Sâmbătă,
05.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Festivalul de Teatru a avut 65000 de spectatori pe zi, in medie

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu anunță oficial perioada de desfășurare a celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care va avea loc în perioada 12 – 21 iunie 2015.

Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu continuă tradiția unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. „Pregătim o ediție matură, cu promisiunea celui mai complex festival de artele spectacolului organizat vreodată pe teritoriul țării noastre. Sibiul este scena unui oraș european, un oraș care știe cum să își păstreze frumusețea și suntem mândri de asta”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului de la Sibiu.

Programul de evenimente al celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se află în ultima fază de confirmare, iar acesta va fi disponibil la începutul anului viitor. Printre artiștii confirmați în prima linie a programului din 2015 se numără actorul Klaus Maria Brandauer și coregrafa Brenda Angiel. Aclamat în întreaga lume pentru paleta largă de roluri interpretate atât în film cât și în teatru, Klaus Maria Brandauer este mai bine cunoscut publicului român pentru rolul principal din filmul „Mephisto” pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum și pentru rolul memorabil alături de Meryl Streep în „Out of Africa”, care i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Actorul de origine austriacă va fi prezent la Sibiu cu spectacolul „Krapp’s last Tape” în regia lui Peter Stein, care aduce un omagiu lui Samuel Beckett.

Cu siguranță că unul dintre cele mai așteptate spectacole de dans ale anului 2015, în România, va fi „8cho” al Companiei de Dans Aerian Brenda Angiel. Compania argentiniană combină elemente de tango, hip-hop și dans contemporan într-o coregrafie impresionantă, ce sfidează gravitația și impresionează prin numere executate atât pe podea, cât și cu artiști în aer sau suspendați pe pereții sălii de spectacol.

„Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a avut loc în perioada 6 - 15 iunie 2014, sub genericul „unicitate în diversitate”. Timp de zece zile, orașul Sibiu s-a transformat într-o scenă uriașă pentru 2.500 de artiști și delegați, din 70 de țări, care au prezentat 381 de evenimente, reunind în medie 65.000 de spectatori în fiecare zi. Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă probabil cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa). De buna desfăşurare a evenimentelor s-a îngrijit o echipă formată din aproximativ 200 de persoane care a fost completată de cel mai dinamic grup de voluntari din România, o comunitate care a reunit 300 de tineri români și maghiari, la care se adaugă un grup internațional format din 13 japonezi, 2 sud - coreeni, 2 georgieni și câte un voluntar din Canada, Franța, Germania și Turcia”, spun reprezentanţii teatrului sibian.

Înscrierile pentru Serviciul de Voluntariat din cadrul ediției viitoare vor lua startul în luna august a acestui an.

Pentru transportul local şi logistica producţiilor din Festival au fost parcurşi peste 40.000 de kilometri cu ajutorul a 20 de limuzine, 15 autocare, 4 microbuze şi 3 camioane. Fiecare invitat al festivalului a optat în medie pentru 5 înnoptări, contribuind alături de turiştii veniţi cu ocazia evenimentului de la Sibiu la încasări importante din taxa hotelieră în această vară.

Anul acesta au fost puse în vânzare peste 20.000 de bilete la spectacole, organizatorii raportând o creştere cu 500.000 de lei a veniturilor din vânzarea acestor tichete în comparaţie cu anul precedent.

Siteul oficial al festivalului, sibfest.ro, a avut 72.533 de vizitatori unici, cu 115.923 de vizite și 319.907 vizualizări de pagini, din 70 de ţări, dintre care cel mai important număr de referințe s-a înregistrat din România, SUA, Germania, Italia, Marea Britanie, Franța, Japonia, Ucraina, Polonia și Islanda.

„Cu siguranţă că cea mai complexă parte a organizării acestui festival este producţia tehnică ce presupune o mobilizare de forţe uriașe având în vedere dinamica montării producțiilor invitate. Pentru spectacolele indoor din acest an au fost antrenați 44 de angajați ai Teatrului Național din Sibiu alături de 35 de colaboratori sezonieri, ce au montat și demontat 87 de tone de decor, costume și recuzită în 1166 de ore. Pentru buna desfășurare a evenimentelor în aer liber de la Sibiu au fost implicați 45 de muncitori contractați la Sibiu și 70 de tehnicieni contractați de companiile invitate în program. Aceștia au gestionat în 720 de ore de montări și demontări peste 170 de tone de infrastructuri, decoruri și contragreutăți. În total, pentru cea de-a XXI-a ediţie a festivalului s-a folosit un sistem de lumini cu putere de 900 KW, un sistem de sunet de 150.000 W și peste 20 de kilometri de cabluri”, mai spun reprezentanţii teatrului.

Anul acesta au fost inaugurate, de asemenea, șapte noi stele pe Aleea Celebrităților din Sibiu ca un tribut simbolic adus lui Martin Hochmeister (post mortem), Radu Stanca (post mortem), Peter Brook, Lev Dodin, Peter Stein, Krystian Lupa și Gigi Căciuleanu.

Bursa de Spectacole de la Sibiu a reunit în acest an 50 de companii și delegați ce au participat la o serie de dezbateri și întâlniri de networking pe parcursul a patru zile. Anul acesta Bursa a organizat, de asemenea, 11 standuri de prezentare pentru companiile înscrise în program. Următoarea ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu va avea loc în perioada 17 – 20 iunie 2015.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

10 comentarii

minciuni

Acum 10 ani

Ne zicea Chiriac ca s-au vandut 10 mii de bilete cu cateva zile inainte de inceputul festivalului la toate reprezentarile. Acum ca au fost 65 de mii pe zi. Ce legatura au concertele din Piata Mare cu treaba asta? Pai 65 de mii nu merg spectatori la meciurile Stelei din cupele europene sau la alte manifestari care intereseaza pe toata lumea, ce sa mai vorbim de FITS care e totusi ceva elitist. Apoi curiosii, cei de pe strada si gura casca cine ii poate numara cu exactitate? E frumos ca exista festivalul, dar exagerarile si grandomaniile astea comuniste nu fac cinste unui festival frumos. RUSINE!!!
Raspunde

Lucifer

Acum 10 ani

Sa ma***in gura ta , esti mult prea prost sa respiri !
Raspunde

the joker

Acum 10 ani

pai vezi ca esti prost? nu a zis 65000 de spectatori unici, deci au fost de fapt vreo 20-30 mii care se uitau de doua-trei ori.
Raspunde

aurora

Acum 10 ani

borala de matematica exponentiala ala chiriac in explozie. Imprastiat in presa locala. Inghitit si improscat online de dna Dorina fara nici o pretentie jurnalistica. Oare cind va permiteti sa fiti si voi ziar cu adevarat, turnul sfatului sa arate muschii de anchete pe aceste cifre? practic toate articolele voastre sunt publicitate platite ca asta?
Raspunde

hi, hi

Acum 10 ani

Mai ceva ca la Campionatul mondial de fotbal din Brazilia! Moldoveanul asta ciorditor ne ia de prosti pe toti.
Raspunde

festival

Acum 10 ani

felicitari lui chiriac ,dar trebuie s-a lase modestia deoparte am participat si eu zilnic au fost injur de 80 000 pe zi miam adus aminte de vremurile cind singura distractie a sibienilor si nu numaiera plimbatu pe corso de se bloca tramvaiul care tranzita centru ,ca atunci nu aveai ce vedea la tv numai oda toasului si doua telejurnale cu relizarile ,de a fost propus la un momentdat s-a fie elogiat cu dupa cele 2 uniri a provincilor o a 3 ,unirea telejurnalelor ,leai creat insomi maestre ,chiriac astia de te injura au fost 10 in vacanta prin munti de frustrati ce sunt ,felicitari si la mai mare
Raspunde

Chiriac

Acum 10 ani

O scurta precizare, in opinia mea esti spectator la grandiosul meu eveniment daca iesi din casa si te duci la cumparaturi, la serviciu sau doar duci gunoiul in perioada festivalului. Ca sa nu mai spun ca tot spectator esti daca te uiti de dupa perdea la focurile de artificii. Deci 65000 mi se pare o cifra de bun simt, nu inteleg ce aveti de comentat
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

-Câti cai avem?__-Doi, si unul pe care nu pot sa-l numar, ca se tot misca....
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

TIPĂTESCU: Lasă, Ghiță, cu steagurile de alaltăieri ți-a ieșit bine; ai tras frumușel condeiul. PRISTANDA (uitându-se pe sine și râzând) : Curat condei! (luându-și numaidecât seama, naiv) Adicăte, cum condei, coane Fănică?... TIPĂTESCU: Contul jidanului s-a plătit la Comitet pe patruzeci și patru de steaguri... PRISTANDA (naiv) : Da. TIPĂTESCU: Ei?... s-a pus patruzeci și patru de steaguri? PRISTANDA (cu tărie) : S-a pus, coane Fănică, s-a pus... Poate unul-două să le fi dat vântul jos... da\' s-a pus... TIPĂTESCU: Patruzeci și patru? PRISTANDA: Patruzeci și patru în cap, coane Fănică. TIPĂTESCU (râzând) : Nu umbla cu mofturi, Ghiță. Nu m-am plimbat eu la luminație în trăsură cu Zoe și cu nenea Zaharia în tot orașul? Tocmai ea, cum e glumeață, zice: „ia să-i numărăm steagurile lui Ghiță...\" PRISTANDA (mâhnit) : Îmi pare rău! tocmai coana Joițica, tocmai dumneei, care de!... să ne așteptăm de la dumneei la o protecție... TIPĂTESCU: Apoi, ea n-a zis-o cu răutate, a zis-o de glumă. Nu știe și nenea Zaharia și ea că ești omul nostru... PRISTANDA: Al dumneavoastră, coane Fănică, și al coanii Joițichii, și al lui conul Zaharia... Ei? și le-ați numărat, coane Fănică?... Ei? așa e? patruzeci și patru... TIPĂTESCU: Vreo paispce... cinspce. PRISTANDA: Apoi să le numărăm, coane Fănică; să le numărăm: două la prefectură. TIPĂTESCU: Două... PRISTANDA: Două pe piața lui 11 Fevruarie... TIPĂTESCU: Patru... PRISTANDA (căutând în gând) : Două la primărie... TIPĂTESCU: Șase... PRISTANDA (același joc) : Unul la școala de băieți... TIPĂTESCU: Șapte... PRISTANDA: Unul... la școala de fete... TIPĂTESCU: Opt... PRISTANDA: Unul la spital... TIPĂTESCU: Nouă... PRISTANDA: Două... la catrindală, la Sf. Niculae... TIPĂTESCU: Unsprezece. PRISTANDA: Două la prefectură... paispce... TIPĂTESCU (râzând) : Le-ai mai numărat pe ale de la prefectură. PRISTANDA: Nu, coane Fănică, să trăiți! (continuă repede, pe nerăsuflate) Două la primărie, optspce, patru la școli, douăzeci și patru, două la catrindală la Sf. Niculae, treizeci... TIPĂTESCU (râzând) : Le-ai mai numărat o dată pe toate astea și aduni rău... PRISTANDA: Doamne păzește, coane Fănică, să trăiți, patruzeci și patru, în cap... patruzeci și patru... Cum zic, unul-două, poate vântul... ori cine știe...__(O scrisoare pierdută - Wikisource)___***ro.wikisource.org/wiki/O_scrisoare_pierdut%C4%83
Raspunde

fraieri

Acum 10 ani

Oare cat o sa ne mai tina nea Chiriac de fraieri? Si cat o sa-l mai credem cu cifrele lui colosale prin care incearca sa justifice niste sume de bani exorbitante? Doamne cum de suntem asa de usor de manipulat si de la an la an ne lasam dusi de nas de CChiriac? Nu cred ca s-au vandut mai mult de 10.000 de bilete in totalul celor 10 zile de festival. Asta inseamna MAXIM 1000 de bilete pe zi, ceea ce este exagerat de putin. Dar socoteala este simpla: artificiile de la inceput si cele de la sfarsit au fost urmarite in viziunea lui Chiriac de catre toata populatia Sibiului, adica proximativ 150.000 de locuitori! Ar rezulta in total 300.000 de spectatori care au vazut focurile de artificii. Si inca 300.000 de sibieni cred ca le-au vazut in reluare pe telefoanele mobile. De aici rezulta valoarea de 600.000 de sibieni iar restul pina la 610 mii sunt exact cele 10.000 de bilete vandute! Simplu de tot! Dar focuri de artificii pot sa organizez si eu si nu am nevoie de buget de 8 milioane de Euro!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus