Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Secretele cimitirul eroilor fara nume din satul Sebesul de Jos

Cimitirul se află în satul Sebeşul de jos, pe malul stâng al Oltului, locul unde începând cu 6 septembrie și până la 11 septembrie 1916 s-a desfăşurat una dintre cele mai mari bătălii purtate de armata română pentru a stăvili ofensivă forţelor agresoare Austro-Ungare, care urmăreau deschiderea trecătorii râului Olt şi să înainteze în Câmpia Munteniei. Luptele s-au purtat între Corpul 1 Armata Română, Grupul Olt, comanadat de generalul Ioan Popovici, şi Armata 9 germană având în compunere Corpul 39 Cavalerie Schmettow, sub comanda experimentatului şi trufașului comandant german Erich Falkenhayn. Bătălia s-a soldat cu mii de morţi, răniţi şi dispăruţi din ambele părţi.

După crâncena bătălie, trupele române sub presiunea unor forţe superioare s-au retras spre sud, prin Defileul Oltului. De celaltă parte, autorităţile militare germane au amenajat lângă satul Sebeşul de Jos, pe o suprafaţă de 1000 de mp, un cimitir în care au fost înhumați în total 164 de militari, dintre care 82 români, 40 germani, 30 unguri şi 12 eroi cu identitate necunoscută. Cei care au amenajat cimitirul s-au limitat doar la conturarea mormintelor fără a le aşeza un semn de cruce care să amintească identitatea eroului. Cu toate acestea, de Ziua Eroilor, aici se oficiau ceremoniale religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori pe mormintele eroilor necunoscuţi.

S-a găsit totuşi un om mărinimos care a reamenajat cimitirul în anul 1935, primarul de atunci din comună, Român Ciucean, din familia ciucenilor din Răşinari, care a dat şi un medic voluntar în Războiul de la 1877-1878 pentru independența României, respectiv doctor Nicolae Ciucean. Din iniţiativa primarului amintit cimitirul a fost împrejmuit cu zid din piatră de râu, iar la intrare a fost ridicat un portal din cărămidă sub formă de boltă, pe care se mai vede scris: CIMITIRUL 1916/1917 EROILOR. Portiţa de la intrare este din fier forjat. În plus, cimitirul a fost împrejmuit şi cu arbori, plopi, plute şi fagi. La fiecare mormânt a amplasat câte o cruce din ţevi de metal sudate. Din păcate, fără vreun nume sau date trecute.

Începând din anul 2010 au apărut noi binevoitori. Aflat la preşedenţia Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, filiala judeţeană Sibiu “Regina Maria”, col. (r) Avram Gojan a avut iniţiativa, iar autorităţile comunei și consilierii parohiei bisericii ortodoxe, în frunte cu preotul Ilie Ardelean, l-au susținut. Astfel, în luna august 2013 a fost finalizată ridicarea unei troiţe şi sfinţită în prezenţa întregii comunităţi. Troiţa este construită din lemn de stejar cu o înălţime de trei metri, aşezată pe o placă de beton. Acoperişul este din ţiglă metalică oferită de primăria comunei Sebeşul de Sus. Lemnăria a fost asigurată de către familia Român-Valentin al cărui fiu a căzut pe baricadele revoluţiei din decembrie 1989, în ziua de 22 decembrie, pe timpul cât participa la demonstraţiile anticeaușiste. Lucrările de tâmplărie au fost executate de enoriaşul Costel Coplea. În interiorul troiţei tronează o cruce sculptată din lemn de stejar cu înălţimea de 2,70 metri. De o parte şi de alta sunt montate două plăci pe care sunt trecute numele eroilor satului Sebeşul de Jos căzuţi în cele două războaie mondiale. Pictura fost executată de către maestrul pictor şi miniaturist Nicolae Cercel.

Pe cruce și în interiorul troiţei au fost pictate momente biblice precum: naşterea, răstignirea, punerea în mormânt, învierea şi înălţarea la ceruri a Domnului nostru Iisus Hristos. În interiorul şi pe dinafara troiţei au fost pictate şi alte scene de inspiraţie biblică. Pe frontispiciul troiţei se află scris cu litere caligrafice textul: ”Pe aceste locuri s-au confruntat în septembrie 1916, Corpul 1 Armata Română (grupul Olt) comandat de generalul Ioan Popovici şi Armata nouă germană, având în compunere Corpul 39 rezervă, Corpul alpin şi Corpul de cavalerie Schmettow, la comanda cărora s-a aflat generalul Erich von Falkehayin”. La sfinţirea troiţei au participat enoriaşii satului, consilierii bisericii, veteran de război, fii ai satului veniţi şi de prin alte localităţi la această frumoasă sărbătoare închinată eroilor satului,dar şi al celor necunoscuţi.

col. (r) Victor Neghină

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

observator

Acum 9 ani

Băi diletanţilor, actualul preşedinte al filialei Sibiu a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor se numeşte Avram Bojan. Unde vă este capul când tastaţi?
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Un cimitir comun al eroilor din Marele Razboi se afla si inpadurea Turului (dj. Poplacii) cu intrarea in dreptul betoanelor abandonate pe un frumos camp la construira Ramada. Inca o binefacere Carabulea :macularea unui teren pt demolarile din scheletul de beton al unei \"vechi noi primarii) .
Raspunde

Angelo

Acum 9 ani

Ha,ha!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus