Joi,
06.05.2021
Partial Noros
Acum
11°C

Matei Visniec lanseaza volumul "Omul din care a fost extras rǎul" la Teatrul "Radu Stanca"

Scriitorul Matei Vişniec va fi prezent la Sibiu duminică, 21 septembrie pentru a asista la avanpremiera spectacolului „De ce Hecuba?!”, pus în scenă la Teatrul Naţional „Radu Stanc”a pe un text care îi aparţine. La ora 18:30, cu 30 de minute înainte de începerea spectacolului, va avea loc în foyer-ul teatrului lansarea cărţii "Omul din care a fost extras rǎul", care cuprinde şi textul piesei „De ce Hecuba”.

Vor lua cuvântul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi autorul Matei Vişniec. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Dramaturgul Matei Vişniec revine pe "scena" editorială cu trei piese noi de o tulburătoare actualitate, editate la Cartea Românească. "Omul din care a fost extras rǎul", piesa care dă titlul cărţii, este o radiografie a servituţii voluntare în care ne plonjează societatea de consum şi totala abandonare a criteriilor morale în viaţa politică. „De ce Hecuba” este piesa care forează în fundamentele lumii: acolo vom descoperi că o mamă a cărei durere devine mai apăsătoare decât greutatea însăşi a Universului are dreptul să le ceară socoteală zeilor pentru cum au conceput lumea. În sfârşit, "Cabaretul Dada" est un omagiu poetic, polemic şi critic adus curentului care, în 1916, la Zürich, în frunte cu un tânăr artist pe nume Tristan Tzara originar din România, a dinamitat toate criteriile în artă.

Omul în faţa contradicţiilor sale, violenţa care se reproduce la infinit pe spirala istoriei, arta despre care nu mai ştim ce a devenit: iată subiectele abordate de Matei Vişniec în aceste comedii tragice deghizate în fabule filozofice, dar care rămân înainte de toate nişte poveşti adevărate despre noi şi neliniştile noastre.

Matei Vişniec este dramaturgul care îl invitǎ, de ani de zile, pe cititor sǎ nu-i fie frică de genul literar numit teatru. O piesă de teatru se poate citi ca o bună pagină de literatură, ca un roman, ca o nuvelă, ca un poem. Un iubitor de literaturǎ se poate instala într-un fotoliu şi poate deschide o carte cu piesele lui Matei Vişniec ca o fereastrǎ spre miracol. Şi de ce nu, cititorul poate imagina, în timp ce citeşte, chiar şi soluţii vizuale pentru derularea întâmplărilor şi a dialogurilor. Pe coperta a patra a cǎrţii, autorul îi sugereazǎ de altfel cititorului sǎ guste aceastǎ experienţă, de a deveni regizor în timp ce citeşte.

"Spectacolul care se va scrie în mintea ta va fi cu siguranţă unul la care mi-ar face mare plăcere să asist şi eu", îi spune Matei Vişniec cititorului sǎu potenţial.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus