Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Proiect de un milion de euro pentru studii doctorale si postdoctorale la ULBS

25 de burse pentru doctoranzi, precum și alte 30 de burse postdoctorale sunt doar o parte din componentele unui proiect lansat săptămâna aceasta de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. Valoarea acestui proiect, susținut din fonduri europene, este de aproape un milion de euro.
”Este un proiect deosebit de important pentru ULBS nu doar datorită valorii mari, ci și datorită impactului pe care îl are pe termen scurt și mediu în asigurarea resursei calificate pentru Universitatea noastră”, a declarat prorectorul Universității sibiene, Claudiu Kifor (foto), coordonator al acestui proiect.
Proiectul numit ”Burse Universitare în România prin Sprijin European pentru Doctoranzi și Post-doctoranzi” are drept parteneri, alături de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Craiova, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.
În cadrul acestui proiect, obiectivul general este de a îmbunătăți programele de cercetare doctorală și post-doctorală prin acordarea de sprijin financiar și instituțional celor care participă la astfel de programe și care intenționează să își dezvolte o carieră în cercetare.

Burse şi susţinere financiară pentru cercetare

Spre exemplu, doctoranzii selectați primesc o bursă lunară de 1.800 de lei, timp de șase sau 18 luni. De asemenea, beneficiază de sprijin financiar pentru a-și completa studiile sau cercetarea în țară sau în afara țării. În cazul celor care urmează programe postdoctorale, valoarea unei burse este de 3.700 de lei pe lună.
Claudiu Kifor spune că acest program are şi rolul de a acoperi o lipsă a sistemului de învăţământ din România: asigurarea unor salarii decente celor care vor să devină cercetători.
"În aceste condiții este foarte greu să pretindem unui cercetător să performeze, să publice, să participe la conferințe. Ca să nu ascundem faptul că tentațiile de a părăsi Universitatea devin câteodată destul de mari. Faptul că în Zona Industrială Vest și nu numai companiile funcționează foarte bine este un lucru bun pentru Sibiu și Universitate, dar înseamnă și că aceste companii vin cu oferte inclusiv pentru colegii noștri. Nu ascundem, prin urmare, nici acest fapt, că intenționăm să stopăm fenomenul de brain-drain și să ne păstrăm colegii foarte bine pregătiți aici, în Universitate. Când spun asta, amintesc faptul că în cadrul acestui proiect i-am selectat pe cei mai buni dintre cei mai buni. A fost o competiție, s-au înscris 48 de cercetători și au fost selectați 30. Prin urmare, încercăm să-i păstrăm, să-i susținem, vrem ca ei să performeze și în cercetarea științifică", mai declară Kifor.

Proiecte de peste nouă milioane de euro

Proiectul prezentat marţi este cofinanţat prin POS DRU 2007 – 2013. Rectorul ULBS, Ioan Bondrea, susține că în ultima perioadă, ULBS cunoaște ”o dinamică intensă și un trend pozitiv” în ceea ce priveşte proiectele cofinanţate din fonduri europene. ”Anul acesta am semnat 19 proiecte în cadrul cărora ULBS este partener sau coordonator de proiect. În perioada 2007 – 2014, Universitatea a semnat 27 de astfel de proiecte, în care au fost implicaţi 357 dintre colegii noştri. Acum, în aceste 19 proiecte din acest an – şi altele urmează a fi semnate – sunt implicaţi 2790 de studenţi, 51 de doctoranzi şi peste 40 de colegi care urmează studii postdoctorale. Suma totală a acestor proiecte este de aproape nouă milioane de euro", a declarat Bondrea.
Preşedintele Senatului ULBS, Constantin Oprean, consideră că cercetarea devine o activitate tot mai extinsă în cadrul instituţiei de învăţământ superior de la Sibiu. "Spuneam, în trecut, că va veni vremea când cadrele universitare vor fi mai angrenate în cercetare, decât în activitatea didactică", a subliniat Oprean.
Proiectul prezentat marţi include şi o serie de obiective specifice, de la participarea la conferinţe şi până la publicarea de cărţi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

joseph

Acum 9 ani

Asta e un mod de a polariza banii din sistem către parveniții din învățământul superior în timp ce învățământul primar și gimnazial se sufocă din lipsă de fonduri. Ce doctori, ce cercetători, ce oameni de știință??? Ăștia sunt plagiatori în masă poleiți cu titluri nemeritate. Pentru 1 milion de euro ar trebui să avem vreo câțiva einsteini printre noi.
Raspunde

european

Acum 9 ani

inflatie de diplome, de doctori, , cei capabili tot vor pleca daca cineva ii vrea in vest, spun sarutmana pentru patalamale si-si iau talpasita! daca ULB prepara 30 de cercetatori ( interesant in ce domeniu?) cifra multiplicata cu vreo 100 de facultati in tara fac ca. 3000 de cercetatori pe an, in 10 ani aveti mai multi cercetatori decat ciobani. La atata acumulare cantitativa, saltul calitativ se cam lasa asteptat...
Raspunde

nema

Acum 9 ani

adevarat de ce crezi ca sasi au investit in scoli profesionale de meseri ,sibiul scplarizind tot ce este meseri de la ,dulgheri ,timplari ,ziari ,lacatusi ,strungari si alte meseri necesare unei natiuni care ,de cind au venit comunisti la putere de 70 de ani produce numai diplome universitare ,si nu este vorba de sibiu ,de tot ce este in tara fabriuci de diplome universitare ,fiecare parinte doreste ca odrasla lui s-a fie sef s-a nu trudeasca intrun sistem care in loc s-a fie stimulata munca este stimulata gargara ,si tu mai lasa aia cu ciobani ,pastoritu oilor este ca orce meserie si din fericire aduce si profit ,dute in satele din marginime si vezi o adevarata ,elvetie ,asa ca mai laso cu ciobani ca aia nu scrie pe net ,lucra non -stop si nu se duc la gratare ,va doare tare de ciobani ca s-au imbogatit si au afaceri prospere ,sunteti plini de venin mai ales voi astia de la sud si est ,ba astia nu stau la circiuma satului cid vine potopul peste ei si asteapta ajutoare de la stat
Raspunde

oarecare

Acum 8 ani

Nenea \'nema\',nici matale nu esti prea trecut pe la scoala, la cate greseli de scriere ai facut in opinia de mai sus in care vrei sa te dai citit.
Raspunde

@4

Acum 8 ani

Ce prosperitate aduce corectitudinea scrisului tau..........nema masini,rachete, tehnologie, infrastructura, degeaba scri corect daca n-ai un salt calitativ al vietii, tu si copii tai vor rivni in continuare sa emigreze in occident. Are perfecta dreptate cel de la 3, teoria ta fara implementarea in practica este egala cu zero, pute tara de papagali la banii publici.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus