Sâmbătă,
23.10.2021
Ceata
Acum
14°C

Domnilor parlamentari, ce ati facut? Din sapte, raspund patru

ACTUALIZARE
 
Deputatul Raluca Turcan a transmis duminică răspunsul la întrebările referitoare la activitatea în Camera Deputaților. Răspunsul îl puteți vedea la finalul articolului.
 
Turnul Sfatului a adresat în urmă cu două săptămâni două întrebări deputaților de Sibiu: ce ați făcut și ce veți face în continuare pentru cei care v-au votat? După două săptămâni doar trei au catadicsit să răspundă: Ovidiu Ganț, Mircea Cazan și Iacob Pușcaș. Restul, Ioan Tămâian, Raluca Turcan, Gheorghe Roman, Ioan Axente și Gheorghe Frăticiu s-au făcut că plouă.
Din cei trei care au răspuns, Ovidiu Ganț a solicitat o discuție telefonică, legată de acest subiect, Mircea Cazan a uitat să spună și ce va face pentru Sibiu și sibieni, iar Iacob Pușcaș ne-a transmis să ne uităm pe pagina de internet a Camerei Deputaților, ca să-i aflăm activitatea.
”Domnule deputat, vă rugăm să ne precizați în scris care sunt realizările dumneavoastră la jumătatea mandatului de parlamentar și ce priorități aveți în vedere până la încheierea lui”. Așa sună solicitarea cerută de Turnul Sfatului. Iată răspunsurile.
 
Ganț: Am adus Bosch și Daimler în România
 
Ovidiu Ganț a răspuns chiar a doua zi după ce a primit mailul prin care a fost solicitat să vorbească despre mandatul său de parlamentar. A dorit însă să fie sunat, motivând că este mai ușor să vorbești decât să scrii. ”Există trei dimensiuni ale activității mele politice de parlamentar, una legislativă și de control a activității guvernului, alta legată de problemele specifice ale minorității germane pe care o reprezint în Parlamentul României și alta, asumată de mine, cea legată de relațiile bilaterale politice și economice dintre România și Germania”, a început deputatul. Ganț a detaliat apoi. ”Legat de activitatea parlamentarea parlamentară propriu zisă, din cele 16 inițiative, patru au devenit legi și eu consider că este un procent foarte bun. La solicitarea cetățenilor am avut 44 de întrebări adresate membrilor guvernului. Legat de activitatea mea în Comisia de politică externă a Camerei Deputaților, pot să spun că nu am fost pus acolo de formă, mai trebuie amintit aici că are și o comisie specială Schengen. Pe lângă vizitele avute în Germania de către ministrul de externe Titus Corlățeanu și premierul Victor Ponta unde am fost invitat și eu să fac parte din delegații, pot vorbi și despre relațiile economice cu Germania, relații care au condus la două investiții importante în țară, în această perioadă. Pot spune fără falsă modestie că în urma demersurilor inițiate de mine s-au concretizat investițiile Bosch de la Jucu și Blaj și de cele ale companiei Daimler la Sebeș. Legat de minoritatea germană din țară, am rezolvat toate problemele legate de legisdlaie aflate sub această secvență. Asta este pe scurt ansamblul activităților mele cu observația că aria mea de acoperire în parlament este mult mai mare față de un alt parlamentar ales”, a declarat Ganț.
 
Cazan insistă pentru cursa aeriană Sibiu – București
 
La câteva zile de la solicitare, a răspuns pe mail și deputatul liberal Mircea Cazan. Deputatul și-a împărțit activitatea în patru capitole activități legate exclusiv de Sibiu, declarații politice, propuneri legislative, și sesiuni de vot și activități în comisie. ”Din cele 13 întrebări adresate membrilor Executivului (inclusiv miniştrilor PNL), 10 au vizat probleme legate direct de judeţul Sibiu. Am insistat (3 întrebări) pentru reintroducerea Sibiului pe harta operaţiunilor de trafic aerian.  „Posibilitatea introducerii unor curse cu escale pe aeroportul internaţional Sibiu”, „Posibilitatea reintroducerii curselor operate de Tarom pe aeroportul internaţional Sibiu”; „Cursele operate de compania Tarom pe aeroportul internaţional Sibiu”. Nu am fost mulţumit de răspunsurile primite – la ultima întrebare nu am primit încă răspuns din partea ministrului Ioan Rus. Motiv pentru care voi continua demersurile pe acest subiect, care reprezintă de altfel şi de acum înainte o prioritate a activităţii mele parlamentare. Tot întrebări parlamentare au fost alocate unui alt subiect important pentru judeţul nostru: autostrada. Am pus întrebări concrete legate de porţiunea Piteşti-Sibiu, Sibiu-Orăştie. Şi aici ministru, de fapt fostul ministru de resort, Dan Şova, a ocolit subiectul. Drept urmare, şi chestiunea autostrăzii rămâne o prioritate.     Trei întrebări au vizat următoarele aspecte: „mutarea sediului Romgaz de la Mediaş”; problemele financiare ale angajaţilor Primăriei Miercurea Sibiului; Soluţionarea problemei trecerii la nivel cu calea ferată pe DJ 106, în comuna Cristian, jud.Sibiu.     Dacă la problemele legate de autostradă şi reintroducerea Sibiului în orarul TAROM nu voi obţine răspunsuri clare, dacă vor observa că nu există vreo intenţie din partea guvernanţilor de a rezolva aceste chestiuni vitale pentru judeţul Sibiu, voi recurge şi la alte forme democratice de atingere a celor două obiective, urmând să anunţ în media ce demersuri voi face”, susține Cazan în răspuns.
Referitor la declarațiile politice, Cazan transmite că ”în perioada 26 martie 2013 – 11 iunie 2014, am susţinut în Camera Deputaţilor 17 declaraţii politice, pe teme şi situaţii politice la zi.
Deputatul liberal a fost autor sau co-autor la 35 de propuneri legislative. ”Toate cele 35 de propuneri legislative sunt în proceduri parlamentare. Nu pot estima câte vor deveni legi. Se ştie, există un foarte prost obicei, guvernul este cel care legiferează mai mult, inclusiv atunci când beneficiază de o majoritate confortabilă (consider  că o reducere a numărului Ordonantelor de Urgenţă ale Guvernului  ar conduce si la o mai buna conlucrare între Guvern, Parlament si alte autorităţi si institutii publice); de asemenea, din raţiuni de adversitate, multe propuneri legislative ale Opoziţiei nu sunt votate de către majoritate. De asemenea, alături de colegii mei din Partidul Național Liberal am susţinut propunerea legislativă privind reducerea imediată a CAS, care trebuie să se bazeze pe trei atribute esențiale: predictibilitate pentru mediul de afaceri, sustenabilitate din partea statului și garantare necondiționată a măsurii economice din partea factorului politic”, scrie Mircea Cazan.
Legat de prezența la vot, Cazan susține că între 21 decembrie 2012 şi 2 iulie 2014 în plenul Camera Deputaţilor s-au dat 1.083 de voturi finale, din care a participat la 956 dintre ele. ”La 104 din cele 127 voturi finale (7 sesiuni/zile de vot) la care nu am participat, absenţele au fost motivate, fiind angrenat în alte acţiuni paralele”, scrie Mircea Cazan. ”În cadrul comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, am participat la 165 din cele 179 de şedinţe câte s-au ţinut în această legislatură”, se mai arată în răspunsul trimis de deputat.
 
Pușcaș: vă trimit un link...    
 
”Vă trimit un link unde găsiți întreaga mea activitate legislativă”, scrie deputatul UNPR, ales pe listele PPDD, Iacob Pușcaș. Iar link-ul ne trimite la pagina sa de pe portalul Camerei Deputaților.  Referitor la planurile de viitor, deputatul a scris o frază: ”În continuare, prioritatea principală este susținerea, împreună cu întreg grupul UNPR, a Guvernului și a politicilor sale care sunt pentru interesul național”, a scris deputatul sibian.
Deputații au fost contactați pe mailul postat pe site-ul Camerei Deputaților, iar în cazul deputatului Ioan Axente, care nu și-a trecut nicio adresă de corespondență s-a luat legătura cu Vasile Zămăcău, consilierul său.
Ioan Tămâian, Raluca Turcan, Gheorghe Roman, Ioan Axente și Gheorghe Frăticiu s-au făcut că plouă...
 
 
 
Răspunsul deputatei Raluca Turcan
 
De la începutul primului mandat m-a caracterizat dialogul permanent cu oamenii la Cabinetul Parlamentar din Sibiu, la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Camerei Deputaţilor sau de Cultura, la sediul PDL. Am participat în fiecare judeţ al ţării la întâlniri cu profesori, părinţi, reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ sau oameni preocupaţi de problemele comunităţii. Drept mărturie stau, in acest mandat, cele 37 de întrebări şi interpelări trimise către instituţiile statului, cele 22 de proiecte legislative, 61 de luări de cuvânt în plenul Parlamentului, 43 de declaraţii politice şi cele 14 moţiuni initiate, care nu sunt altceva decât rodul unui dialog permanent cu oamenii.
 
Problemele judeţului Sibiu m-au preocupat cu prioritate şi am fost tot timpul într-un dialog consecvent si cu autorităţile locale şi centrale. Astfel, am depus interpelări, întrebări şi adrese prin care am cerut rezolvarea problemelor de la Liceul de Artă din Sibiu, Centrul de Radioterapie din Cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu; m-am interesat de situaţia şcolilor din Judeţ; am cerut alocarea finantarii pentru decontul elevilor si profesorilor navetişti, am cerut rezolvarea problemelor legate de construcţia autostrăzii spre si dinspre Sibiu,  alocarea fondurilor către diverse instituţii din judeţ.
 
​Opoziţia în Parlament se face prin instrumentele de control parlamentar asupra derapajelor guvernamentale şi parlamentare ale PSD, dar şi prin propuneri de legi care să combată efectele dezastruoase ale ordonanţelor de urgenţă venite de la Palatul Victoria.
 
​Alături de colegii mei, din Grupul parlamentar PDL, am depus peste 9.000 de amendamente la Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013 şi peste 1340 la cel pentru anul 2014. De asemenea, au fost promovate peste o sută de propuneri legislative, din care se disting mai multe legi cadru în scopul stimulării creşterii economice, creşterii eficienţei administraţiei publice şi creşterii numărului de locuri de muncă din sectorul privat.
 
Am fost iniţiatoare sau co-iniţiatoare a 22 de iniţiative legislative printre care vreau să amintesc doar pe următoarele:
 
• Legea privind Programul "Masă la şcoală" - prin care Programul "Cornul şi laptele" este substituit de programul "Masă la şcoală", oferindu-se elevilor din învăţământul obligatoriu o masă mult mai sănătoasă decât cea oferită prin vechiul program;
 
• Legea privind Programul "Şcoală după şcoală" (After school)  - prin care statul sprijină in toata tara educarea elevilor şi după orele de şcoală;
 
• Legea privind "Bursa investitorului" - care vizează facilităţi fiscale acordate agenţilor economici care oferă burse pentru elevii din învăţământul profesional si pentru practica universitara. Proiectul încurajează si încheierea de contracte de practică şi cercetare între întreprinzători şi unităţi de învăţământ prin includerea contractelor la deducerile existente în Codul fiscal pentru profitul reinvestit.
 
• Legea privind insolvenţa persoanelor fizice - are în vedere protecţia creditorilor care ajung în situaţia de a nu-şi mai onora obligaţiile financiare. România este una dintre puţinele state membre ale Uniunii Europene care nu are o astfel de lege.
 
• Legea pentru înfiinţarea ghişeului unic de înmatriculare a autovehiculelor - vizează eliminarea practicilor birocratice între mai multe instituţii publice (RAR, DRPCIV etc.).
 
​Din 2012 până în prezent am semnat 14 moţiuni pe teme precum: reforma administraţiei, dezastrul din sectorul energetic, taxele şi impozitele impuse de USL, moţiuni privind problemele de la CFR-Marfă, mineritul din Valea Jiului, integrarea în spaţiul Schengen sau reducerea numărului de şomeri.
 
​În această perioadă am semnat 14 sesizări la Curtea Constituţională pe teme importante pentru România precum: Legea bugetului de stat pe 2013, Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor (cunoscută drept "Legea superimunităţilor"), Legea privind Rompetrol, Codul Penal, sesizări privind numiri la ASF sau alte ordonanţe de urgenţă care au fost declarate neconstituţionale.
 
​În ultimii doi ani de mandat parlamentar am avut 61 de luări de cuvânt şi 43 de declaraţii politice în plenul Parlamentului. Am susţinut peste 100 de conferinţe de presă la nivel naţional sau local. Am participat săptămânal la emisiuni radio, TV, interviuri în presa scrisă prin care am susţinut principii şi valori care să ducă la îmbunătăţirea legislaţiei şi vieţii fiecărui cetăţean.
 
​În calitate de secretar al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor am participat la numeroase dezbateri, seminarii şi conferinţe pe teme de educaţie, dezvoltare, inovare şi cercetare.
 
Am organizat două dezbateri naţionale, la Sibiu, pe următoarele temele: “Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională!”(2013) şi "Educaţia, încotro?" (2014) la care au participat sute de persoane printre care parlamentari, lideri ai sindicatelor, jurnalişti, profesori şi părinţi, foşti miniştri de resort şi specialişti în domeniul educaţiei şi cercetării. În urma acestor dezbateri am putut identifica problemele din sistemul de învăţământ, dar şi o serie de propuneri pentru a îmbunătăţi situaţia actuală din educaţie.
 
Pe parcursul mandatului meu promovez:
 
1. Finanţarea corectă a educaţiei şi cercetării: minim 5% prin Constituţie;
 
2. Merit în selecţia, avansarea şi remunerarea profesorilor;
 
3. Merit în obţinerea diplomelor şi a notelor;
 
4. Standarde  de calitate internaţionale;
 
5. Formare pentru muncă, nu paşaport pentru şomaj;
 
6. Învăţământ dual: carte, dar în paralel şi o meserie;
 
7. Învăţământ în interesul ţării, nu al grupurilor de interese;
 
8. Predictibilitate în învăţământ, nu schimbări haotice an de an;
 
PROIECTELE LEGISLATIVE PE CARE LE VOI SUSŢINE:
 
1. Facilităţi pentru extinderea învăţământului profesional;
 
2. Facilităţi pentru studii şi cercetare;
 
3. Facilităţi pentru construcţia de creşe şi grădiniţe.
 
​Doresc ca procentul de absolvenţi de studii superioare să crească cât mai aproape de ţinta de 40% a Uniunii Europene. Cel putin 95% dintre copii să fie înscrişi în învăţământul preşcolar, iar nivelul de participare a adulţilor în cadrul sistemului de învăţare continuă să ajungă la 15%.
 
Obiectivul principal al mandatului meu de parlamentar este acela al corelării tuturor formelor de învăţământ cu piaţa muncii în aşa fel încât rata de ocupare să ajungă la minim 70%.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

@@@@

Acum 7 ani

Trei penibili ce taie frunza la caini pe banii electoratului naiv.
Raspunde

deputat

Acum 7 ani

ba nu astia sunt penibili toti care a reprezentat judetu in cei 25 de ani s-au nu se vede ,singuru care s-a luptat si se lupta cu mitici si detractori sibiului a fost si este ,johannis ,de ce credeti ca s-a ceddat toate deconcentratele din lipsa de fermitate ,astia se duc acolo la gramada ,nui stie nimeni ,numai doamnele de la bufetu parlamentului si cind se duc sa-si ridice chenzina dolofana de altfel ,sunt vizibili cind coducerea de partid si de stat trebuie s-a faca cvorum sa-si treaca cu te o lege ticaloasa cum este cea a pensilor ,bai la astia nu le trebuie parlamentari vocali si ne obedienti gen fostu senator , corneliu bucur le trebuie de astia docili si supusi ,ba va deputati si senatori de sibiu va dau eu o initiativa unitiva si puneti ca prioritate ,tronsonu culoar 4 cf pan european s-a treaca prin statia sibiu cum era inainte ca regionala iasov s-a ne saboteze ,ba deputati de sibiu stiti ca spre ocna ,adevaratu litorat al ardealului mai circula doua trenulete si la ore impropi ,s-a nu mai vorbim de trenurile denavetisi care circula cu cite un vagonas de 40 de locuri la vreo 300 de de calatori vedeti ce bataie de joc face aia de vor sa- i puna copy -paste capitala regionala [iasov ]
Raspunde

nicu

Acum 7 ani

dar unde este domnul Iliesiu acest parlamentar care a facut cel \"mai mult\" pentru Sibiu
Raspunde

maria

Acum 7 ani

Legat de acest articol puten spune ca au facut toti parlamentarii lucrui bune pentru ei,au luat indemnizatii bune,alte bonusuri,deplasari,cazare si altele totul din banii publici.Legile sunt cele mai multe facute in favoarea lor si asta se constata dupa 25 de ani.Asta e Romania.
Raspunde

Albusibiu

Acum 7 ani

Comparati raspunsul lui Gant cu raspunsurile si non-raspunsurile celorlalti. Poate asa veti pricepe de ce a scos singur atatea procente in Sibiu.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Cazan n-are bani să-și avion particular și vrea să zboare gratis cu Taromul, Turcan suferă de logoree iar Pușcaș stă toată ziua pe net. Ganţ tace și face.
Raspunde

Hans

Acum 7 ani

Da, pentru ca Gant e neamt, si asta il caracterizeaza. D-nul a facut multe. Care din ceilalti a facut la fel? Care a adus firme in judet? Nici unul... numai bla..bla.. pe bani Multi.
Raspunde

jan valjan

Acum 7 ani

moldoveanca a facut de toate si a recunoscut ca sa intilnit cu toti profesori si cu tati copiilor ..cu reprezentanti sindicatelor ptr a se rezolva toate problemele Bunul simt ar trimite o departe de civilizatia din ardeal .....cand a venit in sibiu din botosani dupa cateva zile a zis ca nu mai pleaca din Romania.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus