Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

FITS 2014: Povestea continua

Programul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu continuă în 10 - 12 iunie cu o agendă care face o cronică fascinantă asupra umanității și a particularităților omului modern.

Sezonul polonez din cele trei zile îi aduce pe scena de la Sibiu pe regizorii Jan Klata, cu spectacolul „Spre Damasc / To Damascus” după Sebastian Majewski (marți, ora 18:00, la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu), Jarosław Staniek, cu spectacolul „Eroii lui Julian Tuwim / Tu-Wim” de Arkadiusz Wójcik (marți, ora 23:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) și Krystian Lupa, cu spectacolul „Frați vitregi / Siblings” de Thomas Bernhard (miercuri, ora 20:00, la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu).

În „Spre Damasc”, Jan Klata propune un diagnostic asupra condiției spirituale și religioase a umanității moderne într-un spectacol eclectic cu o coloană sonoră psihedelică ce conține piese semnate printre altele de Nirvana și Radiohead, în care povestea este afundată complet în cultura pop. Câștigător al unui premiu pentru regie pentru dezvoltarea unui nou limbaj în teatru, în 2004, la Festivalul din Bydgoszcz, Jan Klata se află la a doua sa vizită în Sibiu, după ce anul trecut a prezentat „A piece on the mother and fatherland” al companiei Teatr Polski.

Regizorul Arkadiusz Wójcik invită publicul la o călătorie muzicală în lumea poeziei și a creației muzicale a lui Julian Tuwim, în care teatrul devine un spațiu magic nu doar pentru spectatori, ci și pentru actori. Câștigător al Premiului Europa pentru Teatru în 2009, Krystian Lupa aparţine acelui areal al marilor personalităţi ale lumii, în care îi găsim pe Harold Pinter, Peter Brook, Ariane Mnouchkine sau Pina Bausch. Spectacolul semnat de acesta la Sibiu face un studiu rafinat și percutant asupra mutilațiilor spirituale ale omului contemporan. Silviu Purcărete revine, de asemenea, pe scena Festivalului Internațional de la Sibiu cu reprezentația spectacolului „Călătoriile lui Gulliver” (joi, 12 iunie, ora 18:00, la sala Teatrului Național Radu Stanca Sibiu).

Seria de exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift a fost prezentată în premieră mondială la Festivalul Internațional de la Edinburgh. Seria spectacolelor de teatru continuă cu o creație de autor ce poartă semnătura regizorului Pippo Delbono. În „Orhidee / Orchids” (joi, 12 iunie, ora 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea A), scriitorul, actorul și regizorul italian vorbește despre impulsul vital și de nestăpânit de a scrie și de a vorbi despre dragoste în pofida tuturor obstacolelor.

Câştigător al Premiului Europa pentru teatru și răsfățat al criticilor la Festivalul de la Avignon, Pippo Delbono prezintă o estetică a imaginii ce transformă tristeţea din zilele noastre în speranţa zilelor de mâine. Secția Germană a Teatrului Național din Sibiu și Teatrul ECCE din Austria prezintă întreaga trilogie a lui Esteve Soler, dramaturgul catalan premiat cu Serra d'Or pentru cea mai bună piesă a anului: „Contra democrației” în regia lui Alexandru Dabija (joi, 12 iunie, ora 17:00, la Casa de Cultură de Sindicatelor – intrarea C), „Contra iubirii” în regia lui Marie Hoppe (joi, 12 iunie, ora 18:30, la Teatrul Gong) și „Contra progresului” în regia lui Reinhold Tritscher (joi, 12 iunie, ora 20:00, la Teatrul Gong).

Emma Dante revine la Sibiu cu o producție creată în cadrul Proiectului „Orașe pe Scenă / Cities on Stage”, la Teatro Stabile di Napoli. „Surorile Macaluso / Le Sorelle Macaluso” este o creație originală ce reunește universul teatral și cinematografic al uneia dintre cele mai marcante și premiate figuri ale teatrului mondial, într-o montare despre familie și granița dintre viață și moarte. Cu siguranță că unul dintre cele mai așteptate momente de pe agenda acestui an este lectura muzicală „Cioran intim” (miercuri, 11 iunie, ora 16:00, Teatrul Gong), un proiect inițiat de George Banu alături de Francesco Agnello.

Programul complet al spectacolelor de teatru poate fi consultat aici: http://www.sibfest.ro/2014/teatru Mai mult decât atât, următoarea perioadă propune o călătorie fascinantă în lumea dansului, cu un focus special dedicat companiilor spaniole. Recunoscută internaţional pentru conceptul estetic unic în arta dansului, Maria Pages, regina flamencoului vine la Sibiu cu un spectacol de flamenco şi poezie: „Flamenco y Poesia” (marți, 10 iunie, ora 21:00, Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea A).

Probabil că una dintre cele mai senzuale apariţii pe scena festivalului de la Sibiu din acest an va fi reprezentaţia spaniolilor de la Rojas y Rodriguez (Nuevo Ballet Español), cu spectacolul „Cambio de Tercio/ În ritm de flamenco” (miercuri, 11 iunie, ora 21:00, Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea A).

Câștigător al trofeului pentru cea mai bună coregrafie la Certamen Coreografico de Madrid în 2011, Jesús Carmona aduce la Sibiu „Lebădă și Albă / Cuna Negra & Blanca” (marți, 10 iunie, ora 20:00, la Sala Thalia), un studiu emoționant al naturii umane realizat prin muzică și dans.

Sezonul de dans din această perioadă continuă cu Olivier Dubois (Franţa), unul dintre cei mai buni 25 de dansatori ai momentului conform unui top realizat în 2011 de Revista „Dance Europe”, aduce la Sibiu spectacolul „Pentru tot aurul din lume / Pour Tout L'Or du Monde” (miercuri, 11 iunie, ora 23:00, Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C).

Programul complet al spectacolelor de dans poate fi consultat aici: http://www.sibfest.ro/2014/dans

„Hai Iu Iu Nu Hey You You” (miercuri, 11 iunie, ora 20:00, la Sala Thalia) completează seria concertelor de muzică din acest an ca un semn al excelenței oferit de noua generație de actori români. Radu Afrim şi Vlaicu Golcea au transformat omagiul, adus de o parte dintre concurenţii de la HOP singurei artiste care a valorificat cântul românesc popular autentic, într-o aventură muzicală, un adevărat show, un dialog între trecut şi prezent, un remix interesant şi îndrăzneţ pe muzica Mariei Tănase.

Seria acestor concerte va fi completată, printre altele, de o reprezentație extraordinară a britanicilor de la Cantabile. Spectacolul acestora – „Sacru și profan / Sacred and Secular” – depășește limitele muzicale și explorează teritorii cu totul noi. Compania se bucură d eo recunoaștere importantă în Marea Britanie fiind invitată să dezvolte un program independent pentru Royal Albert Hall, anul trecut în decembrie. Mai multe detalii despre programul muzical al festivalului pot fi accesate la acest link: www.sibfest.ro/2014/muzica.

Trupe de acrobați, muzicieni, dansatori și parade de stradă vor invada Pietonala Nicolae Bălcescu, Piața Mică, Piața Mare și Curtea Liceului de Artă din Sibiu începând cu ora 16:00 și până seara târziu după ora 22:00, cu excepția zilei de joi când prima reprezentație are loc începând cu ora 14:30.

Printre companiile ce vor transforma strada într-o scenă se numără și francezii de la Cie Popul'art ce aduc magia circului alături de cinematograful itinerant, lituanienii de la Pom Pom Girls Zvaigzdune ce prezintă o paradă de dans plină de culoare, dar și slovacii de la The Mirror Family ce aduc în fața publicului personaje a căror corpuri sunt acoperite cu sute de oglinzi, într-o estetică unică ce îți taie respirația.

Programul complet al spectacolelor de stradă poate fi consultat aici: http://www.sibfest.ro/2014/strada.

Evenimentele speciale derulate la mijlocul acestei săptămâni promit întâlniri cu mari regizori, piese provocatoare și filme originale ale unora dintre cei mai bine cotați creatori de artele spectacolului. Sala ASTRA FILM va găzdui filme create de Peter Brook – „Regelea Lear, fragmente” (marți, 10 iunie, ora 16:00) și, respectiv, „Tragedia lui Hamlet” (marți, 10 iunie, ora 17:00), Pippo Delbono – „Sânge” (miercuri, 11 iunie, ora 16:00) și, respectiv, „Amore Carne” (miercuri, 11 iunie, ora 18:00) și Neil LaBute – „Într-o dimineață de catifea” (joi, 12 iunie, ora 16:00).

Atmosfera festivalului se destinde și devine un schimb de idei și prietenie prin conferințele speciale organizate la Librăria Habitus unde își dau întâlnire cu publicul Lucian Boia (marți, 10 iunie, ora 11:30), Jan Klata în dialog cu Octavian Saiu (miercuri, 11 iunie, ora 11:00) și Pippo Delbono în dialog cu George Banu (joi, 12 iunie, ora 11:30).

Spectacolele lectură prezentate în timpul Festivalului se constituie ca o serie de întâlniri publice de anvergură ce promovează dramaturgia contemporană, fiind singurul demers longeviv de acest fel din România. Programul următor include o lectură a piesei „Ierusalim / Jerusalem” de Jez Butterworth (marți, 10 iunie, ora 14:00), „54’5’NORD 10’54’EST” de Alex Adam (miercuri, 11 iunie, ora 14:00) și „Limbi Frumoase / Lovely Head” de Neil Labute (joi, 12 iunie, ora 14:00).

Evenimentele vor avea loc la Libăria Humanitas din Sibiu și sunt realizate în co-producție cu Teatrul Național Radiofonic. Programul complet de evenimente poate fi urmărit pe sibfest.ro. Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se desfășoară în perioada 6 – 15 iunie 2014.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

5 comentarii

WTF!

Acum 9 ani

Titlul corect era:Circoteca estivală penibilă:Povestea continuă....pînă se bagă DNA-UL pe fir și demantelează gașca de escroci sifonari chiolhannis-chiriac pui de drac!!!!!!!!
Raspunde

unu

Acum 9 ani

dute la betivi satului ca le lipsesti mult ,nu are cine turna in pahare si s-a se faca de ris ,le lipseste un bufon ,frustratule da veninu din voi de acea am ajuns ca tara la nivelu cel mai de jos cripto -comunisti dute dacos te asteapta
Raspunde

pentru 1

Acum 9 ani

Te rog sa circuli mai departe incultule. Si asta pe sens unic. De aici catre Honolulu.
Raspunde

fum&foc

Acum 9 ani

Cineva ar trebui să vadă ce face idiotul de Chiriac cu banii....cam sifonează de ani de zile bani publici prin toate rahaturile de manifestări. după ce are brevet de invenție pe festivalul de teatru obținut pe o fundație inactivă, după ce s-a făcut doctor recitând poezii și făcând pe nașul lui Tomuș jr.....ce mai vreți
Raspunde

@4

Acum 9 ani

Grece,Attiki, Athens
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus