Vineri,
12.09.2025
Partial Noros
Acum
17°C

Linte cremoasa cu orez (khicheri)

Khicheri se face cu orez și linte. Unii o fac cu orez brun și linte verde, dar în mod normal se face cu orez alb și se poate face cu orice fel de linte.

Ingrediente:

-35g orez brun sau alb basmati, se spală în mai multe ape

- 35g linte, curățată și cu cojile îndepărtate

-1 linguriță de ghee

-½ linguriță semințe de chimen

-½ ceapă mică, tocată

-1 ardei iute verde, întreg (opțional)

-½ linguriță de ghimbir proaspăt tocat

-½ cățel de usturoi

-sare, după gust

-¼ linguriță turmeric

-400ml apă (sau 500ml dacă se utilizează orez brun)

-¼ linguriță de garam masala

-½ linguriță piper negru proaspăt măcinat

Metodă de preparare:

Puneți orezul și lintea într-o oală mare cu apă și se lasă timp de 30 minute. Într-o cratiță care nu lipește până se topește ghee.

Adaugă chimen și se prăjește timp de 20 de secunde, până când semințele se colorează și își lasă aroma.

Se adaugă ceapă și se lasă la foc până se înmoaie. Când ceapa este gata, se adaugă ardei iute, ghimbir, usturoi și sare și se mai lasă la foc timp de un minut înainte de a se adăuga orezul scurs, lintea, turmericul și apa.

Se lasă să ajungă la fierbere, după care se lasă să se facă mai departe la foc mic, până când orezul și lintea sunt fragede. Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 20 de minute. (Dacă se utilizează orez brun, urmați aceeași metodă, de gătit orezul și lintea dar timp de 40 de minute, cu un pic de apă suplimentară).

Când orezul și lintea sunt fragede se adaugă garam masala și piper negru proaspăt măcinat și se servește.

Sursă: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/creamylentilandriced_86573

Ghee

Ghee este un tip de unt, care își are originea în India. Este făcut într-un mod similar cu unt nostru, dar folosind un alt fel de smântână, și este gătit mai lent. Ghee este fiert la foc mic până când se evaporă umezeala și laptele începe să devină maro, oferind untului un gust și aromă de nucă și caramel.

Chimen

Chimenul dulce este cunoscut încă din vremuri străvechi, fiind popular mai ales în Egipt, Grecia şi Roma. În prezent el ocupă un loc de frunte printre plantele aromatice folosite în bucătăria internaţională. Chimenul are o aromă puternică, dulce, cu o uşoară tentă amăruie şi picantă. Gustul amărui-picant este o particularitate specifică. Dacă este folosit în combinaţie cu coriandrul, gustul amărui dispare. Este recomandată prăjirea chimenului înainte de măcinare, astfel el va prinde o aromă caldă, asemănătoare nucilor, gustul nu va mai fi atât de aspru. Chimenul negru are o aromă mai dulce, mai delicată decât seminţele albe. Chimenul este un condiment de baza în majoritatea sosurilor picante din India. Este folosit ca şi condiment pentru supe, salate de varză, sfeclă, chifle, pâine şi este folosit cel mai des la mâncărurile indiene pe bază de orez.

Garam masala

Denumirea “garam masala” este de origine persană şi provine din “garm masaleh”, “garm” însemnând “fierbinte”, iar “masaleh” însemnând “ingredient”, sau “aliment”. „Garam masala” înseamnă, deci, “mirodenii fierbinţi”, cu trimitere la efectul pe care componentele sale îl au asupra organismului. Garam masala este un amestec de mirodenii specific bucătăriilor din nordul Indiei, din Pakistan şi Bangladesh. Există mai multe variante, în funcţie de ingredientul principal cu care vor fi asociate - pui, miel, peşte, fructe de mare, legume, de zona geografica şi de preferinţele personale ale bucătarilor. Totuşi, aproape toate variantele conţin piper negru, scorţişoară, cardamom şi cuişoare.

Turmericul

Turmericul este rădăcina uscată a plantei Curcuma Domestica. Turmericul este utilizat în praful de curry, sosuri, supe de pui și de paște, condimente uscate şi băuturi. Turmericul este originar din regiunea indo-malaeziană, existând mai multe specii ale acestei plante în zonă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 323

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus