Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Directorul Camerei de Conturi Sibiu construieste ilegal

Emil Citrea, directorul instituției a cărei menire este de a verifica dacă instituțiile publice din județ cheltuiesc în mod corect și legal banii publici, are probleme cu respectarea normelor legale: imobilul aflat în construcție în baza unei autorizații obținute de el anul trecut nu respectă acea autorizație. Este vorba de construirea a unui ”spațiu polifuncțional” lângă Hotelul Roberts, hotel care funcționează pe numele fiicei lui Citrea. Aceasta spune că, între timp, a preluat ea autorizația de construire și neagă lucruri evidente. Cum ar fi depășirea limitelor impuse prin autorizație. Fiica directorului Camerei de conturi neagă și existența unei amenzi de 10.000 de lei, dată pentru nerespectarea autorizației de construire.

În chiar ultima zi din iulie a anului trecut, soții Emil Constantin și Paraschiva Citrea primesc autorizația de construirea numărul 577, eliberată pentru ”construire spațiu polifuncțional” pe strada Charles Darwin, la numărul 16. Respectiva construcție urma să fie ”lipită” de existentul Hotel Roberts. Autorizația eliberată de primărie pentru viitorul  imobilul cu demisol, parter și un etaj prevede că suprafața de teren ocupată urma să fie de 186 de mp. Pe cele trei niveluri, noul imobil care să completeze Hotelul Roberts ar fi urmat să aibă, în final, aproximativ 376 de mp, utilli, se mai arată în aceeași autorizație.

Ce a început să se ridice

Potrivit planurilor elaborate de arhitectul Ion Ene, pe terenul de 539 de mp, urma să se construiască spațiul polifuncțional pe locul unei case de locuit lipită de hotel. În continuarea acestei noi clădiri urma o terasă peste parter cotinuată cu un balcon cu acces de la nivelul etajului. Pe locul ocupat de vechea curte urma amenajată o grădină cu gazon, bănci de odihnă și o fântână.

Lucrările au început în primăvara acestui an, iar primii care au sesizat că lucrurile s-ar putea să nu fie tocmai în regulă au fost vecinii. Unii dintre aceștia s-au simțit deranjați de faptul că la niciun metru de gardul lor, construcția care se ridica avea deja prevăzute două mari spații destinate unor ferestre. Așa s-a descoperit că, de fapt, ceea ce se construia ocupa tot terenul disponibil, procentul de ocupare al terenului apropiindu-se vizibil de 100% (în documentație este prevăzut un POT de 34,67%, în condițiile în care planul urbanistic prevede un POT maxim de 35%). În locul terasei și a balconului din proiect sunt ridicate ziduri cu geamuri mari, iar clădirea care ar – teoretic – ar urma să se limiteze la doar două niveluri peste sol are în lucru deja și stâlpii de susținere pentru etajul doi.

Controalele

Vecinii au sesizat autoritățile în mai. La începutul lui iulie, vine și primul răspuns al Serviciului public de Poliție locală, în cadrul căruia funcționează și Serviciul disciplina în construcții. ”Vă aducem la cunoștință că beneficiarul AC cu nr. 577/31.07.2013 nu a respectat documentația tehnică autorizată, motiv pentru care se va aplica o sancțiune contravențională pentru nerespectarea Legii 50/1991 (Legea construcțiilor – n.r.)”, au primit vecinii răspuns semnat de Adrian Aldea, directorul Poliției locale Sibiu.

Turnul Sfatului a solicitat completarea acestui răspuns. ”După efectuarea verificărilor la fața locului, Serviciul public de Poliție locală Sibiu a aplicat proprietarului acestui imobil o sancțiune contravențională pentru nerespectarea documentației tehnice aprobate, constatându-se nerespectarea regimului de înălțime al împrejmuirii și construcția unui corp de imobil care nu a fost avizat prin autorizația de construire nr. 577/31.07.2013. Cuantumul amenzii înscrise pe procesul verbal este de 10.000 de lei”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Sibiu.

Fiica lui Citrea: ”nu și nu”

Turnul Sfatului a cerut, în scris, lămuriri atât de la reprezentanții Hotelului Roberts, cât și de la Emil Citrea, directorul Camerei de conturi Sibiu. Acesta nu a răspuns solicitării și nici nu a putut fi contactat telefonic. A răspuns la telefon, în schimb, Ianina Mihaela Roberts. ”N-am prea înțeles. Dumneavoastră îmi cereți planșe? Noi suntem în regulă cu autorizația. Nu știu de unde aveți astfel de informații cum că noi nu am fi respectat autorizația. Probabil de la vecini, însă noi nu am construit nimic pe lângă autorizație. Acum, pentru faptul că noi am cumpărat un teren în spate, se vor face modificări. Însă noi, ceea ce am construit, am construit pe autorizație”, a răspuns Ianina Roberts. Ea este unicul asociat al SC Reddison SRL, societatea prin intermediul căreia funcționează hotelul Roberts. Ea susține că, între timp, autorizația de construire a fost cesionată. ”Este adevărat, autorizația a fost emisă mai întâi pe numele părinților mei, deoarece ei erau proprietarii terenului de la numărul 16. Apoi, mi-au donat mie acest teren, iar eu am cesionat autorizația firmei Reddison. Vecinii nu au răbdare, au văzut că s-a ridicat ceva și au impresia că vor fi geamuri către ei. Nu sunt geamuri către dânșii, nu sunt în zona aceea geamuri. Nu am avut niciun fel de amendă, niciun fel de sesizare în legătură cu asta, pentru că nu am avut de ce. Trebuie să ai răbdare ca să spui «nu ai respectat autorizația» pentru că ți se pare ție că acolo va fi ceva”, a adăugat Ianina Roberts.

Când i-am precizat că informațiile referitoare la depășirea limitelor impuse prin autorizația de construire provin de la reprezentanții administrației locale, reprezentanta hotelului a continuat să nege. ”Eu nu am primit niciun proces verbal și nicio amendă, iar dumneavoastră vreți să publicați o știre care nu este verificată și de noi”, a replicat Ianina Roberts. După ce a văzut răspunsul administrației, aceasta a negat existența controlului. ”Acolo scrie că cuantumul amenzii înscris pe procesul – verbal este de 10.000 de lei. Asta nu înseamnă că poți să și eliberezi amenda până nu te asiguri că este corectă constarea. Or, dacă a existat o astfel de constatare nu este corectă. În primul rând, nu poți spune că am depășit un regim de înălțime la o clădire care nu a fost terminată și nu există niciun corp de imobil neavizat prin autorizație. Nu există așa ceva. Dacă a fost făcut vreun control, nu îmi dau seama cum a fost realizat. Poate s-au uitat de afară, așa au constatat”.

Declarațiile din trecut care nu mai sunt reale azi

Ridicarea Hotelului Roberts de către fiica lui Emil Citrea și soțul acesteia, cetățean american, a cunoscut o serie de discuții aprinse: vecinii din zona străzii Charles Darwin, unde a fost ridicat hotelul, au protestat împotriva deciziei administrației locale de a oferi spre folosință investitorilor o suprafață de 483 de mp din cei 1833 de mp ai părculețului de pe strada amintită. S-a ajuns chiar și la proces: la Tribunalul Sibiu, proprietarii imobilelor din zona parcului Darwin au câștigat, însă, după cum relatează presa vremii, sentința de la Sibiu a fost anulată la Curtea de Apel Alba Iulia. Unde familia Roberts a fost reprezentată de Ion Rus, fost prefect al județului Alba. Interesantă este și declarația Ianinei Roberts, dată atunci ziarului Sibianul. ”Eu vreau să-mi construiesc pe pământul meu o pensiune, cu regim lacto-vegetarian. Nu va fi hotel, cum am tot auzit că se spune, ci o pensiune cu parter, două etaje și mansardă, deoarece am renunțat la planul inițial, pentru că depășea ca înălțime casa de vizavi și nu era legal. Nu se va fuma, nu se va bea, va fi totul liniștit”, declara Ianina Roberts la începutul lui 2006. În locul pensiunii discutate atunci, acum este un hotel cu șase niveluri, 27 de camere, două apartamente, restaurant, bar și o sală de conferințe.

Potrivit declarației de avere completată anul acesta de către Emil Citrea, acesta a acordat mai multe împrumuturi societății Reddison SRL. Din 2006 până în 2012, cele 14 contracte de împrumut însumează aproape 640.000 de lei.

foto Sibiu Aerial Image

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

mosu

Acum 9 ani

Citrea este unul din abuzivi Sibiului face asta findca toata lumea care face control este bugetara iar echipele de control a lui Citrea ii controleaza la timpul respectiv pe bugetari......iar un inspector oponent in control ia masuri este grav ptr institutia din cre face parte Citrea trimite controlul si......... se pot da amenzi mari si chiar dosare penale La nivelul Judetului se poate lua decizia schimbari din functie a reclamatului si totul intra in normal si vecinatatea isi capata linistea
Raspunde

gogu

Acum 9 ani

Ce sefi gospodari are Sibiul! Ce bine isi gospodaresc propriile interese! La mai mare, mafiotilor! DNA-ul sta de veghe si in curand va priponeste!!!
Raspunde

Zorro

Acum 9 ani

E f bine ca din salariul de bugetar(fie el si de director) sa-ti tragi hotel de lux cu 6 niveluri ,bagandu-i insa la inaintare pe fiica si pe un american parlit....e bine asa ,nu?
Raspunde

?

Acum 9 ani

oameni buni, poate va ajuta DNA?
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Curtea de conturi este umbrelă sub care se fac toate afacerile oneroase cu statul. Culmea este că DNA-ul, are rezultate spectaculoase în domeniu, iar cei ce ar trebui să se sesizeze, adică Curtea de Conturi, pactizează cu infractorii în clisa infecțioasă numită mafia de stat. Poate să le fi sunat și lor ceasu\'?
Raspunde

Ianis

Acum 9 ani

Tipic pentru gunoaiele rosii atunci cand ajung la putere. (Nu ca ceilalti ar fi mai buni) Unde sunt organele de drept???
Raspunde

florin

Acum 9 ani

Camera de conturi se denumeste Curtea de conturi!
Raspunde

aviz

Acum 9 ani

@7 curtea de conturi a romaniei e organul central. camera de conturi sibiu e corect scris, e organul deconcentrat
Raspunde

Costică Oprean

Acum 9 ani

Îți mulțumesc mult, Emil dragă, pentru că mi-ai acoperit afacerile oneroase zeci de ani. Rade-i pe vecinii aceia nenorociți!
Raspunde

Citrea

Acum 9 ani

Nu inteleg ce aveti cu un biet bugetar care de zeci de ani cauta sa-si imbogateasca fiica prin orice mijloace. Credeti ca este usor ca dintr-un biet salariu de director sa ridici un hotel de 6 niveluri, sa extinzi hotelul cu inca o constructie gigant, sa cumperi si un teren in spatele acesteia si apoi sa le donezi pe toate fiicei? Credeti ca ea ar fi primit aprobarile pe planuri ilegale? Se vede cu ochiul liber pe planul de situatie ca POT-ul ocupat de constructie depaseste cu mult 35% (fara extinderea realizata ilegal) dar cei din primarie ma cred pe cuvant ca respect legea. Credeti ca este usor sa fortezi toate institutiile bugetare sa-ti trimita clienti la hotel? Si ce daca am incalcat prevederile PUG care are caracter de lege? In orasul condus de viitorul presedinte Iohannis, cinstit, onest si incoruptibil, totul se poate. Am primit o amenda de 10.000 lei (care este un mizilic fata de investitia pe care o realizez) dar nu am primit si somatie de sistare a constructiei si de intrare in legalitate. Deci se poate daca ai prieteni. Si ce daca seful de santier nu respecta planul aprobat? Il intreaba cineva de sanatate? Punem pariu ca nu se intampla nimic, pentru ca toti cei in drept se tem de mine? DNA nu are timp pentru maruntisuri.
Raspunde

tot eu

Acum 9 ani

In noua locatie o sa fac sala de nunti ! Mai scot si eu un ban,parlitilor ! Daca vecinii,fraierii, mi-au vandut mie gradinile...am unde sa construiesc...fraierilor !
Raspunde

nicu

Acum 9 ani

DNA -solutia!
Raspunde

legislatie

Acum 9 ani

Am niste intrebari ptr, statu asta dusman cu cetatenii sai.In primul rind de ce autorizatiile ptr, constructie sunt atit de scumpe avind in vedere ca salariile sunt intre 700 si 1 500 de lei,ce se ia in calcul cind se percep asemenea sume ptr. niste hirtii,Avem copii pe care trebuia sa-i ajutam sa-si construiasca o locuinta si ptr, care ducem un anumit regim de austeritate ptr a realiza ceva si statu asta mafiot pur si simplu ne jecmaneste cu aceste preturi nejustificate ptr. a incuraja nemunca si mentinerea unor birocrati inutili in functii.Din start se porneste cu o mentalitate proasta ca vezi doamne cei care construiesc sunt plini de bani,nu ca sunt nevoiti sa construiasca,sau vor sa-si dezvolte afacerea si vine statu asta mafiot si masochist care a dat tot legi impotriva cetatenilor si impotriva dezvoltarii tarii si te taxeaza ticalos si mirsav cu niste preturi care n-au nici o legatura cu realitatea si ptr, care nu-ti ofera nimic in schimb.Iar ptr legea cu 35% perimetru construit din totalu terenului nu stiu daca e buna avind in vedere ca pretul terenului e foarte mare in marile orase.Ce se intimpla de exemplu in New York daca era o asemenea lege,cred ca ajungea undeva pe la noi ca intindere cu blocurile lor.
Raspunde

Dabija

Acum 9 ani

...
Raspunde

ja

Acum 9 ani

Eu m-am jucat in parcul de pe str. Darwin si sint intristata,ca sa nu spun indignata, sa aud ca acolo s-au intins niste mafioti. Unde sa se joace acum copiii din cartier? Propun intrebarea ca tema ptr. Consiliul Local al Primariei!
Raspunde

@15

Acum 9 ani

Nu se poate asa o tema pt Consiliul Local al primariei....ghici de ce...pt ca citrea si iohannis-giratoriu sunt prieteni la catarama...cel putin asa vb lumea.
Raspunde

ja

Acum 9 ani

Mai este solutia unei initiative cetatenesti,sprijinita de Asoc.Arhitectilor,de Ag.de Mediu,de Protectia copilui,etc. Parcul este al sibienilor. Sa se adune semnaturi si sa se trimita la Bucuresti,daca Sibiul e prea indolent.
Raspunde

siby

Acum 9 ani

Dragi prieteni, grabiti-va sa va rezolvati problemele pana vine PSD-ul la presedentie, ca dupa aceea cred ca si strada va deveni proprietatea lui Citrea!
Raspunde

...

Acum 9 ani

...daca ar fi doar acolo asa un mare abuz urbanistic mai ca l-as trece cu vederea. Dar sunt atat de multe in tot Sibiul. De ani buni institutiile abilitate nu par sa ia nici o masura, aparent chiar incurajeaza initiative de genul asta...
Raspunde

...

Acum 9 ani

...Intrebare retorica: Oare cei din administratie (cei care aproba astfel de aberatii) au vreo legatura cu arhitectura sau ceva conex? Sau macar cu bunul simt? Va bateti joc de orasul asta de mult timp si din pacate nu mai scapam de voi...
Raspunde

anticitrea

Acum 9 ani

Cele scrise mai sus nu reflecta nici 1% din faradelegile comise da aceasta familie care manifesta o nerusinare greu de descris. Dar poate pe final de cariera a lui conu citrea o sa i se infunde si lui ca el pe multi ia facut. In primul rand statul si pe urma dar nu in ultimul rand Sibiul. A fost o bataie de joc la adresa statului a sibiului si a tuturor celor care au trecut prin colimatorul lui. Speram ca DNA-ul sa-si faca timp si de el.
Raspunde

RO

Acum 9 ani

DNA-ul nu are chiar nimic de spus . In acest oras sunt atit de multe faradelegi si ei nu fac chiar nimic . Acest individ trebuia de mult timp pus pe liber si el conduce in continuare . Este o mare nesimtire ce se intimpla . Ca el mai sunt si altii : Gradinar , benzinarii din marginime , Cindrea , primarii din Ocna , Saliste ,Cisnadie si multi altii .
Raspunde

@22

Acum 9 ani

DNA are foarte multe de spus la voi ***ule,toate tunurile o fost puse pe Sibiu cum sa furati si sa sabotati tot ce e sibian de ani si ani de zile si sa impidicati din fasa dezvoltarea afacerilor sibienilor-ati furat de aici prin deconcentrate,buget,fabrici,controale peste controale si la voi colcaie mafia ticalosule.Ati furat banci ,petrom,bectel,jumate din centura Sibiului,fabricile sibiene care acum functioneaza la voi iar la Sibiu is falimentate,miliarde date din bani publici de guvernele cripto comuniste primariilor voastre printr-o lipsa de transparenta totala si care nu le-a controlat nimeni,ati facut jaf in ei ca doar nu erau banii vostrii,de aici a-ti furat si sabotat incontinu,mare parte din fonduri furate de aici, ati infiltrat banditi de la voi ca sa furati,falimentati si sabotati afacerile sibienilor,sunteti o mafie care trebrie cercetata ptr sabotarea Sibiului si care sunteti mina in mina cu cozile de topor sibiene care ne-au vindut ptr. asi mentine posturile, ei fiind de o incopetenta crasa Vezi de megahotiile voastre unde trebuie sa controleze DNA si nu controleaza si sa nu te mai doara pe tine sa te intereseze sa controlezi banii sibienilor, javra ordinara si perversa.Cum se explica ca la voi exista miliardari de carton, va construiti stadioane,sali de sport,aeroporturi,tineti echipe in prima divizie si nu aveti sustinere financiara.Ba ati furat si furati de stingeti din bugete netransparente mare parte facute din banii sibienilor si induceti in eroare,tot venind si controlind sibienii.JOS GHEARELE DE PE SIBIU JAVRE ORDINARE SI PERVERSE. Monitorizati toti banii furati si spoliati din Sibiu si ceruti inapoi cu rata dobinzi si rata inflatiei si cercetata toata mafia si bagata la puscarie care au pus in practica toate aceste mirsavii indreptate impotriva Sibiului. AJUNGE CANALIE CU TICALOSIILE INDREPTATE IMPOTRIVA SIBIULUI.
Raspunde

marian

Acum 9 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde

Ioan

Acum 9 ani

Locuri de munca pe timp de criza! Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigurile sunt garantate! 300 de dolari lunar, pentru operatori online, cu 3 ore de lucru pe zi! Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus