Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Pui cu ghimbir, curry si ardei rosu, servit cu pilaf de orez

Pulpele de pui cu os sunt perfecte pentru acest preparat cu curry. Dacă vă rămâne o parte din preparat, acesta este chiar mai bun când este servit a doua zi.

Ingrediente:

Pentru pulpele de pui:

-4 linguri de ulei vegetal

-8 pulpe de pui, cu piele şi os

-2 cepe mari, fin feliate

-5 căţei de usturoi, tocat

-2 bucăţi de câte 5 cm de rădăcină de ghimbir, tocat

-1 ardei roşu mare, tocat

-2 linguri de piure de tomate

-3 linguri pastă de curry uşoară

-1 lingură garam masala

-1 lingură de frunze uscate de schinduf

-1 lingură coriandru

-o pătrime dintr-o rădăcină de turmeric, ras fin

-1 ardei iute roşu proaspăt, fin feliate

-o jumătate de legătură de coriandru proaspăt

Pentru orez:

-1 lingură de ulei vegetal

-o jumătate de linguriţă de seminţe de chimen

-3 păstăi de cardamom

-un baston de scorțișoară

-o jumătate de linguriţă de piper negru măcinat

-o foaie de dafin

-500g orez basmati, clătit și scurs

-1 linguriță de sare

-50g unt nesărat

Metoda de preparare:

Pentru pulpele de pui, se pune o tigaie la foc mare și se adaugă două linguri de ulei. Când uleiul este încins, se adaugă pulpele de pui și se lasă 3-4 minute sau până când au o nuanţă aurie pe fiecare parte. Apoi se scoate puiul pe o farfurie şi se pune deoparte.

Se pune o altă tigaie cu ulei la foc, când uleiul este fierbinte se adaugă ceapa, usturoiul, ghimbirul și ardeiul roșu. Se lasă la foc până încep să se înmoaie, după care se opreşte focul şi se lasă conţinutul la răcit.

După ce s-a răcit se pune într-un blender şi se amestecă până se omogenizează. Se pune apoi piureul înapoi în tigaie și se fierbe la foc mic timp de 5-10 minute, după care se adaugă şi pasta de tomate, pasta de curry, garam masala, frunzele de schinduf, coriandrul și curcuma şi se mai lasă la foc încă cinci minute.

După care se pun pulpele înapoi în sos și se lasă să fierbă timp de 20 de minute. Pentru pilaf, se încălzește ulei într-o cratiță mare, după care se adaugă chimen, cardamom, scorțișoară, piper negru şi frunze de dafin.

După ce începe să fiarbă, se adăugă orezul și se amestecă continuu până când orezul este ușor prăjit. Apoi se adaugă 650ml de apă, sare și se lasă să fiarbă, acoperit cu un capac, la foc mic timp de 20-30 de minute.

Chiar înainte de servire se amestecă untul cu o furculiţă.

Pentru a servi, se pune orezul pe o parte a platoului și curry pe cealaltă parte. Se decorează cu ardei iute și coriandru.

Sursa: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/chicken_curry_with_45089

Garam masala

Denumirea “garam masala” este de origine persană şi provine din “garm masaleh”, “garm” însemnând “fierbinte”, iar “masaleh” însemnând “ingredient”, sau “aliment”. „Garam masala” înseamnă, deci, “mirodenii fierbinţi”, cu trimitere la efectul pe care componentele sale îl au asupra organismului. Garam masala este un amestec de mirodenii specific bucătăriilor din nordul Indiei, din Pakistan şi Bangladesh.

Există mai multe variante, în funcţie de ingredientul principal cu care vor fi asociate - pui, miel, peşte, fructe de mare, legume, de zona geografică şi de preferinţele personale ale bucătarilor. Totuşi, aproape toate variantele conţin piper negru, scorţişoară, cardamom şi cuişoare.

Schinduf

Condimentul fenugreek, cunoscut şi sub numele de schinduf, este originar din Asia de Vest sau Europa de Sud-Est, astăzi fiind cultivat în tot mai multe regiuni aele globului. Condimentul are o aromă puternică, patrunzătoare, specifică pentru întreaga plantă, asemănător leuşteanului.

Fenugreek-ul se poate utiliza atât sub formă de plantă - frunzele verzi sau uscate, cât şi sub formă de seminţe. Avand în vedere că seminţele au un gust foarte intens, acestea trebuie uscate şi prajite înainte de utilizare.

Turmericul

Turmericul este rădăcina uscată a plantei Curcuma Domestica. Turmericul este utilizat în praful de curry, sosuri, supe de pui și de paște, condimente uscate şi băuturi. Turmericul este originar din regiunea indo-malaeziană, existând mai multe specii ale acestei plante în zonă.

Coriandrul

Coriandrul este încă una dintre ierburile aromatice foarte folosite în bucatarie. Coriandrul este folosit în bucătariile din Europa, de pe continentul american, Orientul Mijlociu şi Africa de Sud, iar în Asia este ceea ce se numeste pătrunjel.

Planta este cultivata mai ales în Maroc şi Romania, deşi cele mai mari cantităţi provin din Egipt şi China. Frunzele au un gust deosebit de al semintelor, cu un plus de nuanţă acidă, însă întreaga plantă poate fi folosită. Frunzele proaspete sunt folosite mai ales în mâncaărurile din Asia de Sud, în bucataria chineză şi în anumite mâncăruri mexicane, în timp ce în cele indiene sunt gătite până savoarea se diminuează.

Cardamom

Cunoscut și sub numele de chardamom sau hell (în ţările arabe), este originar din sudul Indiei şi Malaezia. În prezent se cultivă în India, pe scară largă şi în Guatemala. Cardamomul este o plantă înaltă, perenă, asemănătoare ca formă cu trestia europeană.

Din florile sale de culoare galbenă ies fructe mici şi verzi, în formă de păstaie fibroasă, care se coc în cel de-al treilea an de viaţă. Fructele se culeg la maturitate dar înainte de a fi complet coapte, deoarece păstăile se desfac şi îşi împrăştie seminţele aromate.

Deşi aroma propriu-zisă este conţinută de uleiurile din seminţe, condimentul se păstrează sub formă de păstăi nedeschise pentru a-şi conserva parfumul. Se găsesc şi seminţe măcinate, cu tot cu păstaie, sub forma unui praf roşcat-cenuşiu.

Cardamom-ul are un parfum deosebit, fin şi puternic, dulce şi iute, ce lasă pe limbă un gust de lămâie, camfor şi portocală. Cardamom-ul este unul dintre parfumurile de marcă din bucătăriile orientale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 706

Comentarii

4 comentarii

gbz

Acum 10 ani

unde se comercializeaza aceste condimente sau ceva sosuri chinezesti in sb?
Raspunde

Adi

Acum 10 ani

Este un stand in galeriile de la carrefour
Raspunde

bravo

Acum 10 ani

mincare de la microunde si adaus de inlocuitori gust , miros si muriti cu 20 ani mai devreme . folositi in loc de zahar , numai miere de albine de la apicultorii din sat , nu de la supermarchet facute cu inlocuitori din china .
Raspunde

Mica

Acum 10 ani

Foarte buna reteta, noi mancam cu placere mancare indiana si aceasta e, intr-adevar autentica dar atentie! 3 linguri de curry si ghimbirul aferent pot da o nota prea picanta neinitiatilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus