Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anunţat, sâmbătă, că nu va candida la Preşedinţia României şi că pune capăt şi interimatului pe care îl are la conducerea acestei formaţiuni politice. "Vreau să anunţ o decizie legată de candidatura la preşedinţia României: ştiu, sau cel puţin consider, că sunt cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea. Spun acest lucru pentru că am forţa, personalitatea, conturul, experienţa politică necesară, ideile, vizunea, şi capacitatea de a lupta pentru ca la toamnă PSD să nu pună mâna pe preşedinţia României", a precizat Antonescu.
Prim-vicepreședintele demis al PNL, Klaus Johannis este acum principalul favorit de a prelua conducerea partidului și de a deveni candidatul opoziției la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului. "Astăzi am văzut un gest al unui mare om politic: Crin Antonescu. Am asistat la un gest unic, în ultimii 24 de ani, făcut de un om politic cu o poziţie foarte puternică, foarte bine plasat, care a renunţat la toate acestea pentru a întări partidul", a mai precizat Johannis”, a comentat Johannis, într-un comunicat de presă.
Cum comentează sibienii posibila candidatură a lui Johannis? Omul de afaceri Florin Balan, avocații Suciu și Ucă, Corneliu Bucur, Nicolae Nan, fostul director Transgaz Florin Muntean, au răspuns pentru Turnul Sfatului la întrebarea ”l-ați vota pe Klaus Johannis pentru funcția de președinte al României?” Probabil că nu vă așteptați, dar scorul se prezintă așa: două voturi împotrivă, o abținere și trei voturi pentru.
Voturi pentru
Corneliu Bucur, fost senator, consilier județean și director al CNM Astra:
“Da, l-aş vota fără rezerve. El a aderat la procesul de coagulare a Dreptei. Eu văd dincolo de persoană, eu văd acest proces, care din punctul meu de vedere e un lucru dezirabil”.
Dorin Suciu, avocat
“L-aş vota cu siguranţă. În ceea ce priveşte situaţia politică actuală în care e implicat Johannis şi felul în care afectează imaginea Sibiului şi comunitatea sibiană, trebuie să chibzuiesc un pic, dar aş zice, că din punctual meu de vedere, poziţia lui ar aduce beneficii Sibiului dacă drumul pe care a pornit îi va aduce izbânda”.
Florin Muntean, fost președinte al PD Mediaș, fost director Transgaz:
“Eu votez candidatul Alianţei de Dreapta, candidatul desemnat. Sibiul ar trebui să fie mândru dacă dă orice om din judeţ la nivel naţional, căci acel om va scrie istorie”
Voturi împotrivă
Nicolae Nan, fost președinte al Consiliului Județean Sibiu, fost deputat și președinte al PD Sibiu:
“Eu nu ştiu dacă va candida la prezidenţiale, e opţiunea dânsului. Eu zic că trebuie să mai aşteptăm să se aleagă preşedintele PDL, apoi să se facă fuziunea, apoi să se facă sondaje ca să se stabileasc cu aproximaţie cine ar fi mai bine să fie propus candidat. Dacă ar fi să candideze, nu ştiu dacă l-aş vota. În primul rând eu sunt roman şi aş prefera să conducă ţara un român, deşi nu am nimic cu domnul Johannis. Dar mă îndoiesc de faptul că românii ar vota un sas în locul unui român. A avut şi are succes la nivelul Sibiului, dar mă îndoiesc că lucrurile vor fi la fel la nivel naţional”.
Florin Balan, om de afaceri, director Pralin Cisnădie:
“Nu l-aş vota. Johannis întotdeauna la Sibiu a fost asimilat FDGR-ului, nu a fost asimilat într-un partid, ci într-o asociaţie. Orice asociaţie reprezintă un număr minoritar de oameni din Sibiu. Deci el era reprezentantul tuturor deşi, reprezenta o comunitatea mică, o asociaţie. Eu nu ştiu dacă un om ca Johannis are vreo treabă cu liberalismul. Eu până acum nu am auzit să fi avut vreo afinitate pentru liberali.
Imaginea Sibiului va fi distorsionată, pentru că înainte de alegeri pe toate panourile cu PNL din oraş era Johannis, iar rezultatele alegerilor arată că sibienii l-au taxat. Faptul că PNL a pierdut în Sibiu arată că sibienii nu au apreciat asocierea lui cu PNL.
Eu nu cred că o candidatură la preşedenţie e o chestie viabilă. El are nevoie de dispensă, aşa cum a avut şi când a fost propus ministru, deci are nevoie de derogări, dispense, ori legea e clară şi ar trebui să fie aceeaşi pentru toţi.
Trebuie să ne uităm peste rezultatele reale, să vedem ce a făcut bun şi ce a făcut rău şi atunci ar fi mai uşor, ca cetăţeni, să luăm decizii în privinţa votului.
Nu mi se pare normal ca după 25 de ani de la Revoluţia din 1989 speranţele României de mai bine să fie într-un partid socialist. Acest lucru nu este ok. Oamenii aceea care au murit atunci, nu au murit degeaba. Eu l-aş întreba pe Johannis unde a fost în 1989, unde a fost în 2000 şi unde este azi?
Un primar este un bun gospodar şi e un lucru, dar un preşedinte are alte atribuţii, administrative. Dânsul nu a fost un activist de partid, ci a condus o federaţie. Eu nu îl văd politic, nu a emis judecăţi politice de valoare. Nu există un om politic Johannis. E ca şi cum i-ai cere unui director de spital, a cărui principală atribuţie e îndeplinirea sarcinilor administrative, să efectueze o operaţie pe creier”.
Abțineri
Nicolae Ucă, avocat
“Nu pot să mă pronunţ dacă votez sau nu pentru Johannis, trebuie să văd şi ce alte candidaturi vor mai fi, nu pot vota în alb. Îl apreciez pe domnul Johannis, e un bun administrator. Mă raliez părerii domnului Gavril Dejeu, care puncta într-un articol apărut în ziarul dumneavoastră, că de abia acum domnul Johannis va lua la cunoştinţă de mizeriile politice dâmboviţene. Eu, din punctual meu de vedere, nu aş intra în acest joc. Poziţia domnului Johannis în acest moment nu afectează imaginea Sibiului dacă îşi face treaba”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Florin Balan ,
Gavril Dejeu ,
Nicolae Nan ,
Crin Antonescu ,
Turnul Sfatului ,
Consiliului Județean Sibiu ,
Klaus Johannis ,
Dorin Suciu ,
Florin Muntean ,
Președinția României ,
Nicolae Ucă ,
Corneliu Bucur ,
Imaginea Sibiului ,
Pralin Cisnădie ,
Transgaz Florin Muntean
Social
Telefon:
0742 381 305
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Newman
Acum 3 ore
Silviu
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Sibian