O mamă din comuna Șura Mare vrea să își transfere copilul la altă grădiniță, de la oraș, deoarece la cea din sat vin și șapte copii de romi ”murdari și fără analizele făcute”. Mama respectivă a redactat o scrisoare pe această temă, scrisoare al cărei conținut l-am trimis și autorităților, dar și organizațiilor non-guvernamentale care luptă împotriva discriminării. Culmea, tocmai Consiliul național al discriminării nu și-a găsit timp să se aplece asupra unei întrebări care frământă cât se poate de real tot mai mulți părinți: ”copilul meu învață înconjurat de tot mai mulți romi, unde să îl duc în altă parte?”
”Bună ziua, vă scriu pe această cale pentru că nu ştiu cui să mă adresez, cine ar putea avea puterea să îndrepte cumva lucrurile în ţara aceasta. Locuiesc în comuna Șura Mare, judeţul Sibiu. Suntem o familie de români cu dragoste de Dumnezeu, care am dorit să ne dăm fetiţa de trei anişori la grădiniţa din comună, ca să nu o chinuim cu naveta la oraş. Iată că a venit prima zi de grădiniţă şi nu mică mi-a fost mirarea să văd șapte copii romi în grupă, dar nu vă gândiţi la genul acela de rom spălat şi despre care intuieşti că trăieşte în nişte condiţii decente, nuuuuu, aceştia sunt copii de ţigani care locuiesc într-o râpă la marginea comunei, renumiţi pentru modul în care umplu spitalele cu copii bolnavi de hepatită, lucru normal de altfel ţinând cont de condiţiile de-a dreptul mizerabile în care locuiesc. Eu înţeleg că există asociaţii care încearcă integrarea în societate a acestor ţigani, că bani frumoşi se investesc în tichetele lor de hrană, în igienizarea lor periodică, aceşti copii sunt aduşi la grădiniţă cu microbuzul, ba chiar am înţeles că au fost plimbaţi şi pe litoral, dar nu înţeleg de ce nu se face acest lucru în instituţii speciale, numai pentru ei”, spune mama din Șura Mare în scrisoarea trimisă ziarului Turnul Sfatului.
Redacția Turnul Sfatului a trimis scrisoarea mamei respective – fără a-i dezvălui datele de identificare - mai multor persoane, care activează în diferite domenii, cu rugămintea de a-și exprima părerea. Dacă o parte dintre cei contactați au refuzat să comenteze, respectiv câțiva politicieni, sau nu au răspuns până la închiderea ediție, cum sunt Centrul Local Antidiscriminare (CLA) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, alții s-au încumetat să își spună părerea.
”Și copiii ăștia au dreptul la educație”
Cel mai prompt a fost Ștefan Firu, inspectorul șef al inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Ștefan Firu a spus că ”sunt comune în care sunt romi care își duc copiii la școală și la grădiniță, dar acesta este un lucru bun”, menționând că deși acești copii nu sunt întotdeauna curați, vina este a părinților, iar în ceea ce privește analizele, copiii le au făcute și nu sunt în niciun caz ”o sursă de infecție pentru ceilalți copii”.
”Nu mi se pare potrivită cererea doamnei din Șura Mare. Și acei copii au dreptul la educație, nu poți să îi scoți din grădiniță pentru că sunt romi sau murdari. Iar în ceea ce privește acuzația că acei copii au fost primiți la grădiniță fără analizele făcut, eu cred că este absolut imposibil. Regulile sunt clare, nu pot fi primiți copii la grădiniță fără analize. O să mă interesez despre acest aspect, dar eu știu că toți copiii care sunt în grădiniță sunt cu analizele la zi”, a mai adăugat Ștefan Firu.
Inspectorul șef a fost într-adevăr informat că toți copiii din grădiniță sunt sănătoși potrivit analizelor, dar într-o conversație telefonică ulterioară, reprezentații grădiniței, au confirmat că mai sunt copii cărora nu le-au făcut părinții analizele, motiv pentru care grădinița a solicitata serviciile unei clinici din Sibiu, care urma să facă în următoarele zile celelalte analize.
”Noi am făcut analizele necesare. Dar nu pe toate, e adevărat. Însă peste două-trei zile urmează să vină medici de la clinica Medica din Sibiu și vor recolta probe și se vor ocupa. Noi le-am solicitat serviciile tocmai pentru că părinții acestor copii nu au posibilitatea să le facă analize. Ce să vă spun, sunt tot felul de asociații în zonă care le dau haine copiilor și încearcă să îi ajute, dar dacă părinții nu îi spală normal că miros. Ce să îi spun eu copilului, dacă după ce îmi intră părinții lui în birou trebuie să deschid geamul că miroase numai a bălegar și mizerie? Copiii nu au nicio vină, iar acești oameni, e adevărat că nu se prea ocupă de copii, ci cheltuiesc puținii bani pe care îi au pe alcool și pe țigări. Poate e frustrant pentru anumiți părinți să își lase copii la grădiniță, dar noi le facem analize și copiilor romi și nu o să fie pericol de îmbolnăvire. În privința mirosului însă chiar nu depinde de noi și nu putem face nimic”, spune Adrian Lungoci, directorul grădiniței.
Mai bine apă și săpun, decât cătușe
Camelia Proca, fondatoarea asociației A.L.E.G., asociație care promovează egalitatea de gen și desfășoară programe de prevenire și combatere a violenței de gen, îi răspunde mamei care se plânge de faptul că romii sunt favorizați, că ceea ce propune ea, educarea copiilor ”în alte centre, ghetouri” ar însemna încălcarea legii, iar soluții pot să se găsească pentru acești copilași, dacă ar exista bunăvoință și implicare.
”Ne plângem că România are o mare problema cu nivelul educaţiei, în special la tineri şi la persoanele de etnie romă, dar suntem oripilaţi când ei învaţă cot la cot cu copiii din etnia majoritară? Dacă am limita accesul unor copii romi la educaţie sau le-am face educaţie specială în ghetouri - pentru că nu au o igienă corespunzătoare - am încălca în primul rând mai multe legi şi nu am face decât să pregătim calea ca ei să devină în câţiva ani delincvenți juvenili. Veţi fi mai liniştită, stimată mămică, ştiind că aveţi în comunitatea dvs. nişte persoane de etnie romă care nu au socializat şi nu au avut parte nici de grădiniţă nici de şcoală adecvată, care nu au văzut alte modele decât cel de acasă? Vor mai avea şanse să trăiască altfel decât din activităţi ilicite? Nu am crea astfel o problemă şi mai mare? Dacă există nişte asociaţii care se ocupă de integrarea romilor active în Șura Mare, recomandăm ca părinţii deranjaţi, asistentul social de la primărie şi grădiniţă să discute cu aceste asociaţii despre iniţierea unui program pentru igienă. Poate aceşti copii nu au acasă apă curentă şi atunci ar fi nevoie de un centru de zi (sau chiar grădiniţă) care să se ocupe de igiena lor. Oricum cred că este mai uşor să găsim soluţii care implică apă şi săpun pentru nişte copii de grădiniţă decât cătuşe şi centre de reeducare pentru delincvenți juvenili”, spune Camelia Proca.
”Copiii romi au dreptul la locuri de joacă, la demnitate, la identitate proprie”
Cel mai complex răspuns, cu soluții punctate și explicații clare pentru ce înseamnă discriminarea, mai ales când este vorba despre copii, l-a oferit bloggerul, scenaristul și producătorul de film, Radu Băzăvan. De origine sibian, Radu stă acum la Cluj de unde a produs unul din cele mai bune filme independente, al cărui subiect este construit în jurul etniei romilor.
”Stimată doamnă, mă numesc Radu Băzăvan. Sunt luptător cu penița împotriva tristeții și, arareori, împotriva prejudecăților de orice fel - arareori, deci departe să-mi fac un titlu de glorie din asta, și dac-aș vrea. Am citit punctul dvs. de vedere şi vi-l înţeleg perfect, chiar dacă nu sunt de acord cu acesta. Este, din păcate, punctul de vedere împărtăşit de cea mai mare parte din populaţia României. Nu sunt un expert în domeniul relațiilor interetnice şi tot ce pot face este să vă spun cum aş proceda eu în cazul dvs. Şi este simplu: atunci când nu mi-a plăcut grădiniţa în care fiul meu învăţa (frecventată 100% de copii români, toți clujeni destoinici), am schimbat-o fără regrete. Şi da, îmi «chinui» băiatul pe naveta Florești-Cluj 11-12 km/zi. Adică de vreo trei-patru ori distanţa Şura Mare-Sibiu, cu un trafic infinit mai congestionat. Dar este singura opțiune viabilă și este spre binele lui. Sunt convins că și dvs. urmăriți binele fetiței mai presus de orice altceva, și veți vedea câte chestii poți vorbi cu un copil în mașină și cum acest lucru vă va apropia”, spune Radu Băzăvan.
Bloggerul explică și de ce din punct de vedere legal copiii romi au dreptul la educație nediscriminatorie, punctând faptul că trăim într-o societate în care nimeni nu are dreptul să construiască ”lagăre pentru o comunitate pe baza unor criterii discriminatorii”.
”Legat, însă, de atitudinea dvs. față de persoanele de etnie romă, nici nu știu de unde să încep. 1. În primul rând văd că vă legați de copiii romi și copiii nu au nicio vină. Nimeni nu a ales să se nască rom, la fel cum nimeni nu a ales familia în care să se nască. Fetița dvs. se ferește de aceștia sau se joacă cu ei, dacă are ocazia? În România europeană, copiii romi au și ei dreptul la educație nediscriminatorie, la fel ca fetița dvs. La sănătate, ca fel ca fetița dvs. La locuri de joacă, la demnitate, la identitatea proprie: la fel ca fetița dvs. La fel ca alți copii români, de orice etnie ar fi ei (inclusiv a noastră, "neaoșă"). Din fericire pentru omenire și umanitate, segregarea pe bază de rasă, etnie, religie, orientare sexuală este interzisă. NIMENI nu mai are dreptul să constituie lagăre (de educare sau de orice alt fel) pentru vreo comunitate pe baza unor criterii discriminatorii. NU EXISTĂ «instituţii speciale, numai pentru ei!!!!!»: că vreți sau nu, copiii romi vor învăța alături de cei ne-romi”, mai spune Radu Băzăvan.
Scrisoarea integrală a mamei din Șura Mare
”Bună ziua, vă scriu pe această cale pentru că nu ştiu cui să mă adresez, cine ar putea avea puterea să îndrepte cumva lucrurile în ţara aceasta.
Locuiesc în comuna Sura Mare, judeţul Sibiu. Suntem o familie de români cu dragoste de Dumnezeu, care am dorit să ne dăm fetiţa de trei anişori la grădiniţa din comună, ca să nu o chinuim cu naveta la oraş. O grădiniţă foarte frumoasă, recent renovată pe bani europeni, cu toate dotările, care te face să te simţi mândru că eşti de-al comunei. Educatoarea, o fosta învăţătoare, cunoscută ca o bună profesionistă, cu răbdare şi dragoste de copii, ne-a informat de la început că la grupa ei sunt înscrişi şi trei rromi, asigurându-ne că nu va fi nici o problemă.
Iată că a venit prima zi de grădiniţă şi nu mică mi-a fost mirarea să văd șapte copii rromi în grupă, dar nu vă gândiţi la genul acela de rrom spălat şi despre care intuieşti că trăieşte în nişte condiţii decente, nuuuuu, aceştia sunt copii de ţigani care locuiesc într-o râpă la marginea comunei, renumiţi pentru modul în care umplu spitalele cu copii bolnavi de hepatită, lucru normal de altfel ţinând cont de condiţiile de-a dreptul mizerabile în care locuiesc.
Educatoarea mi-a povestit iar că nu este nici o problema dacă în 20 de copii sunt șapte rromi din aceştia, la grupa pregătitoare sunt 12 într-o grupa de 20 de copii…M-am îngrozit!!!!!
Eu înţeleg că există asociaţii care încearcă integrarea în societate a acestor ţigani, că bani frumoşi se investesc în tichetele lor de hrană, în igienizarea lor periodică, aceşti copii sunt aduşi la grădiniţă cu microbuzul, ba chiar am înţeles că au fost plimbaţi şi pe litoral ,dar nu înţeleg de ce nu se face acest lucru în instituţii speciale ,numai pentru ei !!!!!
Ca părinţi, oameni care avem job-uri, preocupare pentru copii şi dorinţa de a-i ajuta în viaţă, este o frustrare imensă să vezi că eşti pus pe goană din grădiniţă de către nişte oameni care lenevesc toată ziua, pentru că nu au dorinţa şi seriozitatea de a lucra, care îşi vând tichetele de masă pentru a cumpără ţigări şi alcool …care nu oferă un minim de educaţie odraslelor lor, ei înşişi fiind nişte rataţi …ce se doreşte a se reintegra în societate?? Va rog să îmi spuneţi un părinte care îşi lasă copilul la o grădiniţă în care geamul este deschis pentru că aceşti copii vin nespălaţi şi nu se poate sta lângă ei, în care copilul lui este expus la toate bolile care se fac datorită mizeriei!!! Unde sunt analizele şi avizele de sănătate ale acestor copii şi ale părinţilor lor, aşa cum ni se cer nouă? CE ACT EDUCAŢIONAL ESTE ACESTA?
Educatoarea ridică neputincioasă din umeri, ce să facă dacă noile legi ale aleşilor noştri prevăd că nu li se da alocaţie dacă nu îşi dau copiii la grădiniţă?? Iar primarul, ce să mai vorbim, toată comună vorbeşte cum a fost ales de către ţigani, cât de darnic a fost cu aceştia…
Oameni buni, este inadmisibil ca într-o comună de români, grădiniţa, dar şi şcoala, să fie populate de rromi, iar noi cu toţii să migrăm să ne educăm copiii, pe bani, la oraş !!
Va scriu pentru că nu pot sta cu mâinile în sân, eu oricum îmi voi duce fetiţa în altă parte, vă scriu pentru că dacă fiecare facem ceva, puţin, mai avem o şansă să nu ne numim RROMANIA într-un viitor pe care eu, cu regret, îl văd foarte aproape. Nu am nimic cu aceşti oameni, nu am nimic cu nimeni, suntem aici fiecare să ne învăţăm propria lecţie, dar trebuie să facem acest lucru respectându-ne unii pe alţii, lucru pe care aleşii noştri l-au uitat!
Va mulţumesc!
Răspunsul integral al lui Radu Băzăvan
”Stimată doamnă, mă numesc Radu Băzăvan. Sunt luptător cu penița împotriva tristeții și, arareori, împotriva prejudicăților de orice fel - arareori, deci departe să-mi fac un titlu de glorie din asta, și dac-aș vrea. Am citit punctul dvs. de vedere şi vi-l înţeleg perfect, chiar dacă nu sunt de acord cu acesta. Este, din păcate, punctul de vedere împărtăşit de cea mai mare parte din populaţia României. Nu sunt un expert în domeniul relațiilor interetnice, şi tot ce pot face este să vă spun cum aş proceda eu în cazul dvs. Şi este simplu: atunci când nu mi-a plăcut grădiniţa în care fiul meu învăţa (frecventată 100% de copii români, toți clujeni destoinici), am schimbat-o fără regrete. Şi da, îmi "chinui" băiatul pe naveta Florești-Cluj 11-12 km/zi. Adică de vreo trei-patru ori distanţa Şura Mare-Sibiu, cu un trafic infinit mai congestionat. Dar este singura opțiune viabilă, și este spre binele lui. Sunt convins că și dvs. urmăriți binele fetiței mai presus de orice altceva, și veți vedea câte chestii poți vorbi cu un copil în mașină și cum acest lucru vă va apropia
Legat, însă, de atitudinea dvs. față de persoanele de etnie romă, nici nu știu de unde să încep.
1. În primul rând văd că vă legați de copiii romi, și copiii nu au nicio vină. Nimeni nu a ales să se nască rom, la fel cum nimeni nu a ales familia în care să se nască. Fetița dvs. se ferește de aceștia, sau se joacă cu ei, dacă are ocazia? În România europeană, copiii romi au și ei dreptul la educație nediscriminatorie, ca fel ca fetița dvs. La sănătate, ca fel ca fetița dvs. La locuri de joacă, la demnitate, la identitatea proprie: la fel ca fetița dvs. La fel ca alți copii români, de orice etnie ar fi ei (inclusiv a noastră, "neaoșă"). Din fericire pentru omenire și umanitate, segregarea pe bază de rasă, etnie, religie, orientare sexuală este interzisă. NIMENI nu mai are dreptul să constituie lagăre (de educare sau de orice alt fel) pentru vreo comunitate pe baza unor criterii discriminatorii. NU EXISTĂ "instituţii speciale, numai pentru ei!!!!!": că vreți sau nu, copiii romi vor învăța alături de cei ne-romi. Și vă rog să zâmbiți, alături de mine, la sintagma "copiii romi vor învăța"!
2. "Unde sunt analizele şi avizele de sănătate ale acestor copii şi ale părinţilor lor, aşa cum ni se cer nouă? CE ACT EDUCAŢIONAL ESTE ACESTA?" Legat de bolile pe care aceștia le-ar răspândi, știți că trebuie să existe un control medical la intrarea în grădiniță, iar copiii care afișează semne de boală de orice fel sunt retrimiși acasă pentru a se evita contaminarea întregului colectiv? Vă rog să vă asigurați că această procedură se urmează și la grădinița din Șura Mare: lamentările pe Internet nu le vor asigura copiilor adeverințe medicale, o plângere scrisă unde trebuie, însă, da.
3. Legat de "oameni care lenevesc toată ziua, pentru că nu au dorinţa şi seriozitatea de a lucra, care îşi vând tichetele de masă pentru a cumpără ţigări şi alcool …care nu oferă un minim de educaţie odraslelor lor, ei înşişi fiind nişte rataţi" - aceasta este o problemă care transcede orice rasă, etnie, minoritate de orice fel. Nu este normal să arătăm cu degetul numai spre romi. Americanii au "reușiții" și ratații lor, la fel și nemții, suedezii sau ghanezii. Poate deloc întâmplător, succesul unei nații este mai ridicat în statele de bunăstare socială (welfare states): țările nordice sunt campioane la acest capitol. Acolo, atenția pe care statul o oferă categoriilor defavorizate a dus la cifre și nivel de integrare record. Poate nu ar strica să îi cereți primarului, de fiecare dată când aveți ocazia, explicații și planuri concrete, nu doar promisiuni: la urma urmei, dvs. și concetățenii dvs. l-ați pus acolo, tot dvs. îl puteți da jos dacă se spală pe mâini de această chestiune. De asta l-ați angajat!
4. "Oameni buni, este inadmisibil ca într-o comună de români, grădiniţa, dar şi şcoala, să fie populate de rromi, iar noi cu toţii să migrăm să ne educăm copiii, pe bani, la oraş!!" Ba da, doamnă scumpă, este foarte normal ca grădiniţa şi şcoala să fie populate de rromi! Este chiar îmbucurător de normal. Prin educație, copiii aceștia vor avea șansa la o viață mai frumoasă. Vor putea face școli vocaționale, vor învăța meserii, vor putea obține diplome, carnete de șoferi, vor putea urma cursurile unei facultăți și ale altor școli superioare! Știți ce înseamnă asta? Înseamnă o viață mai bună. Un trai mai îndestulat, pe merit. Înseamnă că nu vă vor agresa cerșind. Nu vă vor fura găinile, porumbul și cartofii de pe câmp sau televizorul din casă.
Acest lucru, însă, durează. Și v-aș ruga să vă înarmați cu răbdare. Suntem, încă, nația cu cea mai neintegrată comunitate romă din lume (!): oare ce spune asta despre toleranța și calitățile noastre, ca popor?
5. Se spune rom. Nu rrom, nu țigan, nu altcumva. Acum, ca o concluzie, v-aș mai spune următoarele: încercați să nu cădeți în capcana întinsă de mass media, în care singurii romi care apar la știri sunt cei care se ocupă de furturi de mașini și din locuințe, iatagane, crime, șantaje, casele din centrul Timișoarei și mafii. Încercați să nu cădeți în capcana conștiinței colective, care s-a obișnuit prea des să dea vina pe romi pentru toate problemele pe care noi le avem ca nație. Nu (numai) din cauza romilor nu putem noi sta drepți în fața Occidentului: cunosc personal prea multe cazuri de români prinși cu măgării, și de prea puține cazuri de romi prinși în asemenea condiții. Cum necum, cei din urmă vor ajunge mereu pe TV: subiectul "țigani" vinde mai bine.
Nu sunt naiv. Sunt conștient că există probleme, că nu se depun suficiente eforturi pentru integrarea romilor, că fondurile ajung rareori la cei care au cu adevărat nevoie de ele. Există probleme! Dar dacă nu vom încerca să le rezolvăm, aceste probleme vor crește și se vor înmulți neîncetat. Haideți să le rezolvăm! Haideți să-i trimitem la școală, să le găsim locuri de muncă, să le dăm o șansă. Apoi încă una. Și încă una. Pentru că nici nu știți câte șanse am avut pentru că ne-am născut în familii normale, de oameni gospodari, care ne-au crescut cu dragoste de muncă și seriozitate și alte principii care altora le sunt străine.
Celor care îmi vor spune "dacă îți place așa de mult de țigani, ia-ți-i acasă!", le voi spune că nu încap toți în cele două camere în care locuiesc. Am mers însă eu la ei acasă, am băut bere cu ei, le-am dat cărți și haine copiilor, ba chiar vorbim la telefon cu drag de câte ori avem ocazia. Și, pentru că nu am putut să "mi-i" iau acasă, i-am luat la noi, în filmul ”Usturoi, și am avut ocazia să descopăr că, dacă le oferi o șansă, romii pot fi mai nemți decât românii: în 16 zile de filmare, cele mai mari probleme le-am avut cu românii noștri, nu cu "țiganii".
Da-ți-le și dvs. o șansă. Sunt copii, nu au nici o vină și mai pot fi îndrumați pe drumul cel bun, să nu fie ca părinții lor. Încercați! S-ar putea să aveți una din cele mai frumoase surprize ale vieții.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Șura Mare , Școlar Județean Sibiu , Ștefan Firu , În România , Turnul Sfatului , Combaterea Discriminării , Camelia Proca , Radu Băzăvan , Consiliul Național , Adrian Lungoci , Centrul Local Antidiscriminare , Redacția Turnul Sfatului
Vizualizari: 2585
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Mihai tanase
Acum 3 ore
Asa ceva...
Acum 4 ore
Carcotel
Acum 4 ore
Carcotel
Acum 4 ore
Bebe