Luni,
04.12.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Ce-i spui mamei care nu-si mai da copilul la gradinita din cauza colegilor romi?

O mamă din comuna Șura Mare vrea să își transfere copilul la altă grădiniță, de la oraș, deoarece la cea din sat vin și șapte copii de romi ”murdari și fără analizele făcute”. Mama respectivă a redactat o scrisoare pe această temă, scrisoare al cărei conținut l-am trimis și autorităților, dar și organizațiilor non-guvernamentale care luptă împotriva discriminării. Culmea, tocmai Consiliul național al discriminării nu și-a găsit timp să se aplece asupra unei întrebări care frământă cât se poate de real tot mai mulți părinți: ”copilul meu învață înconjurat de tot mai mulți romi, unde să îl duc în altă parte?”

”Bună ziua, vă scriu pe această cale pentru că nu ştiu cui să mă adresez, cine ar putea avea puterea să îndrepte cumva lucrurile în ţara aceasta. Locuiesc în comuna Șura Mare, judeţul Sibiu. Suntem o familie de români cu dragoste de Dumnezeu, care am dorit să ne dăm fetiţa de trei anişori la grădiniţa din comună, ca să nu o chinuim cu naveta la oraş. Iată că a venit prima zi de grădiniţă şi nu mică mi-a fost mirarea să văd șapte copii romi în grupă, dar nu vă gândiţi la genul acela de rom spălat şi despre care intuieşti că trăieşte în nişte condiţii decente, nuuuuu, aceştia sunt copii de  ţigani care locuiesc într-o râpă la marginea comunei, renumiţi pentru modul în care umplu spitalele cu copii bolnavi de hepatită, lucru normal de altfel ţinând cont de condiţiile de-a dreptul mizerabile în care locuiesc. Eu înţeleg că există asociaţii care încearcă integrarea în societate a acestor ţigani, că bani frumoşi se investesc în tichetele lor de hrană, în igienizarea lor periodică, aceşti copii sunt aduşi la grădiniţă cu microbuzul, ba chiar am înţeles că au fost plimbaţi şi pe litoral, dar nu înţeleg de ce nu se face acest lucru în instituţii speciale, numai pentru ei”, spune mama din Șura Mare în scrisoarea trimisă ziarului Turnul Sfatului.

Redacția Turnul Sfatului a trimis scrisoarea mamei respective – fără a-i dezvălui datele de identificare - mai multor persoane, care activează în diferite domenii, cu rugămintea de a-și exprima părerea. Dacă o parte dintre cei contactați au refuzat să comenteze, respectiv câțiva politicieni, sau nu au răspuns până la închiderea ediție, cum sunt Centrul Local Antidiscriminare (CLA) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, alții s-au încumetat să își spună părerea.

”Și copiii ăștia au dreptul la educație”

Cel mai prompt a fost Ștefan Firu, inspectorul șef al inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Ștefan Firu a spus că ”sunt comune în care sunt romi care își duc copiii la școală și la grădiniță, dar acesta este un lucru bun”, menționând că deși acești copii nu sunt întotdeauna curați, vina este a părinților, iar în ceea ce privește analizele, copiii le au făcute și nu sunt în niciun caz ”o sursă de infecție pentru ceilalți copii”.

”Nu mi se pare potrivită cererea doamnei din Șura Mare. Și acei copii au dreptul la educație, nu poți să îi scoți din grădiniță pentru că sunt romi sau murdari. Iar în ceea ce privește acuzația că acei copii au fost primiți la grădiniță fără analizele făcut, eu cred că este absolut imposibil. Regulile sunt clare, nu pot fi primiți copii la grădiniță fără analize. O să mă interesez despre acest aspect, dar eu știu că toți copiii care sunt în grădiniță sunt cu analizele la zi”, a mai adăugat Ștefan Firu.

Inspectorul șef a fost într-adevăr informat că toți copiii din grădiniță sunt sănătoși potrivit analizelor, dar într-o conversație telefonică ulterioară, reprezentații grădiniței, au confirmat că mai sunt copii cărora nu le-au făcut părinții analizele, motiv pentru care grădinița a solicitata serviciile unei clinici din Sibiu, care urma să facă în următoarele zile celelalte analize.

”Noi am făcut analizele necesare. Dar nu pe toate, e adevărat. Însă peste două-trei zile urmează să vină medici de la clinica Medica din Sibiu și vor recolta probe și se vor ocupa. Noi le-am solicitat serviciile tocmai pentru că părinții acestor copii nu au posibilitatea să le facă analize. Ce să vă spun, sunt tot felul de asociații în zonă care le dau haine copiilor și încearcă să îi ajute, dar dacă părinții nu îi spală normal că miros. Ce să îi spun eu copilului, dacă după ce îmi intră părinții lui în birou trebuie să deschid geamul că miroase numai a bălegar și mizerie? Copiii nu au nicio vină, iar acești oameni, e adevărat că nu se prea ocupă de copii, ci cheltuiesc puținii bani pe care îi au pe alcool și pe țigări. Poate e frustrant pentru anumiți părinți să își lase copii la grădiniță, dar noi le facem analize și copiilor romi și nu o să fie pericol de îmbolnăvire. În privința mirosului însă chiar nu depinde de noi și nu putem face nimic”, spune Adrian Lungoci, directorul grădiniței.

Mai bine apă și săpun, decât cătușe

Camelia Proca, fondatoarea asociației A.L.E.G., asociație care promovează egalitatea de gen și desfășoară programe de prevenire și combatere a violenței de gen, îi răspunde mamei care se plânge de faptul că romii sunt favorizați, că ceea ce propune ea, educarea copiilor ”în alte centre, ghetouri” ar însemna încălcarea legii, iar soluții pot să se găsească pentru acești copilași, dacă ar exista bunăvoință și implicare.

”Ne plângem că România are o mare problema cu nivelul educaţiei, în special la tineri şi la persoanele de etnie romă, dar suntem oripilaţi când ei învaţă cot la cot cu copiii din etnia majoritară? Dacă am limita accesul unor copii romi la educaţie sau le-am face educaţie specială în ghetouri - pentru că nu au o igienă corespunzătoare - am încălca în primul rând mai multe legi şi nu am face decât să pregătim calea ca ei să devină în câţiva ani delincvenți juvenili. Veţi fi mai liniştită, stimată mămică, ştiind că aveţi în comunitatea dvs. nişte persoane de etnie romă care nu au socializat şi nu au avut parte nici de grădiniţă nici de şcoală adecvată, care nu au văzut alte modele decât cel de acasă? Vor mai avea şanse să trăiască altfel decât din activităţi ilicite? Nu am crea astfel o problemă şi mai mare? Dacă există nişte asociaţii care se ocupă de integrarea romilor active în Șura Mare, recomandăm ca părinţii deranjaţi, asistentul social de la primărie şi grădiniţă să discute cu aceste asociaţii despre iniţierea unui program pentru igienă. Poate aceşti copii nu au acasă apă curentă şi atunci ar fi nevoie de un centru de zi (sau chiar grădiniţă) care să se ocupe de igiena lor. Oricum cred că este mai uşor să găsim soluţii care implică apă şi săpun pentru nişte copii de grădiniţă decât cătuşe şi centre de reeducare pentru delincvenți juvenili”, spune Camelia Proca.

”Copiii romi au dreptul la locuri de joacă, la demnitate, la identitate proprie”

Cel mai complex răspuns, cu soluții punctate și explicații clare pentru ce înseamnă discriminarea, mai ales când este vorba despre copii, l-a oferit bloggerul, scenaristul și producătorul de film, Radu Băzăvan. De origine sibian, Radu stă acum la Cluj de unde a produs unul din cele mai bune filme independente, al cărui subiect este construit în jurul etniei romilor.

”Stimată doamnă, mă numesc Radu Băzăvan. Sunt luptător cu penița împotriva tristeții și, arareori, împotriva prejudecăților de orice fel - arareori, deci departe să-mi fac un titlu de glorie din asta, și dac-aș vrea. Am citit punctul dvs. de vedere şi vi-l înţeleg perfect, chiar dacă nu sunt de acord cu acesta. Este, din păcate, punctul de vedere împărtăşit de cea mai mare parte din populaţia României. Nu sunt un expert în domeniul relațiilor interetnice şi tot ce pot face este să vă spun cum aş proceda eu în cazul dvs. Şi este simplu: atunci când nu mi-a plăcut grădiniţa în care fiul meu învăţa (frecventată 100% de copii români, toți clujeni destoinici), am schimbat-o fără regrete. Şi da, îmi «chinui» băiatul pe naveta Florești-Cluj 11-12 km/zi. Adică de vreo trei-patru ori distanţa Şura Mare-Sibiu, cu un trafic infinit mai congestionat. Dar este singura opțiune viabilă și este spre binele lui. Sunt convins că și dvs. urmăriți binele fetiței mai presus de orice altceva, și veți vedea câte chestii poți vorbi cu un copil în mașină și cum acest lucru vă va apropia”, spune Radu Băzăvan.

Bloggerul explică și de ce din punct de vedere legal copiii romi au dreptul la educație nediscriminatorie, punctând faptul că trăim într-o societate în care nimeni nu are dreptul să construiască ”lagăre pentru o comunitate pe baza unor criterii discriminatorii”.

”Legat, însă, de atitudinea dvs. față de persoanele de etnie romă, nici nu știu de unde să încep. 1. În primul rând văd că vă legați de copiii romi și copiii nu au nicio vină. Nimeni nu a ales să se nască rom, la fel cum nimeni nu a ales familia în care să se nască. Fetița dvs. se ferește de aceștia sau se joacă cu ei, dacă are ocazia? În România europeană, copiii romi au și ei dreptul la educație nediscriminatorie, la fel ca fetița dvs. La sănătate, ca fel ca fetița dvs. La locuri de joacă, la demnitate, la identitatea proprie: la fel ca fetița dvs. La fel ca alți copii români, de orice etnie ar fi ei (inclusiv a noastră, "neaoșă"). Din fericire pentru omenire și umanitate, segregarea pe bază de rasă, etnie, religie, orientare sexuală este interzisă. NIMENI nu mai are dreptul să constituie lagăre (de educare sau de orice alt fel) pentru vreo comunitate pe baza unor criterii discriminatorii. NU EXISTĂ «instituţii speciale, numai pentru ei!!!!!»: că vreți sau nu, copiii romi vor învăța alături de cei ne-romi”, mai spune Radu Băzăvan.

Scrisoarea integrală a mamei din Șura Mare

”Bună ziua, vă scriu pe această cale pentru că nu ştiu cui să mă adresez, cine ar putea avea puterea să îndrepte cumva lucrurile în ţara aceasta.

Locuiesc în comuna Sura Mare, judeţul Sibiu. Suntem o familie de români cu dragoste de Dumnezeu, care am dorit să ne dăm fetiţa de trei anişori la grădiniţa din comună, ca să nu o chinuim cu naveta la oraş. O grădiniţă foarte frumoasă, recent renovată pe bani europeni, cu toate dotările, care te face să te simţi mândru că eşti de-al comunei. Educatoarea, o fosta învăţătoare, cunoscută ca o bună profesionistă, cu răbdare şi dragoste de copii, ne-a informat de la început că la grupa ei sunt înscrişi şi trei rromi, asigurându-ne că nu va fi nici o problemă.

Iată că a venit prima zi de grădiniţă şi nu mică mi-a fost mirarea să văd șapte copii rromi în grupă, dar nu vă gândiţi la genul acela de rrom spălat şi despre care intuieşti că trăieşte în nişte condiţii decente, nuuuuu, aceştia sunt copii de  ţigani care locuiesc într-o râpă la marginea comunei, renumiţi pentru modul în care umplu spitalele cu copii bolnavi de hepatită, lucru normal de altfel ţinând cont de condiţiile de-a dreptul mizerabile în care locuiesc.

Educatoarea mi-a povestit iar că nu este nici o problema dacă în 20 de copii sunt șapte rromi din aceştia, la grupa pregătitoare sunt 12 într-o grupa de 20 de copii…M-am îngrozit!!!!!

Eu înţeleg că există asociaţii care încearcă integrarea în societate a acestor ţigani, că bani frumoşi se investesc în tichetele lor de hrană, în igienizarea lor periodică, aceşti copii sunt aduşi la grădiniţă cu microbuzul, ba chiar am înţeles că au fost plimbaţi şi pe litoral ,dar nu înţeleg de ce nu se face acest lucru în instituţii speciale ,numai pentru ei !!!!!

Ca părinţi, oameni care avem job-uri, preocupare pentru copii şi dorinţa de a-i ajuta în viaţă, este o frustrare imensă să vezi că eşti pus pe goană din grădiniţă de către nişte oameni care lenevesc toată ziua, pentru că nu au dorinţa şi seriozitatea de a lucra, care îşi vând tichetele de masă pentru a cumpără ţigări şi alcool …care nu oferă un minim de educaţie odraslelor lor, ei înşişi fiind nişte rataţi …ce se doreşte a se reintegra în societate?? Va rog să îmi spuneţi un părinte care îşi lasă copilul la o grădiniţă în care geamul este deschis pentru că aceşti copii vin nespălaţi şi nu se poate sta lângă ei, în care copilul lui este expus la toate bolile care se fac datorită mizeriei!!! Unde sunt analizele şi avizele de sănătate ale acestor copii şi ale părinţilor lor, aşa cum ni se cer nouă? CE ACT EDUCAŢIONAL ESTE ACESTA?

Educatoarea ridică neputincioasă din umeri, ce să facă dacă noile legi ale aleşilor noştri prevăd că nu li se da alocaţie dacă nu îşi dau copiii la grădiniţă?? Iar primarul, ce să mai vorbim, toată comună vorbeşte cum a fost ales de către ţigani, cât de darnic a fost cu aceştia…

Oameni buni, este inadmisibil ca într-o comună de români, grădiniţa, dar şi şcoala, să fie populate de rromi, iar noi cu toţii să migrăm să ne educăm copiii, pe bani, la oraş !!

Va scriu pentru că nu pot sta cu mâinile în sân, eu oricum îmi voi duce fetiţa în altă parte, vă scriu pentru că dacă fiecare facem ceva, puţin, mai avem o şansă să nu ne numim RROMANIA într-un viitor pe care eu, cu regret, îl văd foarte aproape. Nu am nimic cu aceşti oameni, nu am nimic cu nimeni, suntem aici fiecare să ne învăţăm propria lecţie, dar trebuie să facem acest lucru respectându-ne unii pe alţii, lucru pe care aleşii noştri l-au uitat!

Va mulţumesc!

 

Răspunsul integral al lui Radu Băzăvan

”Stimată doamnă, mă numesc Radu Băzăvan. Sunt luptător cu penița împotriva tristeții și, arareori, împotriva prejudicăților de orice fel - arareori, deci departe să-mi fac un titlu de glorie din asta, și dac-aș vrea. Am citit punctul dvs. de vedere şi vi-l înţeleg perfect, chiar dacă nu sunt de acord cu acesta. Este, din păcate, punctul de vedere împărtăşit de cea mai mare parte din populaţia României. Nu sunt un expert în domeniul relațiilor interetnice, şi tot ce pot face este să vă spun cum aş proceda eu în cazul dvs. Şi este simplu: atunci când nu mi-a plăcut grădiniţa în care fiul meu învăţa (frecventată 100% de copii români, toți clujeni destoinici), am schimbat-o fără regrete. Şi da, îmi "chinui" băiatul pe naveta Florești-Cluj 11-12 km/zi. Adică de vreo trei-patru ori distanţa Şura Mare-Sibiu, cu un trafic infinit mai congestionat. Dar este singura opțiune viabilă, și este spre binele lui. Sunt convins că și dvs. urmăriți binele fetiței mai presus de orice altceva, și veți vedea câte chestii poți vorbi cu un copil în mașină și cum acest lucru vă va apropia

Legat, însă, de atitudinea dvs. față de persoanele de etnie romă, nici nu știu de unde să încep.

1. În primul rând văd că vă legați de copiii romi, și copiii nu au nicio vină. Nimeni nu a ales să se nască rom, la fel cum nimeni nu a ales familia în care să se nască. Fetița dvs. se ferește de aceștia, sau se joacă cu ei, dacă are ocazia? În România europeană, copiii romi au și ei dreptul la educație nediscriminatorie, ca fel ca fetița dvs. La sănătate, ca fel ca fetița dvs. La locuri de joacă, la demnitate, la identitatea proprie: la fel ca fetița dvs. La fel ca alți copii români, de orice etnie ar fi ei (inclusiv a noastră, "neaoșă"). Din fericire pentru omenire și umanitate, segregarea pe bază de rasă, etnie, religie, orientare sexuală este interzisă. NIMENI nu mai are dreptul să constituie lagăre (de educare sau de orice alt fel) pentru vreo comunitate pe baza unor criterii discriminatorii. NU EXISTĂ "instituţii speciale, numai pentru ei!!!!!": că vreți sau nu, copiii romi vor învăța alături de cei ne-romi. Și vă rog să zâmbiți, alături de mine, la sintagma "copiii romi vor învăța"!

2. "Unde sunt analizele şi avizele de sănătate ale acestor copii şi ale părinţilor lor, aşa cum ni se cer nouă? CE ACT EDUCAŢIONAL ESTE ACESTA?" Legat de bolile pe care aceștia le-ar răspândi, știți că trebuie să existe un control medical la intrarea în grădiniță, iar copiii care afișează semne de boală de orice fel sunt retrimiși acasă pentru a se evita contaminarea întregului colectiv? Vă rog să vă asigurați că această procedură se urmează și la grădinița din Șura Mare: lamentările pe Internet nu le vor asigura copiilor adeverințe medicale, o plângere scrisă unde trebuie, însă, da.

3. Legat de "oameni care lenevesc toată ziua, pentru că nu au dorinţa şi seriozitatea de a lucra, care îşi vând tichetele de masă pentru a cumpără ţigări şi alcool …care nu oferă un minim de educaţie odraslelor lor, ei înşişi fiind nişte rataţi" - aceasta este o problemă care transcede orice rasă, etnie, minoritate de orice fel. Nu este normal să arătăm cu degetul numai spre romi. Americanii au "reușiții" și ratații lor, la fel și nemții, suedezii sau ghanezii. Poate deloc întâmplător, succesul unei nații este mai ridicat în statele de bunăstare socială (welfare states): țările nordice sunt campioane la acest capitol. Acolo, atenția pe care statul o oferă categoriilor defavorizate a dus la cifre și nivel de integrare record. Poate nu ar strica să îi cereți primarului, de fiecare dată când aveți ocazia, explicații și planuri concrete, nu doar promisiuni: la urma urmei, dvs. și concetățenii dvs. l-ați pus acolo, tot dvs. îl puteți da jos dacă se spală pe mâini de această chestiune. De asta l-ați angajat!

4. "Oameni buni, este inadmisibil ca într-o comună de români, grădiniţa, dar şi şcoala, să fie populate de rromi, iar noi cu toţii să migrăm să ne educăm copiii, pe bani, la oraş!!" Ba da, doamnă scumpă, este foarte normal ca grădiniţa şi şcoala să fie populate de rromi! Este chiar îmbucurător de normal. Prin educație, copiii aceștia vor avea șansa la o viață mai frumoasă. Vor putea face școli vocaționale, vor învăța meserii, vor putea obține diplome, carnete de șoferi, vor putea urma cursurile unei facultăți și ale altor școli superioare! Știți ce înseamnă asta? Înseamnă o viață mai bună. Un trai mai îndestulat, pe merit. Înseamnă că nu vă vor agresa cerșind. Nu vă vor fura găinile, porumbul și cartofii de pe câmp sau televizorul din casă.

Acest lucru, însă, durează. Și v-aș ruga să vă înarmați cu răbdare. Suntem, încă, nația cu cea mai neintegrată comunitate romă din lume (!): oare ce spune asta despre toleranța și calitățile noastre, ca popor?

5. Se spune rom. Nu rrom, nu țigan, nu altcumva. Acum, ca o concluzie, v-aș mai spune următoarele: încercați să nu cădeți în capcana întinsă de mass media, în care singurii romi care apar la știri sunt cei care se ocupă de furturi de mașini și din locuințe, iatagane, crime, șantaje, casele din centrul Timișoarei și mafii. Încercați să nu cădeți în capcana conștiinței colective, care s-a obișnuit prea des să dea vina pe romi pentru toate problemele pe care noi le avem ca nație. Nu (numai) din cauza romilor nu putem noi sta drepți în fața Occidentului: cunosc personal prea multe cazuri de români prinși cu măgării, și de prea puține cazuri de romi prinși în asemenea condiții. Cum necum, cei din urmă vor ajunge mereu pe TV: subiectul "țigani" vinde mai bine.

Nu sunt naiv. Sunt conștient că există probleme, că nu se depun suficiente eforturi pentru integrarea romilor, că fondurile ajung rareori la cei care au cu adevărat nevoie de ele. Există probleme! Dar dacă nu vom încerca să le rezolvăm, aceste probleme vor crește și se vor înmulți neîncetat. Haideți să le rezolvăm! Haideți să-i trimitem la școală, să le găsim locuri de muncă, să le dăm o șansă. Apoi încă una. Și încă una. Pentru că nici nu știți câte șanse am avut pentru că ne-am născut în familii normale, de oameni gospodari, care ne-au crescut cu dragoste de muncă și seriozitate și alte principii care altora le sunt străine.

Celor care îmi vor spune "dacă îți place așa de mult de țigani, ia-ți-i acasă!", le voi spune că nu încap toți în cele două camere în care locuiesc. Am mers însă eu la ei acasă, am băut bere cu ei, le-am dat cărți și haine copiilor, ba chiar vorbim la telefon cu drag de câte ori avem ocazia. Și, pentru că nu am putut să "mi-i" iau acasă, i-am luat la noi, în filmul ”Usturoi, și am avut ocazia să descopăr că, dacă le oferi o șansă, romii pot fi mai nemți decât românii: în 16 zile de filmare, cele mai mari probleme le-am avut cu românii noștri, nu cu "țiganii".

Da-ți-le și dvs. o șansă. Sunt copii, nu au nici o vină și mai pot fi îndrumați pe drumul cel bun, să nu fie ca părinții lor. Încercați! S-ar putea să aveți una din cele mai frumoase surprize ale vieții.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

31 comentarii

@@@

Acum 9 ani

Cei care isi dau cu parerea nu stau zi ce zi alaturi de rromi ca sa vada mizeria, promiscuitatea si delasarea in care traiesc. Au drepturi si inlesniri mai multe decat un cetatean normal, insa nu le place decat sa petreaca, sa bea, sa manance si sa asculte manele! Ce educatie?! Poate cum sa-i \"faca\" pe romani, sa-i pacaleasca si sa-si bata joc de ei! Fundatiile si prganizatiile care se ocupa de etnicii rromi nu fac decat sa cheltuiasca niste fonduri, sa traiasca si ei bine si sa-i invete pe rromi cu pomana. Daca tot li de \"moca\", de ce sa mai invete si sa mai munceasc?!. Haideti nu va scandalizati si nu-i mai compatimiti, ca nu e cazul!!
Raspunde

Robert

Acum 9 ani

Complet de acord cu \"@@@\". Foarte bine spus!
Raspunde

eu

Acum 9 ani

Problema este cam asa : ONG -urile primesc fonduri din tarile europene sa hraneasca rromii, sa-i sustina cu haine si bani pentru a putea merge la scoala ....gradinita..alte forme de invatamant (lucru bun pana la urma). Scopul ascuns al sponsorilor este sa nu mai vada cartierele linistite, curate si frumoase ale oraselor europene populate cu colonii de ciori romanesti frumos inghesuite in cutii de carton care le fura laptele din fata usii apoi .....masina si restul lucrurilor. Rromii primesc bani pentru a-si trimite copii la scoala (iar noi trebuie sa platim pentru ai nostrii si pentru ai lor), iar daca nu dovedesc ca merg zilnic la scola sau gradinita raman fara sposorizare asa ca scolile si gradinitele pot impune si ele reguli: Vii la gradinita spalat si curatat sau nu mai vii .
Raspunde

stoned

Acum 9 ani

eu cred ca indiferent ce natie te o facut ma-ta, tre sa vii la gradi spalat si primenit
Raspunde

Rudolf Hess

Acum 9 ani

***** (mesaj editat)
Raspunde

Ioana

Acum 9 ani

Îi spun că ar trebui să-i fie ruşine. E singurul mesaj potrivit.
Raspunde

eeeeee

Acum 9 ani

Bravo! Măcar copii de țigan nu o sa învețe de la cei de sibian sa fure fonduri de la handicapați, sa fure gaz de la eon, sa facă afaceri cu rețete false și sa ia banii pt bolnavii de cancer, sa facă evaziune cu benzina, sa te liga în fund iar pe partea cealaltă sa iti bage mana în buzunar ca sibienii...etc. .. E mai bine ca țiganii sa rămână numai la portofele și fier vechi
Raspunde

istoria se repeta

Acum 9 ani

la fel se plangeau si sasii de copiii valahilor, cand or venit peste ei. ce s-a ales de ei (de sasi ), se cunoaste.
Raspunde

vasildi

Acum 9 ani

ii spun mamei sa fie romanca,sa isi duca copilul curat la gradi ii spun mamei sa ii puna copilului o cocarda tricolora sa stie tiganii ca aici sint romini ii spun mamei sa nu accete niciun compromis in ralatia cu copii de tigani ii spun mamei ca ea plateste si tiganii nu ii spun mamei sa il invete pe copil istoria rominilor copilul romin nu poate fi discriminat si furat in fata tiganilor (vezi cioaba-basistu,berce,mercea si altii)
Raspunde

...

Acum 9 ani

Mah, ce problema. Pai sa-i trateze la gradinita pe copiii romi exact cum i-ar trata pe romani daca ar veni murdari, bolnavi si cu paraziti, ce-i asa greu? Sau este?
Raspunde

11

Acum 9 ani

orice mama are dreptul la ce-i mai bun pentru copilul ei si sa refuze ce-i mai rau. mamele astea trebuie sustinute pentru curajul lor! eu le-as spune bravo!
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

din experienta proprie ONG urile sunt cam apa de ploaie, nu toate, dar majoritatea...le cam place sa taraganeasca o problema, daca ar rezolva problemele atunci finantarile s ar diminua si astfel ONG urile ar disparea. ecuatia e simpla din pacate !
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

11, da\' di ce să vrei \"ce-i mai bun\", tu și odrasla ta sunteți oare cei mai buni/ frumoși/ deștepți oameni de pe pământ??? Trebuie să trăiești tu, dar să-i lași și pe alții să trăiască, astea sunt principiile creștine.
Raspunde

------

Acum 9 ani

vreau sa ma leg doar de o propozitie din acest articol si anume de cea in care distinsa mama il invoca pe Dumnezeu. Ar trebui sa stie aceasta familie ca Domnul a lasat pe acest pamant prin bunatatea sa si pe acesti copii oropsiti de romi care probabil in acea gradinita se simnt ca in paradis si pentru care acea gradinita le poate aduce zambetul pe buze. In rest fiecare poate sa-si duca copilul unde considera ca este mai bine pentru el, si in Sibiu din cate stiu se dau adevarate batalii pentru a ajunge la o gradinita sau la o scoala asa zisa mai buna. Familia care a facut aceasta petitie sigur a uitat candva de unde a plecat...
Raspunde

OM

Acum 9 ani

..off... citesc si ma minunez...si imi vin in minte vorbele lui Creanga :\" stiu ca nu sunt destept dar cand privesc in jurul meu parca prind curaj \" (am schimbat un pic sa nu imi taie mesajul adminstratorul site-ului ) Mai oameni buni, mai doamna care ai comentat la punctul 14, mai Domnul Bazavan ... cred ca e vremea sa privim lucrurile cu ochii mintii! O sa incep si sper sa nu uit la incheiere sa amintesc ca suntem cu totii manipulati de guvernanti care nu isi fac treaba asa cum ar trebui in mod profesionist si care ne lasa pe noi sa ne certam intre noi aici in timp ce ei se ocupa de treburile lor personale... O sa atrag atentia doar asupra unor puncte discutate aici si o sa mai expun si eu o niste pareri. Pt inceput o sa raspund doamnei care a comentat la pct 14: Citez „ Domnul a lasat pe acest pamant prin bunatatea sa si pe acesti copii oropsiti de romi care probabil in acea gradinita se simt ca in paradis si pentru care acea gradinita le poate aduce zambetul pe buze” Daca Domnul a lasat ceva intr-un fel apoi in felul ala trebuie sa ramana, nu sa intervenim noi cu forta sa schimbam acel ceva. Romii sunt o natie libera si care asa isi doreste sa ramana (Ma refer strict la acei romi liberi pe care ii mentioneaza mamica in scrisoare). Ei nu isi doresc sa schimbam peste noapte legile lor, traditiile, cultura, stilul de viata liber, asa cum i-a lasat D-zeu. E clar ca sunt mai destepti ca noi cand isi traiesc viata. Muncesc foarte putin si cugeta in natura. Nu se incarca electrostatic ca noi la computere si nu fac depresie ca oricat ar munci de mult nu pot plati facturile. Ce se intampla de fapt: Europa nu ii vrea pe strazi si cartiere de lux si ne trimit niste fonduri sa ii integram. Niste Asociatii i-au fondurile (apropo, ii verifica cineva ce fac pana la ultimul leu cu acesti bani, daca intr-adevar se folosesc pentru a ajuta aceasta etnie libera?) apoi invoca ca ei fac o fapta buna, vin si iau copii cu forta din case dimineata asa cum sunt ei plini de mizerie si mirosuri ingrozitoare si ii baga in gradinite impotriva vointei lor. Noua cititorilor ni se creaza impresia ca suntem o rasa superioara care face ordine mondiala (impotriva legilor Domnului care a lasat aceasta natie libera de mii de ani). Si cum dragoste cu forta nu se poate, ganditi-va ca de fapt de acesti copii nu se pot apropia ceilalti si vor avea niste mari complexe in viata, simtindu-se respinsi, pt ca ei sunt respingatori acum prin mirosurile, murdaria si parazitii cu care vin in gradinite. Nimeni nu are nimic cu acesti ingerasi lasati de D-zeu. Ei sunt nevinovati, singura vina este a parintilor lor care nu se ingrijesc de ei, dar poate acesta este modul lor de viata, si poate nu trebuie sa intervenim noi sa il schimbam brusc peste noapte cu forta, pt ca ei nu doresc acest lucru, pt ca ei nu sunt inca pregatiti pt a se integra direct in standardele noastre High Tech si pentru ca asa cum se poate vedea si in acest caz ca si cel al Europei care ii alunga, nu se obtine decat un efect invers decat cel care se dorea. Dupa atatea mii de ani, acesti romi trebuie sa treaca printr-o faza intermediara de adaptare la societatea moderna. NU e nici o rusine sa treci printr-o faza pregatitoare, de adaptare. Asa cum noua Uniunea Europeana ne-a impus conditii si standarde foarte clare pe care trebuie sa le respectam pt a putea sa avem acces in curtea lor, asa si noi trebuie sa impunem acestei etnii sa colaboreze sa treaca prin niste programe intermediare de adaptare la standardele lumii moderne. Si nu le vom cere luna de pe cer asa cum ne-au cerut noua europenii, ci le vom cere adultilor romi sa respecte conditiile minime de igiena pt copii lor in primul rand, amenintandu-i asa cum este si firesc cu munca fortata daca isi bat joc de sanatatea copiilor lor. Deci, Asociatiile ar trebui sa faca lucrurile intr-o ordine fireasca daca vor sa obtina rezultate. Adica sa se voteze de catre experti adevarati un plan national / international pe termen lung de emanciparea a acestei etnii libere. Un plan care sa aiba asa cum este si normal la pasul 1 introducerea conceptului de igiena obligatorie ! adica daca nu o respecti sa ai probleme (gen munca fortata in folosul societatii) ca parinte ca nu asiguri siguranta copilului tau. Apoi se va trece la etapa 2 sa se integreze printre ceilalti din societate care ii vor imbratisa cu drag, pt ca nu vor mai respinge prin mirosuri , boli si paraziti. Cum sa ii iei cu forta din casele lor si sa ii bagi in gradinite si gata? Asociatiile nu vad ca se obtine exact efectul invers de respingere, nicidecum de integrare in societate? De fapt daca Asociatiile au alte interese, e de datoria noastra si a guvernantilor alesi sa isi faca datoria de a-i verifica in mod transparent. Dar poate si Asociatiile fac si ele cat ii duce bugetul si mintea... ... Si aici fac apel la Domnul Bazavan: Sa stiti ca m-ati dezamagit, asteptarile noastre ca cititori in ce va priveste sunt mult mai mari. Daca sunteti un luptator cu penita , adica daca sunteti un om citit si cult, cum de v-ati lasat chiar d-voastra prins in capcana intinsa de massmedia, politicieni si Asociatii si ati esuat prin a pune a zid o mamica X din orasul Y, cu copilul Z, care a ridicat problema la fileu tocmai pt ca poate s-o gasi vreun luptator cu penita sa prinda idea si sa scrie el prin tehnici alese de comunicare guvernatilor, massmediei si Consiliului Europei. Cred ca si romii cu care ati stat la un pahar de vorba sunt un pic dezamagiti de dvs, de modul victorios dar care nu va face cinste, in care ati redus la tacere si ati scos-o de vinovata pe biata mamica care nu intelege ce se intampla cu sistemul de valori pe care noi romanii desi incercam sa il construim pas cu pas, unii il darama peste noapte. Felicitari Domnule Bazavan, ati reusit sa le faceti jocul guvernantilor, si ati reusit sa conturati si mai bine 2 tabere. Primul meu impuls cand am citit ce ati scris a fost sa va pun si eu la zid si sa va ridiculizez cu propriile dvs argumente, insa asa cum am spus si la inceput nu vreau sa fac jocul guvernantilor de a ne contrazice intre noi si in tara in momentul acesta si in urmatorii zeci de ani lucrurile sa mearga tot mai prost in timp ce noi avem opinii contradictorii, manipulati de massmedia. Uitati de exemplu opinia mea: Ei au dreptul la demnitate, educatie etc (ca sa va citez ) fara sa munceasca absolut deloc si sa fara sa plateasca vreo data in viata lor vreo taxa, iar in timp ce suntem la munca ne fura agoniseala. Iar noi avem obligatia sa muncim sa platim taxe peste taxe , sa respectam legi si apoi cand vine vorba de demnitate ne trezim umiliti ca rasplata a muncii noastre in propria tara. Mamica care a scris scrisoarea si toti ce au comentat aici nu s-au luat de copii, ci de parintii lor care sunt iresponsabili si de Autoritati care nu aplica legea si pentru ei sa ii responsabilizeze prin respectarea regulilor de igiena, prin plata taxelor pe terenul unde locuiesc, prin dovada ca au un loc de munca prin care sa asigure hrana copiilor. Daca faci copii devii responsabil prin lege sa ai grija de ei. Nu poti invoca imediat statutul de etnie x sa beneficiezi de pomana si sa fii lasat pe prispa casei cu sticla intr-o mana si tigara in cealalta. Va mira ca nu au raspuns cei de la Instutiile de Discriminare? Pai unde vedeti dvs in scrisoarea respectiva vreo amenintare sau fapta discriminatorie fata de romi? Discriminarile le pot comite doar faptic niste Autoritati cu putere de decizie. Acea mamica este ea cea discriminata in propria ei tara, pt ca in urma agresiunilor la care ii este supus copilul (mirosuri agresive, inevitabile geamuri deschise pt aerisire, boli, paraziti ) trebuie sa ia decizia ca pe langa taxele care le-a achitat sa mai plateasca naveta sa ajunga la oras. Ar trebui ca barbatii sa fie scosi cu forta sa presteze munca in folosul societatii, sa construiasca scoli si spitale. Noi facem acest lucru prin plata taxelor. Romii cum de nu ajuta si ei la cladirea societatii? Pai si eu m-as sustrage daca mi-ar permite sistemul, dar pe mine legea ma obliga sa achit taxe si sa asigur regulile de salubritate copilului meu. Sa fie legea lege pt toti! Si comentariile pot continua la nesfarsit pt ca desi muncim si respectam legile si achitam taxele suntem nedreptatiti! Haideti sa propunem solutii constructive aici, in Parlament si in Consiliul Europei sau unde trebuie facut acest lucru . Stimate Domn Bazavan, ne ajutati atat pe noi cat si pe romi sa construim o relatie sanatoasa pas cu pas in urmatorii zeci de ani? Dar va rugam sa faceti asta cu penita si cugetul in mod constructiv. Ajutati-ne pe noi clasa muncitoare cat si pe romi, pe mamicile care ne cresc copii acasa indiferent de etnie, pe noi care nu suntem profesionisti in tehnici de comunicare, ajutati-ne cu penita dvs sa creionam o Scrisoare cu mai multe planuri de integrare reala pe termen lung a tuturor etniilor intr-o lume moderna, sanatoasa, constructiva. Acest tip de ajutor l-a cerut acea mamica in scrisoarea ei. E o vorba de genul: „ strainii aud ce vor sa auda, dar prietenii aud ce ai vrut sa spui”. Haideti sa fim prieteni si sa construim viitorul copiilor nostri prin solutii viabile!
Raspunde

Gabi

Acum 9 ani

Mi se foarte indreptatita scrisoarea doamnei din Sura Mare, nu trebuie sa ne chinuim copii sa stea langa copiii de romi, e vorba de cei care vin murdari si vorbesc si se comporta urat. Sa faca clase separate pentru ei, sau daca nu sa ii oblige sa se spele si sa aiba analizele la zi, nu mai vorbim de obiceiurile lor de a fura, de a se bate, etc....As vrea sa stea si guvernantii macar o ora pe zi langa acesti romi, sa vedem daca rezista mai mult de un sfert de ora. Nu e vb. ca am uitat de unde am plecat, e vorba ca noi cei care muncim cinstit , zece ore pe zi, si vrem sa ne educam copii, trebuie sa ii sustinem financiar pe copii de romi, ca ei nu prea muncesc si nu platesc taxe la stat. Daca ei nu se integreaza , sa fie civilizati si curati, noi de ce sa ii suportam?
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

Daca NU-MI CONVINE, ma retrag eu...Ciudat e in cazul MAJORITATII (deocamdata, asta se schimba urgent), pleaca TOTI din MAJORITATE?
Raspunde

@16

Acum 9 ani

Dupa parerea dv., copiii de romi ar trebui sa munceasca si sa plateasca taxe? Bravo! Bine ati venit in Mileniul III.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

15, Om, fă un rezumat.
Raspunde

Șura mare și tare

Acum 9 ani

Cele mai faine poezii de la graădiniță le-am învățat de la colegii țigani: Vine moșu\' de la paie / Cu scara legată-n c...oaie / Moșule mânca-te-ar boala/ Mi-ai făcut*** cât oala!
Raspunde

Șura mare și tare

Acum 9 ani

Cele mai faine poezii de la graădiniță le-am învățat de la colegii țigani: Vine moșu\' de la paie / Cu scara legată-n c...oaie / Moșule mânca-te-ar boala/ Mi-ai făcut*** cât oala!
Raspunde

Șura mare și tare

Acum 9 ani

Mi-ai făcut***cât oala!
Raspunde

Șura mare și tare

Acum 9 ani

Mi-ai făcut pi_z_da cât oala! Acu\' e bine ?
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Fundayiile si ong-urle dau haine, mancare, rechizite si chiar bani rromilor ca sa fie si ei in rand cu lumea. Dar si fundatiile au viata scurta. Azi sunt la Sibiu, peste 3 ani pleaca in alt loc asa-zis defavorizat. RRomii s-au obisnuit cu pomana si in momentul in care nu mai primesc nimic in afara de alocatie, nu mai vin la scoala pt. ca n-au haine, incaltari, rechizite, iar parintii mai bine beau si fumeaza decat sa le cumpere cele necesare. De-aia nu sunt bune fundatiile: pt. ca ii invata pe unii cu pomeni... Nu ajuti un om daca ii dai peste, il ajuti daca il inveti sa pescuiasca!!!
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Pe scurt : mana reproseaza tiganilor : 1.sunt nespalati, deci 2. put 3. neavand analize medicale pot fi bolnavi ( vezi hepatita televizata) .4. ONG -urile preocupate de integrarea romilor (tiganilor -romaneste) deturneaza fondurile guvernamentake si europene. Unde greseste? \"Isi doreste ce -i mai bun \" pt copii este o atitudine fundamentata genetic, Joseph!
Raspunde

B.Utoru

Acum 9 ani

Ne-a bătut Dumnezeu să avem pe cap două naţii duşmane: ţiganii şi ungurii. Tre\' să le suportăm, aşa cum suportăm ţânţarii, şobolanii, căpuşele, ş.a. Sfatul meu: încercaţi să vă feriţi cum puteţi mai bine de aceste lighioane.
Raspunde

iulia

Acum 9 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! *** care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: iuliasimonacaprarin@gmail.com
Raspunde

Puncte Puncte

Acum 9 ani

Huaaa rasistilor , ce aveti cu bietii copii , si ei sunt cetateni ai romaniei si trebuie tratati la fel can noi si ei au drepturi, dar si obligatii
Raspunde

a4sGpKWPQ

Acum 8 ani

as far as i know, dreaming with coolrs and details are indications of IQ. Freud, in his Interpretation of Dreams (1900) specifically pointed out this hypothesis to identify dreamers that are of higher intellectual capacity. as with the other aspects and stories, you might want to check out Freud's literature on this. though gearing more on the Psychosexual, you might be able to get more insights on the symbols that occurred in the sequences. also, according to Carl Jung (1945), several archetypes can symbolize general settings and players in the dream sequences. the family obviously relates to people that are close to you and Romi with Potling are those that are the next of kin outside your biological circle. note that the house as an archetype is generally the safest place a mind can be. the fact that calamities seeped through the doors are indications that are obviously something you should think about. Tornados on the other hand are symbols for emotional rage, turmoils even outbursts. Are you going through a phase wherein you'd rather keep your peace despite conflicts? with work? with family? On the other hand, if you are in a tornado, you might want to check if you are undergoing situations that are out of your control. Rains, are synonymous to healing, cleansing and the likes. Water in itself, despite the volume, can also mean fertility (pero hindi pwedeng mangyari sa yo un kahit botomesa ka pa!)or life. Soldiers are symbols for discipline. If you played the part or if you just saw them it doesn't matter. Their characters stand for your belief that conflicts, problems, etc. can only be resolved if we put everything in order. The color Green may vary according to shade and variation. Generally, Green is good! It stands for hope, cleanliness (wala ka nun) and money (kung Kano ka.) but dark green is the color of violent envy and deadly deceit. ito lang ang natatandaan ko from Psychology (diba ito ung second degree ko?). at the same time, i had my share of interpreting literary works before based on Jungian archetypes and Freudian symbols.Hope these help. Daz ol.
Raspunde

@9

Acum 8 ani

Du-te misionarule si plimba-i pe Freud si pe Jung in alta parte Ma enervati cu engleza voastră stupida si cu postările voastre tembele.
Raspunde

enervat

Acum 8 ani

In Siberia. Cred ca acolo le-ar fi cel mai bine. Când pleacă să nu uite să-i ia pe Joseph care ca de obicei nu intelege nimic si pe idiotul de la 7 care nu stie decât sa repete aceleasi stupizenii, indiferent care este subiectul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus