți de Filologie și Istorie la Sibiu. Universitarul clujean, membru în Marea Adunare Națională a redactat un memoriu către ministrul învățământului, memoriu la care au aderat și academician Raluca Ripan (președintele Filialei Cluj a Academiei RPR) și academician Emil Petrovici (președintele secției de filologie a Academiei RPR). Solicitarea celor doi titulari ai Secției de Științe Sociale a Filialei Cluj a Academiei Republicii Populare România din Sibiu a conținut și recomandarea ca în cadrul noii structuri să funcționeze și specializările istoria artei și etnografie.

Solicitările veneau în contextul în care în Sibiu la acea dată Muzeul Brukenthal și Secția de Științe Sociale a Filialei Cluj a Academiei Republicii Populare România din Sibiu reprezentau alături de Biblioteca Astra centre academice puternice și vizibile în domeniul cercetării istoriei, istoriei artei și etnografiei. Un fapt interesant este dat de aprecierea conducerii Universității ”Babeș-Bolyai” că o catedră de limbă germană ar fi avut premise de dezvoltare mai bune la Sibiu decât la Cluj.

Ministrul învățământului Ștefan Bălan a aprobat în 30 iunie 1967 cererea transmisă de Comitetul Municipal al PCR și doi ani mai târziu, Consiliul de Miniștri emitea Hotărârea numărul 1322 din 12 iunie 1969 prin care se înființa Facultatea de Filologie și Istorie din Sibiu ca filială a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj. Ștefan Pascu, rectorul universității clujene în anul 1969, a justificat alegerea celor două specializări astfel:

...Alegerea unei secții de istorie se explică prin trecutul istoric bogat al acestei părți a țării, prin posibilitățile de instruire științifică pe care le oferă arhivele și bibliotecile bogate ale Sibiului, cât și prin nevoile de cadre calificate în această specializare. Înființarea, în cadrul facultății de litere din Sibiu, a unei secții de limba și literatura germană e deosebit de binevenită.... Să ne amintim, apoi, legăturile strânse care au existat și există între orașele Sibiu și Cluj.

Într-adevăr legături strânse au existat permanent între cele două orașe mai ales începând cu secolul al XVII-lea și ele au culminat cu alegerea Sibiului pentru specializările umaniste și medicină ca loc de refugiu în anii 1940-1945.

Spațiile de învățământ ale noii facultăți au fost asigurate în cadrul Liceului nr. 3 (fost Liceul ”Domnița Ileana”) de pe Bdul Victorie, actualmente sediul Facultății de Litere și Arte și Departamentului de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă. Prima serie de studenți (24 la specializarea germană și 28 la istorie) coordonați de proaspătul decan Nicolae Lupu au pășit pentru prima dată în spațiile menționate în data de 3 octombrie 1969, fiind impulsionați de prezența unor renumiți cercetători prezenți la deschiderea anului universitar dintre care menționam pe Constantin Daicoviciu, Miron Constantinescu, Ștefan Pascu ș.a.

În anul universitar 1970-1971 studenții secției de istorie au putut să își verifice cunoștințele teoretice în cadrul practicii de specialitate desfășurate pe primul șantier școală al Facultății deschis la Săcădate sub coordonarea regretatului profesor Iulia Paul.

Începând cu anul 1971 alături de cele două specializări a fost adăugată și secția de limbă și literatura engleză, iar, prin hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 775 din 30 iunie 1971, la Sibiu a fost deschisă o a doua facultate și anume Științe Economice și Administrative.  Aceasta avea o durată de 4 ani și a pregătit specialiști pentru administrația locală. Același Ștefan Pascu spunea despre noua structură:

...Poziția centrală a orașului în spațiul geografic al țării a recomandat Sibiul ca gazda cea mai potrivită pentru o facultate cu profil unic - s.n.- menit să atragă studenți din toate județele.... După cum se știe, la Sibiu a funcționat, încă din prima jumătate a secolului trecut ¬- secolul XIX n.n. - o Academie de Drept...

Ca urmare a restructurării învățământului superior românesc la 1 iulie 1976 a fost înființat Institutul de învățământ superior din Sibiu ce avea în componență Facultatea de Filologie și Istorie, Facultatea de Drept Economic și Administrativ și Facultatea de Mecanică. Decretul nr. 203 din 30 iunie 1976 prevedea următoarele:

..Art.1. Pe data de 1 iulie 1976 se înființează Institutul de Învățământ Superior din Sibiu cu următoarele facultăți și secții de specializare:

- Facultatea de filologie și istorie, cu specializarea Limbi străine și Istorie;

- Facultatea de drept economic-administrativ, cu specializarea drept economic-administrativ;

- Facultatea de mecanică, cu specializarea Tehnologia construcțiilor de mașini pentru învățământul de ingineri și subingineri.

Facultatea de Mecanică de la Institutul de Învățământ Superior din Sibiu va funcționa în dublă subordonare: față de Ministerul Educației și Învățământului și Ministerul Industriei Construcțiilor de Mașini...

Încă din anul 1975 funcționa și un cerc de dezbateri culturale numit Tribuna ideilor, ce a colaborat cu Cenaclul societății ”Radu Stanca” și cu Cenaclul revistei ”Transilvania”.

Dovadă a respectului pe care tânărul centru universitar sibian și l-a câștigat este și desemnarea Facultății de Drept Economic și Administrativ ca organizatoare a primei ediții a Patrulaterului facultăților de drept ce cuprindea facultățile din Cluj-Napoca, București, Iași și Sibiu.

Dezvoltarea accelerată a centrului universitar sibian a fost oprită brusc în anul 1984, când prin decretul Consiliului de Stat nr. 213 din 23 iunie 1984 nu a mai fost acordată cifră de școlarizare pentru profilele filologie, istorie și drept, iar Institutul de Învățământ Superior s-a transformat în Institutul de Subingineri, subordonat Institutului Politehnic din Cluj-Napoca. Ca urmare a acestei hotărâri în anul 1987 a absolvit ultima promoție a specializărilor filologie, istorie și drept.

Bibliografie

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. Monografie, Constantin Oprean, Sorin Radu (coord.), Editura Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, 2011.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

european

Acum 7 ani

\"45 de ani de CONTINUITATE\"???? Deci inca nu v-ati dezis de securistii, de turnatorii de ideologia si istoria socialista de acum 45 de ani? Poate aveti dreptate...
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

O perioada, Institutul de invatamant superior Sibiu a fost subordonat Universitatii clujene! Dar ce folos de continuitate, daca astazi produc someri cu diploma sau cel mult vanzatoare pt. magazinele din Mall?!
Raspunde

Angajat

Acum 7 ani

În ultimii 10 ani, a avut loc un regres continuu al ULBS, datorat eliminării respectului academic, eliminării inițiativei facultăților, stopării promovării valorilor (puține câte erau), dirijării întregului interes al conducerii și a resurselor către Inginerie și, în mod deosebit, a căpușării instituției de către grupul Oprean. Lipsa de reprezentativitate a conducerii este insurmontabilă și ULBS continuă regresul, ca și în anii 1980. Partea umanistă a ULBS a fost nimicită. Cartea din care s-a extras articolul este nereprezentativă ptr. instituție.
Raspunde

cititoru

Acum 7 ani

Ca si atunci in anii 80, din nou partea umanista e cea care se pierde. (de trecut in revista si momentele decapitarii fiecarei specializari, prima decapitata fiind istorie - o limba straina, dupa ce avusesera loc inscrierile).
Raspunde

profesionala

Acum 7 ani

ai dreptate ,dar s-a nu spui ca aia de la cluj scoate elite ca se vede s-au scolit sute de mii de studenti pe profesi de te cutremuri de denumiri si nu am construit o masina ,o inventie care s-ai puna la colt pe mari industriasi care produc tehnica de performanta ,tot ce vine inspre noi vine ,tot de la japonezi ,coreeni ,francezi ,nemti ,etc ,asa ca mai lasa comparatile cu fabricile de diplome [universitare de la cluj ,bucuresti etc ]ca nu a scos numai academiceni fara valoare si guristi ,teoreticeni si tara este varza a la cluj
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus