Trimis în judecată la începutul lunii martie, noul subprefect al Sibiului alături de alți funcționari din cadrul Primăriei Ocna Sibiului beneficiază de un proces care înregistrează întârzieri înainte de a începe.
În prima zi a săptămânii trecute s-au împlinit 63 de zile de când a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sibiu dosarul în care a fost trimis în judecată actualul subprefect, Florin Orlățan, administratorul orașului Ocna Sibiului, Constantin Ciocoiu, și alți funcționari din cadrul administrației locale, pentru fapte de corupție. Potrivit noului Cod de procedură penală, în termen de 60 de zile de la înregistrarea acestui dosar, judecătorul de cameră preliminară trebuie să decidă dacă restituie cauza la parchet sau dacă dispune începerea judecății. ”Obiectul procedurii camerei preliminare îl constituie verificarea, după trimiterea în judecată, a competenței și a legalității sesizării instanței, precum și verificarea legalității administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță”, se arată în articolele 342 și 343 ale noului CPP.
În a 66-a zi...
În dosarul în discuție, nu s-a întâmplat nici una, nici alta. ”În prezent, cauza se află în etapa comunicării cererilor și excepțiilor formulate de către inculpați și de către instanță din oficiu către parchet, care poate răspunde în scris în termen de zece zile de la data comunicării”, se arată într-un răspuns trimis de Judecătoria Sibiu la solicitarea Turnul Sfatului. Trei zile mai târziu, adică la 66 de zile de la înregistrarea dosarului la Judecătoria Sibiu, procurorii de la Alba Iulia anunțau, în schimb, că ei nu au primit nicio adresă pe această temă. ”Cu privire la cauza indicată de dvs. precizăm că până la această dată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia nu i-a fost comunicată nici o excepţie ridicată de instanţă sau de inculpaţi pentru a putea formula un răspuns”, se arată în răspunsul procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cei care au întocmit rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată funcționarii sibieni.
Că au fost ”solicitați” de Judecătoria Sibiu au văzut procurorii și pe site-ul instanței, iar pentru că a fost depășit termenul de 60 de zile, procurorii nu au ce să facă. ”În ceea ce priveşte depăşirea termenului de 60 de zile, din reglementările la care am făcut referire nu rezultă nici o sancţiune imperativă prevăzută de lege. Totodată trebuie observat că această procedură este exclusiv de competenţa judecătorului, procurorul putând răspunde sau nu cererilor/excepţiilor invocate, respectiv contesta încheierile pronunţate cu privire la modul de soluţionare a cererilor şi excepţiilor precum şi cu privire la soluţia de restituire a cauzei la parchet”, mai arată procurorii de la Alba.
Licitații ”cu dedicație”
După cum relata Turnul Sfatului în primăvara lui 2012, funcționarii din Ocna Sibiului sunt trimiși acum în judecată pentru că, susțin procurorii, au organizat o licitație de concesiune a șase parcele de teren din zona lacurilor de la Ocna Sibiului. Parcelele erau destinate amenajării de terase și au fost câștigate, pe 25 de ani, de apropiați ai șefilor din administrația orașului Ocna Sibiului. Cu toate că nu aceștia au oferit prețurile cele mai bune. Cei trimiși în judecată și chestionați de Turnul Sfatului au declarat că se consideră nevinovați.
Florin Orlățan, printre cei anchetați și trimiși în judecată, a devenit, între timp, candidat PSD pentru funcția de deputat, apoi șef al Cancelariei prefectului, apoi director executiv interimar al AJOFM Sibiu. De la începutul săptămânii trecute a fost numit subprefect.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Alba Iulia , Ocna Sibiului , Judecătoriei Sibiu , Judecătoria Sibiu , Turnul Sfatului , Apel Alba Iulia , Constantin Ciocoiu , Florin Orlățan , Primăriei Ocna Sibiului
Vizualizari: 447
Ultimele comentarii
Acum 14 ore
Nelutu O
Acum 14 ore
Noi noi
Acum 16 ore
Eu
Acum 16 ore
Q
Acum 16 ore
Q