După ce la sfârșitul lunii august o organizație internațională împreună cu un deputat liberal au cerut infringement împotriva autorităților române care au trimis 66.000 de oi în miezul verii în țări de la Golful Persic, în ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul să nu părăsească România, recent liderii a trei asociații de oieri a atras atenția asupra faptului că anumite organizații obstrucționează exportul cărnii de oaie din România. „Nu mai loviți în producătorul român!”, strigă aceștia.
Trei președinți de asociații ale oierilor - Ionică Nechifor, președinte ACOC MOLDOOVIS Botoșani, Nicolae Cioranu, președinte ACOC PĂSTORUL Arad și Nicolae Mitrea, președinte ACOC MIORITA Sibiu - atrag atenția că în cadrul Uniunii Europene, România ocupă o zonă geografică cu interes deosebit, exploatarea ovinelor cunoaște în ultimii ani creșteri ale efectivelor și implicit al producțiilor, cu preponderență producția de carne.
„Având în vedere interesul crescut al țărilor din Orientul Mijlociu privind carnea de oaie din România, competiția în piață (exportul) devine din ce în ce mai acerbă și cu mare atenție spre tara noastră din partea marilor exportatori Australia, Noua Zeelandă, alte țări din Europa”, se arată în comunicatul semnat de cei trei oieri, citat de publicația Agrointeligența.
Aceștia cred că România este un competitor pe piața cărnii de oaie, de aceea s-ar încerca obstrucționarea relansării exportului. „Prin urmare, nu excludem din calculele actuale această formă de obstrucționare, folosind ONG-uri gen ”Organizația Animals Internațional”, ce are sediul în Australia, unul din principalele state exportatoare de carne de oaie. Organizațiile Crescătorilor de Ovine din România sunt interesate de dezvoltarea si modernizarea sectorului ovin și care avem obligația să, solicităm în mod ferm, încetarea de urgență de astfel de practici (filmări, înregistrări, comunicate, manipulări, intervenții prin demnitari europeni și nu numai), de denigrare a României, a modului de a efectua export de ovine în perioada optimă de valorificare a animalelor de către producătorul român”, avertizează cei trei lideri.
Aceștia au spun că statele dornice de a achziționa animale din România participă anual la verificarea bunăstării animalelor și își dau sau nu acordul de parteneriat cu țara noastră. „Prin urmare solicităm ca toți cei care încercați practici neloiale să: NU MAI LOVIȚI ÎN PRODUCĂTORUL ROMÂN!!!”, se mai apreciază în comunicat.
Pe 29 august, Animals International a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă susținută de Gabriel Păun, directorul pe Europa al organizației, împreună cu deputatul PNL Adrian Oros, că cere infringement împotriva autorităților române care au trimis 66.000 de oi în miezul verii în țări de la Golful Persic, în ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul să nu părăsească România. Prima reacție a fost a președintelui Asociației Zonale a Crescătorilor de Ovine Retezatul Hațeg, Pavel Iovăneasa, pentru Agrointeligența: „Cine cere interzicerea exportului de ovine este fie nebun, fie plătit de cineva cu interese în piață!”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Comisiei Europene , Uniunii Europene , Noua Zeelandă , Gabriel Păun , Orientul Mijlociu , Asociației Zonale , Nicolae Cioranu , Nicolae Mitrea , Animals International , Organizațiile Crescătorilor , Ionică Nechifor , Adrian Oros , Ovine Retezatul Hațeg , Pavel Iovăneasa , Golful Persic
Vizualizari: 4220
Ultimele comentarii
Acum 25 minute
Emil
Acum 30 minute
Ion
Acum 48 minute
Emil
Acum 1 oră
AndreiM
Acum 1 oră
VP