Joi,
30.10.2025
Cer Senin
Acum
11°C

Sofranul

Este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, dar un singur firicel poate schimbă complet gustul unei mâncări sau prăjituri. Puterile sale sunt imense în bucătărie prin culoare şi aromă.

De la paella spaniolă şi celebra bouillabaise din sudul Franţei, până orezurile italiane şi indiene, sofranul şi-a făcut loc în bucătăriile calde ale lumii aducând nu numai gustul uşor amărui şi aroma florală, dar şi culoarea aproape asemănătoare cu a aurului.

Firişoarele delicate de şofran sunt, de fapt, staminele unei flori (Crocus sativus), iar pentru obţinerea acestui condiment atât de apreciat e nevoie de o muncă titanică. Fiecare floare produce doar trei stamine, care sunt culese cu mâna şi apoi uscate. Pentru un gram de praf de şofran e nevoie de câteva sute de firicele fine. Partea bună e că pentru o aromă perfectă e nevoie doar de foarte puţin şofran, pentru că altfel vei obţine un gust amar.

Sofranul este foarte des folosit în bucătăria mediteraneană, spaniolă, turcească, indiană sau asiatică. În Spania este ingredient esenţial în paella căreia îi da o culoare specifică. Şi în Italia este folosit în prepararea orezului în reţete de “risotto a la Milanese”.

La fel şi în India, unde bucătării îl pun şi în reţete de dulciuri sau pâine. În Franţa este un condiment utilizat în feluri de mâncare cu peşte. În amestec cu usturoi, cimbru şi puţin oţet poate deveni o marinadă în care să pregăteşti peştele pentru un gust senzaţional.

În ţările din Orientul Mijlociu este o prezenţă plăcută alături de cardamom în cafea. Indiferent ce preparat alegi, ţine minte să foloseşti şofranul cu măsură pentru a profita de aroma lui unică.

Foto: www.med-farm.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 1076

Comentarii

1 comentarii

intelectual cu ochelari

Acum 11 ani

De aici expresia:\"Stie taranu ce-i sofranu!\"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus