Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Retinuti de DNA. Directorul DSVSA, Tichindelean, si jurista lui au ascuns o carantina si au fabricat un prejudiciu de 1,8 mil. lei

Ca pe moșia lui se comporta Șerban Țichindelean când vine vorba de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Sibiu, unde a ajuns propulsat de schimbările politice din 2009. De la avertizarea unor agenți economici că li se vor preleva probe care nu sunt corespunzătoare și până la fabricarea unor dosare referitoare la deconturi ilegale, procurorii DNA verifică multe alte aspecte departe de spiritul și litera legii și puse în sarcina directorului unei instituții de stat. În cursul zilei de luni, procurorii anticorupție i-au reținut pe directorul DSVSA, Șerban Țichindelean (foto stânga), și pe jurista angajată de acesta, Mirela Olteanu (foto dreapta), pentru 24 de ore, urmând ca aceștia să fie prezentați judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Reținerea lui Țichindelean și a juristei contractată de el în numele DSVSA vine după ce săptămâna trecută, miercuri, procurorii DNA au efectuat percheziții și au ridicat documente de la sediul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Sibiu, de la locuința directorului acestei instituții și de la o a treia adresă – posibil domiciliul Mirelei Olteanu.
Șerban Țichindelean a ajuns șeful DSVSA la finele lui 2009, când era membru PD-L. Schimbarea culorii politice a puterii de acum doi ani a trecut fără să îi afecteze funcția: Țichindelean a demisionat din PDL, apropiindu-se de UNPR, partid din care face parte și Mirela Olteanu, jurista reținută de procurorii DNA alături de el.

Contrar menirii lui: a ascuns o boală ce impunea instituirea carantinei

Procurorii DNA susțin că Șerban Țichindelean se face vinovat inclusiv de răspândirea bolilor la animale, adică exact opusul menirii postului ocupat de el. Nu mai departe de vara acestui an, susțin procurorii, Țichindelean a cerut unuia din angajații DSVSA ”întocmirea unei note de fundamentare care să nu reflecte situația reală, astfel încât să fie ridicate unele restricții de comercializare a animalelor”. Potrivit datelor DNA, Țichindelean și-a obligat funcționarul să întocmească respectivele acte deși de aproape două săptămâni știa ” despre existența unor situații de risc ce determină declararea carantinei, dar nu a făcut demersuri în acest sens”.

Cum îi ”executa” Țichindelean pe cei care nu ascultau

Instituția Direcției condusă de medicul veterinar fost consilier județean are și atribuții de control. Din această poziție, lui Țichindelean nu i s-a părut deloc deplasat să amenințe administratorii diferitelor societăți comerciale cu controale. Și, mai mult, să îi avertizeze din timp că li se vor găsi nereguli.  Un astfel de scenariu a fost pus în practică de către Țichindelean tocmai în perioada din vara acestui an când ascundea ”situația de risc ce determina declararea carantinei”. La finele lui iulie 2014, ”directorul DSVSA Sibiu a coordonat, în mod direct, cu sprijinul unei persoane, recoltarea probelor de la anumiți agenți economici, în condiții care încalcă principiul controlului inopinat. Anterior, adică la data de 24.06.2014, i se atrăsese atenția, prin intermediar, uneia dintre persoanele juridice supuse controlului, cu privire la faptul că rezultatele unor probe sunt necorespunzătoare și, ca urmare, există posibilitatea inițierii unor controale de către DSVSA Sibiu”, se arată în comunicatul DNA.

Mirela Olteanu, ”angajată” ilegal pentru a executa ordinele lui Țichindelean

Mirela Olteanu, jurista reținută de DNA alături de Țichindelean, a apărut în cadrul DSVSA Sibiu la începutul lui 2012, în baza unui contract de consultanță juridică întocmit în afara prevederilor legale, arată acum procurorii DNA. Potrivit lui, Mirela Olteanu a lucrat alături de Țichindelean inclusiv la pedepsirea unor medici veterinari cu care șeful DSVSA nu se mai înțelegea. Astfel, în vara anului trecut, Țichindelean a întocmit cu ajutorul Mirelei Olteanu o serie de rapoarte prin care stabileau un prejudiciu de peste 1,8 milioane de lei, imputat celui care a concesionat Circumscripția sanitar-veterinară Jina. Suma a fost calculată drept deconturi ilegale făcute de respectivul medic veterinar. Doar că, susțin procurorii DNA, cel care a făcut de fapt ilegalitățile este Șerban Țichindelean. ”S-a încercat o justificare retroactivă a deciziilor de diminuare/anulare a deconturilor; de asemenea, a fost emisă o adresă de constituire ca parte civilă înaintată de DVSA Sibiu către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu într-un dosar penal, prin care DSVSA Sibiu comunica faptul că prejudiciul cauzat prin întocmirea deconturilor CSV Jina este de 1.888.432,70 lei. Adresa DSVSA Sibiu de constituire ca parte civilă, anterior menționată, a fost întocmită de consilier juridic Olteanu Mirela Cosmina. Aceasta nu a făcut verificări sub aspectul legalității modului de efectuare a controlului, precum și asupra modului de stabilire a «prejudiciului», raportat la declarațiile unor persoane care domiciliază pe raza CSV Jina”, arată acum procurorii DNA.

Prejudiciul încă se calculează

Din verificările efectuate până acum de către procurorii DNA, prejudiciul calculat pe urma acțiunilor presupus-ilegale ale lui Țichindelean este de aproximativ 125.000 de lei, alături de alte bunuri patrimoniale obținute pentru el sau pentru alții. Prejudiciul total urmează a fi stabilit pe parcursul urmăririi penale, în cadrul căreia Țichindelean este – în acest moment – cercetat pentru opt infracțiuni de abuz în serviciu, conflict de interese și răspândire a bolilor la animale.
De cealaltă parte, Mirela Olteanu este cercetată de către DNA pentru  două infracțiuni de abuz în serviciu.
În cursul zilei de marți, cei doi vor fi prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Comunicatul integral emis de DNA:
 
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore (începând de la data de 29.09.2014 până la data de 30.09.2014) a inculpaților:
 
ȚICHINDELEAN ȘERBAN CONSTANTIN, director executiv al D.S.V.S.A. Sibiu, în sarcina căruia s-au reținut:
- 8 infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- conflict de interese și  
- răspândirea bolilor la animale;
OLTEANU COSMINA-MIRELA, consilierul juridic al DSVSA Sibiu, în sarcina căreia s-au reținut:
- două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma complicității.
 
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În calitatea deținută, inculpatul Țichindelean Șerban Constantin a procedat, în mod abuziv, la rezilierea contractului de concesiune a Circumscripției Sanitar Veterinare Jina (ce fusese încheiat cu Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) și a încheiat, în condiții nelegale, un contract similar cu un anumit medic veterinar. Astfel la data de 25.02.2013, Țichindelean Șerban Constantin a emis, fără respectarea competenței materiale și teritoriale a D.S.V.S.A. Sibiu, notificarea de reziliere a contractului de concesiune, înscris care a fost avizat pentru legalitate de către consilierul juridic al DSVSA Sibiu - Olteanu Cosmina-Mirela.
 
În perioada 2011-2013, deși ocupa funcția de director executiv al DSVSA Sibiu, Țichindelean Șerban Constantin a coordonat, în mod direct, activitatea desfășurată de concesionarul SC CHERRY SRL, societate în care două persoane din familia sa dețin calitatea de asociați.
 
La data de 27.06.2014, directorul DSVSA Sibiu a coordonat, în mod direct, cu sprijinul unei persoane, recoltarea probelor de la anumiți agenți economici, în condiții care încalcă principiul controlului inopinat. Anterior, adică la data de 24.06.2014, i se atrăsese atenția, prin intermediar, uneia dintre persoanele juridice supuse controlului, cu privire la faptul că rezultatele unor probe sunt necorespunzătoare și, ca urmare, există posibilitatea inițierii unor controale de către DSVSA Sibiu.
 
La data de 16.07.2014, la nivelul DSVSA Sibiu s-a dispus întârzierea declarării unei situații de infectare a animalelor, deși directorul executiv Țichindelean Șerban Constantin luase cunoștință despre existența unui rezultat pozitiv al analizelor. Mai mult, la data de 19.07.2014, directorul DSVSA Sibiu a luat cunoștință despre existența unor situații de risc ce determină declararea carantinei, dar nu a făcut demersuri în acest sens, iar la data de 25.07.2014, directorul DSVSA Sibiu a solicitat unui subordonat întocmirea unei note de fundamentare care să nu reflecte situația reală, astfel încât să fie ridicate unele restricții de comercializare a animalelor.
 
La data de 4.01.2012, Țichindelean Șerban Constantin, în calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, a încheiat un contract de prestări servicii de consultanță juridică cu Olteanu Mirela Cosmina, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice de servicii, respectiv în lipsa unui acord din partea ANSVSA. Stabilirea valorii serviciilor contractate a fost făcută în aceleași condiții de încălcare a dispozițiilor legale privind achizițiile publice.
 
În perioada 2011-2012, directorul executiv al DSVSA Sibiu Țichindelean Șerban Constantin a realizat tăieri arbitrare din deconturile depuse de Circumscripția Sanitar Veterinară Concesionată Jina, după ce aceste deconturi fuseseră avizate de către compartimentele cu competențe specifice. Demersul nu a avut o fundamentare judicioasă și/sau veridică. Consecutiv constatărilor Notei de control ANSVSA nr. 59/2012, directorul executiv al DSVSA Sibiu a dispus la data de 19.08.2013 constituirea unei comisii de verificare a documentelor CSV Jina care au stat la baza deconturilor privind acțiunile sanitar veterinare pentru perioada 2007-2012, activitate materializată prin întocmirea raportului de constatare din 30.08.2013, care nu are o fundamentare juridică. În perioada premergătoare acestei verificări, directorul executiv al DSVSA Sibiu s-a implicat în audierea a 26 persoane cu domiciliul pe raza CSV Jina, în afara unui cadru legal, iar declarațiile date de acestea au stat la baza calculării unui prejudiciu în sarcina CSV Jina, respectiv la susținerea/justificarea tăierilor din deconturi. Astfel, s-a încercat o justificare retroactivă a deciziilor de diminuare/anulare a deconturilor; de asemenea, a fost emisă o adresă de constituire ca parte civilă înaintată de DVSA Sibiu către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu într-un dosar penal, prin care DSVSA Sibiu comunica faptul că prejudiciul cauzat prin întocmirea deconturilor CSV Jina este de 1.888.432,70 lei.
 
Adresa DSVSA Sibiu de constituire ca parte civilă, anterior menționată, a fost întocmită de consilier juridic Olteanu Mirela Cosmina, cu referire la raportul de constatare din 30.08.2013. Aceasta nu a făcut verificări sub aspectul legalității modului de efectuare a controlului, precum și asupra modului de stabilire a „prejudiciului”, raportat la declarațiile unor persoane care domiciliază pe raza CSV Jina
 
Până în prezent s-a stabilit un prejudiciu de 125.000 lei reprezentat de valoarea deconturilor refuzate la plată în perioada 2011-2012 în mod nelegal în condițiile anterior expuse, precum și foloase patrimoniale/nepatrimoniale pentru sine sau pentru altul, prejudiciul total urmând a fi stabilit pe parcursul urmăririi penale.
 
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 30 septembrie 2014, la Tribunalul Alba, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Foto Mirela Olteanu: contul de Facebook al Mirelei Olteanu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

joseph

Acum 9 ani

Repede, pesediștilor, strângeți rândurile, faceți tot posibilul să câștige ponta, că altfel ați belit-o! He,he, ce nu știți voi de fapt, e că oricine va ieși prezident, voi tot o beliți, c-așa merg lucrurile. ponta știe asta, dar nu vă zice...
Raspunde

DNA

Acum 9 ani

Smecherii din Sighi sunt asteptsati la \"autocar\"... Oglinda .oglinjoara cine urmeaza...(ce patesc cei care ii \"controleaza\" de ani de zile...)
Raspunde

scumpu

Acum 9 ani

Art. 1. – Terenurile de orice fel, indiferent de destinaţie, de titlul pe baza căruia sunt deţinute sau de domeniul public ori privat din care fac parte, constituie fondul funciar al României. Raportul Curţii de Conturi pe anul 2011 în ceea ce priveşte Primăria Şelimbăr constată abateri financiar-contabile de peste 27 milioane lei şi prejudicii de 405.000 lei. În schimb, o abatere contabilă de peste 24 de milioane lei a fost creată de faptul că primăria nu a evaluat şi a înregistrat în contabilitate opt terenuri de construcţie şi nouă terenuri cu păşuni. Alte apropae trei milioane au fost abateri create de neînregistrarea în evidenţa contabilă a unor „bunuri de natura investiţiilor finalizate şi recepţionate. În plus, nu a calculat şi încasat de la Apă Canal majorări de întârziere pentru neachitarea la termen unui teren pe care societatea l-a cumpărat. Art. 110 Incalcarea prevederilor art. 9 alin. (5) lit. c) si ale art. 10, prin declararea unor suprafete de teren mai mici decat suprafetele pe care le detin sau nedeclararea unor suprafete de teren, detinute efectiv, constituie infractiune de fals in declaratii si se pedepseste potrivit prevederilor art. 292 din Codul penal. Astfel păgubiţii au fost prostiţi că terenul pe care l-au avut în posesie până la naţionalizare a fost retrocedat localnicilor din Şelimbăr şi satele aparţinătoare (Bungard, Mohu, Veştem), aceştia având prioritate la reconstituirea dreptului de proprietate. Ca să fie convingători, escrocii din primărie se mai şi plângeau că nici măcar nu a ajuns pământul pentru toţi, cererile fiind mai mari decât suprafaţa reală existentă. Mai mult, victimele trebuiau să rămână cu impresia că li s-a făcut un hatâr cu terenul de pe coclauri cu care „s-au pricopsit”, câteva loturi dispersate şi aruncate la mama-dracului. Dar, uite aşa, noroc cu funcţionarii Primăriei Şelimbăr şi cu domnul primar, bieţii de ei, care s-au chinuit şi s-au dat de-a dreptul peste cap ca să le dea pământul cuveni, 1. Unde se afla cele 8 terenuri de constructii si ce suprafata de teren insumeaza impreuna. 2. In ce an, aceste 8 terenuri sunt trecute din extravilan in intravilan. 3. In ce localitati sunt aceste 9 terenuri de pasune si ce suprafata de teren insumeaza impreuna. 4. Ce suprafata de teren si la ce pret pe mp.a cumparat . S.C. APA-CANAL S.A. in baza contractului 643/22.01.2009. 5. Ce suprafata de teren insumeaza parcul industrial al Localitati Selimbar. 6. Ce suprafata de teren si la ce pret a cumparat S.C. Transilvania in anul 2003 din proprietatea privata a loc. Selimbar. 7. De unde au avut teren in anul 2008 pentru cartierul tineretului. 8. daca a avut atatea terenuri, de ce au mai cereut de la domenile statului teren pentru retrocedari???? Oare doar sa aiba cu ce sa prosteasca pe cei care urma sa puna in posesie ca si in cazul GLADCĂ Ana
Raspunde

pt scumpu

Acum 9 ani

nu te ingrijora ca sunt in \"lucru\" cei din primaria selimbar si cat de curand sunt invitati la \"autocar\"
Raspunde

p. scumpu

Acum 9 ani

puteti posta aceste informatii la clik pe: ”formular online DNA” sesizati-ne fara a fi facut public numele dvs.
Raspunde

mda

Acum 9 ani

Daca vad dna la selimbar imi schimb impresia despre justitie.
Raspunde

FBI

Acum 9 ani

Stati comunistilor ca s-o sesizat FBI-ul impotriva voastra megahotilor comunisti, ati furat de ati demolat tara, daca v-ati dat legi ca sa nu va controlati, o iesit scandal international acolo la capitala voastra si orasele cirdasite in megahotii si puse pe perversitati ca sa controleze sibienii si sa distraga atentia. Aici trebuie o justitie internationala ptr. ca e o coruptie generalizata si nu sa mai amenintati voi oameni nevinovati de aici cirdasia voastra impotriva lui Johannis.Ati furat miliarde si veniti la control la Sibiu, banditilor.
Raspunde

@7

Acum 9 ani

Tu ai toti boii acasa ,panarama cu creierul spalat? tu-ti dai seama ca placa ta zgariata pro-sasalau nu se ~asorteaza~ cu tema acestui articol?poti sa-i iei de mana pe analfabetu-sef de pe-aici si pe ioseph si sa va aruncati in Cibin....cand e apa cea mai mica:))))!!!!
Raspunde

Mimoza

Acum 9 ani

Tichindelean, in comparatie cu Stefanuta, e mic copil, la furat... Toti cei din DSVSA Sibiu umbla cu cersitu pe la ferme si magazine. Cei mai multi habar nu au de legislatia in domeniu pe care-l controleaza...
Raspunde

...

Acum 9 ani

Uite asa ramanem fara \"specialisti\", nu demult aia cu hidrocarburile, acum asta cu molimele la jite, nu stiu unde ajungem asa.
Raspunde

Marcel

Acum 9 ani

Jigodia de Tichi fabrica dosare la coleg iin scop de santaj si excrocare. Asa si-a castigat averea jercmanind rasinarenii onesti . Casa a obtinut-o prin excrocare si santaj. Megalacomia si banii v-au luat mintiile, excroci nesimtiti!!! Cindrea ai tinut la piept o vipera - \"TICHI\"
Raspunde

Ardeleanu\'

Acum 9 ani

Mai mare dragu\' cand vezi cum ii iau pe toti la purecat..sper sa ramana la racoare un timp,bineinteles daca sunt vinovati!
Raspunde

Ardeleanu\'

Acum 9 ani

@Marcel Pari ca-i cunosti destul de bine situatia,cum sa le faca el asa ceva la rasinareni,doar si nevasta sa e rasinareanca :))
Raspunde

Dana

Acum 9 ani

Oferte de lucru pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! Asiguram contract legal! Au fost trimise deja primele castiguri! Avem dovada platilor! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati 300 dolari lunar, lucrand ca operator online, 3 ore pe zi! Va expediem detalii, daca trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
Raspunde

francesca

Acum 9 ani

O gramada de asa zisi \"oameni de afaceri\"ar trebui luati la purecat in Sibiu,mai mare rusinea !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus