Luni,
22.07.2024
Parțial Noros
Acum
27°C

Ovidiu Gant, dupa ultimatumul UDMR dat pe tema minoritatilor: ”suntem foarte multumiti de politica Romaniei”

Reprezentantul minorității germane în Parlament, deputatul Ovidiu Ganț, consideră corectă atitudinea autorităților române față de minorități, în contextul în care UDMR amenință cu ieșirea de la guvernare pentru situația creată în jurul inițiativelor cetățenești disputate la Tribunalul UE.
Deputatul FDGR, Ovidiu Ganț, consideră că atât Comisia Europeană, cât și Ministerul Afacerilor Externe procedează corect în situația creată de inițiativele cetățenești susținute și de UDMR, prin care se urmărește crearea unor ”standarde comune la nivel european” în ceea ce privește minoritățile. Inițiativele respective – dintre care una este promovată de UDMR – au fost respinse de Comisia Europeană, fapt contestat acum la Curtea Europeană de Justiţie de către iniţiatori. În proces, a intervenit și Ministerul Afacerilor Externe, care în numele României susține poziția Comisiei referitoare la repartiția competențelor în cadrul Uniunii.
”Nu am susținut această inițiativă cetățenească din mai multe motive. Tratatele europene, Tratatul de la Lisabona departajează foarte clar atribuțiile între Uniune și statele membre. Noi, pentru că suntem adepții subsidiarității, credem că domeniul minorităților naționale trebuie reglementat de către statele membre, nu de către Comisie", arată Ovidiu Ganţ. El aminteşte că refuzul de a susţine această iniţiativă a UDMR este asumat de toţi reprezentanţii minorităţilor germane.

România are standarde foarte ridicate în domeniul minorităţilor

Deputat al minorităţii germane, fost europarlamentar, Ovidiu Ganţ apreciază că actuala politică aplicată de România în domeniul minorităţilor implică standarde foarte ridicate. Mai mult, iniţiativele cetăţeneşti promovate de maghiari ar reduce aceste standarde, fapt care ar afectat statutul tuturor minorităţilor din România. Prin urmare, atitudinea demult anunţată a autorităţilor române – de a se opune Minority SafePack-ului – include chiar menţinerea acestor standarde ridicate. "România a reglementat, în opinia noastră cu standarde foarte ridicate, politica în domeniul minorităților naționale din 1990 și până azi.  Inclusiv cu contribuția noastră și în dialog cu noi, chiar cu minoritatea maghiară, cu toți cei în discuție. Admițând că - în mod teoretic – s-ar putea ajunge la un standard comun, deși nu e cazul, acesta ar fi cu mult sub standardele pe care le-a reglementat România pentru minorități. Pentru noi ar fi chiar contraproductiv un astfel de demers, nu ne-ar aduce absolut nimic", mai declară Ovidiu Ganţ.

Demers fără succes

Iniţiativa cetăţenească "Minority SafePack", susţinută făţiş de UDMR şi chiar explicit, pe alocuri, de către Ungaria, capătă noi dimensiuni în contextul evenimentelor recente din Ucraina, unde în numele protejării unor minorităţi s-a ajuns la escaladarea unor conflicte. Dincolo de aceste evenimente recente, deputatul Ganţ consideră că oricum această iniţiativă cetăţenească nu ar avea succes. "Suntem foarte mulțumiți de politica României în domeniu, deci nu avem ce să căutăm cu această problematică la Comisie. Mai mult, știți că există state membre care nu recunosc minorități naționale, care spun că toți sunt cetățeni și nu există diferite minorități în funcție de etnie. De aceea, demersul nici nu poate avea succes în această formă (susţinută de UDMR – n.r.)", mai arată Ovidiu Ganţ.

Nu va fi nicio criză

În ultimele zile, lideri ai UDMR au ameninţat cu ieşirea de la guvernare, în cazul în care MAE nu îşi retrage intervenţia în procesul de la Tribunalul UE. Catalogate drept ieşiri politicianiste cu scop electoral, declaraţiile liderilor etnicilor maghiari nu pot provoca probleme în susţinerea actualului guvern, mai consideră Ganţ. "Dacă ne uităm în Parlament, vom vedea că există deputați de la alte grupări decât PSD, cum ar fi cei de la PPDD sau parlamentarii grupați în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu, care - dacă s-ar retrage UDMR de la guvernare - ar fi dispuși să susțină majoritatea guvernamentală. Eu nu cred că înainte de alegerile prezidențiale vom putea vorbi de o astfel de criză".

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Puiu Stâlcea from Gyor

Acum 10 ani

Nenorociții de la UDMR totdeauna au jucat la cacealma,în toate guvernările,plus că au ajuns în funcții înalte guvernamentale doar prin șantaj ordinar,în Ungaria acești maghiari n-ar avea nici 25% din drepturile ce le au la noi,în România.
Raspunde

tttttt

Acum 10 ani

ati votat ,psd acum ce injurau la pdl este bun national la ei ,bai astia indiferent cum ii cheama sunt o cloaca si vaca de muls ,uitativa la legile pe care le injurau si spunea cind vine la cascaval le vor schimba din temeli a trecut 3 ani si nimic ,numai cu basescu ,astia nu au proiect de tara ,ne intoxica capul cu basescu ca s-a i-si acopere incompetanta ,nu mai puneti botu ce face ponta cu basesecu este circ ieftin s-a ne pacaleasca s-a punem stampila pe ei asta s-a coabitat ,ca daca nu se coabita acum traian era suspendat ,si acum injuram la ei mai abitir decit am ijurat la pdl ,vor s-a ia toata puterea si cu ce mai veneau s-a ne pacaleasca ,asa il tine in viata pe basescu ,si cum apare unu care nu-l injura pwe basescu dai pe el cu antenele si romania tv
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Pentru 1.Puiu...Cititi complet CONSTITUTIA Maghiara (engl.germana..pana si maghiara prin NET! ) si apoi dati verdicte...In Ungaria si STRAINII, deci cu pasaport strain, nu importa ca din EU sau nu, daca LOCUIESC legal intr-un oras au DREPTUL SA ALEAGA organele LOCALE...In televiziunile maghiare cca 40-50% din redactori provin din Transilvania..Si ei arata Transilvania si chiar Sibiul (Nagyszeben) mult mai mult decat centrele tv din Bucuresti sau TV.ro International...
Raspunde

Satzio Baxus

Acum 10 ani

Dati in hizda ma-sii ungurii, sasii, tiganii, rusii si alte animale mici! Cum îs ei bajetzi dă treabă, şi ce răi şi bulangii e românii !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus