Vineri,
02.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Blocurile din Avrig, deconectate pe rand de la reteaua de furnizare a apei

Agitație mare în Avrig, după ce de săptămâna trecută reprezentanții SC Apă-Canal SA au început deconectarea de la rețea a blocurilor unde locatarii au refuzat încheierea de contracte pentru furnizarea apei potabile și a serviciilor de canalizare. Locuitorii nemulțumiți au apelat la sprijinul Primăriei și al Oficiului pentru Protecția Consumatorului. Primăria nu a putut interveni deoarece nu are nicio calitate în această relație, iar cei de la Protecția Consumatorului nu au avut, de asemenea, ce constata din moment ce avrigenii care au reclamat Apă – Canal pentru debranșare abuzivă nu aveau, de fapt, niciun contract semnat cu respectiva societate.

După patru luni

Sistemul de apă și canalizare din Avrig a fost preluat de la Gospodăria Comunală de către SC Apă Canal SA din anul 2009. Prin programul POS Mediu, Apă Canal a demarat investiții de opt milioane de euro pentru reabilitarea și extinderea acestui sistem. Moment în care, reprezentanții societății au cerut locuitorilor Avrigului să intre în legalitate, prin semnarea contractelor aferente serviciilor furnizate. Pentru a fi semnate aceste contracte, SC Apă Canal a lansat invitații din luna mai a acestui an. ”Mai întâi am lipit afișe pe scara fiecărui bloc. Afișele au fost rupte, am lipit altele. Apoi, această înștiințare potrivit căreia este obligatorie semnarea de contracte pentru cei care vor să beneficieze de aceste servicii a fost anexată facturilor trimise locuitorilor Avrigului. Cei care nu au dat curs invitației noastre au fost sau vor fi debranșați”, arată Thomas Roth, purtător de cuvânt al SC Apă Canal SA.
Potrivit lui, deconectarea de la rețea a început din 8 septembrie, iar numărul maxim de blocuri deconectate simultan a fost de cinci, până acum. ”În urma promisiunilor că aceste contracte vor fi semnate, în zilele de week-end am reluat furnizarea apei”, mai arată Thomas Roth.

Contracte ”pe bloc” sau individuale

Până în acest an, apa de la Avrig era facturată individual, pe baza auto-citirilor transmise de locuitorii orașului. Contorizarea apei în mod individual era realizată cu instrumente instalate de vechea Gospodărie Comunală. ”Aceste contoare, mai bine spus aceste repartitoare de costuri, nu sunt sigilate, nu sunt în evidența noastră, nu sunt instalate conform legii. Acum, odată cu investițiile realizate de Apă - Canal au fost montate contoare de bloc sau de scară acolo unde s-a putut, prin urmare am invitat cetățenii să intre în legalitate. Contractele cu societatea Apă - Canal pot fi semnate de asociațiile de locatari sau de către un locatar desemnat reprezentat al locuitorilor unei scări sau unui bloc, iarăși o măsură conformă normelor legale. Cum, însă, unii dintre locuitori au refuzat, în continuare, semnarea de contracte, am fost nevoiți apelăm la astfel de măsuri”, mai arată Thomas Roth.
Locuitorii din Avrig mai reclamă faptul că sunt forțați să încheie contracte pe bloc sau pe scară, iar ei doresc astfel de contracte încheiate individual, pentru fiecare apartament în parte. ”Există și această posibilitate legală, dar numai dacă își modifică rețelele din interiorul blocurilor, astfel încât contoarele individuale să poată fi montate imediat după contorul SC Apă-Canal SA. Scenariu la care, iarăși, noi nu ne opunem. Doar că nu avem astfel de situații”, mai arată Thomas Roth.

Exemplul Cisnădie. Urmează Mârșa

Cei de la Apă-Canal arată că au fost nevoiți să apeleze la măsura sistării furnizării apei și anul trecut, la Cisnădie. La fel, locuitorii de acolo refuzau întocmirea unor contracte de furnizare a apei. După deconectări de la rețea, în timp, lucrurile s-au așezat. ”Societatea noastră își manifestă toată îngăduința și oferă informațiile necesare fie întocmirii unor asociații, fie desemnării unui locatar ca reprezentant al celorlalți locuitori și pe numele căruia, astfel, poate fi întocmit un contract. Însă, noi suntem deciși să sistăm furnizarea apei până la intrarea lor în legalitate prin semnarea de contracte”, mai declară Thomas Roth.
Potrivit lui, de la 1 octombrie, reprezentanții SC Apă-Canal SA vor începe sistarea furnizării apei și în blocurile din Mârșa, unde nu au fost încheiate contracte.
Statisticile celor de la Apă-Canal arată că, în sistemul care a funcționat până acum, cantitatea de apă rezultată în urma auto-citirilor era mult sub cea furnizată în mod real în orașul Avrig. ”E o risipă constantă de apă în Avrig și Mârșa pe fondul lipsei de contorizare. Sunt blocuri cu subsolul inundat în mod constant, de exemplu”. Mai mult, nici cantitatea de apă rezultată pe baza auto-citirilor nu este achitată în totalitate de avrigeni. ”Avem cazuri în care restanțele au ajuns la 6 – 7.000 de lei”, mai arată Thomas Roth.

Sibiul ”îi duce în spate” pe avrigeni

Pentru derularea proiectelor de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canal din localitățile în care SC Apă Canal SA este operator desemnat de autorități, alături de finanțarea nerambursabilă europeană a fost accesat și un credit de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. ”În acest contract de împrumut, este prevăzută ca o condiție obligatorie menținerea unui grad de încasare de peste 90%. Grad pe care multe localități nu îl îndeplinesc. Noroc cu locuitorii municipiului Sibiu, care își plătesc consumul de apă, crescând astfel gradul de încasare. Putem spune că sibienii «duc în spate» multe localități, inclusiv Avrigul”, declară Thomas Roth.

Tensiuni inclusiv în Consiliul Local

Nu doar avrigenii de rând se declară nemulțumiți, ci chiar și o parte din cei aleși în forul legislativ local. Acum două luni, în ședința Consiliului Local Sibiu, o parte dintre aleși au susținut că ei vor să ceară excluderea Avrigului din Asociația de Apă Sibiu, deoarece nu mai sunt mulțumiți de prețurile practicate pentru furnizarea acestor servicii populației. Deocamdată, invocata cerere de excludere din cadrul Asociației prin care au fost aduse investițiile în rețeaua de apă și canal nu a fost formulată oficial.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Sibianul

Acum 8 ani

Avrigenii ca si cei din Marsa s-au invatat sa plateasca apa pausal , apoi sa ude prin gradina sa spele masini in fata portii sa ude asfaltul (care au ) sau macadamul pe banii oricui numai al lor nu. Asa au mers lucrurile. Acuma de cand nu mai pot fura , fac pe nebunii . Bravoo ! sa le taie apa ca oricum nu prea aveau ei nevoie!!!!
Raspunde

Avatarul

Acum 8 ani

MINCIUNI SFRUNTATEEE!!! D-le reporter documentati-va inainte de a scrie Cand apa-canal Sibiu au preluat societatea din Avrig, au preluat si vechile contracte Pretul la apa a crescut de trei ori Sa spuna dl.Roth cu cat au inchiriat spatiul din str.Sasilor, si cu cine este ruda proprietarul acestui spatiu(ruda care lucreaza la apa-canal Sibiu) Solutia: REFERENDUM pentru demiterea primarului KLINGEIS si excluderea din Asociatia de Apa Sibiu( la Talmaciu se poate) Pentru consumul pausal--8 MC / persoana
Raspunde

marius

Acum 8 ani

@1 atotstiutorule nu include toti avrigenii in aceeasi oala....intradevar sunt persoane cu restante la apa dar majoritatea isi platesc facturile la apa lunar...sunt deja scari care au incheiat contracte cu apa canal sau au inceput demersurile...ce le place unora sa aduca acuze asa la \'\'gramada\'\' fara sa stie exact problema si toate detaliile......somn usor...
Raspunde

marius

Acum 8 ani

si daca din 2009 nu exista contract cu apa canal sibiu atunci pe baza carui act ne au fost emise facturi si incasati banii?si in 5 ani nu au fost facute investitii dar pretul apei s-a triplat...plus sa nu mai vb de calitatea ei...las-o 2-3 zile in sticla si sa vezi ce nisip frumos se aduna pe fundul sticlei...platesc apa de 3 x mai mult ca acum 5 ani dar calitatea ei e mai slaba ca acum 5 ani...buna
Raspunde

@marius

Acum 8 ani

Stai jos esti repetent! vreti apa si canal , dar pe banii la bunii platnici din Sibiu. 1. Te rog enumera tu aici mai jos cate strazi in Avrig au canalizare si unde merge-ti sa face-ti kaka. ( in afara de zona de blocuri de (langa Lidl) . 2. din ce an s-a inceput extinderea retelei de canalizare si inlocuire a retelei de apa - canal, 3. Daca nu ma insel pana si cladirea judecatoriei nu are canalizare. 4. MAi vreti sa va numiti oras , sau sat?! 5. Mai ganditi-va la demiterea primarului inainte de a sifona gratis.
Raspunde

marius

Acum 8 ani

poate sunt eu repetent cum zici tu dar nu la limba romana...\'\'merge-ti\'\' \'\'face-ti\'\'...probabil ca locuiesti in avrig de vreo 20 de ani de stii toate problemele avrigului...te las in pace ca esti prea odihnit.....sanatate...te-as trimite iar la scoala dar vad ca nu sunt manuale asa ca ai scapat....
Raspunde

Ioan

Acum 8 ani

Locuri de munca alternative pentru toate localitatile! Oferim seriozitate maxima! Incheiati pe loc contract legal! S-au acordat deja primele castiguri! Oamenii sunt foarte multumiti! Avem dovada castigurilor! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: ***
Raspunde

repetent @ marius

Acum 8 ani

repetent asta sunt! recunosc, sa o repeti in gand mereu cand mergi in fundu\' curtii sa faci kk... pana face sasu\' canalizarea .
Raspunde

plateste ba apa

Acum 8 ani

avrigul de tot kkat
Raspunde

valli

Acum 8 ani

Am fost seara ăsta la Sibiu media music awards . E ultima data când vin la Sibiu. M-Am simțit ca la un bâlci înconjurat numai de țărani și ciobani.În afară de centru Sibiul arata ca după război. Un oraș obosit populat de niște țărănoi vai de steaua lor. Ăsta nu e orașul pe care așteptăm să îl văd.
Raspunde

@10

Acum 8 ani

No mars la tine-n Prazburgia,regatean coclit!
Raspunde

@11

Acum 8 ani

Ai perfecta dreptate ; sa nu imbunatatim nimic!
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 8 ani

Daca n-ar fi regatenii sa ne-o dea pe sub limba n-am pune noi sibienii carne in gura tot anu.
Raspunde

tury

Acum 8 ani

dute ba travestitule tu cerd ca tragi pe nas substante halogene s-au din punga aurolac de vezi lucrurile pe dos ,ba de acea au invadat toti regateni si neamurile tale sibiul ,dute ba in catunu tau si nu mai da cu elucubatile tale frustrante dute dacos te asteapta ,s-a vezi lume buna la cibin fest dute la tara sa-0ti umple aia sarsanalele cu miei ,purcei si alta delicatese ,csa numai din salaru de bugetar te descurci greu ,intreabai pe tarani tai ba apa in casa aveti canalizare si drumuri bune ,nu chermeze s-a te proslaveasca pe tine si sas-ti umple desagile cu merinde
Raspunde

@1&8

Acum 8 ani

Nu manipula, repetent posibil, sibian in niciun caz. In articol este vorba de blocurile din Avrig, se uda gradinile de pe balcoane? Nu primarul Klingeis \"sasu\' \" face canalizarea, el face doar pentru el, familia lui si grupul care il sustine. A transformat Palatul Brukental in crasma, toate asazisele manifestari organizate acolo sunt doar in interes personal. Poate ar trebui sa explice votantilor cine a vandut terenul firmei Hape, de ce se intarzie constructia fabricii de jucarii.Demiterea ar fi cel mai bun lucru care ar putea sa i se intample.DaNA stie de ce!!!
Raspunde

Laviniu

Acum 8 ani

Cautam persoane cu studii medii si care vor un job bine platit (300 de dolari lunar) de operator online, part-time la domiciliu, 3 ore pe zi, intr-o firma foarte serioasa, cu mari perspective de dezvoltare ! Vrei sa castigi bani intr-o echipa de nota zece? Cere acum mai multe informatii la email Lavynyw@yahoo.com
Raspunde

92.86.13.146

Acum 8 ani

Sa suga p u l a toti bunii platnici din Sibiu!
Raspunde

@10

Acum 8 ani

Oaaai ce ma bucur. se curata Sibiul de invidiosi si frustrati , vezi ca mai avem vreo citeva mii si prin oras, ia-i si pe ei si impreuna cu ala de la @ 13 puneti de un club al celor ce vo dati sub limba ca sa nu ziceti ca n-aveti carne tot anu, al invidiosilor si frustratilor pe Sibiu. Iar sibienii va pregatesc si certificate de persoane non grata in oras si judet, nu de alta dar uite asa se igienizeaza orasul.
Raspunde

Senatorul melcilor

Acum 8 ani

DA, primarul Avrigului trebuie demis prin referendum. Consilierii nu o sa initieze o actiune de demitere, pentru ca sunt \"pe\'o mana\". Isi impart functiile politic, punand oameni incompetenti sa conduca destinele orasului.Se inteleg foarte bine la praduiala.Cetatenii trebuie sa se organizeze pentru strangerea de semnaturi pentru referendum.
Raspunde

@15

Acum 8 ani

Plateste baaaa apa! Avrigeni neseriosi . L-au votat pe sasu\' si s-au vast\' in Jermania.
Raspunde

Timmy

Acum 8 ani

Nu va mai certati intre voi! Nu vedeti cum se comporta guvernul si ministrii lui ponta cu Romania? E cea mai mare bataie de joc de la mineriadele lui Ilici, comunistul - asta nu trebuie uitat, iar CEDO ne obliga practic sa-l judecam pe marele vinovat de genocid(de la mineriade - el se stie!)
Raspunde

x

Acum 8 ani

Observ ca multi tindeti sa dati vina in sus si in jos. Da si in mintea mea Basesc e de vina cand e prea cald, cand ploua, sau cand bate vantul prea tare. E timpul sa va spun un secretȘ asta e treaba de primar, nu de ministru de-a lui Ponta.Nici ministrii lui Poanta, nici ai lui basitul nu o sa vine in Cucuietii de deal sa vada daca au fost in stare sa isi faca buda in casa sau nu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus