Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Sibiul incepe aici: acoperisul Bisericii Evanghelice a fost reabilitat

Aproximativ 100.000 de țigle legate individual pe mai bine de 2.600 de metri pătrați de șarpantă, lucrări finanțate dintr-un proiect scris acum șase ani, a cărui implementare a început în urmă cu patru ani și ale cărui lucrări de construcții s-au realizat pe durata a trei ani. Sunt câteva din cifrele unuia dintre cele mai importante proiecte de reabilitare finalizate în ultimii ani la Sibiu.

„Conservarea, protejarea și punerea în valoare a monumentului patrimoniu național Biserica Evanghelică CA Sibiu prin restaurarea acoperișului clădirii”, pe numele întreg, este un proiect cu un bugetul total de peste 12 milioane de lei, din care peste 9,3 milioane de lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă solicitată prin intermediul Programului Operațional Regional. Beneficiarul acestui proiect a fost Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice fiind autoritatea de management, iar organism intermediar - Agenţia de Dezvoltare Regională Centru.

Soluţii pe care nu le înveţi la şcoală

”A fost frumos, dar nu a fost fără probleme și cred că am reușit o lucrare bună până la sfârșit. Au fost provocări mari pentru noi, și anume cerințele arhitecților și protecției de monumente, care doreau să păstreze cât mai mult din substanța originară și cerințele inginerilor de rezistență, care au zis că trebuie să asigurăm clădirea față de un posibil pericol seismic.  De la construirea bisericii, clasarea seismică a Sibiului a fost modificată. Și, astfel, și din această găsire a unei balanțe, între a păstra cât mai mult din substanța originară a bisericii și a folosi cât mai mult beton și fier armat, au fost multe, multe discuții care s-au purtat inclusiv în ziare. A fost o provocare, o muncă interesantă de preot, de a împăciui inginerii cu arhitecții”, rememorează Killian Dörr, prim-preotul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu.

”85% din suma totală alocată proiectului a fost investită în lucrări, destul de complicate. Am beneficiat de ajutorul unui proiectant foarte bun, firma de construcții s-a descurcat foarte bine cu acest tip de lucrări, fiindcă nu e vorba de construcția unui bloc, nu e o construcție standard. Este o clădire veche și trebuie să respecți multe reguli”, a declarat şi Valentin Păun, din partea GPA Business Management, care a asigurat consultanța.

Din partea celor care au muncit efectiv la reabilitare, SC Sinecon SA, din Sibiu, vorbeşte Ovidiu Breaz, inginerul care a asigurat managementul lucrărilor. "Această lucrare este o realizare, atât pentru mine, personal, cât și pentru firmă. Au fost niște soluții propuse de proiectant, deosebite, nu le-am mai întâlnit. Soluții pe care nu le-am învățat la școală. Vă pot spune că, aproximativ câteva luni, am pregătit această lucrare făcând scheme, consultând și studiind. După aceste câteva luni am început, efectiv, să facem ceva", spune Ovidiu Breaz.

El amintește și de complexitatea lucrărilor de înlocuire a acelor elemente din șarpantă, prea deteriorate pentru a mai putea fi salvate. În locul acestora au fost amplasate materiale noi, însă tehnologiile de lucru au fost cele folosite acum câteva sute de ani.

”A fost o soluție ingenioasă și deosebită înlocuirea elementelor de șarpantă degradate cu altele noi. Această îmbinare dintre elementele noi și vechi strict din lemn, fără componente metalice, cu aceleași metode tradiționale, cu cuie de lemn a fost deosebită. De fapt, totul este deosebit”, mai spune inginerul.

Redeschisă în aproximativ o lună

Lucrările de reabilitare a acoperișului Bisericii care poartă hramul Sfintei Maria au fost încheiate săptămâna trecută. Până la redeschiderea bisericii, însă, vor mai trece câteva săptămâni. ”Ne trebuie cam o lună să facem curățenie și să fixăm ceea ce este acolo. Biserica va fi redeschisă după ce vom face ordine, spre sfârșitul lui septembrie. După lucrări așa mari, s-au făcut săpături, forări, este destul de mult de lucru”, apreciază prim-preotul Killian Dörr.

El arată că reprezentanții Parohiei urmăresc implementarea altor proiecte de consolidare. ”Am fost într-o dilemă dacă să o deschidem sau nu. Pentru că noi lucrăm acum la un nou proiect prin care vrem să obținem finanțare pentru a reface fațada și interiorul. Ceea ce este făcut până acum este încă puțin. Se vede acoperișul «strălucitor», deocamdată. De aceea un proiect consecutiv va urmări reabilitarea interiorului și a fațadei. Nu putem estima deocamdată valoarea lucrărilor, avem diferite variante și soluții tehnice, deoarece și aici este vorba de aceeași balanță între a păstra cât mai mult din substanța originară (ceea ce spun arhitecții și specialiștii în protecția monumentelor) și ceea ce spun inginerii în rezistență”.

De faptul că întregul imobil are nevoie, în continuare, de lucrări de consolidare a vorbit și unul din proiectanții reabilitării acoperișului, Olimpia Marchelov, din partea Popp & Asociații. ”Lucrarea de acum este o ameliorare structurală. Consolidarea imobilului, pe de-a-ntregul, nu se poate face într-o singură etapă, ținând seama de mărimea și complexitatea acestei structuri”.

Un nou traseu turistic

În urma lucrărilor de reabilitare a acoperișului, în podul Bisericii Evanghelice din Piața Huet a fost amenajată și un nou traseu turistic. Odată cu redeschiderea bisericii, acest traseu va deveni public și va găzdui și o expoziție de fotografie dedicată proiectului de reabilitare recent încheiat. ”Această expoziție va fi amplasată mai întâi în ferulă, după care va fi instalată permanent într-un traseu turistic prin pod”, precizează prim-preotul Parohiei Evanghelice. Înainte de închiderea pentru lucrări, pe timp de vară Biserica era vizitată de aproximativ 500 de turiști în fiecare zi.

Apoi, în 2008 în interiorul Bisericii a fost construit un impresionant eșafodaj, care să susțină bolțile din interior, având în vedere studiile care subliniau pericolul iminent de prăbușire a acestora. Din 2011, biserica a fost închisă, fiind demarate lucrările de reabilitare a acoperișului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus