Sâmbătă,
19.06.2021
Parțial Noros
Acum
22°C

Interviu cu Judith Urban, consulul Republicii Federale Germania la Sibiu: "In urmatorii ani vor aparea noi domenii de interes pentru investitorii germani"

Consulul Republicii Federale Germania, Judith Urban, vorbește despre modul în care s-a acomodat la Sibiu, despre relația investitorilor germani cu autoritățile locale, dar și despre posibila plecare a primarului Klaus Johannis la București. Nu în ultimul rând, Judith Urban descrie locurile ei preferate din Sibiu.

Reporter: Ce știați despre Sibiu înainte de sosi aici? Cum v-ați acomodat și cum vă simțiți în orașul nostru?

Judith Urban: Sibiul îmi era cunoscut încă de pe vremea în care activam în cadrul referatului pentru minorităţi în cadrul Ambasadei Germaniei la Bucureşti şi de pe urma numeroaselor vizite particulare aici. Familiar mi-a devenit abia după sosirea la post aici. Familia mea şi cu mine ne-am acomodat repede. Este şi foarte facil să iubeşti oraşul şi să te simţi bine aici.

 

Rep.: Aveți impresia că românii au o părere pozitivă despre cetățenii germani?

J. U.: În convorbirile mele cu cetăţenele şi cetăţenii acestui oraş, aud foarte des afirmaţii de genul „sora mea trăieşte în Germania”, „tocmai m-am întors dintr-o vizită în Germania”, „am frecventat şcoala germană” sau „am studiat în Germania”. Schimbul dintre ţările noastre şi mai ales cel dintre Transilvania şi Germania se bucură de o lungă şi fericită tradiţie. Partenerul este cunoscut şi apreciat. În ultimele zile am putut observa foarte clar, cât de mult este apreciată Germania ca naţiune care joacă fotbal. Nenumăraţi oameni au ţinut Germaniei pumnii, s-au bucurat împreună cu fanii germani după câştigarea titlului mondial, felicitând Consulatul.

 

Rep.: România cum se vede din Germania? Care este diferența între imaginea României în Germania și cum arată țara noastră cu adevărat?

J. U.: Din păcate articolele de ziar nu se concentrează întotdeauna asupra lucrurilor care merg bine sau foarte bine, mai degrabă sunt evidenţiate domeniile problemă. Acest lucru nu este valabil doar pentru România. Experienţele personale sunt mijlocul cel mai bun pentru a dobândi o părere proprie, iar mai apoi pentru o decizie personală. Şi pot să afirm, că decizia celor care vizitează Sibiul şi împrejurimile este în final mereu pozitivă.

 

Rep.: Economia locală se bazează foarte mult pe investițiile germane. Cum văd investitorii germani această relație și ce perspective există pentru viitor?

J. U.: Numeroşi investitori germani au aici nu doar întreprinderi pure de asamblare, ci fabrici de nivel ridicat, de multe ori chiar cu secţii de cercetare – dezvoltare. Faptul că se implică chiar şi în pregătirea profesională a muncitorilor calificaţi denotă intenţia de a investi mai ales pentru viitor. Pot să-mi imaginez foarte bine că în următorii ani vor apărea noi domenii de interes, precum cel al energiilor regenerabile sau protecţia mediului.

 

Rep.: Cum vi se pare că reacționează autoritățile locale sibiene în relația cu investitorii?

J. U.: Colaborarea cu autorităţile locale sibiene este foarte bună. În principiu, firmele germane găsesc aici înţelegere precum şi o atitudine deschisă şi orientată spre succes în ceea ce priveşte chestiuni legate de investiţii. Multe chestiuni au putut fi profesionalizate în ultimii ani, atât din partea autorităţilor locale, cât şi din cea a firmelor germane. „Clubul Economic German Transilvania” constituie o platformă importantă pentru investitori de limbă germană.

 

Rep.: Cum vedeți posibila plecare a primarului Klaus Johannis de la Sibiu la București?

J. U.: În urma observaţiilor mele personale, domnul primar Johannis s-a apropiat într-adevăr ceva mai mult de Bucureşti, dar sigur nu s-a îndepărtat astfel de Sibiu. Sunt convinsă că indiferent în ce direcţie îl va duce drumul său, destinul şi bunăstarea Sibiului şi a cetăţenilor săi, vor fi mereu în centrul atenţiei sale.

 

Rep.: Care sunt principalele probleme sau nemulțumiri cu care se confruntă cetățenii germani când ajung în Transilvania și cum îi sprijiniți?

J. U.: Conform Legii Consulare „Sprijinul pentru cetăţenii germani” este de competenţa Consulatului. Aceasta înseamnă că în cazul în care cetăţeni germani din circumscripţia Consulatului ajung într-o situaţie limită, de exemplu îşi pierd paşaportul, oferim sprijin. Spre bucuria noastră acest domeniu de activitate este destul de clar, ceea ce denotă faptul că cetăţenii germani se confruntă cu probleme puţine şi se descurcă bine în relaţia cu autorităţile române.

 

Rep.: Recomandați prietenilor din Germania o vizită la Sibiu în scop turistic? Ce le spuneți că are orașul nostru mai atractiv?

J. U.: Desigur! Numeroşi prieteni şi cunoscuţi au dat deja curs invitaţiei noastre. Obligatoriu este, desigur, un tur prin centrul istoric al oraşului, iar o vizită la patronul de nume al publicaţiei dumneavoastră, Turnul Sfatului, este întotdeauna în program. După suişul pe scări vizitatorii sunt recompensaţi cu o panoramă copleşitoare. Apoi traseul turistic depinde de gustul fiecărui vizitator, dar Muzeul Brukenthal cu colecţia sa impresionantă, Catedrala Ortodoxă cu iconostasul său de Octavian Şmighelschi, Muzeul „Teutsch” cu valorile sale de artă impresionante sunt pe lista mea de recomandări. Muzeul ASTRA, cu construcţiile sale tradiţionale, care oferă vizitatorului o excelentă imagine asupra culturii populare tradiţionale din România a fost mereu punctul final al vizitei turistice. Ca toţi sibienii, soţul meu şi cum mine iubim la sfârşit de săptămână plimbări lungi prin parcul muzeului şi de-a lungul lacurilor, descoperind mereu noutăţi. Din păcate posibilităţile de vizitare sunt în momentul actual foarte limitate, deoarece mereu îl luam pe micul nostru câine cu noi în plimbare, fapt ce acum este posibil doar destul de limitat.

Scurt CV

Judith Urban este născută în data de 14 noiembrie 1960, în Landstuhl. Este căsătorită și are o fiică. A absolvit cursurile Universității Saarbrücken şi Facultatea de Ştiinţe Aplicate pentru Administraţia Publică Federală Köln - domeniul de specializare: Afaceri Externe - Bonn (1978-1984). După susţinerea examenului pentru Ministerul de Externe în 1984, a ocupat diverse posturi în misiuni diplomatice din străinătate (Kuala Lumpur, Tokyo, Budapesta, Misiunea Permanentă - New York, Bucureşti, Amman, Sibiu) şi în Centrala Ministerului de Externe Berlin (domeniul conducere, protocol, VAS). Din ianuarie 2014 conduce Consulatul German de la Sibiu.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

cu pile

Acum 6 ani

consulatul sibiu se prinde f greu...e trai bun ...se compara cu amman,kuala lumpur.....budapest..etc...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus