Sâmbătă,
02.12.2023
Cer Senin
Acum
16°C

17 spectacole de dans la FITS 2014

17 spectacole de dans la FITS 2014 Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu propune o călătorie fascinantă în lumea dansului printr-un sezon de spectacole care aduce pe scenă artişti de pe trei continente.

Dansul ocupă un loc special în programul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care va avea loc în perioada 6 – 15 iunie.

„Cu mişcări şi ritmuri provocatoare din America de Sud, Europa şi Asia, cele şaptesprezece spectacole selectate în programul oficial de la Sibiu îmbracă cele mai diverse forme de expresie şi stiluri oferind publicului o experienţă care insuflă energie”, spun organizatorii.

Polish Dance Theatre – Poznan Ballet vor deschide sezonul de dans din acest an de la Sibiu printr-un spectacol despre setea de a trăi şi a supravieţui, ce se remarcă prin tehnica îmbinării dansului contemporan cu mijloacele teatrale şi muzica tradiţională poloneză. „Forty/Patruzeci” face o cronică a ultimilor patruzeci de ani şi a schimbărilor prin care a trecut Polonia şi Europa, pornind de la biografia unei femei.

„Se spune că viaţa e ca o carte. Dar viaţa nu este o carte. Viaţa este scrisă pe mii de foi volante. Sigur, poţi să spui o poveste şi să zici că povestea e adevărată. Dar de fapt este o chestiune de a alege. De a decide care sunt hârtiile şi în ce ordine le aşezi. Şi povestea noastră este de felul acesta”, a declarat coregraful norvegian Jo Strømgren, la premiera spectacolului care a avut loc pe 15 iunie 2013. Polish Dance Theatre – Poznan Ballet este cel mai bine cotat grup de dans de avangardă polonez, iar spectacolul invitat la Sibiu a mai fost prezentat în turneu în Polonia, Norvegia şi Rusia.

Probabil că una dintre cele mai senzuale apariţii pe scena festivalului de la Sibiu din acest an va fi reprezentaţia spaniolilor de la Rojas y Rodriguez (Nuevo Ballet Español), cu spectacolul „Cambio de Tercio/ În ritm de flamenco”. Producţia celor doi coregrafi spanioli este un spectacol de flamenco care se bazează pe dansul clasic, stilul vocal jondo, influenţe folclorice andaluziene şi reînnoirea constantă cu tendinţele secolului XXI. În acest spectacol, cei doi coregrafi urcă pe scenă alături de şase muzicieni şi patru dansatoare senzaţionale pentru a crea un spectacol flamenco ameţitor şi plin de pasiune.

Sezonul spaniol de dans continuă cu prezenţa lui Cesc Gelabert, care aduce la Sibiu cel mai recent spectacol al său, compus din trei solo-uri prezentate în premieră şi din piese mai vechi reinterpretate special cu ocazia venirii sale la festival. Tema spectacolului este asumarea trecutul dintr-un prezent care priveşte spre viitor. „CESC GELABERT V.O. +” sau „Bijuterii”, aşa cum a fost tradus în limba română, este un spectacol de înaltă clasă, inteligent şi de o corporalitate magică ce creează o coregrafie sexy, neoclasică, asemenea unui hibrid. Cesc Gelabert este câştigătorul Medaliei de Aur pentru Artele Spectacolului şi Premiul Naţional pentru Dans oferit de Guvernul Spaniol, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai influenţi dansatori spanioli din toate timpurile.

Recunoscută internaţional pentru conceptul estetic unic în arta dansului, Maria Pages vine la Sibiu cu un spectacol de flamenco şi poezie.

„Am vrut să dansez pe cuvinte, doar pe cuvinte, fiecare cu propriul ritm şi propria cadenţă, cu melodia sunetului său“, a declarat artista spaniolă înainte de ultimul său spectacol susţinut în Toronto. În cel mai recent articol publicat în The Japan Times, Maria Pages a fost numită regina flamencoului, iar spectacolele sale se disting prin mişcările pline de sensibilitate şi expresivitate poetică.

Aflată pentru prima dată în România, Compania de Dans „Cisne Negro” prezintă la Sibiu spectacolele „Revoada” (coregrafia: Gigi Căciuleanu), „Além da Pele” (coregrafia: Patrick Delcroix), „Trama” (coregrafia: Rui Moreira) şi „Mrs. Margaret” (coregrafia: Barak Marshall) într-un program eclectic ce pune accent pe tradiţii, pornind de la folclorul afro-brazilian şi bucuria cântecului popular brazilian. „Cisne Negro” este una dintre cele mai dinamice companii de dans din Brazilia, dansatorii companiei fiind iniţiaţi într-o varietate de stiluri de balet şi dans contemporan.

„Dance Company Golde G.” prezintă tot în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu un spectacol de dans despre imaginea corpului, într-o examinare critică asupra corpului nostru şi a imaginii normative a acestuia. „KÖRPERbilder/Corpul în imagini” se constituie ca un spectacol de dans contemporan, susţinut în contrast cu muzica clasică a lui Johann Sebastian Bach şi face o declaraţie de dragoste corpului uman ca individualitate.

Cunoscuţi de publicul român pentru virtuozitatea coregrafiilor create, dansatorii israelieni sunt o prezenţă constantă în programul Festivalului de la Sibiu. Ediţia din acest an aduce în premieră în România două spectacole din Israel: „Deca Dance” (Batsheva Ensemble) şi „Open Source” (Maria Kong Dancers Company). „Deca Dance” este o compilaţie retrospectivă a creaţiilor semnate de directorul artistic al companiei Ohad Naharin, distins cu premiul Israel Dance (2005, Tel Aviv) şi Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (1998, Paris). Spectacolul de la Sibiu este construit dintr-o suită de mişcări uluitoare, pe o coloană sonoră tulburătoare ce include atât muzică populară israeliană şi arabă, cât şi muzică clasică, rock şi hip hop. „Open Source” este o creaţie inovatoare ce descrie un concept participativ. Termenul de open source este utilizat în limbajul programării pe computer cu referinţă la codurilor sursă care sunt deschise şi accesibile tuturor. Aceasta permite nu doar dezvoltarea în comun de noi creaţii, ci şi îmbunătăţirea programului informatic în sine. În acest mod, compania a creat mănuşile wireless care le permit dansatorilor să controleze efectele de sunet şi lumini, pe scenă şi în timp real.

Olivier Dubois (Franţa), unul dintre cei mai buni 25 de dansatori ai momentului conform unui top realizat în 2011 de Revista „Dance Europe”, aduce la Sibiu spectacolul „Pentru tot aurul din lume / Pour Tout L'Or du Monde”. Coregraful francez a fost invitat în selecţia oficială a Festivalului de la Avignon în 2012 şi îşi defineşte creaţiile sale ca lucrări de autor în care intensitatea gesturilor şi precizia mecanică creează un spectacol plin de energie. „Pentru tot aurul sin lume / Pour Tout L'or Du Monde” este cronica unui martir, un rezumat al unui război, totul pe fondul muzical din „Lacul Lebedelor”.

Ramirez şi Hyun-Jung Wang sunt doi dansatori contemporani care vin de pe scena hip-hop. Co-producţia acestora - „Monchichi” - a fost prezentată pentru prima dată la faimosul Théâtre de la Ville (Paris) ca o dezbatere pe tema diferenţelor culturale. Proiectul celor doi coregrafi-dansatori sfidează graniţele dintre clasic şi modern, într-o creaţie ce îţi taie răsuflarea, având ca suport o creaţie muzicală originală a celor de la Everydayz / + ∞.

Enigmele artei japoneze vor fi dezvăluite în acest an la Sibiu prin două spectacole diferite ale companiei Kanazawa Butoh Kan. Pornind de la trăiri şi sentimente din viaţa personală, regizorul Moe Yamamoto şi coregrafa Kei Shirasaka au dat naştere unui alt fel de reprezentaţie, dezvăluind codul teatral de dans Butoh. „Marea de amintiri / The Sea of Memories” şi „Fulgerări de toamnă târzie/Late Autumn Lightning” fac parte din paleta stilurilor de dans japonez de avangardă, diferit atât de dansul tradiţional japonez, cât şi de cel modern occidental. Tot în cadrul sezonului japonez va performa şi Yo Nakamura, câştigătoarea premiului FITS la Yokohama Dance Collection EX 2013. Tânăra dansatoare japoneză va prezenta la Sibiu spectacolul „Sonata”, o poveste de iubire plină de farmec, durere, dar şi umor.

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 6 – 15 iunie 2014. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe sibfest.ro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

6 comentarii

gogu

Acum 9 ani

Cine va fi invitat de onoare? Conchita Wurst?
Raspunde

@1

Acum 9 ani

Conchita Wurst v-a fi capul de afiș,pt că se asortează perfect(în multe aspecte ciudate,orientări) cu moldoveanu nostru sifonar-chiriac pui de drac:))))))))
Raspunde

goguta

Acum 9 ani

frustrare mare ,fale in ciuda chiriac ,dau bubele pe ei de invidie .ba frustratilor ce face ,chiriac la sibiu se copy -paste la greu la ;bucuresti cluj ,iasov mai nou si la capitala prazburgiei [craiova ]etc nu vezi ca s-a umplut tara de festivaluri de teatru ,toate catunele face cite un festival dupa modelu sibiu ,a ajuns precum cintarea romaniei pe timpul lui ceasca si asta numai s-a compromiteti un brand mondial cum a ajuns festivalu de la sibiu ,FRUSTRARE MARE IN PARCARE
Raspunde

@gogu

Acum 9 ani

absolut oricine, si moticiclisti, si dansatori. Doar FITS-ul e fix pixul orasului, de dans, de picoroange, concerte pop rock, un ghiveci scirbos pe bani publici, doar sa se sifoneze bani. DIZGUSTING, daca ma gindesc, ca se arunca atitea bani pe el!!!! NU VREAU \" GHIVECIUL lui TEATRU\" SI NU MAI VREAU GALAGIA ARTIFICIILOR in acest oras din taxele mele !!!!!!!!!! VREAU SA AM UNDE SA INNOT, sa pot parca la piata, la sala talia, sa pot merge cu biciclete in acest oras!!!!!!!! FACETI VA ROG referendum, intrebati pe cetatenii sibiului ce vor sa aleaga PISCINA curata sau circul lu chirac. Consilieri locali, domn Primar, mai schimbati placa si prioritatile. A trecut vremea vrajelii, anuntam cu gura spumanta toata harcea parcea, minciuni, si toti cetatenii cad in spate... haideti ca a trecut vremea aia!!!
Raspunde

@goguta

Acum 9 ani

Dle forumist, va referiti la mine, la cel care semneaza gogu? De unde stii cine e frustrat? Daca vreun ins din orasul asta e frustrat, si vor fi destui, sa stii ca e din alte cauze, nu din cauza lui Chiriac, care face si el saracu ce poate si ce stie mai bine! De atatia ani de cand e festival de teatru la Sibiu si il ridicati in slavi pe acest actor care nu vrea sa fie manager pt. ca talentul lui este mediocru, ar fi trebuit sa fim un oras ca Florenta, nu un amarat de oras plin de marlani, magazine second-hand si covrigarii!
Raspunde

@4

Acum 9 ani

Ai dreptate! Se duc banii contribuabililor pe aiureli, pe distractii pt. scelerati, iar noi nu avem unde parca, nu avem un magazin cumsecade de unde sa ne imbracam, numai boutique-uri cu pretentii si preturi astronomice! si dai, si lupta, cu picioroange, artificii, tatuati... banii sibienilor sunt vamuiti la Bucuresti, iar ce mai ramane se duce pe apa sambetei pt. aiurelile lui Chiriac!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus