Sâmbătă,
03.12.2022
Cer Senin
Acum
7°C

S-au oprit lucrarile pe autostrada | Foto si video

Cu două luni înainte de termenul prelungit pentru finalizarea ultimului lot din autostrada Orăștie – Sibiu (cei 22 de km dintre Săliște - Cunța), lucrările s-au oprit în cel mai sensibil punct, cu cele mai ample alunecări. Nici constructorul, nici CNADNR-ul, nici ministrul Transporturilor nu spun nimic, în timp ce utilajele stau. Lucrările s-au oprit de miercuri după-amiaza. Joi nu mai lucra niciun utilaj în zona imensului debleu de la Aciliu, iar vineri un singur excavator râcâia ceva gropi. În tot acest timp, ministerul dă semne că nu mai sunt bani și – în premieră – decide să folosească banii din garanțiile lucrărilor.
 
Cel mai sensibil punct al lotului III al autostrăzii Orăștie – Sibiu este porțiunea de câteva sute de metri ce precede viaductul de la Aciliu, pe sensul de mers înspre Sebeș. De miercuri după-amiaza, în imensul debleu săpat între dealurile de aici s-a așternut liniștea. Excavatoarele și camioanele au fost trase pe dreapta și așa au rămas pe tot parcursul zilei de joi. ”Nu știu. Nu știu. Lăsați-mă să vorbesc cu superiorii mei, din Italia”, a spus directorul de șantier din partea Impregilo, Carlo Alberto Scopel. Acesta nu a mai revenit, fiind oricum foarte greu de găsit și la telefon.
 
Ce am găsit pe șantier
 
Joi, la prânz, în afara a doi topografi care măsurau o parte a dealului ras de la Aciliu, nimeni nu era în zona respectivă. Nici măcar de pază, la utilaje. În rest, singurul loc în care se mai lucra, dar anemic, este cel situat înainte de nodul de la Apodul de Jos, unde câteva camioane mai cărau ceea ce excavau trei utilaje. Asfalt a mai fost turnat, față de acum trei săptămâni, doar înainte de alunecările de teren ce preced viaductul de la Aciliu, iar cantitatea de lucrări rămase este, în continuare, impresionantă. ”Domnule, noi să terminăm aici, să punem asfalt, că de lucru pe margine mai este”, povestește unul dintre muncitori. Evident, nici el nu știe de ce pe restul șantierului nu se mai lucrează, deși mai erau doar 65 de zile până la noul termen asumat oficial.
 
Liniștea absurdă a autorităților
 
Din primăvara acestui an, consultantul lucrărilor de pe autostradă nu mai este Consitrans, firmă al cărei contract a fost reziliat de conducerea Companiei de autostrăzi și drumuri naționale din România, pe motiv că ar fi ”fraternizat” cu constructorii. În locul celor de la Consitrans lucrează, acum, Direcția regională Brașov a CNADNR. Cu toate acestea, din partea Companiei vine aceeași ”liniște”. ”Știți care sunt regulile. Trebuie să ne trimiteți solicitare în scris pentru ca să vă putem răspunde”, au anunțat cei de la biroul de presă al CNADNR. Deși o solicitare scrisă pentru a lămuri motivul care a dus la oprirea lucrărilor le-a fost trimisă. Niciun răspuns nu a fost formulat până la închiderea ediției. Sibian de origine, directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a fost imposibil de găsit, refuzând să răspundă și la telefon. A făcut, totuși, acest lucru ministrul Transporturilor, Ioan Rus. ”Nu știu despre ce vorbești și nici nu pot vorbi acum. Sănătate”, a declarat Rus, după ce i s-a expus pe scurt situația singurei porțiuni de autostradă în lucru din România, porțiune care, cel puțin teoretic, ar mai putea fi dată în folosință anul acesta.
 
Premierul nu prea știa ce vorbește
 
Culmea, în timp ce pe șantierul dintre Săliște și Cunța (județul Alba) se așternea liniștea în loc de asfalt, premierul României, Victor Viorel Ponta, declara la Sibiu că a discutat cu reprezentanții constructorilor, cu cei din conducerea CNADNR și că totul este în regulă, iar circulația se va deschide pe 15 noiembrie. ”Înainte de a veni la Sibiu am discutat și cu reprezentanții firmei și cu reprezentanții CNADNR și mi-au confirmat faptul că de data aceasta se vor ține de termen și pe 15 noiembrie, cel mai târziu, se va circula neîntrerupt între Sibiu și Deva”, a afirmat premierul Ponta.
 
Scenariile
 
În lipsa oricăror informații oficiale, am încercat să aflăm și ceea ce se discută neoficial. Muncitori din zona șantierului vorbeau despre neînțelegeri cu Ocolul silvic privat care administrează pădurea din care o parte trebuie defrișată în zona viaductului de la Aciliu. ”Nici vorbă. Nu avem nimic împotriva lor care să ducă la oprirea lucrărilor”, au declarat oficialii din Săliște, care administrează respectivele suprafețe împădurite. Din zona Companiei, am aflat alte versiuni neoficiale. ”S-ar putea ca cei de la Impregilo să dorească să plece. S-au să încerce să obțină mai mulți bani, altfel pleacă”. Acest scenariu nu a putut fi, deocamdată, verificat, dar merită legat de faptul că, zilele trecute, au venit în România pentru a discuta cu oficialii de la București reprezentanții Salini – Impregilo, din Italia. 
 
Nu mai sunt bani?
 
Lotul IV al autostrăzii Sibiu – Orăștie a fost dat în folosință în decembrie anul trecut. Lucrările rămase – taluzări, iluminatul de la nodul Sibiu Vest, spațiile de servicii de după Cristian și Centrul de comandă de la Săliște – au fost tărăgănate și nici măcar azi nu sunt gata. Totuși, cantitatea de lucrări rămasă de finalizat este infimă, comparativ cu cele mai bine de 70 de milioane de lei pe care CNADNR le mai are de plătit asocierii de constructori condusă de italienii de la Astaldi.
Faptul că statul se confruntă cu lipsă de bani poate fi dedus și din Instrucțiunea nr. 21, emisă săptămâna trecută de către Autoritatea de management pentru Programul operațional regional sectorial transport din cadrul Ministerului Transporturilor. Potrivit acestui document, pentru a face față cheltuielilor, autorităților le este permis să folosească banii blocați acum în conturile de bună execuție constituite pentru fiecare lucrare. Iar cu banii aceștia să plătească facturile, urmând ca în locul conturilor să fie solicitate scrisori de garanție bancară din partea companiilor de construcții.
 ”Beneficiarii POS Transport pot înlocui reținerile monetare stabilite de către beneficiari și constituite în conturi bancare deschise pentru beneficiari și închise pentru executanții de lucrări, cu instrumente de garantare emise de instituții bancare sau polițe de asigurare emise de instituții de asigurări care nu sunt în dificultate pe piața asigurărilor. (…) Beneficiarii POS Transport (…) au obligația să urmărească modul de utilizare de către antreprenori a reținerilor și să ia măsuri ca acestea să fie utilizate în scopul și pentru implementarea proiectelor pentru care au fost constituite”, se arată în instrucțiunea amintită. Măsură luată dintr-un motiv clar: ”Întrucât executanții de lucrări se confruntă cu un deficit de flux de numerar necesar executării lucrărilor așa cum rezultă din solicitările acestora și ale beneficiarilor POS Transport”, se arată în Instrucțiunea 21/09.09.2014, semnată de directorul general al AM POST, Ioan Marcel Boloș.
”Oricum, conform legislației, banii din contul de garanție de bună execuție sunt la dispoziția Beneficiarului lucrărilor până la încheierea contractului. Dar de o astfel de măsură nu am auzit niciodată până acum”, a declarat un oficial din CNADNR pentru Turnul Sfatului.
 
În zona viaductului:
 

 
 
Nici pe restul lotului nu se lucrează susținut:
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

sibian

Acum 8 ani

Asa va trebuie celor care a-ti votat u.s.l-ul dar din pacate suferim toti
Raspunde

SB

Acum 8 ani

Nu mai inteleg nimic ... Ponta spunea in urma cu doua-trei zile ca incepand cu 15 noiembrie se va circula pe aceasta portiune?!
Raspunde

Johann

Acum 8 ani

PONTA e cel mai mare mincinos din RO!! ne minte in fata fara scrupule. Legea ar trebui sa contina un articol in care se pedepseste minciuna ca politician la Minimum 5 ani de Jilava. Pfuiiii
Raspunde

BS

Acum 8 ani

@sibian: asta cu \"a-ti\" ii bunaaaaaaaa ...
Raspunde

unu ,

Acum 8 ani

ba voi nu vedeti ca este lucratura psd si nu numai ,astia vor s-a stagneze constructia coridorului 4 pan european ,caa-r fi o catasrtofa economica pentr0u judete de copy -paste si sopirlele din mai toate partidele ,de ce credeti ca la investit pe fostu sinistru de interne [rus ] actualmente sinistru al transportului ,ca s-a realizeze inutila legatura ,turda -sebes din bani destinati de ue pentru continuarea ,tronsonului culoar 4 pan european ,sibiu -pitesti -giurgiu ,ba astia au politiceni cu clanta mare ,s-au nu vedeti cum marile proiecte se duc numai la ei ,astainsemna regionalizarea visata de psd ,stoparea investitilor si directionarea banilor celor multi din asa zisele regiuni cu capita;e agreate de ei ,s-a le dezvolte in detrimentul celor lante localitati de unde numai sifonareabanilor spre ei conteaza ,s-au nu se vede cita aplecare au spre o imvestitie paguboasa cum este ,iasov -comarnic ,neagreata de UE ca find nepriooritara ,asta este un moft a miticilor s-a ajunga repede ila sfirsit [2zile ] de saptamina la poiana in rest 5 zile mai cite un urs o vulpe si alte lighioane din padurile care se margineste cu soseaua ,ba gatatio o data ,ca mam saturat s-a circul de la sibiu la nadlac cu 40 pe ora ,si s-a ajung in vestui europei in citeva ore nu in trei ,patru zile
Raspunde

jiji

Acum 8 ani

votati ponta votati pacaliciu tovarasiiii......
Raspunde

jos comunisti

Acum 8 ani

in dex , la cuvintele plagiat si minciuna ar trebuii pusa poza lui copy-paste
Raspunde

Munca la domiciliu

Acum 8 ani

Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul \"Info\" la adresa de email: paulchirea@yahoo.com
Raspunde

ruga

Acum 8 ani

Domne,Domne... ajuta-ne si scapa-ne odata de plaga asta comunista care ne-a subjugat, mintit si spoliat de bani de zeci de ani,
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Fiule, ruga îți va fi ascultată!
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

ZERO KM noi de autostradă în 2014? ____(de Mihai Alexandru Craciun -Contributors.ro-HOTNEWS: Luni, 15 septembrie 2014, 12:06)____ Deși încă doar la stadiu de scenariu foarte probabil, pe zi ce trece devine însă tot mai mult o certitudine faptul că până la sfârșitul lui 2014 în România nu se va inaugura nici un kilometru nou de autostradă. Sau dacă se va inaugura, va râmane închis circulației publice din cauza lipsei accesului pe noile tronsoane.__ De fapt încă de la finele lui 2012 știam că anul 2014 va fi reprezenta un recul în privința numărului de kilometri de autostrăzi nou inaugurați în România. Și asta pentru că tronsoanele noi de autostrăzi nu apar peste noapte în teren, ci se construiesc în perioade de doi-trei ani. Așadar, dacă în 2012 nu s-a semnat nici un contract nou de construcție a unei autostrăzi, în 2014 nu prea avea ce să se inaugureze, decât cel mult autostrăzi întârziate din anii precedenți. Totuși nimeni nu putea să-și închipuie că 2014 va fi chiar cel mai slab an în materie de inaugurări de autostrăzi din ultimii cinci ani. Și în nici un caz că ne vom îndrepta spre dezastrul de a inaugura fix ZERO KM NOI ÎN 2014![…]____ citeste mai departe pe:____ ***www.hotnews.ro/stiri-opinii-18109021-zero-noi-autostrada-2014.htm
Raspunde

Vu de l\'étranger

Acum 8 ani

Pauvre Roumanie, - Un 1er Ministre qui se couvre, une fois de plus, de ridicule en Europe, - Un Ministre responsable qui botte en touche, - Une administration bureaucratique, vermoulue et sclérosée qui est incapable de répondre aux légitimes interrogations des journalistes. Ce beau pays, au peuple si accueillant, mérite beaucoup mieux. Triste, triste.
Raspunde

faust

Acum 8 ani

Oare de ce nu ma mir ? Cand a facut PSD-ul un km de autostrada ? Niciodata, normal, ei doar liciteaza studii SF-uri fara nici o utilitate concreta decat bani mascati la partid. Singurul lucru \"facut de PSD\" a fost contractul Bechtel cu Nastase PM si Baselu ministrul transporturilor, in rest nimic... au taiat panglicile la ce au facut altii...
Raspunde

kman

Acum 8 ani

In strada, jos cu ei, sa vina altii
Raspunde

Romica

Acum 8 ani

Probabil exista o problema la firma care se ocupa de autostrada. Eu nu cred ca e de vina Victor Ponta pentru ca momntant nu se lucreaza nimic acolo.
Raspunde

victoria

Acum 8 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul Info la adresa de email:new.marya@yahoo.com
Raspunde

dodica

Acum 8 ani

avem cele mai scumpe autostrazi din europa de ce?toti care au fost la ciolan nu face altceva decat sa fure,toti tara asta nu a avut vreodata un guvern pt oameni numai escroci si grav e ca toti tacem din gura iar derbedeii isi bat joc de noi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus