Marţi,
07.02.2023
Partial Noros
Acum
-13°C

Numar record de candidati pentru examenul de primire in avocatura si definitivat

Baroul Sibiu înregistrează cel mai mare număr de candidați înscriși în ultimii ani pentru examenul de primire în profesia de avocat – stagiar. Interes crescut există și pentru examenul de primire în profesie în calitate de avocat definitiv.

Numărul tinerilor atrași de avocatură este în continuă creștere la Sibiu. Daca în anul 2011 se înregistrau doar 33 de candidați pentru examenul de primire în profesia de avocat (exclusiv pentru dobândirea calităţii de avocat stagiar), în anul 2014 interesul este aproape dublu. Iar procentul crește de la an la an. Spre exemplu, în anul 2012 au existat 39 de candidați pentru stagiatură, în vreme ce în 2013 s-a ajuns la 48. Conducerea Baroului Sibiu s-a întrunit spre finalul lunii august și a validat dosarele a 64 de candidați, cei mai mulți absolvenți ai Facultății de Drept ”Simion Bărnuțiu” din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Nu același lucru se poate spune însă despre examenul de primire în profesie în calitate de avocat definitiv, unde cifrele sunt destul de constante. Astfel, în 2014 există șapte candidați înscriși, în vreme ce anul trecut au fost trei iar în 2012 tot șapte.

Există însă diferențe majore între numărul celor înscriși la examene și cei care și reușesc să promoveze. Din acest punct de vedere conducerea Baroului Sibiu a tras un semnal de alarmă încă din luna martie a acestui an, cu ocazia Adunării Generale Ordinare. ”Avem șapte stagiari în patru ani. Este mult dacă ne raportăm la alte barouri din țară, dar foarte puțin dacă ne gândim că în trecut aveam câte 40 – 50 de stagiari”, declara la momentul respectiv avocatul Dorin Suciu, unul dintre cei mai experimentați avocați din Sibiu.

Cei care au reușit totuși să promoveze examenele spun că nu este deloc floare la ureche. După ce devenise un obicei în ultimii ani ca doar un candidat din județul Sibiu să promoveze examenul de primire în profesia de avocat stagiar, în 2013 nu mai puțin de cinci candidați au fost declarați admisi de Uniunea Naționala a Barourilor din România. Spre exemplu, anul trecut sibianca Eugenia-Cristina Avram a obținut una dintre cele mai mari note din țară – respectiv 8,65.”Examenul este foarte greu. Dificultatea este dată atât de faptul că tematica de examen este foarte amplă, eu am calculat că ai de învățat aproape 5.000 de pagini, cât și de modul de desfășurare al examenului, deoarece la probele scrise, dai cinci examene în trei zile, și în final trebuie să dai dovadă de rezistență psihică. În ultima lună am învățat între 10 și 15 ore pe zi”, declara, pentru Turnul Sfatului, Cristina Avram.

Examenul organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România constă în verificarea cunoștințelor juridice cu caracter preponderent teoretic, pentru dobândirea titlului profesional de avocat stagiar și cu caracter preponderent practic – aplicativ pentru dobândirea titlului profesional de avocat definitiv. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus