Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

A fost desemnat cel mai scump oraș din lume în ceea ce privește costul vieții

A fost desemnat cel mai scump oraș din lume în ceea ce privește costul vieții

Orașul israelian Tel Aviv este pe primul loc la indicele mondial al costului vieții din acest an, la nivel mondial. Cu alte cuvinte, este cel mai scump oraș din lume în ceea ce privește costul vieții.

Blocajele lanțurilor de aprovizionare și cererea consumatorilor au crescut costul vieții în cele mai mari orașe ale lumii. Un oraș a experimentat schimbări mai rapide decât celelalte, ajungând, de pe locul cinci, pe prima poziție la indicele mondial al costului vieții din acest an, arată cel mai recent clasament întocmit de Economist Intelligence Unit (EIU).

Pentru prima dată, orașul israelian Tel Aviv s-a clasat în fruntea clasamentului, depășindu-l pe liderul de anul trecut, Paris. Acesta se află în prezent la egalitate cu Singapore, clasându-se pe locul doi.

EIU atribuie creșterea bruscă a indicelui de la Tel Aviv creșterii prețurilor la alimente, la transport și puterii sikelului israelian față de dolarul american.

Datele pentru sondajul care se realizează anual de mai bine de trei decenii sunt adunate de echipa globală de cercetători a EIU în lunile martie și septembrie. Indicele este comparat cu prețurile din New York, astfel că orașele cu monede care sunt mai puternice față de dolarul american pot să apară mai sus în clasament.

Acum, Zurich și Hong Kong se află pe pozițiile patru și, respectiv, cinci, deținând anul trecut primul loc alături de Paris. New York, Geneva, Copenhaga, Los Angeles și Osaka completează top 10.

Orașele cu cel mai mic cost al traiului

La polul opus, orașele cu cel mai jos rang sunt în general din Orientul Mijlociu, Africa și părțile mai puțin bogate ale Asiei. Orașul sirian Damasc se clasează din nou drept cel mai ieftin oraș din lume, deoarece economia sa distrusă de război continuă să se lupte.

Cotate aproape la fel ca Damascul, din punct de vedere al costului vieții, sunt și Tripoli, din Libia, Karachi, din Pakistan, Algiers, din Algeria, Buenos Aires, din Brazilia, sau Lusaka, din Zambia.

Bucureștiul și Istanbulul, cele mai ieftine orașe din Europa, în 2019

De menționat e că, într-un top similar din 2019, Bucureștiul, alături de Istanbul, erau desemnate cele mai ieftine orașe din Europa, capitala noastră aflându-se pe poziția 118, iar orașul turcesc, pe 120.

Ca o curiozitate, în luna septembrie a acestui an, venitul mediu al israelienilor era de 11722.70 ILS pe lună, în creștere față de august 2021, când era de 11589.10 ILS pe lună, conform Biroului de Statistică din Israel.

Pentru comparație, angajați români au câștigat un salariu mediu net de aproape 3.300 de lei în august. Cel mai mult au câștigat salariații din IT, mai mult decât dublu față de media pe economie, iar cele mai mici salarii au fost în hoteluri și restaurante.

Din păcate, joburile în hoteluri și restaurante au fost și cel mai des oferite, indiferent de orașele în care doritorii își căutau de muncă. Și în prezent, dacă se caută pe Internet pe motoarele specializate în joburi, de exemplu, un loc de muncă în Sibiu, cele mai multe oferte sunt din industria HoReCa. Se mai caută și agenți de vânzări, asistenți medicali, lăcătuși mecanici, ingineri constructori, specialiști în HR, electroniști, arhitecți, economiști, curieri, operatori pariuri sportive. Prea puține joburi din IT sunt oferite.

Revenind la salariul lunar mediu net al românilor, acesta a ajuns, în august, la 3.275 lei, în scădere cu 2,9% comparativ cu luna precedentă, conform datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, salariul mediu net a crescut cu 7,6%. "În luna august 2020, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2020, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri.

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activității, de continuarea șomajului tehnic de către anumiți agenți economici sau de remunerarea parțială a salariaților, de nerealizările de producție ori încasările mai mici, cât și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie din unele activități economice", scrie Institutul Național de Statistică.

Cât au câștigat românii în septembrie

În septembrie 2021, salariul mediu brut, la nivelul țării a fost de 5732 de lei și cel net de 3517 lei. Raportat la luna anterioară, câştigul salarial mediu nominal brut a fost cu 44 lei (+0,8%) mai mare, iar cel mediu nominal net a fost cu 30 lei (+0,9%) mai mare.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) - 8578 lei -, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1929 lei).

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,9%.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, în luna septembrie, comparativ cu august, la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2, s-au înregistrat după cum urmează:

- cu 14,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, respectiv 12,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;

- între 3,5% și 8,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite);

- între 2,0% și 3,5% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, fabricarea de mobilă, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+7,6%, ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice), în administraţia publică, respectiv în sănătate şi asistență socială (+0,5% fiecare ȋn parte), e mai arată în datele făcute publice de Institutul Național de Statistică.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1570

Comentarii

1 comentarii

Birtu

Acum 4 luni

Cind se va face si clasamentul pe comune sa stim si noi pe ce loc suntem?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus