Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Sibiul are o ”megafactory”. Prima din lume, cu 7.000 de plante, din 100 de specii de pe trei continente. Foto și video

Sibiul are o ”megafactory”. Prima din lume, cu 7.000 de plante, din 100 de specii de pe trei continente. Foto și video

O sărbătoare absolut inedită a fost cea organizată de grupul Güntner, cu ocazia inaugurării ”Megafactory Sibiu II”, o extindere a capacității de producție care a lăsat în urmă numeroase bariere: un timp de construire record (opt luni) bifat cu ajutorul constructorilor sibieni, metode de producție inovative prin flexibilitate, dar – mai ales – o fabrică ce își propune din prima zi să ofere ”o stare de bine angajaților”. Prin aranjarea imensei hale de producție sub forma unei adevărate grădini botanice, cu mii de plante și iluminat natural. Este o premieră la nivel internațional, arată reprezentanții companiei germane, lider mondial în domeniul tehnicii frigorifice și a instalațiilor de climatizare.

megafactory Guntner (39)

”Nu în birourile șefilor, nu pe Fifth Avenue, ci acolo unde lucrează cei care într-adevăr produc. Acolo merită și acolo am dus starea de bine”, reprezentanții Güntner, despre fabrica-grădină botanică pe care au deschis-o la Sibiu
Sute de persoane, zeci de personalități, Filarmonica de stat Sibiu interpretând temele din Star Wars, muzică clasică, plante, multe plante, imense plante, jocuri de lasere și discursuri care au aprins publicul care a aplaudat precum la concertele rock. Sunt doar câteva din elementele serii de sâmbătă, când germanii de la Güntner au inaugurat noul spațiu de producție din Sibiu, aflat în Zona industrială vest. ”Conceptul inovativ a pornit de la ideea de a induce o stare de bine angajaților. Fiecare detaliu a fost astfel executat încât să asigure un mediu plăcut și productiv, cu accent pe sustenabilitate. În designul clădirii au fost integrate plante naturale care creează senzația unei grădini botanice, iar lumina naturală pătrunde în spațiile de lucru datorită configurației arhitecturale cu suprafețe vitrate mari. În plus, vegetația contribuie la purificarea aerului și o atmosferă sănătoasă”, își prezintă investitorii germani noul spațiu de producție cu o suprafață de 30.000 de mp.

Evenimentul de lansare a ”Megafactory Sibiu II” Evenimentul de lansare a ”Megafactory Sibiu II”

În acest nou spațiu de producție, grădina botanică amenajată acoperă nu mai puțin 13.000 de mp, sub conceptul ”Planted-Plant” (plante naturale integrate în construcția clădirii). ”Lumina naturală, vegetația pe spații întinse, de la pilonii de susținere din hală până la zonele separate tip insulă, creează un climat unic pentru angajați, evidențiind importanța acordată produselor care vor fi concepute pe viitor”, descriu cei de la grupul Güntner, care spun că modelul implementat la Sibiu va fi preluat și pentru celelalte facilități de producție pe care le deține în toată lumea.

O inaugurare precum un super-concert

Prezentarea ”megafactory” a fost un eveniment în sine, atât prin amploare, cât și prin inedit. Locul spectacolului inaugurării a fost unul din compartimentele noului spațiu de producție, de asemenea asaltat de plante, unele cu înălțimi considerabile, de câțiva metri. ”Este fabrica în care am instalat cea mai înaltă tehnologie din cadrul grupului. Pe 4 martie 2019, adică acum nouă luni și trei zile, am început să construim. În fiecare zi, peste 400 de camioane treceau zilnic pe aici. Toată lumea vorbește despre «megaplant». De ce, poate v-ați întrebat. Pentru că am triplat capacitatea de producție pe care o aveam în 2015. Dar nu este vorba doar despre dimensiune, căci de fiecare dată am încercat să gândim «out of the box». Acum avem aici o logisitică «smart» și o tehnologie avansată. Dar nici măcar asta nu e tot: căci am decis să facem o fabrică verde. Am integrat la Sibiu peste 7.000 de plante, din peste 100 de specii de pe trei continente. Sărbătorim simbioza naturii cu tehnologia producției. Am făcut asta pentru a ne asigura că fiecare angajat este în contact cu natura”, a rostit Klaus Wittek, COO (director exectiv) al Güntner.

Klaus Wittek Klaus Wittek

Evenimentul lansării noii facilități a beneficiat de prezența întregii conduceri executive a holdingului A-HEAT: Christian Weiser, Hubert Spegel, Robert Gerle și Robert Hanea, doctorul în economie originar din Cisnădie. A-HEAT AG este concernul internațional, specializat pe tehnologie de vârf în climatizare și refrigerare, precum și în procese tehnologice conexe, care funcționează ca societate de holding a companiilor din grupul Güntner aflate în Europa, Asia, America de Nord și Latină, Orientul Mijlociu și Africa.”Noi creăm realități aici. Acesta este «statementul» pe care Güntner îl prezintă în această seară”, a fost unul din mesajele lui Christian Weiser, primul membru al A-HEAT AG care a vorbit în seara deschiderii oficiale a fabricii de la Sibiu.

”Prima aplicație botanică dintr-o hală industrială din lume”

Pe de altă parte, Robert Gerle a vorbit inclusiv despre responsabilitatea pe care compania a și-o asumă și o menține la nivel de politică de grup în ceea ce privește protejarea mediului. ”Întotdeauna ne-am ghidat după principiile responsabilității. Viitorul copiilor noștri ne cere imperios să reducem consumul de energie. Sunt provocări, noi avem potențial pentru aceste provocări. Chiar ne dorim să facem această planetă un loc mai bun. Iar cu această «megafactory» visele noastre au devenit realitate, combinăm tehnologia cu natura. Să ne bucurăm de acest cadou de Crăciun”, a spus Robert Gerle.

Membrii board-ului A-HEAT AG Membrii board-ului A-HEAT AG: Christian Weiser, Hubert Spegel, Robert Gerle și Robert Hanea

”Românilor nu au trecut ușor printr-o perioadă de 50 de ani. Nu au fost ani ușori și este foarte greu pentru niște persoane din afară să înțeleagă prin ce au trecut românii în acești 50 de ani. Lucrurile se îmbunătățesc, chiar dacă nu repede, uneori. Dar ceea ce au românii și am descoperit sunt oamenii inteligenți, oamenii extrem de capabili”, a spus Hubert Spegel, membru în conducerea A-HEAT. De fapt, astfel l-a prezentat el pe Robert Hanea, tânărul om originar din Cisnădie, care s-a făcut remarcat la nivel internațional grație abilităților în managementul unor mari proiecte și inițiative economice (Therme București este printre cele mai cunoscute investiții din România care poartă ”semnătura” lui Robert Hanea). Datorită lui Robert Hanea, Güntner a trecut din nou pe profit în urmă cu aproximativ opt ani și de atunci tot pe profit a rămas, este modul în care a fost prezentat cisnădianul, care acum este parte a board-ului A-Heat. De altfel, ”sala” a reacționat cel mai amplu la mesajele transmise de Hanea, care și-a restrâns discursul la trei elemente: dedicare, onestitate și implicare personală. ”Ceea ce veți găsi aici este prima aplicație botanică dintr-o hală industrială din lume. Pentru că ne pasă ce aer respiră angajații noștri. Este o fabrică în care aerul este curățat cu ajutorul biologiei. Asta înseamnă să fii onesc cu cei cu care lucrezi”, a rostit Robert Hanea.

Robert Hanea, cisnădianul recunoscut la nivel internațional pentru abilitățile sale manageriale la ”scară mare” Robert Hanea, cisnădianul recunoscut la nivel internațional pentru abilitățile sale manageriale la ”scară mare”

Astrid Fodor: ”Am rămas fără vorbe”

Noua fabrică a celor de la Güntner a fost construită într-un timp record de către Con-A, compania sibiană condusă de Mircea Bulboacă și care este cel mai mare constructor român din domeniul construcțiilor civile și industriale. Primul spațiu de producție al celor de la Güntner, la Sibiu, tot de către Con-A a fost ridicat. ”Este unul dintre cei mai mari români și transilvăneni pe care îi cunosc. Datorită unor oameni precum Mircea Bulboacă avem noi această fabrică gata azi”, a spus Robert Hanea.

megafactory Guntner (12) Sute de invitați la deschiderea oficială a ”megafactory”

Despre noul spațiu de producție a vorbit și primarul Sibiului, Astrid Fodor. ”Am știut că vin la un «megaplant», dar nu știam exact ce înseamnă. Am fost anul acesta la numeroase deschideri de spații de producție și comerciale și de fiecare dată am avut un sentiment de satisfacție. În seara aceasta, însă, m-ați lăsat fără vorbe, domnule Hanea (Robert Hanea – n.r.). Nu m-am așteptat la așa ceva. Simbioza dintre natură și producție pe care o văd aici este cu siguranță unică în România”, a felicitat primarul Sibiului investitorii germani.

Astrid Fodor, primarul Sibiului Astrid Fodor, primarul Sibiului

Din partea autorităților a vorbit și Gheorghe Pipernea, viceprimar al comunei Cristian: administrativ, fabrica celor de la Güntner este pe teritoriul comunei vecine cu Sibiul. ”Comuna Cristian prosperă pe zi ce trece, iar administrația locală a fost și este deschisă pentru o dezvoltare cât mai amplă. Aportul dumneavoastră, al investitorilor, la bugetul local ne obligă să oferim în continuare condiții de trai cât mai bune, atât pentru cetățeni, cât și pentru investitori”, a spus viceprimarul Cristianului.

 

Lasere și roboți

”Prin noua linie de producție cu totul inovatoare. Megafactory Sibiu II oferă un grad de flexibilitate mult mai ridicat ca în trecut, făcând astfel față cererilor viitoare de producție și asigurând permanent o performanță de livrare sustenabilă și fiabilă”, își prezintă cei de la Güntner noua facilitate. În care, de asemenea, există – spre exemplu – centre de prelucrare a tablei cu asamblare automată, ”care iau decizii independent în ceea ce privește pașii de producție având la bază cea mai bună logică IA (Intenligență Artificială – n.r.), până la concepte intralogistice autonome, ale căror roboți industriali mobili preiau livrarea parțială între spațiile individuale de lucru”. Pe lângă aceste tehnologii deja folosite și în prima fabrică de la Sibiu (care a fost pusă în funcțiune în 2015), noul spațiu de producție adăpostește tehnologii noi și avansate, la care s-a lucrat până la cel mai mic detaliu. ”Astfel, verificarea presiunii ia în calcul, de pildă, cerințele tehnice relevante pentru siguranța în creștere referitoare la agenții frigorifici cu presiuni de lucru înalte. De aceea, sistemul de verificare a presiunii a fost refăcut și, pentru prima dată, vor fi folosiți la scară largă lasere și roboți, iar fiecare etapă de lucru va fi îmbunătățită”.

megafactory Guntner (44)

Producția în noul spațiu va începe de săptămâna viitoare. În acest moment, la Sibiu Güntner are aproximativ 600 de angajați.

Istoria Güntner a început in 1931, cand Hans Güntner a înființat un atelier de reparații în Munchen. O creștere importantă a reprezentat-o deschiderea primei hale de producție în 1960, precum și extinderea la un nivel internațional în 1990 în Ungaria, apoi și în Indonezia, Mexic, China și Romania – în 2015. În 2013 s-a produs fuziunea în Guntner Grup GmbH a Jaeggi, Thermowave, Basetec, Frostfrio. Astăzi, grupul este lider mondial în domeniul tehnologiilor schimbătoarelor de căldură.
Güntner Group Europe Gmbh, cu sediul în Fürstenfeldbruck (Germania) este, pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa, holdingul din care fac parte firmele Güntner GmbH & Co. KG, thermowave Gesellschaft für Wärmetechnik mbH, JAEGGI Hybridtechnolgie AG, basetec products & solutions GmbH și Spark Radiance GmbH.

Fotografii de Silvana Armat

megafactory Guntner (55) megafactory Guntner (1) megafactory Guntner (50) megafactory Guntner (49) megafactory Guntner (48) megafactory Guntner (47) megafactory Guntner (45) megafactory Guntner (42) megafactory Guntner (40) megafactory Guntner (41) megafactory Guntner (38) megafactory Guntner (37) megafactory Guntner (36) megafactory Guntner (34) megafactory Guntner (35) megafactory Guntner (32) megafactory Guntner (25) megafactory Guntner (24) megafactory Guntner (22) megafactory Guntner (23) megafactory Guntner (19) megafactory Guntner (11) megafactory Guntner (10) megafactory Guntner (9) megafactory Guntner (4) megafactory Guntner (2)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Marcu

Acum 2 ani

Traiasca! Ca un adevarat garant al seriozitatii investitorilor Astrida Fodora a fost prezenta si aici la taierea planglicii. Hip-hip, uraaaa!
Raspunde

Praf in ochi

Acum 2 ani

Minunat proiect ... la interior!!!! Felicitari investitorilor!!! Intrebarea mea este cati din acesti membrii de bord si invitati, la acesta fastuasa lansare stiu unde se deverseaza dejectiile rezultate de la prima fabrica si incepand de sapt si de la a doua!?? Stie toata lumea sau repr romani au ascuns acest lucru sub pres!?! Toate aceste dejectii se deverseaza intr-un fost canal de irigatii care se afla in imediata apropiere a crlor 2 fabrici!!! Vara nu poti sa stai in zona ca te pisca ochii, dar garda de mediu nu ia nici o masura!!!! De autoritati locale din primarie nici nu mai vorbesc!!! Totul se face cu girul lor! Praf in ochi.... Investitii straine rezolvate romaneste de ai nostrii... La vara o sa mai fac cateva sesizari, sa vedem daca se ia vreo masura... pana acum nimic... toti tac chitic!!!
Raspunde

Cosmin

Acum 2 ani

In primul rand, vara te pisca ochii de la mirosul care provine de la groapa de gunoi care este relativ in apropiere. Nu este de la canalul ANIF de langa cele 2 fabrici. Daca te uiti mai atent in zona acestui fost canal de irigatii, langa bazinul anti-incendiu o sa observi si o statie de epurare care va curati toate apele deversate. Repet, mirosul este de la groapa de gunoi a orasului. Asa ca hai sa ne uitam un pic si la...exterior si sa nu aruncam cu praf in ochi. Te rog sa ai in vedere aceste aspecte, la vara, cand o sa mai faci cateva sesizari.
Raspunde

A

Acum 2 ani

Mega factory cu plante si toate cele pentru toti de pe sate care muncesc in 3 schimburi pe 17 milioane (poate il cresc la 19 in 2020). Frumos.
Raspunde

Marcu

Acum 2 ani

Pai ma gandesc ca daca is de pe sate nu sunt calificati in nimic. nu-i asa?
Raspunde

jonyjon

Acum 2 ani

Săracii angajați cu alergie la polen!
Raspunde

Don Balon

Acum 2 ani

Aflu cu mandrie ca iar suntem primii la ceva in lume,desi nu cred asta,dar mandria e in Adn celor din zona si cam atat. In schimb suntem la coada vacii cu administrarea orasului ,mai putin zona turistica care primeste toata atentia,iar restul orasului nu primeste mai nimic. Doar mandrie si impozite pe masura!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Am o nelamurire: ce a cautat Primarul Sibiului Fodor la inaugurarea unei investitii amplasata in comuna Cristian si autorizata de Primaria Comunei Cristian?Cumva comuna Cristian are Primar PSD si nu cadra?
Raspunde

NMC

Acum 2 ani

Pt nelamurirea din tine: dacă nu se dezvolta zona industriala Vest, care este a mun. Sibiului, nici com. Cristian nu își deschidea fabrici in zonă. Poate nu puteți conștientiza, dar fara imediata apropiere de Sibiu nu se dezvolta nici Selimbarul, Cristian, etc. Dar de... frustrarea este mare. Poate ești simpatizant al muribundului PSD?
Raspunde

NMC

Acum 2 ani

Ca o completare: unde ai postat când com. Cristian beneficia de traseu IJTL Sibiu (care tot așa aparținea de Sibiu) iar Cristorenii veneau la școală și servici in mun Sibiu și nu în Orlat, Gura Râului și chiar în Cristian?
Raspunde

NMC

Acum 2 ani

Completare 3: pt cultura ta: primar în com Cristian ( cf. Wikipedia) este Ioan Seuchea ( PNL din 2004)! Deci nici aici nu ai putut induce ideea ( sau asta a fost scopul) că muribundul psd este alungat. Oricum in jud. Sibiu favoriții tăi au pierdut pe linie.
Raspunde

Kosmotrekker

Acum 2 ani

Sunt bucurestean. Dar am toata admiratia pentru felul cum sibienii isi transforma orasul in bine an de an. La fiecare reintoarcere in Sibiu vad lucruri noi si de calitate. Sprijinul germanilor este esential. Asa cum a fost din prima clipa , odata cu venirea lui Klaus Iohannis la Primarie. Iar celor din PSD le transmi un mesaj concret si la obiect , valabil si pt Capitala. Sa se urce in autobuzele lor comuniste si s.o ia in directia Est , dincolo de Nistru. Fiindca ne.am saturat de ei , ne.au chinuit destul. 30 de ani e mult prea mult !!!
Raspunde

Sclav Liber

Acum 2 ani

Problema adevarata e ca am ajuns in Europa sa ne bucuram ca avem locuri de munca, prost platite dar inca sunt. Ne punem floricele pe stalpii de sustinere a halelor industriale, unde ne irostim toata viata, pentru bunastarea celor care ne "conduc".. spre cimitire. In timp ce ei, se simt bine, cu barcile prin Mediterana, cu 5 vacante pe an, cu vile, cu status social, cu femeile voastre, cu tot. Intrebati-va, oare... cati dintre acei domni cu nume germane dau 2 lei pe oamenii care lucreaza in aceste fabrici ? Au pus floricelele alea ca sa isi ia ei un merit, sa-i pozeze lumea, sa-i puna in ziare si sa ia mai multi bani pe chestia asta si inca o vacanta, pe langa alea 5.... ca a fost tare greu sa faci un asemenea "proiect". Pe cati dintre acesti indivizi i veti mai gasi la birouri sau prin sectii ? Ei vin, fac figuratie, sunt platiti cu 10 mii euro pe luna.. cam cat 20 de romani sau 7 nemti, prinsi si angajati printre viorele.... Libertate, hm ? Liber sa fii sclavul oricui, fara sa te biciuie, ca acum 200 de ani... am avansat, ce sa zic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus