Sâmbătă,
23.10.2021
Parțial Noros
Acum
15°C

“Mi-a fost greu pentru ca fetele de varsta mea se distrau, iar eu trebuia sa ma odihnesc"

În spatele performanţelor unui campion stau multe ore de muncă şi exerciţiu, dar ceea ce cântăreşte decisiv este ambiţia de a trece peste toate obstacolele unui astfel de drum. Dana Loghin, campioană europeană la juniori, la atletism, şi multiplă medaliată cu diferite distincţii, a ştiut să-şi valorifice resursele în favoarea performanţei. Săptămână trecută a obţinut bronzul la Campionatul European de seniori. 
 
Adrian Stoinea
 
Reporter: Fiecare alergător are o poveste a începutului. Care au fost primii tăi paşi către atletism şi ce sacrificii a trebuit să faci? 
Dana Loghin: Totul a început în şcoala generală, cum eram cea mai energică din clasă, domnul profesor Grosarul Gabriel (vreau să-i mulţumesc cu această ocazie) mi-a propus să mergem la un concurs (tetratlon) la Mediaş…am acceptat fără să stau pe gânduri. La acel concurs am participat la patru probe, iar la finalul competiţiei am câştigat şi domnul antrenor Ibăsfălean Vasile mi-a propus să fac atletism. Aşa a început totul. Apoi, am început să practic câte trei antrenamente pe zi, fiind începătoare. Mi-a fost greu, pentru că fetele de vârsta mea se distrau, iar eu trebuia să mă odihnesc pentru antrenament, dar am avut şi multe beneficii. Prietenii s-au rărit, la şcoală mergeam doar când trebuia să iau note. Am avut alături de mine familia, pe domnul antrenor şi Clubul Sportiv Şcolar Mediaş şi, de aceea, vrea să le mulţumesc pentru că fără sprijinul lor nu aş fi ajuns aşa departe.
 
Rep.: Ştiu că proba ta preferată e “3.000 de metri obstacole”. De ce e atât de specială pentru tine? 
D. L.: După ce am început liceul, m-am mutat la cămin, perioadă în care am început cu antrenamentele zilnice şi pe parcurs am început să dau randament. Peste şase luni era o selecţie pentru prima olimpiadă de juniori şi nu aveam o probă fixă. Din acest considerent, într-o zi domnul antrenor mi-a propus să alerg obstacole şi mi-au plăcut foarte mult. Fiind junioară, alergam 2.000 de metri…m-am calificat la Olimpiada din Singapore, performanţă care m-a ajutat să intru în lotul naţional la junioare II. În următorul an, am făcut record naţional, trecând la junioare mari (I) şi proba s-a mărit la 3.000 de metri obstacole. Aşa a ajuns proba de 3.000 de metri obstacole să fie proba mea preferată.
 
Rep. : Care este strategia ta de antrenament?
D. L.: Fac câte două antrenamente pe zi, doar în ziua de joi şi duminică fac câte unul. Alerg în jur de 20 de kilometri pe zi. Iar în săptămâna premergătoare concursului, fac doar un antrenament. 
 
Rep.: Care sunt condiţiile de pregătire în  Sibiu, raportate la alte judeţe?
D. L.: Condiţiile de antrenament la Mediaş sunt foarte bune, am la dispoziţie orice, şi aici mă refer la refacere. Doar iarna e mai greu, neavând sală, dar în toată ţara sunt doar două săli de atletism. 
 
Rep.: Cum arată o zi obişnuită de antrenament?
D. L.: După micul dejun, la ora 10:00 încep primul antrenament şi al doilea la ora 17:00. Fac două antrenamente şi între antrenamente mă odihnesc, de aceea nu prea am timp de alte activităţi. 
 
Rep.: Ai un regim alimentar adaptat efortului pe care ȋl depui?
D. L.: Nu am un regim alimentar, dar sunt conştientă că nu pot să mănânc orice. De exemplu, trebuie să evit prăjelile, grăsimile, am nevoie să-mi menţin o greutate optimă. 
 
Rep.: Cum te motivezi şa continui în concurs şi la antrenament?
În timpul unei curse nu prea ai timp să te gândeşti decât la strategia pe care o ai de pus în practică. Simplul fapt că urc pe podium şi că mă descurc din punct de vedere financiar mă motivează să lupt. Lupt pentru mine, pentru viitorul meu.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

ALEX

Acum 7 ani

Campioana europeana?? :))) Documentativa mai bine domnilor nu e campioana europeana ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus