Sâmbătă,
23.10.2021
Ceata
Acum
14°C

Nu stii ce sa faci cu uleiul uzat? Vinde-l!

Societăţile comerciale ca restaurante, pizzerii, cantine, hoteluri sau gogoșerii sunt obligate de lege să colecteze uleiul uzat și să îl dea firmelor specializate. La fel pot face și sibienii cu uleiul ars în tigăile de acasă.

Firmele de specialitate vin cu recipiente standardizate necesari pentru depozitarea uleiului de gătit folosit și oferă în schimb bani, aproximativ 1 leu sau 1,2 lei pe litru sau mai oferă ulei alimentar pentru consum.   În județul Sibiu exista cinci societăți autorizate pentru colectarea uleiului uzat, care în anul 2013 au colectat 21 de tone.

”Conform legislaţiei din România societăţile comerciale care prin activitatea lor generează ulei uzat au obligaţia de a colecta separat aceste uleiuri şi a le preda unor operatori economici autorizaţi din punct de vedere al protecţiei mediului, pentru efectuarea operaţiunilor de colectare şi valorificare a acestor deşeuri. Este  importantă  recuperarea uleiului alimentar uzat şi predarea acestuia către o societate autorizată deoarece aruncat în canalizare poate forma blocaje, iar după ce ajunge în staţia de epurare orăşenească creează probleme reale procesului de tratare al apei. Și, în al doilea rând, este toxic întrucât poate conţine, în urma utilizării la temperaturi mari, compuşi cancerigeni”, spune Bogdan Trif, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.

Uleiurile alimentare uzate reprezintă 12% din poluanţii prezenţi în apă şi sol, iar un litru de ulei alimentar uzat poluează până la un milion de litri de apă. De asemenea uleiul comestibil uzat aruncat pe sol, conduce la degradarea fertilităţii acestuia pentru o perioada de cinci ani.

Intelectualii și săracii

Când vine vorba de persoane fizice, lucrurile se schimbă. Foarte puțini sibieni contactează firmele specializate pentru a scăpa de uleiul uzat. „Noi avem clienţi grupaţi pe două categorii, persoane fizice şi firme. Acum la firme, acestea sunt obligate să încheie un contract de colectare a uleiului uzat şi majoritatea o fac de teama amenzilor, care sunt mari. Apoi când vorbim de persoane fizice lucrurile stau în felul următor: sunt ori persoane educate, care se gândesc la mediu şi fac asta pentru că vor să procedeze corect, şi mai sunt oamenii săraci, care caută să obţină un venit din orice şi strâng uleiul, pe care îl vând pentru un leu litrul sau îl dau pentru ulei bun la schimb”, povesteşte Laurenţiu Năstase, de la firma Nlvoil Systems, cu sediul în Bucureşti, dar care face colectare în mai multe judeţe, printre care şi Sibiu.

Mai greu cu colectarea

Am sunat, pretinzând că suntem de la un restaurant la o firmă găsită pe internet. Număr de Sibiu, firma din Cluj. Deşi scria că face colectare în Cluj, Mureș, Bihor, Sălaj, Alba și Sibiu și prin parteneri autorizați pe tot teritoriul țării, clujeanul susține că pentru cantități mici nu este rentabil să vină până la Sibiu și sugerează să apelăm la cineva care urmează să se autorizeze în Sibiu.

„Eu colaborez cu clienţi care dispun de cel puţin 100 litri de ulei uzat pe lună. Pentru că noi facem colectarea gratuit, pentru mine nu prea rentează să vin până la Sibiu. Industria asta s-a dezvoltat mult, acum trei ani erau trei firme în ţară, acum sunt 300. Ştiţi cum e când vine vorba de plată, unii oferă bani, alţii ulei bun pentru consum, alţii detergenţi, iar alţii promit şi nu oferă nimic. Noi suntem serioși, dar totuși nu am vrea să venim până la Sibiu”, explică reprezentantul firmei din Cluj filosofia afacerii.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus